Filmy - Strona 645

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 02 lut 2026, 9:32

Eyes obejrzeliśmy Dom Dobry praktycznie w tym samym momencie, jakie to romantyczne <3

Mi się montaż z kolei spodobał, myślę że dzieki temu przekazano widzowi więcej treści w mniej czasu (zamiast 3 scen z 3 patologicznymi sytuacjami mamy 1 scenę z przeplatającymi się ujęciami - moim zdaniem bardzo fajny zabieg artystyczny). W dodatku co twierdziła moja narzeczona wielu ludzi w takiej sytuacji zaczyna żyć pewnym 'półsnem' (wyparcie rzeczywistości sprawia że się im miesza) i to tutaj też było fajnie oddane - trochę jak w filmie Big Fish - w pewnym momencie widz sam zaczyna się gubić co jest rzeczywistością o a co wyobrażeniem (snem). Ja osobiście takie motywy bardzo lubie.

Temat natomiast wcale nie nowatorski, był kiedyś film Pręgi (na podstawie książki Gnój) z Zebrowskim gdzie klue wychowawcze było właściwie identyczne - najpierw jako dziecko chłopak uciekł od katującego go ojca, a potem w dorosłości stał się dokładnie taki sam jak on. Tyle tylko że Smarzowski doprawił swój film kinowym afrodyzjakiem XXI, czyli piekłem kobiet.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 02 lut 2026, 11:00

A tak z innej beki w netflixowej Troi zapowiada się trochę inna fabuła - Parys zobaczy Helenę, stwierdzi że wraca sam i wojny nie będzie :bicz:

Tutaj Heleny z 2004 i 2026 (swoją drogą Diane była piękna):
Obrazek

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 02 lut 2026, 11:02

Helena w tej wersji będzie zbierać bawełnę i da początek wielkiej rewolucji bawełnianej. To z tego powodu rozpocznie sie wojna. Grecy bowiem używając glownie wełny i lnu beda bali sie o swoje uprawy i wpływ bawełny na ceny ich materiałów na giełdzie

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2745

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 02 lut 2026, 11:09

Ty ją bierzesz!
nie biorę, ty ją weź!
ja nie chce, ty bierzesz!
nie bierzesz?? no to wojna! kto przegra ten ją bierze
#TakBędzie

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1861

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 02 lut 2026, 11:38

To chyba jeszcze niepotwierdzone info o Helenie.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 02 lut 2026, 14:35

no ciekawe czy powtórzą sukces cz 1

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » wczoraj, 0:48

sci pisze:
02 lut 2026, 11:09
Ty ją bierzesz!
nie biorę, ty ją weź!
ja nie chce, ty bierzesz!
nie bierzesz?? no to wojna! kto przegra ten ją bierze
#TakBędzie
Achilles popsuje zabawę i w pijackim szale wygra Helenę dla Greków.

W Troi święto.

W ostatniej scenie do Troi wjeżdża Koń i wychodzi z niego Helena. Kamera wolno przesuwa się poza mury miasta a tam w oddali widać odpływającą grecką flotę i pozostawiony na plaży grecki obóz z jeszcze palącymi się ogniskami.

Tak szybko Grecy spierdalali spod Troi że Odyseusz zapomniał mapy i wracał potem 10 lat.

To się może udać Panowie.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » wczoraj, 2:03

Tamta fotka faktycznie okropna, ale jak mnie teraz zmotywowaliście i jak sobie Googlnąłem, to z długimi włosami nie jest najgorsza.
Spoiler:
Ok, umówmy się, Halle Berry czy Saldana, to to nie jest, ale jak się ją wypindrzy, to nawet wpada w oko.

Co do samego filmu, to bym się nie zdziwił jakby to była reklamowa pokazówka w stylu tego co zrobili z czarną Ciri. Nie ważne jak mówią, byle by mówili. Chociaż w dzisiejszej kinematografii nic mnie nie zdziwi.

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1077
Kibicuję: Ac Milan

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » wczoraj, 2:19

Dobrali zdjęcie z filmu zniewolony i brzydka aktorka :D

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 125
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » wczoraj, 6:46

sickstick pisze:A tak z innej beki w netflixowej Troi zapowiada się trochę inna fabuła - Parys zobaczy Helenę, stwierdzi że wraca sam i wojny nie będzie :bicz:

Tutaj Heleny z 2004 i 2026 (swoją drogą Diane była piękna):
Obrazek
Jeśli tak się stanie, to na kolejny film Kolana nie pójdę do kina.

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » wczoraj, 8:34

A ja wczoraj byłem w Multi na Wielkim Błękitne

Piękny jest ten film po 38 latach

Swoją drogą fajnie ze CC i Multi robią coraz częściej takie akcje. Za 2 tyg Kill Bill w calosci :)

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 732

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » wczoraj, 9:10

Czytajac ostatnio, ze zamykaja sie kolejne kina z sieciowek bylem przekonany, ze takie zabiegi to z powodu malejacej widowni, ale jak sobie poszukalem raportow czy wynikow za ostatnie lata to w Polsce nie jest tak zle, zwlaszcza jesli porownamy sie np. do USA. Nie jest to co prawda to samo co przed pandemia, ale nie ma dramatu. Platformy streamingowe robia swoje, duza dostepnosc wiadomo, w dodatku na platformach coraz szybciej pojawiaja sie nowosci i nie trzeba czekac miesiacami tak jak bylo jeszcze pare lat temu. No ale jak nie wiadomo co zamyka kina, to wiadomo, ze pieniadze. Koszty operacyjne, utrzymanie budynkow, rosnace ceny energii i inflacja sa niszczace dla tego biznesu, ktory i bez tego byl dosc drogi w utrzymaniu. Pamietam ze jak jeszcze ponad 10 lat temu pracowalem w jednym ze szczecinskich kin, to polityka byla taka, zeby starac sie nie dobijac cen biletow, dlatego upychano coraz wiecej reklam, ewentualnie dzielono sale na strefy zroznicowane cena fotela itd. no ale ze przychody musza rosnac to wole chyba nie wiedziec ile tereaz rodzinka 2+2 wydaje na wyjscie do kina. Wspomniana dekade temu to byly juz spore pieniadze wg mnie, bo 4 bilety, dla dzieciakow jakies obowiazkowe zestawy z figurkami, a na tym wyjscie do kina sie nie konczy, bo sporo rodzin juz w kinie mowilo, ze po filmie gdzies tam na obiad. Ogolnie za to co ludzie tam wydawali to jakas para bezdzietna przy niewielkiej dokladce mogla wtedy gdzies na weekend w okolice wyskoczyc :D

Ja jednak doceniam platformy, wygode oraz spokoj na kanapie, ktorych zawsze mi w kinie brakowalo, a przez lata majac dostep za darmo do ogladania, to troche czasu spedzilem ogladajac lepsze i gorsze produkcje. Dlatego teraz troche z obrzydzeniem patrze na ewentualna wizyte w kinie i nie dlatego, ze ludzie sa wokol, ale za kazdym razem jak nawet obok przechodze to czuje sie jakbym szedl tam dalej do roboty.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2685

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » wczoraj, 9:20

A kto chce iść do kina na, wątpliwej jakości, produkcje skoro chwilkę poczeka i będą w streamingu?

Pomijając całą ilość tego syfu dei to jednak widać mocny kryzys twórczy a większość to remake, prequel itp.

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 882

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » wczoraj, 9:30

Duży ekran ma pewne zalety, ale w moim przypadku muszę dojechać kawałek drogi, więc koszta rosną. Do tego dość mocno denerwuje mnie ogólny rozgardiasz na, szczególnie na filmach komediowych, dlatego też moje wizyty w kinie praktycznie już nie mają miejsca. Wolę odpalić coś w domu przy dobrej kolacji. A, jeszcze jedno - teraz jest naprawdę mało nowych filmów, gdzie zapłaciłbym za bilety i nie miał poczucia pieniędzy wyrzucanych w błoto.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 732

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » wczoraj, 9:37

Rezus pisze:
wczoraj, 9:20
A kto chce iść do kina na, wątpliwej jakości, produkcje skoro chwilkę poczeka i będą w streamingu?
Zapewne kinomaniacy, dla ktorych nie istnieje inna opcja niz obejrzenie filmu w kinie. Wbrew pozorom jest troche takich ludzi.
Kina w Polsce mialy lepsze wyniki w 2025 niz w 2024. Z kolei w 2024 lepsze niz w 2023. Jakos jest to ustabilizowane na poziomie ~51 mln sprzedawanych biletow.
Co ciekawe prezes sieci kin Helios - Tomasz Jagiello obawia sie spadkow w 2026 az o 25%, z kolei prognozy np. pwc mowia ze branza w Polsce bedzie sie rozwijac. Duzo pewnie jak zawsze bedzie zalezec od tego co wejdzie do kin i jak bedzie reklamowane, przy czym nie musza byc to ambitne produkcje, wystarczy ze Vega kolejny wysryw wypusci.
Hannibal pisze:
wczoraj, 9:30
Duży ekran ma pewne zalety, ale w moim przypadku muszę dojechać kawałek drogi, więc koszta rosną. Do tego dość mocno denerwuje mnie ogólny rozgardiasz na, szczególnie na filmach komediowych, dlatego też moje wizyty w kinie praktycznie już nie mają miejsca. Wolę odpalić coś w domu przy dobrej kolacji. A, jeszcze jedno - teraz jest naprawdę mało nowych filmów, gdzie zapłaciłbym za bilety i nie miał poczucia pieniędzy wyrzucanych w błoto.
+1
No ale sa pewnie niektore filmy, ktore lepiej obejrzec na naprawde duzym ekranie z dobrym naglosnieniem. Wydaje mi sie, ze w domu mam to ogarniete calkiem niezle, ale np. film typu 'Wyscig' to dla samych dzwiekow silnikow warto bylo ogladac w kinie.

Swoja droga bardzo mocny wplyw moze miec fuzja Netflixa i Warner Bros, pewnie niektore filmy w ogole do kin nie trafia, a jeszcze inne beda mialy premiere tego samego dnia na platformie co w kinie. Jesli tak sie stanie, to pewnie faktycznie bedzie mocne tapniecie i tego obawia sie prezes Heliosa, tak strzelam. Wtedy to juz faktycznie beda zamykac coraz slabsze kina z sieciowek, a i male studyjniaki beda mialy jeszcze wieksze problemy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”