Kosciół - Strona 5

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 20 lis 2004, 19:06

skorpss pisze:Ogólnie rzecz biorąc niektórzy piszą tu megagłupoty. Jeśli naprawdę ktoś wierzy w Boga ( ja wierzę ), to jest także normalne, że chodzi do kościoła i przeżywa mszę ( a nie się tam nudzi :? ),.
Jesli ktos NAPRAWDE wierzy w Boga nie potrzebuje chodzic do kosciola.
skorpss pisze:Tak więc jest również normalne, że także z jego pieniędzy utrzymuje się kościół, jako instytucję.
Tak w tym chorym kraju nawet takie rzeczy sa najzupelniej normalne.

romantyk

Post Wyświetl pojedynczy post autor: romantyk » 20 lis 2004, 19:20

Chłopaczek nie zgodze sie z TOba. jezeli wierzysz w Boga, to czujez potrzebe spokania sie z nim. Jeśli chodzi, ze ksieza to mafia w spodnicach to sie nie zgodze. Jak juz wspomniałem w kazdej gromadzie znajda sie wyjatki ktorym tylko na kasie zalezy. Spokrz na tych dobrych ksiezy, a nie samych zlych

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 20 lis 2004, 19:54

Becks masz 14 lat jestes jeszcze dzieciakiem (bez obrazy) i wielu rzeczy nie rozumiesz.Widze ze cytaty z biblii w ogole nie trafiaja do was bo macie tak zakorzenione ze kosciol=Bog.
Dla was kosciol jest potrzebny i widzicie go na rozowo dla mnie i jak widze wieli innych osob tutaj kosciol jest glownie nastawiony na zysk i naiwnosc swoich owieczek.
Kiedys mordowano tych ktorzy nie byli przychylni kosciolowi a jak kosciol chcial zagarnac ich bogactwa (jak z Katarami-jesli ktos bedzie zainteresowany rozwine ta mysl) oskarzal o herezje i mordowal.Dzisiaj maja bardziej wyszukane metory takie jak manipulacje i wmawianie ze czarne jest biale :lol:

romantyk

Post Wyświetl pojedynczy post autor: romantyk » 20 lis 2004, 21:01

Nie obrazam sie Chlopaczek, ale nie lubie jak mnie ktos dzickiem nazywa. Kosciol=Bog, owszem tak twierdze. Moge tez powiedziec ze miejsce w ktorym przebywa Bog to tam gdzie tego chcemy. Mam 14 lat to wcale nie znaczy ze nie moge miec swojego zdania. Kosciol - hm.. jest to umowne mieszkanie Boga i bedac ministrantem chodze tam co najmniej 1 w tygodniu. Wiesz w sumie do kosciola nie trzeba chodzic, ale strasznie mnie denerwuje jak ktos mowi "jestem wierzacy, ale niepraktykujacy". Jak mozna wierzyc i nie praktykowac? Praktykowanie to nie jest tylko chodzenie do kosciola. Ja to słowo rozumiem jako moja rozmowa z Bogiem. Apropos - prawie nigdy nie mowie wyklepanych modlitw, wole porozmawiac z Bogiem wlasnymi slowami.

Awatar użytkownika
skorpss
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: skorpss » 20 lis 2004, 21:34

Chlopaczek pisze:
skorpss pisze:Ogólnie rzecz biorąc niektórzy piszą tu megagłupoty. Jeśli naprawdę ktoś wierzy w Boga ( ja wierzę ), to jest także normalne, że chodzi do kościoła i przeżywa mszę ( a nie się tam nudzi :? ),.
Stary, jest napisane w Piśmie Świętym, że mamy sprawować Ofiarę Pańską na pamiątkę Chrystusa, tak więc przyjmować jego ciało, a to jest możliwe tylko poprzez uczestnictwo we mszy św. To jest jej cel. Jeżeli ktoś chodzi tam dla księży, czy kogoś innego to nie ma to sensu. Słucham tego, co jest przekazywane nam w czytaniach, nie przejmuję się za bardzo słowem czy apelem biskupów, bo oni mają często skrzywione poglądy na różne sprawy ( przynajmniej dobrze, że nie popierają jeszcze pedałów, pardon "kochających inaczej" ), teraz nawet niektórzy hierarchowie odważą się powiedzieć, że wejście do UE nic nam nie daje, ale to są tylko delikatne komentarze. Wogóle ogólne stanowisko Kościoła na daną sprawę widzi się przez opinię biskupów itp., a wielu zwykłych księży ma często zupełnie normalne poglądy na np. politykę. W końcu nikt nie karze mi się zgadzać ze wszystkim, co jakiś biskup czy ksiądz powie. A spalanie na stosach za dawnych czasów za negowanie pewnych rzeczy niestety nie miało zbyt wiele wspólnego z misją Kościoła, no ale takie to były wtedy obyczaje.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 20 lis 2004, 21:45

Bardzo dobrze ze masz swoje zdanie.Wierzacy niepraktykujacy to nie to samo co wierzacy nie chodzacy do kosciola.Zastanawia mnie stwierdzenie ze "Bog jest tam gdzie tego chcemy".Bog wyraznie zaznaczyl w pismie swietym gdzie go nie ma wiec raczej nie mozna tak powiedziec.To mi przypomina jedna historyjke.Kolega byl na jakims zjezdzie chrzescijanskim i tam tak zwana wierzaca powiedziala zdanie ktore utkwilo mi w pamieci:"Bog jest bo go sobie wymyslilismy".Bardzo podobne sformulowanie do Twojego.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 20 lis 2004, 21:51

Skorpss gdzie to jest napisane?Cytatami cytatami a nie pustymi slowami dawaj.Ja Ci powiem co jest napisane w pismie swietym:
1)"A gdy Jezus opuszczał świątynię i odchodził, przystąpili uczniowie jego, aby mu pokazać zabudowania świątyni.A On, odpowiadając, rzekł do nich: Czy nie widzicie tego wszystkiego? Zaprawdę powiadam wam, nie pozostanie tutaj kamień na kamieniu, który by nie został rozwalony". (Mat. 24:1-2)
2)"Strzeżcie się, żebyście uczynków pobożnych nie wykonywali przed ludźmi po to, aby was widzieli; inaczej nie będziecie mieli nagrody u Ojca waszego, który jest w niebie" (Mt 6,1).
3)"Bóg, który stworzył świat i wszystko, co na nim, Ten, będąc Panem nieba i ziemi, nie mieszka w świątyniach ręką zbudowanych" (Dz.Ap. 17:24).
4)"Królestwo Boga jest wewnątrz Ciebie. I wokół Ciebie. Nie pałace zrobione z drewna i kamienia. Podziel kawałek drewna i ja tam będę. Podnieś kamień i znajdziesz mnie".
5)"Ten lud czci Mnie wargami, lecz sercem swym daleko jest ode mnie. Ale czci Mnie na próżno, ucząc zasad podanych przez ludzi" (Mk 7,6-7) - to sliczne slowa o Was.
6)"Rzekła mu niewiasta: Panie widzę, żeś prorok. Ojcowie nasi na tej górze oddawali Bogu cześć; wy zaś mówicie, że w Jerozolimie jest miejsce, gdzie należy Bogu cześć oddawać. Rzekł jej Jezus: Niewiasto, wierz mi, że nadchodzi godzina, kiedy ani na tej górze, ani w Jerozolimie nie będziecie oddawali czci Ojcu (...) nadchodzi godzina i teraz jest, kiedy prawdziwi czciciele będą oddawali Ojcu cześć w duchu i w prawdzie; bo i Ojciec takich szuka, którzy by mu tak cześć oddawali. Bóg jest duchem, a ci, którzy mu cześć oddają winni mu ją oddawać w duchu i w prawdzie"

Ide na mecz :lol:

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 20 lis 2004, 22:30

ale robicie nagonke na Kościół Katolicki

przytaczane tutaj dane są delikatnie mowiąć wątpliwe ale nawet jesli sa prawdziwe to nie jest zaden przychod to sa obroty KK w Polsce. Obroty to troche co innego za te pieniadze KK w Polsce robi jednak troche rzeczy a nie tak jak tutaj proboje sie wcisnac ze zarabia te slawetne 10 mld

- prowadzone są szkoly, domy dziecka, placowki wychowawcze, pedagogiczne,etc
- pomoc bezdomnym, bezrobotnym i takim ktorym jest bardzo cięzko
- odnowianie zabytkow, renowacje; wiele kosciolow wpisanych jest do rejestru zabytkow

kolejna sprawa ktora swiadczy o tym ze co poniektore rzeczy powtarzacie bez glebszej analizy i sprawdzenia faktow (tygodnik antyklerykalny to bardzo ciekawe zrodlo obiektywnych informacji o klerze); Fundusz kościelny o ktorym tutaj byla mowa przy tym smiesznym wyliczeniu daje pieniadze na KK ale nie tylko na KK, fundusz kosciely powstal jako rekompensata za ogrom strat materialnych jakie poniosl kosciol w okresie komunizmu kiedy to masowo konfiskowano majatki koscielne,
KK dostaje pieniadze z Funduszu takie a nie inne, ale sam chce zreformowania tych wplywow jest o tym mowa w Umowie Konkordatowej

Dotacje do wizyt Papieza. BArdzo interesujacy dochod wiele. Papiez jest glowa Państwa i nasz kraj jak przyjmuje glowy panstwa czy delegacje roznego rodzaju to musi zapewnic okreslone warunki socjalne bezpieczenstwo i inne a ze w akurat przypadku Jana Pawła II zajmuje sie tym kosciol to on dostaje dotacje na ten cel.

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 20 lis 2004, 23:29

bellus pisze: tygodnik antyklerykalny to bardzo ciekawe zrodlo obiektywnych informacji o klerze
A znasz jakiś tygodnik klerykalny z OBIEKTYWNYM źródłem informacji o klerze?? :?

skorpss pisze:
Chlopaczek pisze:
skorpss pisze: Ogólnie rzecz biorąc niektórzy piszą tu megagłupoty. Jeśli naprawdę ktoś wierzy w Boga ( ja wierzę ), to jest także normalne, że chodzi do kościoła i przeżywa mszę ( a nie się tam nudzi ),.

Stary, jest napisane w Piśmie Świętym, że mamy sprawować Ofiarę Pańską na pamiątkę Chrystusa, tak więc przyjmować jego ciało, a to jest możliwe tylko poprzez uczestnictwo we mszy św. To jest jej cel

A czy Jezus przypadkiem nie powiedział"

"Tam gdzie przynajmniej dwoje ludzi spotyka się w imię moje - tam i ja jestem"??
Z tego wynika, że aby spotkać się z Bogiem to wcale nie musisz chodzić do Kościoła.

Reszta jutro - już dzisiaj mi się nie chce. :wink:

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 20 lis 2004, 23:53

wiele jest gazet na polskim rynku prasy od czasu do czasu pojawiaja się w nich artykół traktujace czy to o kosciele czy tez o księżach i wybaczysz ale dlamnie bardziej obiektywny jest artykoł np we Wprost niż w jakimś tam tygodniku antyklerykalnym

Awatar użytkownika
astyczek
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: astyczek » 21 lis 2004, 0:05

Chłopaczek - ten 1 fragment (Mat 24:1-2) dotyczy znaków końca świata, a nie zniszczenia kościoła. Poza tym masz tu fragment, który pokazuje, że Jezus też chodził do kościoła. Łukasz 2: 48-49 - "I ujrzawszy go (w świątyni), zdziwili się. I rzekła do niego matka jego: Synu, cóżeś nam to uczynił? Oto ojciec twój i ja bolejąc szukaliśmy Ciebie. I rzekł do nich: Czemuście mnie szukali? Czyż nie wiedzieliście, że w tym, co jest Ojca mego, ja być muszę?

2)"Strzeżcie się, żebyście uczynków pobożnych nie wykonywali przed ludźmi po to, aby was widzieli; inaczej nie będziecie mieli nagrody u Ojca waszego, który jest w niebie" (Mt 6,1). - to się tyczy tego byśmy nie czynili na pokaz. Żebyśmy od razu wiedzieli, że chodzenie do koscioła nam nic nie da, że robienie dobrych uczynków nic nam nie da, bo będziemy rozliczani z wiary a nie z uczynków. Ale jest też napisane (niestety teraz nie znajdę dokładnie miejsca, w którym to napisano), że jeśli wierzymy w Jezusa, to mamy w sobie Ducha Świętego i on na nas tak wpływa byśmy robili dobre uczynki i pomimo, że one nic nie dają, to nie ma to znaczenia, bo nie chodzi o to by się wkupić, ale robi się to naturalnie.

3)"Bóg, który stworzył świat i wszystko, co na nim, Ten, będąc Panem nieba i ziemi, nie mieszka w świątyniach ręką zbudowanych" (Dz.Ap. 17:24).
- to jest dobry fragment, gdy Paweł przybył do Aten, w których wielbiono posągi itp. I tam on chce pokazać, że nie należy chodzić do budowli dla samych budowli. I ja nie chodzę do kościoła dla samego kościoła lub po to by tam spotkać Boga, bo tylko tam jest (bo Bóg jest też i w moim domu i jak później znalazłeś odpowiedni fragment - i pod kamieniem), ale jest to miejsce w którym znacznie łatwiej jest się umocnić w wierze, samemu byłoby ciężko. Mam nadzieję, że jest to w miarę jasne.
4)"Królestwo Boga jest wewnątrz Ciebie. I wokół Ciebie. Nie pałace zrobione z drewna i kamienia. Podziel kawałek drewna i ja tam będę. Podnieś kamień i znajdziesz mnie". - mógłbyś mi napisać, gdzie można znaleźć ten fragment?
5)"Ten lud czci Mnie wargami, lecz sercem swym daleko jest ode mnie. Ale czci Mnie na próżno, ucząc zasad podanych przez ludzi" (Mk 7,6-7) - to sliczne slowa o Was. - Po pierwsze - nie oceniaj nas, bo Bóg nie chce byśmy się osądzali (Mateusz 7: 2-6) Nie znasz mnie i nie pisz co ja myślę, bo tu się mylisz. Bo ja Ci nie piszę byś chodził do kościoła, ale chcę Ci zwrócić uwagę na to, że nie jest zabronione chodzenie. Hm... poza tym ten fragment odnosi się do konkretnej sytuacji, w której Jezus gani faryzeuszów i uczonych w piśmie, więc nie jest skierowane dosłownie do nas, ale generalnie jest tu racja. Do tego chyba możnaby odnieść ten fragment - Galacjan 5:16-26.
6)"Rzekła mu niewiasta: Panie widzę, żeś prorok. Ojcowie nasi na tej górze oddawali Bogu cześć; wy zaś mówicie, że w Jerozolimie jest miejsce, gdzie należy Bogu cześć oddawać. Rzekł jej Jezus: Niewiasto, wierz mi, że nadchodzi godzina, kiedy ani na tej górze, ani w Jerozolimie nie będziecie oddawali czci Ojcu (...) nadchodzi godzina i teraz jest, kiedy prawdziwi czciciele będą oddawali Ojcu cześć w duchu i w prawdzie; bo i Ojciec takich szuka, którzy by mu tak cześć oddawali. Bóg jest duchem, a ci, którzy mu cześć oddają winni mu ją oddawać w duchu i w prawdzie" - chyba mi nie powiesz, że w takim razie powinieneś się zamelinować w jakimś miejscu gdzie byś cały czas modlił się do Boga, bo Bóg też chce byśmy nieśli świadectwo. Masz to w tym fragmencie, który już wcześniej podałem - Galacjan 5 16-26 i 6: 1-10.
Łukasz 8:15 - "A to, które padło na dobrą ziemię, oznacza tych, którzy szczerym i dobrym sercem usłyszawszy słowo, zachowują je i w wytrwałości wydają owoc".

Awatar użytkownika
astyczek
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: astyczek » 21 lis 2004, 0:16

Ale tak jak już wcześniej napisałem, na tym kończę moją dyskusję - miło było.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 21 lis 2004, 0:45

Ech szkoda ze konczysz ja bym sobie jeszcze z Toba porozmawial.Widzisz Ty interpretujesz slowa biblii na swoj sposob ja nie wdaje sie w glebsze analizy dla mnie te przeslania sa klarowne.
Pozdrawiam i z Bogiem :lol:

Awatar użytkownika
Kotek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kotek » 21 lis 2004, 12:19

Kościół robi wodę z mózgu starszym osobom. Oto przykłady:
1. Kościół katolicki w Polsce nakłania wierzących (pośrednio) do głosowania w wyborach na partię Ligi Polskich Rodzin;
- starsi ludzie zrobili tak jak kazał Kościół i mamy teraz LPR w sejmie;
2. Kościół katolicki nakłania osoby, aby robiły rzeczy, które pasują księżom - ileż to razy proboszcz wygłaszał, że "wierni nie dają na tacę";
* ileż jest w kościele różnych miejsc aby wrzucić monetę: na powodzian w Czechach, na bezdomnych, na głodujące dzieci, na AIDS w Afryce...
- starsi ludzie są na tyle naiwni, że zanim wyjdą z kościoła a miną tych skrzynek kilkanaście do każdej wrzucą pieniądz, ale wiadomo, 1 zł potem dwa, trzy, coraz więcej, bo drobnych brakuje w portfelu i wychodząc z kościoła babcia zostawia z 50 zł;
3. Liga Polskich Rodzin była przeciwna wejściu Polski do Unii Europejskiej. Zbliżały się wybory do parlamentu europejskiego a w kościele wzywano do pójścia na wybory i zagłosowania na ludzi z LPR, która nie chciała wejść do UE;
* i potem mamy cyrki; poseł Bogusław Rogalski z tejże partii na wejściu żąda rozwiązania parlamentu europejskiego; to jest śmieszne... potem mamy: śmieją się z nas już nie tylko Niemcy, ale cała Europa... a przez kogo? przez starsze osoby, które za nas - młodych ludzi - decydują o naszej - bo już nie swojej - przyszłości; tragedia

Dlatego apeluję aby w wyborach jakichkolwiek mogli głosować ludzie w przedziale wieku od 18 do 60 lat.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 21 lis 2004, 12:49

bellus pisze:ale robicie nagonke na Kościół Katolicki
Only the true.
bellus pisze:przytaczane tutaj dane są delikatnie mowiąć wątpliwe ale nawet jesli sa prawdziwe to nie jest zaden przychod to sa obroty KK w Polsce. Obroty to troche co innego za te pieniadze KK w Polsce robi jednak troche rzeczy a nie tak jak tutaj proboje sie wcisnac ze zarabia te slawetne 10 mld

- prowadzone są szkoly, domy dziecka, placowki wychowawcze, pedagogiczne,etc
- pomoc bezdomnym, bezrobotnym i takim ktorym jest bardzo cięzko
- odnowianie zabytkow, renowacje; wiele kosciolow wpisanych jest do rejestru zabytkow
A malo to jest przestepcow ktorzy prowadza legalne biznesy? :lol: Wlacz Wiadomosci.
bellus pisze:kolejna sprawa ktora swiadczy o tym ze co poniektore rzeczy powtarzacie bez glebszej analizy i sprawdzenia faktow (tygodnik antyklerykalny to bardzo ciekawe zrodlo obiektywnych informacji o klerze); Fundusz kościelny o ktorym tutaj byla mowa przy tym smiesznym wyliczeniu daje pieniadze na KK ale nie tylko na KK, fundusz kosciely powstal jako rekompensata za ogrom strat materialnych jakie poniosl kosciol w okresie komunizmu kiedy to masowo konfiskowano majatki koscielne,
KK dostaje pieniadze z Funduszu takie a nie inne, ale sam chce zreformowania tych wplywow jest o tym mowa w Umowie Konkordatowej
Zapomniales wspomniec ze kosciol przez wieki sobie te ziemie przywlaszczal i to sila wiec niech teraz nie placza ze poniesli straty w okresie komunizmu.To mi przypomina obecne gadanie Niemcow ktorzy sami zaatakowali Polske a teraz upominaja sie o rekompensaty bo ich po wojnie wysiedlono.Litosci.
O Konkordacie to nawet nie bede nic mowil bo szkoda slow na to co zesmy sami na siebie nalozyli.
bellus pisze:Dotacje do wizyt Papieza. BArdzo interesujacy dochod wiele. Papiez jest glowa Państwa i nasz kraj jak przyjmuje glowy panstwa czy delegacje roznego rodzaju to musi zapewnic okreslone warunki socjalne bezpieczenstwo i inne a ze w akurat przypadku Jana Pawła II zajmuje sie tym kosciol to on dostaje dotacje na ten cel.
Czyli mam rozumiec ze kosciol sam wysyla mysliwce ktore bez sensu w czasie wizyty papieza strzega naszej przestrzeni powietrznej?W sumie masz racje Polacy tak chca zeby papiez przyjezdzal co 2 lata ze niech sobie finansuja jego wizyte.A papiez przyjedzie kanonizuje kolejna partie swietych.Juz 480 za jego pontyfikatu (w tym uwaga uwaga: Alojziljego Stepinaca hitlerowskiego kaloboranta ktory zostal skazany na 16 lat wiezienia za popieranie ludobojstwa i spisk antypanstwowy) wszyscy poprzedni papieze razem wzieci tylu swietych nie naprodukowali, poswieci swoj wlasny pomnik (czy to normalne?) i przyjmie prawie boska czesc jaka polacy go otaczaja (popelniajac grzech pychy czyli jeden z 7 grzechow glownych).Ale ogolnie nie traktujcie tego jako ataka na papieza bo go nawet lubie i szanuje.Inna sprawa ze jest on juz tylko marionetka ikona Watykanu i KK.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”