Czy liga powinna być większa?

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
kostek
szara strefa pilka.pl
Reputacja: 0

Czy liga powinna być większa?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 13 maja 2004, 14:41

Przed tym sezonem mieliśmy w ekstraklasie 16 druzyn, w tym sezonie w zmaganiach wzieło udział 14 klubów.

:D Za dwa sezony ma być znowu 16, do czego dąży PZPN raz zwiększając liga, a raz zmniejszająć ?, jedyny pozytyw, który z tego wynikł to bardzo ciekawe II liga :lol:

Moim zdaniem optymalne rozwiązanie to 16 zespołów :)

Paszti
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Paszti » 13 maja 2004, 19:51

Wg mnie 14 to troche zamało w Angli jest aż 20. Słyszałem też kiedyś że w ekstraklasie mają grać tylko te zespoły co maja kase a nie które mają składy itd.

Awatar użytkownika
Moff
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 3
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Moff » 14 maja 2004, 12:29

Pasztet, co do UK tam się gra cały rok ....

Co do PL, więcej drużyn się przyda, co za tym idzie będzie więcej meczy czyli większe wpływy z biletów, PZPN musi coś zrobić z tą ligą PL bo to tragedia jest, potrzeba dużych reform w lidze PL....

Awatar użytkownika
Mazurek
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mazurek » 14 maja 2004, 16:07

No ja raczej nie widzę sensu w powiększaniu ligi. W lidze Polskiej przeważnie tak jest, że prowadzi pierwsze 3-4 zespoły, a reszta... Weźmy ten sezon np. Liczy się Wisła Kraków, Legia Warszawa, Amica Wronki i jeszcze Groclin, choć ten ostatni już budzi moje wątpliwości.

Paszti
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Paszti » 14 maja 2004, 16:12

Mazurek pisze:No ja raczej nie widzę sensu w powiększaniu ligi. W lidze Polskiej przeważnie tak jest, że prowadzi pierwsze 3-4 zespoły, a reszta... Weźmy ten sezon np. Liczy się Wisła Kraków, Legia Warszawa, Amica Wronki i jeszcze Groclin, choć ten ostatni już budzi moje wątpliwości.
a w angli jak jest. Liczył się tylko Arsenal MU i Chelsea. Albo w szkocji tylko Celtic i Rangers :roll:

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 14 maja 2004, 16:16

Pasztet pisze: a w angli jak jest. Liczył się tylko Arsenal MU i Chelsea. Albo w szkocji tylko Celtic i Rangers :roll:
:D co do szkocji to tam jest mało zespołów w lidze

PS: :shock: oj chłopie...to żesz pojechał po ambicji paru kibicom liverpoolu na tym forum....mazurkowi....jipowi i paru innym

:lol:

Awatar użytkownika
Mazurek
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mazurek » 14 maja 2004, 16:22

Boże.....Paszczet nie zrozumiałeś mnie... w Polsce tak jest jest cały czas od wielu lat, że prowadzą 3-4 drużyny, a w Angli ?? Weź ubiegły sezon. Może Manchester wtedy nieco odskoczył, ale miejsca od 2-10 były w miarę wyrównane.

Paszti
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Paszti » 14 maja 2004, 17:07

No ale Ty też napisałeś "Weźmy np. ten sezon". Może i masz racje ale musisz mi przyznać że w anglii w tym sezonie było tak samo :wink:

Awatar użytkownika
Mazurek
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mazurek » 14 maja 2004, 17:20

No dobra, może i mój błąd był, w każdym razie teraz już wiadomo o co chodzi.

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 14 maja 2004, 18:46

Wg mnie liga na 16 zespolow to max....Choc przydalo by sie wiecej meczow sezonie bo teraz jest zdecydowanie za malo, to jednak nie jestem zbyt chetny do ogladania kolejnych spotkan typu Swit-Polkowice.....

Awatar użytkownika
pippen
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pippen » 15 maja 2004, 13:45

Liga powinne mieć 18 lub 16 zespołów.
Liczba zespołów nie polepsza jakośći piłki. W najlepszych ligach jest po 18 , 20 drużyn.
Mimo tego że my niby nie mamy tylu dobrych zespołów na ekstraklase , to do zwiększania poziomu nie tędy droga Przykładem rozwoju footbolu jest Turcja i oni wcale nie zminiejszali ligi , a np. w Austri liga jest mała ,nudna jak mówią sami piłkarze i nic nie dało zmniejszenie jeje nie ma mistrza AUSTRI w LM. Potencjal w POlsce ejst trzeba teraz myśleć jak go wykozrzystać.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mazurek
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mazurek » 15 maja 2004, 14:01

No dobra niech liga ma nawet 20 zespołów, tylko po co ?? I tak te zespoły, które grają teraz na miejscach poniżej 10 pokazują taką klasę jak III liga angielska :/

Awatar użytkownika
DEMON
Skład C
Skład C
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DEMON » 16 maja 2004, 13:46

zespołów powinno być wg. mnie 16. O większej ilości nie ma wogóle co myśleć. Im więcej zespołów, tym więcej sponsorów potrzeba, a kto wyłoży porządne pieniądze za reklamę na stadionia, na który średnio przychodzi po 3-4 tys. i większość to chuliganie. Aby w coś inwestować trzeba mieć realne szanse, żeby na tym zarobić. No chyba że PCK zacznie sponsorować naszą ligę ;-)

Awatar użytkownika
Moff
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 3
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Moff » 16 maja 2004, 14:05

Demon ma dobrą myśl :) Nawet stwierdze że, powinniśmy jak Szkoci zrobić 8) np. 10 drużyn, lecz bogatych, z dobrymi stadionami, z monitoringiem, z przyszłością, z sponsorami. Żeby pierwsza liga była silna :) Lecz potrzeba na to pieniędzy, potrzeba zmien w PZPN, w ogóle duża reforma powina być przeprowadzona w naszej skorumpowanej i bidnej piłce :roll: Albo sponsorowac cala lige, albo mala liga lecz bogata i mocna :!: :twisted:

Awatar użytkownika
FanSparty
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FanSparty » 23 cze 2004, 14:29

:D Moim zdaniem powinno byc 18 druzyn. 14 to stanowczo za mało :!:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”