Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2538

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Na kogo oddasz głos w drugiej turze wyborów prezydenckich?

NAWROCKI Karol Tadeusz
32
67%
TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz
12
25%
Nie pójdę na wybory / oddam nieważny głos
4
8%
Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 733

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 29 maja 2025, 12:22

Kluchman pisze:
29 maja 2025, 12:16
to głosowanie na Nawrockiego jest niebezpieczne.
To jest jedna rzecz, bo jak widac w krotkiej dosc kampanii sporo brudow na niego wyszlo, a nie wierze, ze to koniec. Teraz mozemy sie posmiac kiedy gownem obrzuca sie razem z RT czy dziennikarzami. Mniej zabawnie bedzie jak na stol takie kwiatki wyciagna sluzby innych krajow i beda mialy realne narzedzie nacisku na prezydenta.
Pis sie przeliczyl, wiadomo, ze RT to kandydat mierny, bezplciowy, w prawdziwym starciu bez szans z jakimkolwiek mocnym politykiem i w pisie mysleli, ze ten numer przejdzie. Wzieli jednak na liste typa spod ciemnej gwiazdy z szemrana przeszloscia. Jak juz mowilem wczesniej, po tym co zostalo opublikowane, to chlop w normalnym swiecie szorowalby po dnie z poparciem rzedu 1-2% a nie z realna szansa na wygrana w drugiej turze. Choc wedlug mnie te szanse mocno oslably i przy zyciu trzyma go tylko slabizna w wykonaniu RT, jego sztabu i nieudolnosci aktualnego rzadu.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1861

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 29 maja 2025, 12:46

Mentzen powiedział w rozmowie z Nawrockim że te ustawki mu imponują.
I teraz nie wiem czy to była prowokacja,czy rzeczywiście tak jest.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 29 maja 2025, 13:00

Troszkę przerażające, że temat ustawek, ewentualne przywłaszczenie sobie mieszkania są dla Polaków istotniejszymi problemami niż fatalnie działająca służba zdrowia, niż możliwy napływ czarnoskórych inżynierów w ramach erasmusa UE :smile2: nie wspominając już o rosnących w zastraszającym tempie rachunkach za gaz i prąd. Na to Polacy mają wyjebane.

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 209

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 29 maja 2025, 13:12

Przema pisze:
29 maja 2025, 12:22
Choc wedlug mnie te szanse mocno oslably i przy zyciu trzyma go tylko slabizna w wykonaniu RT, jego sztabu i nieudolnosci aktualnego rzadu.
Myślę, że przede wszystkim to ostatnie. PO-PiS dostało w I turze 31-30%, okolice ~normalnego poparcia betonu, to co się zmieniło to fakt, że teraz 'centrum' (nie mylić ze światopoglądowym centrum) zagospodarowała około-Konfederacja, a nie Hołownia. Jeśli PiS wygra, to dlatego, bo te <30% to był ich najsłabszy wynik w wyborach od pre-2015 roku, po prostu z ~55% poparcia dla opozycji sprzed 1,5 roku nic nie zostało, a to z grubsza +milion ludzi. Rozwalić taki kapitał to jednak jest duże osiągnięcie. SLD w 2000/2001, PiS w 2005/2005, PO w 2007-2010-2011, PiS w 2015-2015, PiS w 2019-2020: to będzie historycznej skali wtopa (jeśli przegrajją) dla Koalicji i tylko oni będą sobie winni, jeśli dostaną kopa w dupę po niecałych dwóch latach (gdy normalnie przeważająca partia dostawała mandat do normalnego rządzenia).

A normalizacja Nawrockiego jako kandydata to już bezpośrednio konsekwencja polaryzacji w Polsce, za którą odpowiadają wszyscy: jak przez 15 lat przeciętny obywatel słucha sugestii, że tamci to są niedemokraci, a tamci to agenci Niemiec (i wszelkie wiązanki pochodne) - to przyjdzie moment gdzie bycie kibolem na którego są potencjalnie grube haki albo wyłudzaczem mieszkań niewielu niezdecydowanych tak naprawdę rusza. Można się obrażać na ten stan rzeczy i przekonywać, że to tamci odpowiadają za to bardziej, ale znowu, to narracja dla zaangażowanych. :)

Awatar użytkownika
johny batonik
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 253

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 29 maja 2025, 13:25

cloner pisze:
29 maja 2025, 13:00
Troszkę przerażające, że temat ustawek, ewentualne przywłaszczenie sobie mieszkania są dla Polaków istotniejszymi problemami niż fatalnie działająca służba zdrowia, niż możliwy napływ czarnoskórych inżynierów w ramach erasmusa UE :smile2: nie wspominając już o rosnących w zastraszającym tempie rachunkach za gaz i prąd. Na to Polacy mają wyjebane.
Tak, tylko to Morawiecki podpisał Zielony Ład, który sam teraz zwalcza. Nawrocki będzie blokował to wszystko nie ze względu na to, że się z tym nie zgadza, tylko taka jest teraz linia Pisu, aby robić odwrotnie niż KO. A jak byli u władzy to lizali dupsko i przyklepywali wszystko co wychodziło z Unii. Centra Integracyjne też oni zaczęli budować.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 29 maja 2025, 13:26

Przema pisze:
29 maja 2025, 11:46
W kibicowskim srodowisku mowa o zasadach? Nie ma chyba bardziej zepsutego srodowiska i jednoczesnie pelnego hipokryzji od tego swiatka. Dawno temu juz przebili politykow. Tym bardziej smieszne jest jakie teraz sa robione fikolki zeby nie pograzyc Nawrockiego, nawet w wykonaniu Dudy. A tfu.
Ale mówimy o czym innym. Ja też uważam że to środowisko jest pełne hipokryzji, ale jdnak jak się 2 ekipy ustawiały to raczej zawsze przestrzegane są ustalenia.
johny batonik pisze:
29 maja 2025, 12:16
Mentzen podobno też w tym swoim 40 minutowym wysrywie powiedział, że nie przeszkadzają mu takie ustawki. Tragedia co te śliskie typy zdołają powiedzieć aby tylko było po ich stronie.
Ale Mentzen jest za wolnością, wiec chyba normlane że jest za tym, że jeśli 50 facetów chce sobie dać po mordzie to niech sobie da po mordzie. Przeciez chyba Korwin już z 15 lat temu mówił na ten temat, co w tym dziwnego?
Conrado pisze:
29 maja 2025, 12:46
Mentzen powiedział w rozmowie z Nawrockim że te ustawki mu imponują.
"Nie uważam tego za nic złego. Jeśli dorośli faceci chcą się nawalać w lesie to ich sprawa, lepiej żeby w lesie niż w mieście niż na stadionie. Ja z tym nie mam zadnego problemy, nawet pod jakims wzgledme swiadczy to o jakiejs sile charakteru. Ja to odbieram naprawdę pozytywnie"

Awatar użytkownika
johny batonik
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 253

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 29 maja 2025, 13:30

DDK pisze:
29 maja 2025, 13:26
johny batonik pisze: ↑dzisiaj, 12:16
Mentzen podobno też w tym swoim 40 minutowym wysrywie powiedział, że nie przeszkadzają mu takie ustawki. Tragedia co te śliskie typy zdołają powiedzieć aby tylko było po ich stronie.
Ale Mentzen jest za wolnością, wiec chyba normlane że jest za tym, że jeśli 50 facetów chce sobie dać po mordzie to niech sobie da po mordzie. Przeciez chyba Korwin już z 15 lat temu mówił na ten temat, co w tym dziwnego?
Do paczkomatu też niby można nasrać bo nigdzie nie jest napisane, że nie można. Jednak nie wypada tego robić. Już nie opowiadajmy bzdur jak 16 letni kuce od korwina. Ustawki są nielegalne i nigdy nie powinny być. Wiadomo, że możesz sobie to praktykować i jeśli Ci się uda to unikniesz konsekwencji, ale nigdy takich rzeczy nie powinno się legalizować.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 29 maja 2025, 13:35

DDK pisze:
"Nie uważam tego za nic złego. Jeśli dorośli faceci chcą się nawalać w lesie to ich sprawa, lepiej żeby w lesie niż w mieście niż na stadionie. Ja z tym nie mam zadnego problemy, nawet pod jakims wzgledme swiadczy to o jakiejs sile charakteru. Ja to odbieram naprawdę pozytywnie"
To niech sam się zapisze na boks itp, a nie będzie opowiadał ze takie zachowanie/osoby mu imponują

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 29 maja 2025, 13:37

typowy wyborca Rafała

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 29 maja 2025, 13:52

Może zbyt wiele razy walczył w ustawkach ? :think:

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 29 maja 2025, 13:56

To jest ten upośledzony co był u Stanowskiego?

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 166

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » 29 maja 2025, 14:04

Delpiero14 pisze:
29 maja 2025, 13:56
To jest ten upośledzony co był u Stanowskiego?
Trochę szacunku dla stypendysty Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 29 maja 2025, 14:13

Na tym filmiku wygląda trochę jak poseł Zawisza ;)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 29 maja 2025, 14:18

Tu jest oryginał

to jest dramat niestety, że Platforma Obywatelska wspiera finansowo takie osoby

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 29 maja 2025, 14:29

johny batonik pisze:
29 maja 2025, 13:30
DDK pisze:
johny batonik pisze: ↑dzisiaj, 12:16
Do paczkomatu też niby można nasrać bo nigdzie nie jest napisane, że nie można. Jednak nie wypada tego robić. Już nie opowiadajmy bzdur jak 16 letni kuce od korwina. Ustawki są nielegalne i nigdy nie powinny być. Wiadomo, że możesz sobie to praktykować i jeśli Ci się uda to unikniesz konsekwencji, ale nigdy takich rzeczy nie powinno się legalizować.
A ja uważam, że się powinno. Skoro papierosy są legalne to ustawki niech też będą.
Conrado pisze:
29 maja 2025, 13:35
DDK pisze:
To niech sam się zapisze na boks itp, a nie będzie opowiadał ze takie zachowanie/osoby mu imponują
A może nie chce? Mi imponują ludzie którzy wychodzą na ośmiotysięczniki, ale sam nie chce tego robic. Chcesz jeszcze decydować ludziom co ma im imponować czy co mają robić?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”