Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 28 sie 2025, 10:58
Eyesmon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 28 sie 2025, 11:06
sickstick

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 28 sie 2025, 11:10
Nigdy o tym nie myślałem, ale może mix? Podstawówka i gimnazjum państwowa + korki (poziomem pewnie wyjdzie na to samo co prywatna, ale wydaje mi się, że drożej), a od liceum, gdzie będzie już w miarę wyrobiony, dać go do prywatnej? Jakby nie patrzeć prawdziwa nauka wchodzi dopiero w liceum.
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 28 sie 2025, 11:13
Ale wiesz, że to ideologia w 100% lewicowa? Wspierać najslabszych, żeby było mniej więcej równo. Tych lepszych jebać, i tak sobie poradzi.sickstick pisze: ↑28 sie 2025, 11:06sprawia że mamy np wybitnego ucznia z matematyki który mógłby być szlifowany na olimpijczyka (w przyszłości może kogoś wielkiego), ale nikt nie poświęca mu nawet minuty "bo sobie radzi" a nauczyciel w tym czasie ma priorytet siedzieć na nieukami którzy nie potrafią dodać 2+2. Ostatecznie wychodzi z tego tyle, że nieuk w dorosłości pozostanie nieukiem, zaś utalentowany uczeń zostaje "zmarnowany" bo nie ma czasu z nim siedzieć.
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 28 sie 2025, 11:17
Wybór jest prosty, posyłasz do publicznej i dziecko uczy się wszystkiego i niczego, a ty jako rodzic, dbasz o to aby wyciągnąć z niego to co go najbardziej interesuje i szlifować to. Szkoła nie jest od wychowywania i kształtowania dzieci na gotowy już produkt ścisłowca czy humanisty. Szkoła uczy podstaw i kształci minimalnie po trochu w każdej z dziedzin. Ale tak jak mówisz, publiczna nauczy dziecka życia, a prywatna prawdopodobnie nauczy go bycia dziwakiem i wyalienuje.
johny batonik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 28 sie 2025, 11:19
Podobnie jak podnoszenie podatków przedsiębiorcom, żeby zwiększyć minimalną nierobomcloner pisze: ↑28 sie 2025, 11:13Ale wiesz, że to ideologia w 100% lewicowa? Wspierać najslabszych, żeby było mniej więcej równo. Tych lepszych jebać, i tak sobie poradzi.sickstick pisze: ↑28 sie 2025, 11:06sprawia że mamy np wybitnego ucznia z matematyki który mógłby być szlifowany na olimpijczyka (w przyszłości może kogoś wielkiego), ale nikt nie poświęca mu nawet minuty "bo sobie radzi" a nauczyciel w tym czasie ma priorytet siedzieć na nieukami którzy nie potrafią dodać 2+2. Ostatecznie wychodzi z tego tyle, że nieuk w dorosłości pozostanie nieukiem, zaś utalentowany uczeń zostaje "zmarnowany" bo nie ma czasu z nim siedzieć.
sickstick
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 28 sie 2025, 11:22
cloner
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 28 sie 2025, 11:26
No wlasnie nie. To jest ta roznica. Nawet jesli pojdziesz do innej szkoly, to nadal masz te same obowiazki i musisz poswiecac ten sam czas po godzinach pracy zeby nalezycie sie przygotowac na kolejny dzien czy ocenic jakies sprawdziany.
Mozna urynkowic czemu nie. Natomiast patrzac po tym co jest teraz, to zadaj sobie pytanie czemu tak to wyglada i kto ostatecznie do tej pracy trafia i jaka ma motywacje zeby dawac cos wiecej od siebie. Smiem twierdzic, ze nie ma zadnej motywacji, bo i brak perspektyw na cos lepszego niezaleznie czy bedzie mu zalezalo czy nie. Sa pewnie pasjonaci w tym zawodzie, ale to gatunek wymierajacy - do tego procesu przyczynili sie zarowno politycy jak i roszczeniowi rodzice oderwani od rzeczywistosci.Eyesmon pisze: ↑28 sie 2025, 10:58Przema. No to potem masz wlasnie takie stare nieogarniajace baby, które nie ucza tylko odbębniają. Ja w swoim życiu i mojej córki spotkałem moze 2 nauczycieli z pasją na kilkudziesięciu. Reszta to frustraci albo co najmniej średniacy którzy odbebniaja minimum. Nie widze powodu zeby im placic za takie cos wiecej. Niech wejdzie jakies kryterium jakościowe do tej branży
3x napisze. Urynkowic
Zgadzam sie. I uwazam, ze szkolnictwo czeka meeega rewolucja, totalna przeorka. Tak jak system opieki zdrowotnej, tyle ze tutaj zrobic to o wiele latwiej.
Ja mam tutaj niezle ocene porownawcza. Przeszedlem system edukacji gdzie zalapalem sie na panstwowa podstawowke i liceum, a takze prywatne gimnazjum. Takiej skali patologii jak w prywatnej szkole nie widzialem ani wczesniej ani pozniej. Na plus malo liczne klasy, bo faktycznie mialem 10-12 osob w grupie z tego co pamietam.sickstick pisze: ↑28 sie 2025, 11:06Ja mam duży dylemat czy dziecko będę posyłał do państwowej czy prywatnej. Plusem państwowej jest integracja z rówieśnikami różnego typu, moim zdaniem najważniejszy element dla dzieciaka w dzisiejszych czasach (sam chodziłem najpierw do podstawówki z ultra patologią, potem do gimnazjum z oddziałami integracyjnymi gdzie 1/4 rówieśników miała jakieś upośledzenia, no i oczywiście masa "normalnych" znajomych - uważam że mega mnie te doświadczenia rozwinęły społecznie) podczas gdy w szkole prywatnej masz max 10 rówieśników, zazwyczaj wychowanych przez rodziców którzy wyżej srają niż dupę mają - tak więc mam taką "chłopską" obawę że dzieciak po prywatnej może wyrosnąć na dziwolonga, zaś państwowa go zintegruje i nauczy życia.
Przema
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 28 sie 2025, 11:36
Hannibal
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 28 sie 2025, 11:51
Moglyby wrocic egzaminy wstepne na studia. Plus cyklicznie aktualizowana lista kierunkow, na ktorych absolwentow nie ma wiekszego zapotrzebowania = chcesz to studiowac? Plac.
Przema
Post Wyświetl pojedynczy post autor: 19B10 » 28 sie 2025, 11:52
Teraz? Według mnie ten trend to już ze 20 lat trwa, co jest kompletnie bez sensu, bo jak słusznie zauważyłeś wszelakich fachowców coraz mniej. To się zaczęło od likwidacji zawodówek, to był chyba najbardziej idiotyczny pomysł w historii reform edukacji.
19B10
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 28 sie 2025, 12:06
To chyba w ogole jest problem, ze tych idiotycznych pomyslow bylo tyle, ze ciezko wylapac pozytywy reform edukacji, ktorych tez nie brakowalo.
Przema
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 28 sie 2025, 12:46
Hannibal
cloner
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 28 sie 2025, 12:56
Hannibal
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio