El Clásico // FC Barcelona - Real Madrid CF - Strona 518

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Jakim wynikiem zakończą się najbliższe Gran Derby?

Zwycięstwem Barcelony
65
49%
Remisem
19
14%
Zwycięstwem Realu
48
36%
Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

El Clásico // FC Barcelona - Real Madrid CF

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 26 paź 2025, 20:04

Normalnie. Huijsen zwyczajnie skacze do piłki, nie wystawia łokcia w nienaturalny, nadmierny sposób, nie wykonuje żadnego ruchu w stronę Cubarsiego. Cabarsi jest za nim, nie ma szans sięgnąć piłki i w niego wskakuje. Co miał tu zrobić Huijsen, żeby Cubarsi sam się nie "sfaulował"?

Pelart2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 118

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart2 » 26 paź 2025, 20:07

To, że zawodnik Barcelony pada na ziemię nie oznacza, że był faulowany. Znamy to aż za dobrze.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 26 paź 2025, 20:13

Kluchman pisze:
26 paź 2025, 20:04
Normalnie. Huijsen zwyczajnie skacze do piłki, nie wystawia łokcia w nienaturalny, nadmierny sposób, nie wykonuje żadnego ruchu w stronę Cubarsiego. Cabarsi jest za nim, nie ma szans sięgnąć piłki i w niego wskakuje. Co miał tu zrobić Huijsen, żeby Cubarsi sam się nie "sfaulował"?
niezamierzenie, ale rozbawiles mnie tym postem w paru momentach. zostawmy ten temat :P

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 209

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 26 paź 2025, 20:25

W sensie, że tu ten ewidentny faul? Gdy Huijsen nie zrobił żadnego nienaturalnego ruchu i spóźniony Cubarsi w niego wleciał, a że jest kilkanaście cm niższy, to był bez szans? xd I VAR miał to uznać za rażącą pomyłkę?

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 26 paź 2025, 20:31

Zgadzam sie z sympatykami Realu w tej sytuacji. Wydaje sie ze Hujisen nawet nie mial swiadomosci ze Cubrasi za nim jest. Nie mam tez pojecia jakby inaczej mial wyskoczyc zeby jego lokcie byly w innej pozycji.
Jakby sedzia anulowal te bramke to tez by sie wybronil a nawet spotkal ze zrozumieniem ale nie mogl tego zrobic bo wczesniej cofnal juz jedna bramke dla Realu oraz rzut karny i Kamil Gala dostalby wylewu.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5054
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 26 paź 2025, 20:36

@Magnum jakie są teraz przepisy? Kiedyś było że każde uderzenie w twarz to faul chyba?

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 26 paź 2025, 20:38

@Bernabeu a wez mi pokaz jakas inna bramke, w ktorej atakujacy zawodnik uderza przeciwnika lokciem w twarz i jest ona uznana? wzrost mozesz sobie wybrac, moze byc nawet pol metra wyzszy, bo nie wiem jakie to ma znaczenie

przeciez analogicznie jak przeciwnika kopniesz w kostke zamiast trafic w pilke, to kogo interesuje czy to bylo celowe albo czy naturalnie ruszyles noga? to nie jest bark w bark, tylko lokiec w glowe

a przy takich lokietkach podczas glowkowania poza polem karnym to faul jest zawsze i jedynie sie mozna zastanawiac czy bedzie do tego zolta kartka

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 26 paź 2025, 20:48

Łokieć w ryj ewidentny, a ten komentarz Kluchmana absurdalny. Przecież nawet na tym nagraniu widać że gdyby nie łokieć gracza Realu, to gracz Barcy to by tą główkę po prostu wygrał.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 26 paź 2025, 21:28

Ta, wygrałby. ;)

Wygrzebałem opinię byłego sędziego Iturralde Gonzaleza, który dla Realu był jednym z najgorszych sędziów, jakiego pamiętam. Nawet dla niego gol prawidłowy. Chyba że tłumacz DeepL źle mi to przetłumaczył na angielski, ale nie sądzę.

https://cadenaser.com/nacional/2025/10/ ... adena-ser/

Jak już to ze strony Barcelony szukałbym czegoś w stylu, czy wejście Carvajala w Araujo nie było nadmierne. Aż się wkurzyłem na niego przed telewizorem.

Awatar użytkownika
emski
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 484

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emski » 26 paź 2025, 21:29

MazurXIII pisze:
26 paź 2025, 19:12
emski pisze:
26 paź 2025, 18:38
Strasznie Carlo kastrował Czuameniego z atutów. Pierwsze pół roku był top, a po MŚ u Arabów jakby chłopa podmienili i tak się kopał po czole prawie 3 lata do tego przeplatając te występy totalnymi kompromitacjami jako ŚO. Przyszedł Xabi i Francuz znowu pokazuje, że zapłacono nie tylko za potencjał. Super grajek, chyba największy wygrany zmiany trenera.
A nie Arda Güler ?
On głównie zyskał na tym, że odszedł Modrić, a za niego przyszedł nikt.

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 26 paź 2025, 21:35

El Clasico w wykonaniu Barcy w skrócie.

Lubię te przeróbki, zawsze trafione :)

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1675

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 26 paź 2025, 21:39

Przecież to jest klasyczna sytuacja z kategorii - jakąkolwiek decyzję sędzia podejmie, będzie ona prawidłowa.
A opinii byłych arbitrów nie traktowałbym jako żadnej wyroczni bo u 90% z nich występuje zjawisko tzw solidarności zawodowej i są gotowi w tydzień zmienić zdanie o 180° w zależności od tego jak akurat gwizdnie się koledze.

WKB
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1584

Post Wyświetl pojedynczy post autor: WKB » 26 paź 2025, 21:39

Kluchman pisze:
26 paź 2025, 21:28
Nawet dla niego gol prawidłowy.
NAWET? A kim on jest żeby się sugerować jego opinią? Kolejny dramatyczny sędziulek z całej tej spierdolonej hiszpańskiej ferajny.

Awatar użytkownika
HMK
Sergio Ramos
Reputacja: 2321
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 26 paź 2025, 21:47

WKB pisze:
26 paź 2025, 21:39
NAWET
Zdanie wcześniej Kluchman napisał dlaczego „nawet”

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 26 paź 2025, 21:48

Kluchman pisze:
26 paź 2025, 21:28
Ta, wygrałby. ;)

Wygrzebałem opinię byłego sędziego Iturralde Gonzaleza, który dla Realu był jednym z najgorszych sędziów, jakiego pamiętam. Nawet dla niego gol prawidłowy. Chyba że tłumacz DeepL źle mi to przetłumaczył na angielski, ale nie sądzę.

https://cadenaser.com/nacional/2025/10/ ... adena-ser/

Jak już to ze strony Barcelony szukałbym czegoś w stylu, czy wejście Carvajala w Araujo nie było nadmierne. Aż się wkurzyłem na niego przed telewizorem.
zauwaz ze huijsen tak "wygral pozycje", a cubarsi tak "byl spozniony", ze ten pierwszy mimo usadzenia sobie przeciwnika lokciem i tak sie machnal z pilka i jej nie siegnal, a ta przeleciala zaraz nad glowa cubarsiego, ktora byla uchylona wlasnie przez otrzymane ulamek sekundy wczesniej uderzenia

co do wejscia w araujo to ja odwrotnie, nawet sie nad ta sytuacja nie pochylam, mimo ze niektorzy eksperci rzeczywiscie predzej tam widza faul, ale ja takie popchniecia carvajala bez walki o pilke widzialem juz tyle razy i tyle razy mu sie upiekalo, ze nawet sie nie ludzilem, ze tutaj bedzie inaczej

ogolnie nie ma co specjalnie tego sedziowania przezyzwac, jak na standardy z poprzedniego ligowego klasyku czy ostatniego finalu pucharu hiszpanii i tak barceloniarze nie maja co narzekac bo tam to juz naprawde bylo kino, a poza tym real byl dzis lepszy z gry

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”