Filmy - Strona 639

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 722

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 17 gru 2025, 20:54

Zapinanialem jeszcze o 13 dzielnicy, Pocałunek Smoka i świetne Purpurowe Rzeki

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 17 gru 2025, 20:57

BadBoy pisze:
17 gru 2025, 20:52
Widzę że ktoś tu nie docenia Uprowadzonej ( głównie pierwsza część), Taxi czy Transportera
Ale domyślnie jak się mówi o filmach Bessona to raczej ma się na myśli te filmy, gdzie był reżyserem, a nie współscenarzystą albo producentem. Ewentualnie nie tę zakładkę kliknąłeś na filmwebie czy innej stronie ;)

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 722

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 17 gru 2025, 21:03

Wszedłem w filmografię i wypisałem filmy które były conajmniej dobre. I nawet jeżeli był tylko scenarzystą to pisać że się skończył w 97 jest taka półprawda 😉

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4002
Kibicuję: AC Milan

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 17 gru 2025, 21:04

Mówimy o filmach w jego reżyserii a nie tych przez niego produkowanych

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2685

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 17 gru 2025, 22:02

Ja bym jeszcze wszedł w średnią z imdb, a później rotten tommatoes zanim bym podjął pochopne wnioski.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 17 gru 2025, 22:02

BadBoy pisze:
17 gru 2025, 21:03
I nawet jeżeli był tylko scenarzystą to pisać że się skończył w 97 jest taka półprawda
Trochę tak.

Zwłaszcza, że... albo może jako ciekawostkę napiszę, że jeśli jest dwóch scenarzystów i są oni oznaczani w ten sposób:
Scenariusz: Osoba A & Osoba B: oznacza to, że pisali oni scenariusz wspólnie
a jeśli tak:
Scenariusz: Osoba A i Osoba B: oznacza to, że jedna osoba napisała scenariusz, a druga bazowała na tym, co napsiała pierwsza.
Domyślnie film może mieć tylko dwóch scenarzytów oznaczonych jako twórców scenariusza (czasami jest zezwolenie na podanie trzech). W praktyce pracuje ich więcej (są tacy, co specjalizują się w pisaniu scen akcji, żartów, dialogów), ale tylko Ci główni muszą zostać wymienieni w napisach końcowych i wszystkich innych miejscach, gdzie producent informuje o twórcach filmu.
Gildia scenarzystów w USA wymaga, że pierwszy scenarzysta musi mieć minimum 33% finalnego scenariusza aby móc być traktowanym jako scenarzysta, a jeśli ktoś pracuje na czyimś scenariuszu to musi mieć już 50% finalnego scenariusza. Z tego też wynika fakt, że normalnie może być max 2 scenarzystów. W wyjątkowych sytuacjach producent może poprosić o wpisaniu trzech, jeśli gdzieś tam wkład rozbija się niemal idealnie równo albo ciężko kogoś z trójki odrzucić. Ale wtedy to już parę osób z gildii musi się zebrać i zatwierdzić to.
Jest to o tyle istotne, że Ci wymienieni jako scenarzyści danego dzieła dostają dodatkowo kasę również za jego wtórną dystrybucję.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 18 gru 2025, 23:58

Obrodzilo paroma ciekawymi zwiastunami i jednym teaserem (Cruise u Inarittu 😍)

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 19 gru 2025, 12:47

Nie wiem czy Besson skończył się 20 lat temu czy nie, ale wiem że jak masz w obsadzie Christophera Waltza to film będzie zacny nawet gdyby reżyserował go Patryk Vega.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 19 gru 2025, 12:53

Był niedawno niby-to-western gdzie mu nawet willem dafoe partnerował w dwóch głównych rolach i nie pomogło ;)

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 19 gru 2025, 19:05

Waltz po 2 oscarach jedzie w każdym filmie na autopilocie

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2330
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 22 gru 2025, 16:18

Nie mam zbyt dużych oczekiwań. Coś mi się wydaje, że film podzieli los Aleksandra oraz Troi. Amerykanie słabo znają epokę antyczną - pójdą do kina na melodramatyczną fabułę, batalistyczne sceny i ładne plenery w IMAX'ie. Europejczycy z kolei będą drzeć łacha z nieścisłości historycznych i nieśmiertelnych Spartan, którzy w Hollyłódzie z wiadomych przyczyn reprezentują teraz wszystkich Greków ze starożytności.

Swoją drogą po tym co pokazali twórcy Szoguna odnośnie dbałości - w najmniejszych detalach - o całkowitą zgodność swojej produkcji z okresem historycznym, dziwi mnie podejście Nolana. Rezygnacja z historycznych detali na rzecz umiejscowienia opowieści we własnej fantastycznej wizji to dość odważne posunięcie.

Zbroja z epoki brązu :wink:
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 22 gru 2025, 23:03

Nie urzekł mnie zwiastun Odysei...

Ale za to obejrzeliśmy z moją Zamach na Papieża i kurde.... duzo lepsze niz sie spodziewałem

Oczywiście ze ten film sie snuje (ale za to w rytm dobrej trąbki), oczywiście ze Linda sam sie troche parodiuje (ale ogarnia). Imho najlepszy Pasikowski od nie pamiętam kiedy. Rewelacyjny Czop. Ładne kadry i dobre udzwiekowienie (w polskim kinie nie takie oczywiste). I tylko Gruszka mi tam odstaje aktorsko :)

Ale naprawdę bdb sie to oglada. Jesli to pożegnanie Władka i Bogusia to zacne. 7/10

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 732

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 22 gru 2025, 23:06

Obejrzałem trzecia część Na noże. Łącznie zajęło mi to dwa wieczory i trzy drzemki w trakcie. Nie jest to najlepsza recenzja i takie mam odczucia. Problem z tą serią jest taki, że obsada jest spoko, pomysł jakiś jest ale czegoś brakuje, trzecia część najsłabiej mi siadła i dałbym 5/10, już nawet Craig mi tutaj nie podchodzi. Liczyłem na zdecydowanie więcej, ale chyba ciągle patrzę przez pryzmat jedynki, która była najlepsza.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 22 gru 2025, 23:15

Eyesmon pisze:
22 gru 2025, 23:03
Nie urzekł mnie zwiastun Odysei...

Ale za to obejrzeliśmy z moją Zamach na Papieża i kurde.... duzo lepsze niz sie spodziewałem

Oczywiście ze ten film sie snuje (ale za to w rytm dobrej trąbki), oczywiście ze Linda sam sie troche parodiuje (ale ogarnia). Imho najlepszy Pasikowski od nie pamiętam kiedy. Rewelacyjny Czop. Ładne kadry i dobre udzwiekowienie (w polskim kinie nie takie oczywiste). I tylko Gruszka mi tam odstaje aktorsko :)

Ale naprawdę bdb sie to oglada. Jesli to pożegnanie Władka i Bogusia to zacne. 7/10
tez sie pozytywnie zaskoczylem tym "zamachem" po tym jak wczesniej nasluchalem sie kiepskich opinii. oczywiscie sa to zgrane klisze, 70letni bogus dalej zgrywa twardziela, w tle znowu plumka jazz, trzeba takie klimaty lubic. no ale ja lubie i ogladalo sie calkiem przyjemnie

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1074

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 24 gru 2025, 22:50

I dla mnie "Zamach na papieża" wypada całkiem dobrze. Były oczywiście pojedyncze momenty, które lekko obniżają moją ocenę (końcówka, jak Boguś ma jechać na akcję, ale w międzyczasie robi misje poboczne wyjaśniając sprawę poparzonego chłopca czy scena w pociągu jak w przedziale rozkurwił oponentów niczym Jason Statham), ale całościowo film mi się podobał. Bardzo dobre zdjęcia, rola Lindy dobrze zagrana, charyzmy się nie zapomina. Jedynie momentami ten główny wątek, czyli tytułowy zamach na papieża jakby się ulatniał i miałem wrażenie, że oglądam dobry film, ale o czymś innym. Ruda prostytutka trochę niemrawa, ale najbardziej wkurwił mnie w tym filmie Władeczek. Liczyłem, że dostanie po ryjcu kilka scen wcześniej :)

W sumie polecam, bo polski film, który nie wzbudza poczucia żenady to już jest dobra recenzja.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”