Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2542

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Na kogo oddasz głos w drugiej turze wyborów prezydenckich?

NAWROCKI Karol Tadeusz
32
67%
TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz
12
25%
Nie pójdę na wybory / oddam nieważny głos
4
8%
Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1675

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 29 maja 2025, 18:49

Chlopaczek pisze:
29 maja 2025, 18:07
masacra pisze:
29 maja 2025, 17:49
No, pod tym względem to też historyczna kampania, w której przeciwko opozycyjnemu kandydatowi zaangażowały się niemal wszystkie instytucje państwa, które są w stanie coś zrobić. Spektakularne to było. Standardy rodem z prawdziwych bantustanow.
Takie cos napisac po rzadach PiS to naprawde trzeba miec tutaj ludzi za idiotow.
Krótki lont :D

A ja nawet nic o rządach PiS nie pisałem XD

Anyway

Pamiętam doskonale 2020 rok, jak NIK w czasie kampanii wszedł do Ratusza Stołecznego z kontrolą i raport z tej kontroli wyciekł do mediów na kilka dni przed druga tura.
A nie czekaj.
To było teraz?
I nie do Ratusza tylko do IPN?
Nieważne.

To za to pamiętam jak w 2020 roku wyciekły tajne dokumenty z ABW, które miały uderzyć w opozycyjnego kandydata.
Tez nie?
Damn.

No to chociaż musiało być tak w 2020, że premier na antenie sprzyjającej mu telewizji zapowiadał, że w krotce dowiemy się nowych wstrząsających rzeczy o kandydacie opozycyjnym, a trzy dni później sprzyjający mu portal internetowy publikuje nowe wstrząsające rzeczy o kandydacie opozycyjnym.
Co?
Że nie?
Tez teraz?
[k****]

Ale już to, że pisoska TVP zorganizowała za swoje pieniądze debatę wyborcza na polecenie sztabu kandydata popieranego przez rząd, w sumie niedokonca zgodnie z prawem, to to już musiało być w 2020.
A nie.
To pamiętam XD
To też było teraz.

No to powiedz przynajmniej, ze rządowa instytucja zajmująca się walka z dezinformacja, w 2020 roku dezinformowala opinie publiczna w sprawie nielegalnego finansowania kampanii kandydatowi popieranemu przez rząd.
Tu trafilem.
To już na stówę musiało wydarzyć sie za PiSu.
Prawda?
PRAWDA!?!

Gdyby którąkolwiek z tych rzeczy, pojedynczo, wydarzyła się w kampanii w 2020 roku to TVNy i Onety dostałyby kociokwiku. A wy tu na forumku zaraz za nimi.
Tymczasem w 2025 roku dostaliśmy takie combo i nic :)

Ale za to za PiSu!
Za PiSu podczas kampanii to czarownice dupami szczekały XD

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 29 maja 2025, 19:14

Chyba trudy kampanii odciskaja na Tobie pietno masacra.

Moglbym wejsc z Toba w polemike i przypomniec ci mala czesc rzeczy ktore wyrabial PiS ale sobie oszczedze zachodu a reszcie tutaj nieprzyjemnych wspominek.

Gdy siedzisz w lokalu pijac piwo i dosiada sie do ciebie facet ktory wyraznie juz wprowadzil w siebie pare promili to moze nawet przez grzecznosc sobie z nim pogadasz. Ale w momencie kiedy zamawiasz drugie piwo a on zaczyna belkotac o odpowiedzialnym spozywaniu alkoholu to wychodzisz z tego przybytku albo przynajmniej konczysz z nim dyskusje i przesiadasz sie byle od niego dalej.
Napisalbym Ci zebys "wytrzezwial" ale nie ma na to widokow.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 983

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 29 maja 2025, 19:20

Kolejne wybory pod hasłem "wygra ten, co wypuści do mediów mniej idiotów".

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 29 maja 2025, 19:27

Chlopaczek pisze:
29 maja 2025, 19:14
Chyba trudy kampanii odciskaja na Tobie pietno masacra.

Moglbym wejsc z Toba w polemike i przypomniec ci mala czesc rzeczy ktore wyrabial PiS ale sobie oszczedze zachodu a reszcie tutaj nieprzyjemnych wspominek.

Gdy siedzisz w lokalu pijac piwo i dosiada sie do ciebie facet ktory wyraznie juz wprowadzil w siebie pare promili to moze nawet przez grzecznosc sobie z nim pogadasz. Ale w momencie kiedy zamawiasz drugie piwo a on zaczyna belkotac o odpowiedzialnym spozywaniu alkoholu to wychodzisz z tego przybytku albo przynajmniej konczysz z nim dyskusje i przesiadasz sie byle od niego dalej.
Napisalbym Ci zebys "wytrzezwial" ale nie ma na to widokow.
To na [ch**] mnie w ogóle zaczepiles? Drugi raz dzisiaj lol
Ja po ostatniej nocnej rozmowie, już sobie z tobą dałem spokój bo ani ty mnie ani ja ciebie do niczego nie przekonam, więc po co w ogóle zaczynac.
A ty najpierw mnie szturchasz raz, potem drugi raz, i jak ci w końcu odpowiedziałem to wyskakujesz z jakimś moralizatorskim przykładem, mającym chyba pokazać wszystkim jaki to jesteś ponad to, lepszy niż ja i nie będziesz się zniżał do tego poziomu.

No i w sumie, ok. Jak ci to pomaga. :)

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 29 maja 2025, 19:32

jak masacra i chlopaczek nie zostana para (prezydencka?), to nie wierze w milosc

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 29 maja 2025, 19:34

masacra pisze:
29 maja 2025, 19:27
To na [ch**] mnie w ogóle zaczepiles?
1) Bo to jest forum dyskusyjne moge sobie napisac co chce do kogo chce.
2) Bo pierdolisz glupoty. Nie zeby to bylo cos niezwyklego ale to byl wybitny farmazon. Chcesz sobie bez reakcji uprawiac partyjna agitacje zostan na twitterze.

To najbardziej wyczerpujaca odpowiedz jakiej moge Ci w tym momencie udzielic.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 29 maja 2025, 19:50

No ok. Możesz.
Tak jak możesz potem pokazać jaki jesteś ą, ę jak ci w końcu odpowiem. Żeby wszyscy widzieli.

Btw
Ja agituje, ale ty po prostu wyrażasz swoje opinie.
zawsze bawi :)

moody pisze:
29 maja 2025, 19:32
jak masacra i chlopaczek nie zostana para (prezydencka?), to nie wierze w milosc
A ja myślałem, że tych naszych wysrywow nikt tu nie czyta

Mam tylko nadzieję, że ten romans nie skończy się tak jak romans z Wilmore w 2015 roku. Moja skrzynka forumkowa drugiej takiej eksplozji miłości może nie wytrzymac. :(

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 29 maja 2025, 19:51

Nawrocki moze być alfonsem, ćpunem i kibolem. Ale rozumie (albo dobrze udaje ale pochodzac z nizin jest w tym wiarygodny) ze rozumie problemu ludu.

Mieszkańcy warszawy pijący sojowe latte, majacy rodziców którzy ich ustawili w życiu (czyli Trzaskowski vibe) tego dalej nie rozumieją.

Ale to nic dziwnego. Ludwik 16 tez tego nie rozumiał. Tez byl wykształcony i znal języki.

Dzwoni?

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 29 maja 2025, 20:21

masacra pisze:
29 maja 2025, 19:50
Tak jak możesz potem pokazać jaki jesteś ą, ę jak ci w końcu odpowiem. Żeby wszyscy widzieli.
Zacytuje Ci Twojego wielkiego poprzednika z tego tematu Kamila - to sa himalaje hipokryzji.
Jestes nieporownywalnie bardziej ą i ę niz ja bo przez niemal 21 lat obecnosc na forum az do dzisiaj nigdy nie uzylem ani ą ani ę.

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1077
Kibicuję: Ac Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 29 maja 2025, 20:32

Oby tego schwetnera z torbami puścili

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 29 maja 2025, 20:37

Chlopaczek pisze:
29 maja 2025, 20:21
Zacytuje Ci Twojego wielkiego poprzednika z tego tematu Kamila - to sa himalaje hipokryzji.
Wgl mi też parę dni temu czytając posty masacry w tym temacie przypomniał się Kamil232. Ta sama strona polityczna, ten sam styl pisania ("agresywny" mówiąc lekko), ta sama aktywność napieprzania postów (gość jakby cały dzień siedział tylko przy forum), zero obiektywizmu, drwienie z rozmówców ect. Niby jeden był fanem Man United, drugi jest fanem Liverpoolu, ale kurde jakbym czytał tą samą osobę xD

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 209

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 29 maja 2025, 20:44

Eyesmon pisze:
29 maja 2025, 19:51
Nawrocki moze być alfonsem, ćpunem i kibolem. Ale rozumie (albo dobrze udaje ale pochodzac z nizin jest w tym wiarygodny) ze rozumie problemu ludu.

Mieszkańcy warszawy pijący sojowe latte, majacy rodziców którzy ich ustawili w życiu (czyli Trzaskowski vibe) tego dalej nie rozumieją.
Nawrocki, który z grubsza poparł neoliberalne postulaty Mentzena? Czyli polityka z dużego miasta, mającego rodziców, którzy ustawili go w życiu? Żeby przypodobać się jego wolnorynkowemu elektoratowi? Ten sam Nawrocki, który ma problem z poparciem podatku katastralnego, a ostatnio bronił wielkich korporacji? Przecież PiS na czas tych wyborów nawet porzucił, że jest prospołeczną partią, co było największym sukcesem lat 2015-2023 (polityka socjalna).

Zarówno Trzaskowski jak i Nawrocki mieli żenujące poparcie u młodych ludzi, a to oni pewnie rozstrzygną te wybory, bo tam jest elektorat i lewicy, i Mentzena, i tam Trzaskowski z Nawrockim mieli 20-parę %, łącznie. W Polsce podział na elity i masy zawsze był trochę komiczny, bo Kaczyński, Morawiecki, Duda: to też jest profil inteligenckiej rodziny, dużego miasta i bycia ustawionym. To co różniło obie te strony to Polska liberalna vs Polska solidarna. Tyle, że to już nieaktualne, bo Nawrocki całą kampanię puszcza oko do liberałów, a wygranej dzięki głosom ludzi +40 i wyborców Mentzena nijak w tych ramach już nie ujmiesz.

Matrixxx
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 145
Kibicuję: Inter

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Matrixxx » 29 maja 2025, 20:46

sickstick pisze:
29 maja 2025, 20:37
Chlopaczek pisze:
29 maja 2025, 20:21
Wgl mi też parę dni temu czytając posty masacry w tym temacie przypomniał się Kamil232. Ta sama strona polityczna, ten sam styl pisania ("agresywny" mówiąc lekko), ta sama aktywność napieprzania postów (gość jakby cały dzień siedział tylko przy forum), zero obiektywizmu, drwienie z rozmówców ect. Niby jeden był fanem Man United, drugi jest fanem Liverpoolu, ale kurde jakbym czytał tą samą osobę xD
Zawsze to lepsze niż bycie notorycznym kłamcą.

Masacra jest gościem, który potrafi dyskutować, wymieniać się argumentami. Ty nakłamiesz w dyskusji licząc, że nikt tego nie sprawdzi i najczęściej tak właśnie się dzieje - nikt nie weryfikuje tego co piszesz. Jak zostaniesz przyłapany na gorącym uczynku to cisza i udawanie, że nie było tematu. Klasyczek.

I jeszcze ta podpinka pod Chłopaczka, żeby wycelować w masacre xd

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 29 maja 2025, 20:54

masacra pisze:
29 maja 2025, 19:50
moody pisze:
29 maja 2025, 19:32
A ja myślałem, że tych naszych wysrywow nikt tu nie czyta
napisalbym, ze podziwiam wasze zainteresowanie i zaangazowanie w temat, ale byloby to klamstwem. szczerze mowiac jestem zszokowany, ze jedni z ciekawszych uzytkownikow tego forum tyle czasu i energii poswiecaja na babranie sie w takim gownie :witam:

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1314
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 29 maja 2025, 21:02

Obrazek

milionerka wpada do DPS z workiem ziemniaków za 6,99 zł. Ciesz się plebsie. O to m.in. są te wybory, ale patrząc na kursy u buków już po zawodach, także...od poniedziałku mamy pakt migracyjny na pełnej k...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”