Książki - recenzje - Strona 118

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1623
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 24 lis 2023, 9:56

PietroBosman pisze:
23 lis 2023, 20:46
Książka w dłoni
Bunt Reymonta

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 795

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 25 lis 2023, 0:45

czubatka pisze:
24 lis 2023, 9:56
PietroBosman pisze:
23 lis 2023, 20:46
Książka w dłoni
Bunt Reymonta
Dzięki za podsunięcie pomysłu. Dopiszę sobie do listy.

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 125
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 25 lis 2023, 3:17

PietroBosman pisze:
13 mar 2023, 23:48
"Brzemię Białego Człowieka"Kazimierza Dziewanowskiego?
Tak, ja czytalem i to jeszcze na studiach. Znakomita lektura, pomimo tomiska.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1075

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 25 lis 2023, 22:29

Górski. Wygramy my albo oni. Pierwsza pełna biografia Kazimierza Górskiego
Obrazek
Dość długo zabierałem się do tej książki. Otrzymałem ją kiedyś w prezencie i tak przeleżała swoje czasy na półce. W końcu się za nią zabrałem i nie żałuję. Często w biografiach czasy dzieciństwa i młodości są opisane w skrócie, a więcej czasu poświęca się temu, z czego bohater jest najbardziej znany. Tutaj mamy historię pana Kazimierza od A do Z. Książka dość obfita, bo liczy sobie ponad 600 stron, ale czyta się naprawdę dobrze. Ciekawie opisany klimat Lwowa z czasów młodości pana Górskiego, jego sportowa młodość, występy w lwowskich zespołach, potem czasy wojny i kontynuacja kariery w tych trudnych czasach. Generalnie dla kogoś, kto nie zagłębiał się w historię Kazimierza Górskiego, ciekawe może być to w jakich okolicznościach został trenerem kadry i jakie towarzyszyły temu emocje. Dziś praktycznie nie do pomyślenia, ale to też pokazuje, jak zupełnie inaczej wyglądał futbol w tamtych czasach. No bo wyobrażacie sobie, że selekcjoner reprezentacji, w wolnym czasie, jeździ wspierać trenerów w klubie ligowym, a kilka lat wcześniej to i nawet trzecioligowym? Jakaś abstrakcja. Niektórych może też zdziwić to, że mimo sukcesów i miana legendy w polskim futbolu warsztat trenerski pana Kazimierza był dość wątpliwy. Wiele informacji mnie zaskoczyło, wszystko opisane dość szczegółowo, sporo wypowiedzi rodziny, zawodników z tamtych czasów, osób współpracujących z panem Kaziem. Czytało się przyjemnie.

Od pewnego czasu nie czytałem wiele biografii ludzi sportu, ale mam kilka pozycji w kolejce. Mam nadzieję, że w najbliższych tygodniach uda się zrealizować te plany.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 05 gru 2023, 21:43

Mam jakiś kryzys w czytaniu, nie potrafię się na dłużej wciągnąć w poważniejszą literaturę a ucieczka w "lekkie" tematy okazała się kompletną porażką - w pierwszej połowie roku zostałem pokonany przez cykl Diuny a teraz długo męczyłem "Mroczną Wieżę". Dlatego to najlepszy moment żeby się zabrać za... Cosmere :D

Postanowiłem jechać chronologicznie, tak jak pisał Sanderson bo podobno dopiero w późniejszych książkach te wątki się przecinają. Na początek:
Obrazek

No cóż, mając w świadomości że to był pisarski debiut Sandersona to wyszło całkiem nieźle. Takie spokojne 3/6, chociaż mocno podbija ocenę dynamiczna końcówka.
Spoiler:
Do tego krótkie opowiadanie "Nadzieja Elantris" ale nic ono nie wnosi i spokojnie można je pominąć.

Teraz "Z mgły zrodzony", podobno bardzo dobra więc może zapełni trochę czas do Świąt :wink:

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 15 gru 2023, 21:46

"Z mgły zrodzony" za mną. Poszło szybko, czytało się to bardzo dobrze. Bardzo mi się ta książka skojarzyła z Tyranny od Paradoxu, motyw Ostatecznego Imperatora i jego Imperium. Gra miała świetny klimat i tu trochę chyba też zadziałała synergia pomiędzy tymi tytułami. Trochę mi nie podpasowało zakończenie no ale tutaj co kto lubi.

Z przyjemnością zabiorę się za drugi tom.

Elantris i Ostatnie Imperium za mną, dawno temu przeczytałem już chyba dwa tomy z Burzowego Świata. Te tytuły są pozornie różne, ale jednak kompozycja świata bardzo podobna. Różnią się systemy magii i system klasowy ale tak szczerze to we wszystkich chodzi o to samo. Nie wiem, czy po którymś z kolei tomie to nie zacznie męczyć :wink:

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 16 gru 2023, 7:52

No to za mną "Syreny z Tytana" Kurta Vonneguta.
Jego książki pochłaniam z wielką przyjemnością i tym razem mnie nie zawiódł.
Autor porwał się na science-fiction i z próby tej wyszedł zwycięsko. A ja zostałem wessany w infundybułę chronosynklastyczną.
Vonnegut świetnie szkicuje charaktery, ma słuch do dialogów. Tutaj mamy kosmos, Ziemię,Marsa i Tytana(że o Merkurym nie wspomnę).
I jakoś się to spina z podjętym wątkiem religijnym.
Świeża literatura mimo, że książkę napisano w 1959 roku- czyli przed lotami Amerykanów na księżyc.

Polecam fanom twórczości Vonneguta jak i fanom SF. "Syreny z Tytana" nie zawiodą.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 21 gru 2023, 3:28

W tym roku u mnie nieco bieda z ilością, tylko trzy dosyć krótkie tytuły.

Peter Schmeichel. Numer jeden.

Biografia legendy Manchesteru United i reprezentacji Danii. Głównie opowiada o swoich odczuciach, myślach, ambicjach, rodzinie i przyjaciołach podczas podróży od młodości i ligi duńskiej, przez Manchester i reprezentację Danii po portugalską parodię. Książka nie tylko dla fanów Manchesteru United, ale i dla każdego kto interesuje się mentalnością zwycięzcy, bo taką zdecydowanie miał Schmeichel. Jest też sporo o bardzo ważnym w życiu Duńczyka, wątku polskim.

Hobbit

Drugi raz czytany (plus raz audiobook). Tytułu przedstawiać jednak nikomu chyba nie trzeba ;)

Gareth Stein - "Sztuka ścigania się w deszczu"

Bardzo szybko wchodzący komediodramat. Tzw. książka na jeden raz, chociaż mi zajęła trzy wieczory. Krótkie rozdziały powodują, że ciężko jest sobie odmówić kolejnego.

Jest to historia pewnej rodziny przeżywającej swoje dramaty jakich prawdopodobnie wiele na tym świecie. Tylko, że - opowiedziana z perspektywy inteligentnego i emocjonalnego psa. Momentami smutna i dramatyczna, innym razem szczęśliwa i wzruszająca, a zakrapiana nutką humoru (pies mimo że inteligentny, to jednak ciągle pies). Zdecydowanym smaczkiem dla osób lubiących motoryzację będą nawiązania do wyścigów, czy też po prostu jazdy samochodem, których jest dosyć sporo.

Edit2: bym zapomniał. Książka doczekała się nawet swojej ekranizacji, widziałem nawet nieźle recenzje na Filmwebie.

Edit: w kolejce czeka urodzinowy prezent, Beren i Luthien pióra J.R.R. Tolkiena. Może to mnie zmotywuje do sięgnięcia głębiej w świat Śródziemia niż tylko Hobbit i LoTR.

Awatar użytkownika
Sinik1988
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 93

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sinik1988 » 23 gru 2023, 10:56

Jaki abonament na e-booki? Dobrze by było gdyby byli sporo biografi sportowych,poleci ktoś cos

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 28 gru 2023, 21:41

Boromir pisze:
15 gru 2023, 21:46
Z przyjemnością zabiorę się za drugi tom.
Póki co spore rozczarowanie, jakaś political teen drama z tego wyrosła. Trochę męczę niestety :(

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 983

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 28 gru 2023, 23:06

Sinik1988 pisze:
23 gru 2023, 10:56
Jaki abonament na e-booki? Dobrze by było gdyby byli sporo biografi sportowych,poleci ktoś cos
Nie korzystam, nie pomogę. Ale u mnie familia korzysta ze storytell.

"W trybach chaosu" absolutny must read.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 29 gru 2023, 8:11

dias pisze:
28 gru 2023, 23:06

"W trybach chaosu"absolutny must read.
Choinkowy prezent?
Widzę bardzo pozytywne opinie na necie... zachęć jeszcze bardziej. :wink:

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 983

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 29 gru 2023, 9:21

PietroBosman pisze:
29 gru 2023, 8:11
dias pisze:
28 gru 2023, 23:06

"W trybach chaosu"absolutny must read.
Choinkowy prezent?
Widzę bardzo pozytywne opinie na necie... zachęć jeszcze bardziej. :wink:
Gdzie tam, długo czytałem, bo nie miałem czasu, ale w końcu skończyłem.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2025
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 29 gru 2023, 11:48

Sinik1988 pisze:
23 gru 2023, 10:56
Zdecydowanie Legimi. Największa baza, najczęściej i najobficiej aktualizowana + dobra cena.
Jeśli masz telefon w Play, możesz mieć jeszcze taniej.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1075

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 30 gru 2023, 12:23

Na święta dostałem kilka książek, w tym "Solaris" Lema. Nigdy nie czytałem tego typu literatury, wiem że to klasyka gatunku, ale kompletnie nie mam pojęcia czy mnie to zainteresuje.

Jest szansa, że kompletnego laika w tym temacie to zainteresuje czy szkoda czasu? :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”