Manchester United (zbiorczy) (cz.2) - Strona 2847

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną

Eryka ten Haga należy:

Zwolnić
5
20%
Wypie****
11
44%
Wywieźć na taczkach
9
36%
Awatar użytkownika
FILIPPO828
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 82
Kibicuję: Neutralny kibic

Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 05 sty 2026, 16:09

Muszę porównać den Haga z Amorinem chyba że ktoś już ma takie porównanie....

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 05 sty 2026, 16:19

Ruben Amorim był dziesiątym menedżerem, który objął stanowisko trenera Manchesteru United po odejściu Sir Alexa Fergusona.

Darren Fletcher będzie jedenastym menedżerem.
Czerwone diabły zapłacił w ciągu ostatniej dekady około 70–75 milionów funtów w postaci wynagrodzeń menedżerów i rozwiązywanych kontraktów po uwzględnieniu wypłat dla personelu i szacunków dla Amorima

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1623
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 05 sty 2026, 16:50

Precel pisze:
05 sty 2026, 14:27
Jest taki jeden człowiek, który chce aby ludziom z tego tematu żyło się lepiej.
Muszę przyznać @Bassu, że jesteś mega podoobny do Xaviego :P

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 637
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 05 sty 2026, 17:00

Ja tu tylko stwierdzam fakty, które gdy je stwierdzam są dla wielu paranoją, a potem także dla nich faktami :whistle:

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 05 sty 2026, 17:19

Bassu pisze:
05 sty 2026, 15:58
Moim zdaniem jednak zwolnienie przyszło w najgorszym możliwym momencie.
ja się zgadzam, akurat, mimo że wciąż [ch**], był na lekkiej górce, wystarczyło dać mu dostać wpierdol od Brighton w FA Cup i narracja by się zmieniła. A tak odejdzie trochę jako męczennik, który wyprowadzał zespół z kryzysu i mu nie dano dokończyć. To jest śmieszne, bo gość ma takie statsy, ze powinien już dawno polecieć, ale ludzie mają krótką pamięć.

Swoją drogą patrząc na jego uśmiechnięte zdjęcia już po wywaleniu, to on dostał chyba dokładnie to, czego chciał. Naprawdę mam wrażenie, że on aż się prosił o zwolnienie, tylko nie chciał odejść sam, żeby nie pozbywać się odprawy.

Awatar użytkownika
HMK
Sergio Ramos
Reputacja: 2321
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 05 sty 2026, 17:29

piotrcies pisze:
05 sty 2026, 17:19
Naprawdę mam wrażenie, że on aż się prosił o zwolnienie, tylko nie chciał odejść sam, żeby nie pozbywać się odprawy.
Z drugiej strony (pomijając jakąś moralność) kto odpuściłby taką kasę? Umowy trenerów są tak a nie inaczej skonstruowane, że nie dziwi mnie, że w obliczu zagrożenia posady trenerzy czekają na sygnał od zarządu, a nie sami rzucają kluczami. Kto tam w ostatnich latach sam zrezygnował (na takim najwyższym poziomie), Mourinho przy drugim podejściu do CFC zdaje się.
Amorim jakąś robotę w dobrym klubie i tak złapie prędzej czy później, podejrzewam, że jak będzie miał go zatrudnić jakiś klub pokroju Lipska to raczej i tak będą pamiętać jego wyniki w MU, a na dalszy plan zejdzie to czy zrezygnował czy go zwolniono.

Orientuje się ktoś jak to dokładnie wygląda? Tj. ja mam w głowie, że do momentu, do którego miała trwać umowa a trener nie znajdzie sobie nowego klubu to drużyna zwalniająca musi mu tam ileś wypłacać (całość, jakiś procent?), ale nie pamiętam dokładnych procentów ile on z tego będzie dostawał.

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 05 sty 2026, 17:56

HMK pisze:
05 sty 2026, 17:29
piotrcies pisze:
05 sty 2026, 17:19
Naprawdę mam wrażenie, że on aż się prosił o zwolnienie, tylko nie chciał odejść sam, żeby nie pozbywać się odprawy.
Z drugiej strony (pomijając jakąś moralność) kto odpuściłby taką kasę? Umowy trenerów są tak a nie inaczej skonstruowane, że nie dziwi mnie, że w obliczu zagrożenia posady trenerzy czekają na sygnał od zarządu, a nie sami rzucają kluczami. Kto tam w ostatnich latach sam zrezygnował (na takim najwyższym poziomie), Mourinho przy drugim podejściu do CFC zdaje się.
Amorim jakąś robotę w dobrym klubie i tak złapie prędzej czy później, podejrzewam, że jak będzie miał go zatrudnić jakiś klub pokroju Lipska to raczej i tak będą pamiętać jego wyniki w MU, a na dalszy plan zejdzie to czy zrezygnował czy go zwolniono.

Orientuje się ktoś jak to dokładnie wygląda? Tj. ja mam w głowie, że do momentu, do którego miała trwać umowa a trener nie znajdzie sobie nowego klubu to drużyna zwalniająca musi mu tam ileś wypłacać (całość, jakiś procent?), ale nie pamiętam dokładnych procentów ile on z tego będzie dostawał.
Kluby zazwyczaj dążą do definitywnego rozwiązania kontraktu, aby móc zatrudnić następcę bez prawnych komplikacji.

W kontraktach trenerów w Anglii zazwyczaj zapisuje się konkretną kwotę odszkodowania na wypadek zwolnienia. U Amorima szacuje się, że Manchester United będzie musiał mu wypłacić około 10–12 milionów funtów.
Ta kwota wynika z faktu, że jego kontrakt (wart ok. £6,5 mln rocznie) miał obowiązywać do czerwca 2027 roku. Zostało mu więc około 18 miesięcy pracy.

Nie ma jednej sztywnej zasady "procentowej" w prawie. Wszystko zależy od ugody.
Zazwyczaj trener dostaje równowartość pensji do końca kontraktu, ale wypłaconą w jednej lub kilku ratach. Jeśli jednak Amorim chciałby bardzo szybko podjąć nową pracę, może zgodzić się na niższą kwotę (np. 70-80% pozostałego kontraktu), byle tylko klub go... uwolnił.

To, o czym często się zapomina to klub musi spłacić nie tylko głównego trenera, ale też jego asystentów. Amorim sprowadził ze Sporting CP aż 6 współpracowników. Łączny koszt "wyczyszczenia" ławki trenerskiej po Amorimie może wynieść United nawet £15–20 mln.

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 05 sty 2026, 18:48

HMK pisze:
05 sty 2026, 17:29
Z drugiej strony (pomijając jakąś moralność) kto odpuściłby taką kasę?
no patrz, a jeszcze niedawno mówił, że jeśli zarząd uzna, że się nie nadaje, to odejdzie i zrzeknie się odprawy, hehe

Ja wiem, że to kupa kasy i nikt o zdrowych zmysłach sam z niej nie zrezygnuje, ale wydaje mi się, że osiągnął to, czego chciał, nie wydaje mi się, że on chciał tu kontynuować, raczej odejście i przygarnięcie odprawy przyjmie z ulgą.

Awatar użytkownika
Precel
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 239
Kibicuję: TSW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 05 sty 2026, 19:32

Sporo źródeł zaczyna pisać o Glasnerze w United. O typie, który od sierpnia jebie zarząd Crystal Palace za to, że nikogo mu latem nie ściągnięto do zespołu, a doszło kolejne pole walki do grania, czyli Liga Konferencji. Sprzedali Eze i w ostatniej chwili nie wypuścili Guehiego, gdzie zaszantażował swoim odejściem, gra 3421 i to jest ten najpoważniejszy kandydat. Jest się z czego cieszyć, nie powiem. A tak bardziej schodząc na ziemię, bo tak mnie ten temat grzeje, że chyba bez paru kolejnych postów z biegiem zdarzeń się nie obejdzie, bardziej na trzeźwo. Mbeumo, koleś na prawym skrzydle, ściągnięty do stylu gry bez nominalnych skrzydłowych, do tego na pozycję gdzie był Diallo po przyzwoitym jak na niego sezonie. Cunha piłkarz wypisz wymaluj jak Bruno, w sumie ta sama pozycja, ten sam playstyle, może z tym wypychaniem Bruno do Arabii to nie były bajki jak sądziłem, teraz wszystko zaczyna wyglądać inaczej.

Dwa transfery na pozycję 10, gdzie ta pozycja w sumie była obsadzona pewniej niż dla przykładu środek pomocy. Wydaje mi się, że już latem pokazano Amorimowi fakersa, to nie były wzmocnienia na miarę wizji Portugalczyka pod żadnym względem. Oni już wtedy zrobili sobie podwaliny pod nowego szkoleniowca, ściągnęli sobie nowe skrzydło, żeby w razie potrzeb kolejnego menedżera - nie ściągać kolejnego. Ciekawe dlaczego wahadła zostały nienaruszone - czyżby dlatego, że kolejny trener ma nimi nie grać? Cunha przyszedł tylko dlatego, że w gabinetach byli pewni, że Fernandes zostanie opchnięty do Arabów - that is just a fact of life. Ruben latem chciał doświadczonego napastnika i środkowego pomocnika. A gdzie teraz są największe problemy? Ano dokładnie tam, dwie bramki Seski mówią wiele. Kurtyna panowie. Jeśli faktycznie jest coś na rzeczy z Xavim i jeśli faktycznie obejmie United - w co wątpię, chłop pewnie w ogóle nie zna angielskiego, ale nawet jeśli - to po zobaczeniu stanu rzeczy w pomocy chłop postanowi wznowić karierę, bo tam też jest masakra.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 05 sty 2026, 20:38

Nie zgadzam się z tym, że Cunha ma podobny styl do Bruno. Obaj mogą grać na 10, ale Bruno to precyzja, podania, strzał z dystansu i dośrodkowanie. Cunha to gra z piłką przy nodze, drybling, wejście w pole karne i ewentualnie strzał z dystansu oraz podanie.

Mbeumo jednak faktycznie był tu zbędny pod względem miejsca w taktyce, ale okazał się dobrym strzałem. Sesko póki co okropny fail i tak jak pisałem przed transferem, nie jest on wcale lepszy od Højlunda.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 983

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 05 sty 2026, 21:50

Boromir pisze:
05 sty 2026, 11:43
Legia = Manchester, tak jak Pan Darek zawsze chciał.
Powaga, moja pierwsza myśl jak przeczytałem, że Amorim out i do czerwca tymczasowy.

No nic, może się utrzymają.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 06 sty 2026, 7:49

Jeszcze żeby tylko Fletcher takie same wynik robił jak Astiz :D

Awatar użytkownika
Precel
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 239
Kibicuję: TSW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 06 sty 2026, 8:40

Obrazek

Xaviball loading.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 637

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 06 sty 2026, 9:29

Jak my pięknie umiemy przepalać kasę. To jest nie do wyobrażenia.

[FINANSE]

💰Rúben Amorim odszedł z odprawą w wysokości 10 milionów funtów po zwolnieniu z klubu

Jego pakiet kompensacyjny sprawił, że łączny koszt zatrudnienia i późniejszego zwolnienia trenera wyniósł niemal 27 milionów funtów

Manchester United będzie musiał też wypłacić odszkodowania pięcioosobowemu sztabowi szkoleniowemu, który przyszedł razem z nim z Portugalii

[Daily Mail]

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 06 sty 2026, 9:46

Precel pisze:
06 sty 2026, 8:40
Obrazek

Xaviball loading.
Strasznie sfocusowane na środku i brak kreatywności w drugiej linii. Shaw i Mazraoui raczej nie są zawodnikami grającymi na obieg, podczas gdy Cunha i Mbeumo ścinają do środka.

Brakuje też kreatora w drugiej linii. Bruno jak rozumiem w tym planie dostaje ofertę od Arabów, więc zostaje Mount. Nie wiem też czy jest sens ściągać aż 3 do środka jak Ugarte bardzo dobrze się sprawdza w ustawieniu z 4 obrońcami, o ile da mu się zagrać parę meczów z rzędu.

No i tu już kwestia osobista, ale wszyscy tylko nie Martinez :P Yoro, jeżeli Xavi nie ma fetyszu lewej nogi u lewego środkowego CB, a jak nie to Heaven.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”