1. Bundesliga (zbiorczy) - Strona 101

Piłka nożna w Niemczech | Rozgrywki ligowe: Bundesliga i Puchar Niemiec | Kluby: Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen | Reprezentacja Niemiec | Transfery oraz inne wydarzenia związane z niemiecką piłką nożną
Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

1. Bundesliga (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 29 sie 2025, 14:45

Nie ma nic sexowniejszego w piłce nożnej niż komentator mówiący "Musjala". :bicz:

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

1. Bundesliga (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 29 sie 2025, 14:57

A jak się mówi?

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

1. Bundesliga (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 29 sie 2025, 15:19

W tej wymowie co wrzucił cloner jest takie "krótkie s" (jakby akcent na pierwszą literę - M) przez co cała sexowność znika, zaś polscy komentatorzy/dziennikarze (np ten gość z prawej w filmiku powyżej, albo Wieli Bór jak komentuje Niemców) wymawiają z akcentem na "s" przez co brzmi to trochę Mussjaala i słysząc to od razu czuję się jak podczas flirtowania z najebaną Ukrainką :love:

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 418

1. Bundesliga (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 29 sie 2025, 22:36

Hamburger SV zalicza bolesne starcie w derbach. Do 15 minuty wszystko było ok, ale później już tylko gorzej aż dobili do poziomu żałosnego.
To dopiero druga kolejka więc nie ma paniki, ale każda formacja wyglądała słabo. Dużo błędów, zero intensywności, wyprowadzenie piłki kiepskie, gra skrzydłami fatalna, na dokładkę brak napastnika. Dużo spraw musi ulec zmianie, a trener co by nie mówić doświadczenie posiada nikłe. Będzie ciężko, ale to było wiadome od początku. :)

Awatar użytkownika
fillion
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1140
Kibicuję: FC Barcelona Holandia

1. Bundesliga (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fillion » 31 sie 2025, 11:14

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 983

1. Bundesliga (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 01 wrz 2025, 11:42

:lol2: :lol2: :lol2:

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 209

1. Bundesliga (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 01 wrz 2025, 11:50

Jeśli zawodnicy grali na zwolnienie trenera, to zremisowanie meczu w ostatnim kwadransie gdzie prowadzili 3-1 to wyższa szkoła jazdy.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 722

1. Bundesliga (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 01 wrz 2025, 13:45

Dawałem mu 5 kolejek. Przeceniłem chłopa

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 84

1. Bundesliga (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 01 wrz 2025, 14:08

Chyba musiało coś pójść mocno nie tak na linii trener - klub. Nie chce mi się wierzyć, że same dwa mecze to spowodowały, tym bardziej, że sobotni remis był raczej kwestią (braku) szczęścia.

No, a przecież Leverkusen nie może liczyć, że przy odejściu tylu czołowych piłkarzy nadal będą w stanie walczyć o mistrzostwo. Przecież to, że ten sezon jest przejściowy, to było więcej niż pewne. Ciekawe, kogo teraz wymyślą?

A tymczasem u nas zabawa transferowa trwa w najlepsze, ciekawe, kto (jeśli w ogóle) będzie nowym nabytkiem Bayernu wieczorem. Lookman? Mimo wszystko Jackson? A może Franculino Dju z Midtjylland (pierwszy raz dzisiaj usłyszałem to nazwisko...) ?

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

1. Bundesliga (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 02 wrz 2025, 20:15

Okienko transferowe zamknięte, można podsumować najciekawsze moim zdaniem ruchy do Bundesligi.

Bayern Munich praktycznie tylko Luis Díaz z ciekawszych nabytków, gość jest topowym wzmocnieniem co już zdążył udowodnić. Przyszedł jeszcze Tom Bischof z Hoffenheim, ma spory potencjał, w barwach "wieśniaków" nie dało się przejść obojętnie obok jego występów, strasznie jestem ciekaw co z tego będzie w stanie przełożyć na tak wielki klub jak Bayern.
Jonathan Tah to solidny ligowiec nic więcej, a Nicolas Jackson? no cóż nie jest to poziom na wielkie granie.

Bayer 04 Leverkusen tutaj cała masa zmian, pomijam całą aferę z trenerem, ale trzeba wziąć pod uwagę, że liczba nowych piłkarzy jest bardzo duża i będzie trzeba czasu żeby to wszystko poukładać.
Bardzo mnie interesuje Ibrahim Maza, 19latek jest po mocno udanym dla siebie sezonie w 2.Bundeslidze. Szybki, przebojowy, z takim nonszalanckim dryblingiem.
Eliesse Ben Seghir z Monaco to również ciekawy ruch, tutaj przewiduję bardzo udany transfer. Gość już jest gotowy by robić różnicę, warto obserwować.
Dalej też jest ciekawie:
Jarell Quansah, Loïc Badé, Malik Tillman, Ernest Poku, Axel Tape czy wypożyczony Claudio Echeverri.
Ogólnie dużo młodzieży, ale generalnie większość transferów na plus, jest za co chwalić. Pieniądze za Wirtza dobrze spożytkowane, warto śledzić dalsze losy "aptekarzy".

Eintracht Frankfurt już tradycyjnie świetnie, przemyślane nabytki. Jonathan Burkardt i Ritsu Doan za podobną niską kwotę ok. 21 mln, nic tylko przyklasnąć, dobre transfery które nie pozwolą na zjazd poziomu, będzie co oglądać.

Borussia Dortmund. Słabsza wersja starszego brata czyli Jobe Bellingham za 30,50 mln € i to tak naprawdę wszystko. Bardzo słabo, kolejny sezon "przejściowy" w BvB.

RB Leipzig. Tu jest nawet całkiem przyzwoicie. Mnie ciekawią Conrad Harder i Rômulo jako opcję do ataku, zwłaszcza ten Brazylijczyk pozyskany za 20mln z ligi tureckiej.
Johan Bakayoko to postać którą chciałem zobaczyć w ligach top5, przyszedł za 18 mln więc stosunkowo niewiele.

Werder Bremen. To Samuel Mbangula za 10mln i Victor Boniface na wypożyczenie. Obaj mają coś do udowodnienia, więc będzie co obserwować.

SC Freiburg. Do ekipy z Badenii-Wirtembergii trafia za 10mln 23 letni Japończyk Yuito Suzuki który zbierał bardzo dobre recenzje w Bröndby IF. Myślałem o nim w kontekście Bundesligi, jak powszechnie wiadomo z Japończyków trafiający do Niemiec zawsze będzie jakiś kozaczek albo przynajmniej solidny ligowiec. Może to będzie ten kozaczek.
Przyszedł jeszcze Derry Scherhant, ale to już bardziej transfer dla takich koneserów jak ja. :)

VfB Stuttgart. Najbardziej mnie interesuje Badredine Bouanani, nie mam jeszcze wyrobionej opinii o Algierczyku, ale wpadł mi w oko we Francji. Myślę, że jest ta potencjał na przyszłość i transfer dalej za gube miliony. Polecam koniecznie do obserwacji tego gościa.

Borussia Mönchengladbach. Dwa nazwiska, Shuto Machino i Jens Castrop. Z Japończyka będzie a nawet już jest solidny ligowiec, taki bardzo użyteczny. Natomiast Castrop to kolejny ciekawy zawodnik wypływający z FC Nürnberg, mają tam nosa do młodzieży. To żaden wirtuoz, ale mocny pracuś i sądzę, że dobrze da sobie radę poziom wyżej.

Reszta klubów podziałała na miarę swoich możliwości. FC Augsburg i 1.FC Köln na plus, przyzwoite ruchy transferowe. Kolejno Chrislain Matsima i Elias Saad w FCA, Ragnar Ache i Ísak Jóhannesson w FCK, to gracze warci uwagi.
VfL Wolfsburg w miarę coś tam ogarnęli biorąc pod uwagę ich coroczny brak ambicji
Natomiast słabo wypada FSV Maniz, zwłaszcza biorąc, że mają puchary w tym sezonie, może będą braki zasypywać młodzieżą.

Na koniec Hamburger SV. Dwóch ludzi do środka pola Nicolai Remberg i Nicolás Capaldo plus weteran Yussuf Poulsen.
Następnie dwa bardzo ciekawe wypożyczenia, znany z Radomiaka obrońca Luka Vuskovic i ktoś kogo bardzo brakował do kreowania gra Fábio Vieira. W Arsenalu już nikt raczej na niego nie liczy, ale tutaj w Hamburgu oczekiwania są bardzo duże.

Jeszcze lista zawodników których w tym nowym sezonie Bundesligi już niestety nie zobaczymy:

Thomas Müller - za darmo Vancouver
Leroy Sané - za darmo Galatasaray
Florian Wirtz - 125mln Liverpool
Hugo Ekitiké - 95mln Liverpool
Nick Woltemade - 85mln Newcastle
Benjamin Sesko - 76mln Man.United
Xavi Simons - 65mln Tottenham
Jamie Gittens - 56mln Chelsea
Jeremie Frimpong - 40mln Liverpool
Kingsley Coman - 25mln Al-Nassr
Enzo Millot 30mln - Al-Ahli
Granit Xhaka - 15mln Sunderland
Loïs Openda - wypożyczenie Juventus
Piero Hincapié - wypożyczenie Arsenal
Anton Stach - 20mln Leeds
Ko Itakura - 10mln Ajax

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3478

1. Bundesliga (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 02 wrz 2025, 20:42

Hoffenheim natomiast dokonało skro...racjonalnych wzmocnień. Z wolnego transferu wzięli Coufala z West Hamu na prawą obronę, Bernardo z Bochum na środek, Lemperle na atak (ostatnio w 2. Bundeslidze w barwach Koeln zdobył 10 bramek). Do tego kilku zawodników ze średnich lig za gotówkę, np. 27-letni Koki Machida z Unionu SG (kolejny środkowy defensor) czy 24-letni defensywny pomocnik Wouter Burger ze Stoke. Żeby było jednak "śmiesznie", zarówno Japończyk jak i Holender zdążyli zadebiutować w lidze i już wypaść przez kontuzję. U tego pierwszego poszło więzadło krzyżowe...

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

1. Bundesliga (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 27 wrz 2025, 19:47

Słaby jestem w wyszukiwaniu takich rzeczy, ale polecam sobie obejrzeć jak Borussii Dortmund wykonała w meczu z Maniz dwa kontraataki po których padały gole. Majstersztyk jeśli chodzi o ten element futbolu.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

1. Bundesliga (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 27 wrz 2025, 19:47

Będą skróty z Eleven na YouTube.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 795

1. Bundesliga (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 27 wrz 2025, 20:30

Borussia Moenchenglabach z Eintracht hokejowy wynik! Akurat przełączyłem jak ekipa Polanskiego strzelała trzecią bramkę. Grubo już 4:6! :shock:
Do przerwy 0:5 dla Eintrachtu było.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niemcy”