Legia Warszawa (L) (zbiorczy) - Strona 305

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 983

Legia Warszawa (L) (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 12 gru 2025, 19:40

Bombardier90 pisze:
12 gru 2025, 16:38
czy zagra sprawdzonym ustawieniem z trójką środkowych obrońców które od lat stosował w Czestochowie czy będzie bardziej ofensywnie.
W Legii aktualnie nie ma dwóch dobrych obrońców a Ty chcesz grać trzema w środku, którymi nie grali od przeszło roku. Dopiero by bramek natracili.
Bombardier90 pisze:
12 gru 2025, 16:38
Moim zdaniem jest możliwe żeby doprowadzić Legię do 3/4 miejsca w tym sezonie.
Oczywiście po zimowym zgrupowaniu wszystko jest możliwe, ale zdecydowana większość zawodników jest absolutnie zapuszczona kondycyjnie. Przecież oni Iordanescu podpisali w dniu, w którym się zaczynało letnie zgrupowanie, po czym stopniowo wyjmowali mu z drużyny zawodników i wkładali kolejnych (np Szymańskiego i Urbańskiego, którzy nie mieli pełnego obozu przygotowawczego latem, bo byli na wylocie w swoich klubach).

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 19 gru 2025, 19:07

Zróbmy to tutaj, żeby nie zaspamować całkiem wątku o trenerskiej ruletce.
No więc saga "Papszun chce do Legii, Legia chce Papszuna" dobiegła końca. Do dziennikarzy wyszedł sam zainteresowany w towarzystwie Marcina Herry, który od dziś "samodzielnie" będzie rządził Legią w imieniu Mioduskiego (o, tu mi czołg jedzie, jak to będzie pełna samodzielność). Nie zorganizowano konferencji prasowej, tylko szybki briefing prasowy, bo - jak powiedział Herra - nie ma czasu na gadanie. W związku z tym nawijał przez dobre 15 minut, głównie bez sensu, po czym oddał głos Papszunowi.

Marek Papszun był ewidentnie wzruszony faktem, że w końcu jest w klubie, w którym zawsze chciał pracować. Ja mu trochę współczuję, bo przy Mioduskim będzie miał bardzo ciężko. Nie zmienia to faktu, że dziś widziałem człowieka szczęśliwego i w tym upatruję szansy na lepsze jutro.

Ludziom z gabinetów przestałem wierzyć już dawno. Trenerowi Markowi zaufać muszę, mimo, że nie byłem nigdy fanem stylu gry Rakowa. W nim ostatnia nadzieja.

asx76
Skład B
Skład B
Reputacja: 5
Kibicuję: Widzew Lech Legia Raków

Post Wyświetl pojedynczy post autor: asx76 » 01 sty 2026, 19:48

Polityka transferowa Legii doprowadza mnie do ciężkiej cholery, delikatnie rzecz ujmując:
- Luquinhas - nie pasował im za śmieszne (zważywszy na jego umiejętności) 900 tys. euro - pewnie, lepiej kupić drożej i bez sensu. ;)
- sprzedali chyżego niczym wiatr Morishitę, zaś w jego miejsce sprowadzili jakieś nieporozumienie
- Reca - to dopiero w obronie heca! I te częste urazy... . On bardziej się nadaje na emeryturę.
- Rajovic - jeśli faktycznie kosztował 3 mln euro, kasa przepalona bez żadnych widoków na choćby połowę zwrotu. Podobno za sprawą Bobica, który najpierw brał udział w ściąganiu drogiego szrotu, a później twierdził, że grajkom "brakuje jaj". ;)
- Szymański - 30 lat, 800 tys. euro rocznie i kontrakt do 2029 roku... Przepłacony, to nic nie napisać. No, ale przynajmniej Polak. ;)
- Weisshaupt - kolejny transfer z dupy (pardon za wyrażenie, ale pasuje idealnie).
- A. Colak - szkoda, że nie trafił do Górnika.

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 81
Kibicuję: Neutralny kibic

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 02 sty 2026, 11:14

Kacper Tobiasz zgodnie z obowiązującymi przepisami już teraz może negocjować z dowolnym pracodawcą (pół roku przed końcem kontraktu)

Co więcej, według Geoge'a Tsatouchasa(grecki dziennikarz sportowy który specjalizuje się w newsach transferowych greckich i tureckich). Polak dogadał się już z tureckim klubem Samsunspor. Jego przenosiny mają być przesądzone.

Na ten moment wszystko wskazuje na to, że golkiper zmieni klub dopiero latem. Wówczas stanie się wolnym zawodnikiem. Za zimowy transfer Legia ma domagać się bowiem aż miliona euro.

Źródło:Geoge'a Tsatouchas

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 02 sty 2026, 12:15

asx76 pisze:
01 sty 2026, 19:48
Reca
asx76 pisze:
Szymański
Obaj bez okresu przygotowawczego, podobnie jak Urbański. Pod Mareczkiem będą chodzić jak w zegarku.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 732

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 02 sty 2026, 12:22

dias pisze:
02 sty 2026, 12:15
asx76 pisze:
Reca
asx76 pisze:
Szymański
Obaj bez okresu przygotowawczego, podobnie jak Urbański. Pod Mareczkiem będą chodzić jak w zegarku.
Rownie dobrze po 3 treningach ktorys z nich moze zostac skreslony z duza latwoscia bez szansy powrotu. Akurat Reca i Szymanski moga zyskac przy Papszunie, bo tu wiecej woli walki, wybiegania niz faktycznych umiejetnosci, ale delikatny Urbanski bez konkretow w ataku? Nie zdziwie sie jak nic z tego nie bedzie i podzieli los wielu innych, ktorzy od Mareczka sie odbili bo w 2 tercji nie startowali dostatecznie szybko do pressingu.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 02 sty 2026, 13:39

Jak Papszun uzna, że mu Urbański niepotrzebny, a będą wyniki, to nikt pretensji mieć nie będzie. Natomiast faktem jest, że Urbański ze swoją lekkością gry na dziś wydaje się być Legii niezbędny.

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 02 sty 2026, 14:08

Walerian GWILLA chcę do Legii ,ze stołeczną drużyną związany był w latach 2019-2021. Sięgnął po dwa mistrzostwa Polski. Strzelił 11 goli. Zanotował 11 asyst.

Ostatnio Walerian Gwilia był zawodnikiem Dinama Tbilisi. Obecnie nie ma klubu, szuka nowego i wyobraża sobie znalezienie go w Legii.
"Jestem gotowy, aby pomóc Legii. Dołączyć do drużyny i do końca sezonu pomóc jej wyjść z tej trudnej sytuacji. Zawsze dawałem serce i mogę dawać je dalej. Dlaczego nie? "– powiedział w wywiadzie udzielonym portalowi Przegląd Sportowy Onet.

31-letni Gruzin uważa, że Legia potrzebuje zawodników, którzy znają klub i widzi siebie w takiej roli.

Źródło: Piłka nożna.pl

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 02 sty 2026, 14:18

"W takiej roli" czyli w jakiej? Co dokładnie miałby robić "zawodnik znający klub"? Bo przecież tajemnicą poliszynela jest, że Gwilia do gry się od dawna nie nadaje.

Arro
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 82
Kibicuję: Polska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Arro » 02 sty 2026, 15:13

To tak jak Astiz. Dajcie mu prowadzić Legię bo zna ten klub.

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 02 sty 2026, 15:21

FILIPPO828 pisze:
02 sty 2026, 14:08
"Jestem gotowy, aby pomóc Legii. Dołączyć do drużyny i do końca sezonu pomóc jej wyjść z tej trudnej sytuacji. Zawsze dawałem serce i mogę dawać je dalej. Dlaczego nie? "– powiedział w
to cytat więc sam autor wie co miał na myśli

asx76
Skład B
Skład B
Reputacja: 5
Kibicuję: Widzew Lech Legia Raków

Post Wyświetl pojedynczy post autor: asx76 » 07 sty 2026, 8:27

dias pisze:
02 sty 2026, 12:15
asx76 pisze:
Reca
asx76 pisze:
Szymański
Obaj bez okresu przygotowawczego, podobnie jak Urbański. (..)
Skutek tego taki, że Legia znajduje się w strefie spadkowej. Tylko pogratulować klubowi trafnych wyborów transferowych - co piłkarz, to z felerem. ;) No, przynajmniej Rajović spełnia fizyczne kryteria wymagań Papszuna. ;) To za granicą nie ma okresów przygotowawczych? ;)
A już na poważnie - poziom: Recy i Szymańskiego zweryfikowano i uznano za zbędnych, podczas gdy u nas czym prędzej ściągnięto... Lech Poznań pierwotnie był zainteresowany Recą, ale po przykrych doświadczeniach z "kryształowymi" pokroju Walemarka, dał sobie spokój, widząc podatność na kontuzje. Toż Reca nie wytrzyma obciążeń na dłuższą metę.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 732

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 07 sty 2026, 8:41

Najwieksza wartoscia Recy jest to, ze byl we Wloszech, otarl sie o Serie A. A ze to wybitny ligowy sredniak ze slabym zdrowiem, to juz nikogo nie obchodzilo. Jak u Papszuna to nie zagra, to juz mu zostana tylko Radomiaki - zakladam, ze pozycja wahadlowego bedzie dla niego, a to byl dosc istotny element taktyki w Rakowie.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4002
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 07 sty 2026, 9:58

Wiedziałem ze Kacper Urbanski zrobi błąd przychodząc do Legii :(

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 07 sty 2026, 21:15

Eyesmon pisze:
07 sty 2026, 9:58
Wiedziałem ze Kacper Urbanski zrobi błąd przychodząc do Legii :(
Dlaczego błąd? O co chodzi? Coś się wydarzyło?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”