Wasze samochody - Strona 141

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 17 lip 2025, 18:30

https://iws.gov.pl/wp-content/uploads/2 ... rogowe.pdf

https://brd24.pl/wp-content/uploads/202 ... awiony.pdf

To jest kwestia czasu. Nie będzie się może nazywało "zabójstwo drogowe", ale coś w tej kwestii się ruszy bo takie sprawy są głośne i bulwersujące opinię publiczną.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 733

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 17 lip 2025, 19:06

DDK pisze:
17 lip 2025, 17:30
Delpiero14 pisze:
17 lip 2025, 14:55
DDK pisze:
17 lip 2025, 14:49
a znasz definicje zabójstwa?
a nie jest to po prostu pozbawienie kogoś życia? Nie musi być nawet umyślnie, bo jest coś takiego jak nieumyślnie spowodowanie śmierci, a to chyba też podpada pod zabójstwo.
Nie, nie i jeszcze raz nie.

Jest coa tskiego jak zabójstwo i jest coś tskiego jak nieumyślne spowodowanie śmierci. Nikt kto wchodzi za kółko nie CHCE kogoś zabić. Nawet jeśli jedzie 3 paki to nie wyobrażam sobie, żeby jego celem było zabicie kogoś innego.
To jest tylko nic nie znaczące nazewnictwo, można to w przepisach określić jakkolwiek, ale w sytuacji gdy ktoś świadomie leci 3 pali, to musi być świadomy konsekwencji. Oprócz zabicia człowieka ma to być także gruba odsiadka. Tylko tyle. Działa to m.in we Włoszech, na szybko posiłkuję się asystentem AI:

Przykłady sytuacji karanych jako zabójstwo drogowe:
Przekroczenie prędkości w terenie zabudowanym o więcej niż 50 km/h, lub przekroczenie prędkości poza terenem zabudowanym o 50 km/h lub więcej.
Spowodowanie wypadku pod wpływem alkoholu lub narkotyków.
Ucieczka z miejsca wypadku

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 17 lip 2025, 19:18

Przema pisze:
17 lip 2025, 19:06
To jest tylko nic nie znaczące nazewnictwo,
Do tego się odnosiłem - nazwanie "zabójstwem drogowym" wypadku jest niepoważne, nawet jeśli ktoś leci 3 paki.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 17 lip 2025, 19:51

DDK pisze:
17 lip 2025, 19:18
Przema pisze:
17 lip 2025, 19:06
To jest tylko nic nie znaczące nazewnictwo,
Do tego się odnosiłem - nazwanie "zabójstwem drogowym" wypadku jest niepoważne, nawet jeśli ktoś leci 3 paki.
Zwał jak zwał. Chodzi o postępowanie z takim delikwentem i stawianie tego na równi z zabójstwem, głównie jeśli chodzi o nakładanie i egzekwowanie kar czyli bezwzględne więzienie minimum 10 lat w zależności od okoliczności (zachowanie się na drodze, prędkość, używki, orzeczony zakaz prowadzenia itd)

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 722

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 17 lip 2025, 22:07

Lecąc 3 paki narażasz KAŻDEGO uczestnika ruchu i nie tylko. Konsekwencję są chyba jasne i nie trzeba ich wyjaśniać. Nazywajcie sobie jak chcecie ale karać minimum x5 od tych wyroków które są teraz. Poczynając od dożywotniego zakazu jazdy.

Awatar użytkownika
19B10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1502
Kibicuję: WRE

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 19B10 » 18 lip 2025, 7:49

BadBoy pisze:
17 lip 2025, 22:07
Poczynając od dożywotniego zakazu jazdy.
Można dawać takie zakazy nawet na trzy kolejne pokolenia, ale póki nie będą one egzekwowane to nic nie zmienią. Regularnie się słyszy, że kolejny wypadek po pijaku zaliczył ktoś z zakazem.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 18 lip 2025, 9:38

Przema pisze:
17 lip 2025, 19:51
Zwał jak zwał. Chodzi o postępowanie z takim delikwentem i stawianie tego na równi z zabójstwem, głównie jeśli chodzi o nakładanie i egzekwowanie kar czyli bezwzględne więzienie minimum 10 lat w zależności od okoliczności (zachowanie się na drodze, prędkość, używki, orzeczony zakaz prowadzenia itd)
Nie można stawiać WYPADKU na równi z zabójstwem. Ja rozumiem żeby karać ale jeśli zrobimy to co proponujesz to zaraz ktoś powie, że ktoś kto ma przy spvie nóż (np. Do samoobrony) to w przypadku bójki powinna być też karana za zabójstwo. Jak ktoś wezmie udział w bójce na pieści i zabije druga osobę yo też zabójstwo?

Karajmy, ale po 1. Nie nazywajmy tego zabójstwem, po 2. Muszą być jakieś granice i nie można zrównać umyslnego pozbywanie życia z przypadkowym.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4003
Kibicuję: AC Milan

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 18 lip 2025, 10:05

Aż mi się przypomniał Bruce Lee w Pewnego razu w Hollywood i jego pięści zarejestrowane jako broń :)
Ale wtedy Brad przytomnie dodał że każdy kto zabije kogoś gołymi rękami będzie odpowiadał tak samo za zabójstwo

I to jest imho płynne przejście do istoty rzeczy

Generalnie to my mamy w kodeksie paragraf - nazywa się "spowodowanie katastrofy w ruchu lądowym ze skutkiem śmiertelnym" - do 15 lat. Po co nam tworzyć nowy paragraf, wystarczy egzekwować istniejący. Tylko że nie o to chodzi prawda? Chodzi o dyskusję polityczną i medialną, gównoburzę w mediach i wypełnienie sezonu ogórkowego

Stworzenie i 10 nowych paragrafów nic nie da jak potem wybrańcy będa dostawali umorzenia (Żakowski, Hajto itd)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 18 lip 2025, 10:10

To nie to samo jest.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4003
Kibicuję: AC Milan

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 18 lip 2025, 10:31

15 lat nie wystarczy?

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 18 lip 2025, 10:40

DDK pisze:
18 lip 2025, 9:38
Karajmy, ale po 1. Nie nazywajmy tego zabójstwem, po 2. Muszą być jakieś granice i nie można zrównać umyslnego pozbywanie życia z przypadkowym
Uczepiłeś się tej nazwy jakby to było najważniejsze. Wg Google taki rodzaj zabójstwa działa we Włoszech, Szwajcarii, Austrii czy w Niemczech. I im dłużej o tym myślę tym stwierdzam że nazwa jest właściwa i działa na wyobraźnię, stąd rozszerzenie o o słowo drogowe,
I przecież od początku mowa że to działać ma w przypadku rażących naruszeń przepisów, czyli znaczące przekroczenie prędkości, jazda po używkach czy mimo orzeczonego zakazu. Podpiąłbym pod to też takie rzeczy jak wyprzedzanie na podwójnej ciągłej - trudno mi uwierzyć że ktoś kto robi nie zdaje sobie sprawy z konsekwencji. A jeśli faktycznie tak jest to dla dobra społeczeństwa nie powinien mieć prawka lub odebrane w jakiś sposób.
Reasumując czekam aż skończy się niezrozumiale pobłażanie kierowcom w tym kraju i wzięcie tego towarzystwa za mordę tak aby w Polsce jeździć tak samo przepisowo jak to robią po przekroczeniu granicy.

Awatar użytkownika
1234
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1396

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 19 gru 2025, 11:34

Pacjent odpala, ale ma niskie obroty więc po przejechaniu kilku metrów sobie gaśnie. Dziś zablokowałem pół parkingu przy sklepie bo mi dziad zapalił, ale miał za niskie obroty (ja też głupi, bo nie zwróciłem uwagi) więc zaraz zgasł :angry2: :lol2:

Zaś po odpaleniu w taki sposób, że wykonuje obrót kluczykiem i jednocześnie cisnę pedał gazu w podłogę to obroty wskakują jak należy i można jechać. Po odpaleniu samym kluczykiem, może stać parę minut zapalony, mogę próbować wbić obroty i nic.

Kojarzy ktoś, co może być winne?

Awatar użytkownika
johny batonik
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 253

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 19 gru 2025, 11:41

Czyszczenie przepustnicy i silnika krokowego najpierw

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”