El Clásico // FC Barcelona - Real Madrid CF - Strona 519

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Jakim wynikiem zakończą się najbliższe Gran Derby?

Zwycięstwem Barcelony
65
49%
Remisem
19
14%
Zwycięstwem Realu
48
36%
Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

El Clásico // FC Barcelona - Real Madrid CF

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 26 paź 2025, 21:53

Meczu nie oglądałem, ale powiem wam, że nie ma obecnie na świecie piłkarza, który byłby bardziej wkurwiający niż ten Yamal.

No typ budzi taką niechęć całym sobą, swoim zachowaniem, że naprawdę życzę mu, żeby go trochę to życie piłkarskie przeczołgało i nabrał trochę pokory.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 26 paź 2025, 21:55

"Nawet" napisałem w kontekście, o którym wspomniałem:
Iturralde González jest liczbowo najgorszym sędzią dla Królewskich w historii ich występów w Hiszpanii (bilans z nim to 30 wygranych Realu, 5 remisów i 14 porażek).
Nie, to nie jest wyrocznia. To jest po prostu opinia kogoś, kto powinien się znać i raczej nie jest skrzywiony promadrycko. Takie opinie pokazują, że to nie jest żaden oczywisty i ewidentny faul.

Naprawdę nie wiem, co Huijsen miałby zrobić w tej sytuacji, żeby nikt nie twierdził, że to faul. Faule za łokcie zwykle wynikają z tego, że zawodnik ten łokieć unosi nienaturalnie wysoko lub wystawia w stronę przeciwnika. Tu, jak pisałem, niczego takiego nie widzę.

Ale jestem ciekaw opinii @Magnum czy tam z jego forum sędziowskiego.

WKB
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1584

Post Wyświetl pojedynczy post autor: WKB » 26 paź 2025, 21:57

piotrcies pisze:
26 paź 2025, 21:53
Meczu nie oglądałem, ale powiem wam, że nie ma obecnie na świecie piłkarza, który byłby bardziej wkurwiający niż ten Yamal.
No, to jakbyś oglądał to byś powiedział że Vinicius :D ale fakt, lamyn robi bardzo dużo żeby go nie lubić

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 26 paź 2025, 21:59

Z Viniciusem jest tak, że on jest bardziej frustratem na boisku i źle reaguje na wszelkie prowokacje z trybun. Nie mówię o tym meczu, tylko o całokształcie. Jego łatwo zagotować i wtedy wychodzi z niego to, co wychodzi.

Yamal mam wrażenie, że to chamstwo robi z większym rozmysłem - jakieś prowokacje przed meczem itd.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 26 paź 2025, 22:07

no tyle ze "chamstwo" yamala to glownie wrzucanie na insta jakichs obrazkow sugerujacych ze nie boi sie przeciwnika i czuje sie bardzo pewnie

ja jako dorosly czlowiek (a poza tym kibic wychowany na skromnym do porzygu messim) tez uwazam takie kozaczenie za troche glupkowate, ale mimo wszystko nie uwazam, zeby takie zachowanie bylo gorsze od regularnego obrazania rywali, arbitrow i kibicow, a to chyba mozna uznac za specjalnosc vinicusowego zakladu

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 194

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 26 paź 2025, 22:19

Samuraj pisze:
26 paź 2025, 18:45
Ten mecz powinien wręcz skończyć się większym wynikiem dla Realu. Barcelona praktycznie nie stanowiła żadnego zagrożenia, bramka strzelona po błędzie Gulera a nie z własnej wypracowanej akcji. Cieszy zwycięstwo, ale cieszyło by bardziej gdyby było okazalsze, zwłaszcza po ostatnich sromotnych porażkach Realu.
No jak żeście przespali lata 2020, 2021 gdy Barca była tak słaba że aż się prosiło o pogrom a nawet wtedy nie potrafiliście wygrać wysoko no to nie wiem co musi się stać abyście kiedyś nas tak konkretnie zezłomowali. No dobra, był półfinał Copa del Rey 2023 ale to jedna jaskółka. Reszta ewentualnych pogromów w ostatnich latach to na korzyść Barcy.

Dziś oczywiście nie mogę powiedzieć by Barcelona przegrała niezasłużenie. Cieszcie się jednak że nie było ani Raphinhi ani Lewego. Myślę że podeszliśmy do Klasyku w zdecydowanie gorszej sytuacji kadrowej niż wy.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 27 paź 2025, 3:33

masacra pisze:
26 paź 2025, 21:39
A opinii byłych arbitrów nie traktowałbym jako żadnej wyroczni bo u 90% z nich występuje zjawisko tzw solidarności zawodowej i są gotowi w tydzień zmienić zdanie o 180° w zależności od tego jak akurat gwizdnie się koledze.
Powiedziałbym, że 50% to solidarność zawodowa a 50% to pisanie dla mediów żeby było kontrowersyjnie - nieważne, co, byleby się klikało. Więc 0 łącznie mamy 0 procent wiarygodności byłych sędziów w mediach. ;)

Natomiast co do tego domniemanego faulu - jeden rabin powie tak, drugi rabin powie nie. Jak dla mnie to mamy sytuacje, w której napastnik w białej koszulce wyskakuje do piłki i wyciąga łokieć w naturalny sposób do wyskoku. Za nim biegnie obrońca w bordowej koszulce, wyskakujący do przodu próbujący też wyskoczyć do główki. Nie mamy tu sytuacji, w której napastnik coś widzi, ciężko też nawet stwierdzić, czy to bardziej on wali łokciem w głowę czy tamten w niego wskakuje - no jest to wszystko takie śliskie, 50/50, na pewno nie jest to jakkolwiek rażący błąd czy ewidentny faul. Myślę, że jakby go gwizdnął to by nie cofnęli faulu, ale skłaniałbym się ku temu, żeby jednak tego nie gwizdać. Ale ja to ja, ja tam na takim poziomie nie sędziuje.

stary rupieć
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: stary rupieć » 27 paź 2025, 10:09

piotrcies pisze:
26 paź 2025, 21:53

No typ budzi taką niechęć całym sobą, swoim zachowaniem, że naprawdę życzę mu, żeby go trochę to życie piłkarskie przeczołgało i nabrał trochę pokory.
Bądźmy poważni. Pod względem pajacowania obu panów dzieli póki co przepaść. Wiadomo że młodemu trochę sodówka uderzyła, ale zarówno na boisku jak i poza nim Yamalowi daleko do pajaca z Brazylii. Chociażby wczorajsze zejście Viniego z boiska. Poprzeczka jest zawieszona bardzo wysoka, miejmy nadzieję, że Yamal nie podąży tą drogą.

Co do meczu to nie miałem wielkich oczekiwań, Barcelona od początku sezonu ma swoje problemy i wszystkie te problemy we wczorajszym meczu potwierdziła - chaos w obronie, bieda w ataku, słaba forma poszczególnych piłkarzy itp. Flick ma nad czym myśleć, wydaje mi się że nadszedł moment w którym trzeba jednak postawić na Araujo w obronie i go 'zbudować' chociażby po to aby po sezonie wziąć za niego dobrą kasę.

Jeśli chodzi o kontrowersje to dla mnie gol Belinghama nie powinien zostać uznany, a w przeciwną stronę odgwizdałbym faul na Araujo. No ale większe pretensje można mieć do Fermina czy Ferrana o anemiczne podanio-strzały w bramkarza czy do Kounde który nie skleił ciasteczka od Yamala. Real miał też miał sporo klarownych sytuacji, no ale przynajmniej grał swoim podstawowym zestawem napastników. Choć odniosłem wrażenie, że po karnym Mekambe zniknął z radarów na dłuższą chwilę.

Awatar użytkownika
johny batonik
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 253

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 27 paź 2025, 10:37

Widzę, że z trudem przychodzi wam przyznanie, że vinicjusz i yamal to taki sam poziom pajacerstwa, tylko któraś racja musi być mojsza

Vini gotuje sie i skacze z ryjem w kazdym meczu, jest slaby psychicznie i prawdopodobnie glupi, a yamal udaje jakiegos gangstera, spuszcza spodnie w dół jak jakis czlonek gangu, a tak naprawde jest nikim innym jak bogtym, irytującym brzydalem, który tez prawdopodobnie jest glupi

Jakby obaj znikneli z pilkarskiego swiata to byloby lepiej dla piłki

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 27 paź 2025, 11:15

Tak usunmy dwoch bardzo dobrych pilkarzy z pilki bo opuszczaja spodnie do polowy dupy albo nie podoba im sie sciagniecie z boiska lub rasistowskie okrzyki w ich strone. Nie przypuszczalem ze z Ciebie taki platek sniegu Johny.

Dla mnie moga pajacowac szczegolnie poza boiskiem i podkrecac atmosfere. Ja takie rzeczy lubie nawet bym im pozwolil bic sie po ryjach jak w NHL a jak ktos bierze to do siebie i obraza go ze pilkarz przeciwnej druzyny nie jest w ciaglym trybie szacunku do rywala to juz jego problem.

Natomiast za symulki i opoznianie gry oczywiscie pod sciane.

Pelart2
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 118

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart2 » 27 paź 2025, 11:27

U obydwu wiatr wieje między uszami, jednak Vini jest starszy i czas w jego przypadku zmądrzeć. Chociaż nakręcony Brazylijczyk jest groźniejszy w swoim graniu,bardziej nieprzewidywalny. Swoje już wygrał w klubie, więc cokolwiek się zdarzy,Real na nim nie stracił.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 27 paź 2025, 11:29

dla dobra pilki obaj out i dawac tu dwoch bialych wlochow w dwurzedowych marynarkach. dla dobra pilki

Awatar użytkownika
johny batonik
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 253

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 27 paź 2025, 11:34

Gościu, jak ich nie będzie, to na ich miejsce wyrośnie inny wonderkid. Co Ty myślisz, że nagle piłka nożna zostanie bez utalentowanych zawodników?

Mi tam oni nie przeszkadzają, niech sobie grają, ale futbol z nimi zamienia się na gorsze. Fajnie, że te derby są tak podgrzewane i coś się dzieje, ale to wygląda tak, że chłop z makaronem na głowie co ma 17 lat, wrzuca jakies obrazki w internet, a potem na murawie coś do siebie mówią, a każdy kontakt kończy się symulką. To niech jeszcze wezmą torbę swoich najlepszych ciuchów i rzucą sobie pojedynek modowy razem z Kounde

Obrazek

Dajcie spokój. Jak już ma to iść w stronę ostrzejszych derbów czyli chleba i igrzysk, które każdy uwielbia, to potrzebujemy więcej Gravesenów i Puyolów, a nie murzynów co podbiegają do siebie i odbiegają, a wiatr przewraca ich w polu karnym.

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 27 paź 2025, 11:49

Wojtek jak wino :)

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 27 paź 2025, 12:02

Czy tylko ja poza tym obronionym karnym nie widzę tu nic spektakularnego? No dobry mecz, ale tak przecież grają dobrzy bramkarze. Te wszystkie strzały Bellinghama w środek, pseudo techniczny strzał viniciusa na niskim pułapie czy strzał z wolnego Rodrygo obok muru gdzie chłop był przecież ustawiony nie miały prawa wpaść.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”