Książki - recenzje

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Książki - recenzje

Post autor: Boromir » 19 lip 2025, 10:36

Boromir pisze:
27 maja 2025, 20:32
Boromir pisze:
05 gru 2023, 21:43
. Dlatego to najlepszy moment żeby się zabrać za... Cosmere

Postanowiłem jechać chronologicznie, tak jak pisał Sanderson bo podobno dopiero w późniejszych książkach te wątki się przecinają. Na początek
Prawie półtora roku i w końcu mogę powiedzieć że jestem "up to date". Słoneczny mąż za mną, teraz już tylko Wiatr i Prawda czyli raptem 1600 stron w dwóch tomach :?
No i pyknięte. Archiwum Burzowego Świata za mną. Skończyło się... dziwnie. Czuć, że to jest część szerszego uniwersum. W ostatnich książkach to już mocno wjechały powiązania między tymi seriami.

Sama książka typowy Sanderson, na początku jak flaki z olejem żeby ostatnie 300 stron przyspieszyć i pokazać pazur. Na plus, że widać w tym wszystkim pomysł i te wątki się wszystkie przecinają w rozsądny (jak na fantasy oczywiście) sposób. Najbardziej nie lubię rozwiązań z dupy, Brandon na szczęście tego unika. No i jak kogoś urzekł Tom 1 to w sumie Tom 5 to jest zupełnie inna opowieść, z perspektywy czasu i całej historii to Tom 1 jest o niczym :D

W USA wydali już nową nowelę w świecie z opowiadania "szósty ze zmierzchu" o którym pisałem tutaj:
Boromir pisze:
11 gru 2024, 7:32
Sam Sanderson widać że lubi fantasy i bawi się różnymi konwencjami. Nie wiem czy tu już polecałem ale opowiadanie "Szósty ze zmierzchu" mnie naprawdę urzekło, liczę, że któryś z tych jego przydupasów napisze książkę w tym świecie.
W Polsce premiera jakoś w przyszłym roku. "Biały piasek" też nie wiadomo kiedy wyjdzie, więc na jakiś czas mam spokój.

Czas się zabrać za jakieś mądre rzeczy, dość tych głupot z latającymi ludzikami.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”