Derby Stulecia: Wisła Kraków - Cracovia Kraków 28.10.2006

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Derby Stulecia: Wisła Kraków - Cracovia Kraków 28.10.2006

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 25 paź 2006, 17:45

Derby zbliżają się wielkimi krokami, już w sobotę o 18:15 spotkanie obu jubilatek. Na zywo prawdopodobnie nie pojawią się kibice Cracovii, na których zakaz wyjazdowy nałożyła PZPN z powowdu zajśc z kibicami Górnika Zabrze (jak to przeczytałem na jednym z poważnych? serwisów Cracovii "Ubecka decyzja"... no cóż, to wszystko Wisły wina :)). Wisła stara się, by jednak pasiacy byli obecni, jednak komisja odwoławcza PZPN zbiera się w piątek i nie widzi powodów, by zrobić to wcześniej...

W kazdym razie spotkanie szykuje się zacięte. To już 72 mecze bez porażki "Białej Gwiazdy", Cracovia na pewno postara się przerwać tą passę. Niedawno w obu klubach doszło do zmiany trenera, w Polsce to środek motywacyjny dla piłkarzy, którzy po przyjściu nowego szkoleniowca chcą się jak najlepiej zaprezentować, a potem... jest jak zwykle. Tutaj w lepszej sytuacji sa zawodnicy Cracovii, którzy po przyjściu Stefana Majewskiego wygrali z wiceliderem, Koroną Kielce, w Wiśle efekt "nowej miotły" traci siłę co widzieliśmy w ostatnim meczu z Zagłębiem. Będzie to pojedynek równiez dwóch filozofii trenerskich, które choć nie do końca przyswojone, już zaczynają funkcjonować. Cracovia gra twardo, walczy o piłkę, przede wszystkim gra na zero z tyłu (baa, "fachowcy" z Magazynu Orange Ekstraklasy już po jednym meczu obwołali Majewskiego "sztukmistrzem z Cracovii"). Z kolei Dragomir Okuka zrezygnował z pressingu, który świetnie wpoił piłkarzom Dan Petrescu. W zamian za odpuszczenie walki piłkarze "graju piłku", ale graju przy niepewnym Widzewie czy słabej Odrze, a przy agresywnym i ambitnym Zagłębiu już się gubią. Powrócono też do starego stylu, czyli braku stylu :) (z przodu źle, z tyłu nieciekawie, a środek niekreatywny). Historia zatoczyła pełne koło, prawie rok temu przy okazji ówczesnych derbów pisałem:
piwus pisze:Co do Cracovii, to wszystko zaczyna iść w dobrym dla nich kierunku. Kiedy Craxa nienajlepiej rozpoczęła sezon, wierzyłem, że mimo to wuefista dobrze poukłada zespół i faktycznie, jest dobrze, będzie jesszcze lepiej. Podkreślić nalezy, że dobrze przyjął się Dariusz Pawlusiński, sprowadzony pomocnik z Bełchatowa, który miał grać w Wiśle, ale go nie chcieli... Również Moskała zaczyna spłacać kredyt zaufania. Poza tym Cracovia ma coś, czego brak Wiśle- kolektyw. Kiedy odchodzili Uche z Kosą zaczęliśmy grać środkiem zamiast skrzydłami, kiedy odszedł Szymek; Wisła przeszła na grę Kłosem i Żurawiem, kiedy odszedł Żuraw grali Frankiem asekurowanym przez Mauro i Sobola. Drużyna ładnie wchłaniała wszystkie braki... Teraz nie ma pomysłu na grę, Engel stwierdził, że właśnie kolektyw jest najmocniejszą stroną i czas pokazał, jaką drużynę stworzył wąsaty konferansjer. Żadną.

Oczywiscie jest lepiej niz rok temu, sa lepsi wykonawcy (darmowe transfery Mielcarski&Petrescu), Petrescu poszerzył też ilość graczy mogących wystąpić w pierwszym składzie bez uszczerbku dla gry (nawiasem mówiąc ławka się kurczy, bo Okuka preferuje kasperczakowy styl z żelaznymi faworytami).

Odnośnie braku walki, to moje narzekania, bo już rok temu kopacze udowodnili, że wiedzą, ile znaczą dla kibiców derby wygrali (3:0, choć druga bramka Dudki też padła prawidłowo) wbrew: pogłoskom o kiepskim przygotowaniu fizycznym (biegali cały mecz), teoretycznie słabszej kadrze szkoleniowej (Wisłę prowadził wtedy duet Kulawik&Moskal) i opiniom prasy, że to w koncu, w końcu Wisła przegra :). Wtedy było wszystko przeciw nim, teraz mam nadzieję, że nie poczują się zbyt pewnie przed meczem i nie będzie szoku na boisku.

Co do stanu kadrowego, to nie będzie dwóch największych walczaków w zespole Radoslawa Sobolewskiego (kartki) i Arkadiusza Barana (kartki). Może zabraknąć też Mauro Cantoro, co przy kontuzji Burnsa oznacza, że w środku może wystąpić Penksa (pomimo fatalnego występu w Lubinie) i Norbert Varga. Ewentualnie Okuka pójdzie po rozum do głowy i ustawi tam Paulistę. Z kontuzją zagra pewnie Mijailovic. Zrobi mi się niewątpliwie smutno kiedy od pierwszej minuty wybiegnie Stanko Svitlica.
Z ciekawostek: Stefan Majewski nie przygotowuje zespołu do derbów. Treningi i ostateczną selekcję przeprowadzi jego asystent Lesław Ćmikiewicz.
Zaraz po meczu Majewski udał się do Włoch, gdzie do piątku uczestniczyć będzie w europejskiej konferencji trenerów piłkarskich w toskańskim Coverciano nieopodal Florencji, słynnym ośrodku przygotowań reprezentacji Italii. Do tego czasu obowiązki pierwszego szkoleniowca Pasów będzie sprawował Ćmikiewicz.
Zapomniałem napisać, że Wisła w tym sezonie nie straciła u siebie w lidze bramki.

Zapraszam do dyskusji.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2006, 18:41 przez petru, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 25 paź 2006, 18:04

Ciezko jest wskazac faworyta w derbach ktore zawsze sa nie przewidywalne a to sa na dodatek derby stulecia :!: . Cracovia ostatnio ma dobra forme duzo wygrywa miedzyinnymi z całkiem mocna Koroną.
Wisla moze byc zmeczina po meczach w P.UEFA, i ostatnio z Zaglebiem zagrała przecętnie, ale mimo wszystko Wisla posiada pilkarzy o wiele lepszych od Cracovi i powinna wygrac tym bardziej ze gra przy wsparciu swoich kibiców.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 25 paź 2006, 18:37

Największy minus tego meczu może być to brak Sobola i Barana w środku pola - bo ich walka by sie zapowiadała na całego, Zreszta starcia Mauro Giza też :wink:

Pasy zamieniły Stefana na Stefana :wink: Ale jednak wyelminowali bramki a'la szmatki. Miejsce w składzie stracił Jacek Wiśniewski, a Majeski zmienił system na 3-5-2 pod Gize. Teraz rozgrywajacy ma tylko zadania ofensywne. A przy tym 4-3-3 Stawowego czy 4-2-3-1 musiał wiecej wracać i walczyć. Teraz ma za sobą dwóje DM i ma wolna reke. To kluczowy gracz Pasów, Giza.

Wisła jak zauważył Piwus zaczeła grać klasycznym 4-4-2 i co ważne żelazną "11" - Gdy Sobol czy Mauro zdrowi i mogą grać to Varga czy Burns są uzupełnieniem. Swoją drogą ciekawe kto zagra w derbach ? Może znów Penksa jak w Lubinie i nie tylko ? Może Okuka ewentualnie wystawić Jasia Pauliste w pomoc a nie tak miedzy pomoca a atakiem. I własnie znów Jasiu, szkoda że on nie strzela bramek, jest za bardzo nie skuteczny, potrafi dograć taka piłke że masakra a skutecznośc na bakier. Nie oddaje tych strzałów moze zbyt dużo, bo czasem woli dograc niż strzelić ale ile w tym sezone już mogło paśc pięknych bramek po jego strzałach.

Brak podstawowego środka pomocy Wisły to kłopot :? Bo Cracovia bedzie chciała zageścić właśnie tam gre, zwłaszcza jak wyjdą 3 w defenwysie. A 5 w pomocy - Choć z drugiej strony brak Barana to też max strata dla Pasów bo to piłkarz od czarnej roboty. Braki kadrowe w środku powodują że walka może sie rozegrać na flankach a tu Wisła ma przewage :] Pawuisiński czy Moskal [lub Bojarski] to nie taka para jak Zieńczuk - Błaszczykowski. Zreszta też ciekawie bedzie jak Bania bedzie walczył z Cleberem który od początku sezonu nie obniża poziomu. Cały czas w gazie.

Ciekawe czy Okuka zagra z Kryszałem z przodu czy z Branko ? Ostatnio grał atakiem Branko na szpicy Jasiu za plecami podwieszony, teraz może czas stawiać na Kryszała. Choć z drugiej strony mecz pewnie bedzie prowadzić Wisła [gre] a wtedy rola Radovanovicia moze mieć znaczenia,

Franz chyba mimo wszystko faworyt jest jeden. A to czy wygra to inna sprawa :wink: Wisła może kontrolować gre itd. A Pasy doskonale sie czują w kontrach :roll: Cabaj przestał puszczać szmaty, gdy zaczeli grać 3 w obronie nie strzelili jeszcze chyba bramki [w dwóch meczach], W Płocku stworzyli z 5 okazji takich klarownych. A bramka na 2:0 padła w końcowych minutach po kontrze - wrzuta ze lewego skrzydła Wisnieskiego o jaka bym go nigdy nie podejrzewał :P Trudno oceniać Wisła po meczu z Zagłebiem. Bo przespali pierwszą połowie. A Czesiu jak to nowa miotła zamiatała w Lubinie wszystko. Mecz z Blackburn też mógł mieć swoje znacznie ale wątpie by miał w kontekscie derbów. To sie nie możliwe poprostu.

Wisła u siebie zawsze jest faworytem - zawsze. Ile to juz lat przy Reymonta = twierdza ?

Derby beda 38 meczem Wsiła Cracovia przy Reymonta - dotychczas:
:arrow: Wisła wygrała 12 razy
:arrow: 9 razy był remis ...
:arrow: 6 zwycięstw Pasów
:arrow: 53-30 bilans bramek dla Wisły.

Cravowia przegrała 4 mecze już poza właśnym terenem. Dwa wygrała z czego sotatnio z Wisła Płock.

Jak stawiam na Wisałke jak nic. Bo dobrym meczu i walce 3:1.

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Re: Derby Stulecia: Wisła Kraków - Cracovia Kraków 28.10.200

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 25 paź 2006, 20:02

piwus pisze: Z kontuzją zagra pewnie Mijailovic.
Odniose się do tej sprawy bo to może być tez uwaga na "przyszłość".

W ostatnim meczu do zmiany zaczął się szykować Stolarczyk. Komentatorzy zastanawiali się kogo może zmienić. Nieskromnie powiem, że 2 minuty wcześniej powiedziałem ojcu (wielki fan krakowskiej piłki - z tamtych okolic pochodzi) że Mijailovic za chwile wyleci ze składu. Dlaczego? W dwóch akcjach pod rząd Serb miał bardzo niedokładne podanie, a potem stracił piłke wyprowadzając akcję ze swojej połowy i próbując założyć przeciwnikowi dziurkę. Kto zna Okukę ten mógł się spodziewać jego reakcji. Okuka nienawidzi takich prób efetowności. Dlatego nie zdziwie się jak w niedługim czasie Stolarczyk na stałe zajmie miejsce Mijailovica. Może na tą pozycję przesunięty zostanie Dudka a Stolar pójdzie na środek? W każdym razie znając opory Okuki do wystawiania młodych i nieprzewidywalnych zawodników sądzę, że Mijailovic musi mocno obawiać się o miejsce w podstawowej jedenastce w tym i kolejnych spotkaniach. Bardzo ważna bramka z Grecji już sie nie liczy.

Awatar użytkownika
No_Name
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: No_Name » 25 paź 2006, 21:28

Faworyt jest jeden. Wisła Kraków
Derby dla Krakusów jest tym czym dla fanów calcio jest mecz Milan-Inter, faworyt jak zwykle jeden, Milan :D
Ale łatwo nie będzie to trzeba przyznać, jednak patrząc na to jaką forme prezentuje Dolha, Cleber, Błaszczykowski mozna spać spokojnie.

Napisze tylko tak 73, kto wie o co chodzi to wie :)

deltihno dupa jaś, Nicola jest kontuzjowany, w przerwie zimowej ma poddac sie operacji aby na przyszłośc nie było takich kontuzji.

piwus, takze mam nadzieje ze Okuka ustawi Jaśka na środkowej pomocy, jako napastnik się marnuje poprostu. Mam nadzieje ze Cantoro zagra bo wtedy będzie naprawde duzy kłopot ze środkową pomocą. Może Varga ?

Wisła nie straciła punktów na własnym boisku, ba nie straciła nawet bramki. Mowa o lidze.

Będzie komplet na Reymonta, bilety za drogie nie sa, widać ze zarząd zaczyna działac "normalnie"

Wg, moich informacji kibice Cracovii mają zostać wpuszczeni na mecz. Jak dla mnie super, derby 100lecia bez kibiców gosci, to nie derby.

Ale i tak, zmiażdzymy ich dopingiem 8)

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 25 paź 2006, 21:47

paku ale o so si chozi?

Napisałem kilka zdań o (moim zdaniem) przyszłym traktowaniu dwóch zawodników przez Okukę a ty mi z jakimiś "dupami jasia" wyskakujesz :?

ps.: jak wygląda w tym sezonie możliwość obecności kibiców gości na meczach Wisły?

Awatar użytkownika
No_Name
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: No_Name » 25 paź 2006, 23:09

deltinho pisze:paku ale o so si chozi?

Napisałem kilka zdań o (moim zdaniem) przyszłym traktowaniu dwóch zawodników przez Okukę a ty mi z jakimiś "dupami jasia" wyskakujesz :?

ps.: jak wygląda w tym sezonie możliwość obecności kibiców gości na meczach Wisły?
Szanuje Twoją wypowiedz ;) Ja wyraźiłem swoje zdanie na ten temat. Nie denerwuj sie :P

Obecnośc na meczach Wisły gosci jest dobra. Nie było tylko Arki Gdynia, Reszta była, Widzew, Korona, Pogoń..

Awatar użytkownika
Marco
Armia Białej Gwiazdy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco » 26 paź 2006, 16:19

Poraz kolejny udowadniamy kibicom Cracovii i jej działaczom na czele z Filipiakiem, że jak się chce i powalczy to się da. Widać komu zależy by było to piłkarskie świeto.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 26 paź 2006, 16:31

Marco pisze:Widać komu zależy by było to piłkarskie świeto.
pozostaje jedynie miec nadzieje, ze na stadionie bedzie swieto a nie chlew z swinskimi ryjami a kibice nie beda rzucac sniezkami w pilkarzy (fizycznie chyba nie mozliwe chociaz kto wei :think: )

Tak czy owak skzoda ze w srodku pola nie bedzie boju do ostatniej krwi Sobol - Baran -

Cholercia a mnie chyba nie bedzie dane zobaczyc tego meczu w tv :cry:

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 26 paź 2006, 16:44

Mam nadzieje ze Derby Krakowa nie zakoncza sie skandalem i na stadionie bedzie spokojnie oraz poza nim. Pokazcie ze potraficie byc kibicami na osiedlach a nie nozownikami:/
Co do meczu to licze na remis choc Wisla powinna wygrac

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 26 paź 2006, 16:56

Mam nadzieje ze nozownicy zostana w domach a najlepiej w wiezieniach, szkoda by bylo gdyby wydzarzenia na boisku były w cieniu tych poza sportowych. Ciekawy weekend szykuje sie w naszej lidze Widzew Legia klasy ligi i Wisla Cracowia derby niestety nie mozna obejrzec tego w szeroko dostepnej TV. Najciekawsze mecze ligi powinny byc transmitowane w TVP,Polsacie albo TVN. Fajnie by bylo gdyby Wisla wygrala moze to dało by im wiecej pewnosci siebie przed kolejnymi meczami p.UEFA.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 26 paź 2006, 17:05

Czy to jest w kraju obecnie sport narodowy, by unurzać w bagnie obie przeciwstawne strony i je zrównać ze sobą? Nie przypominam sobie, by wiślak zabił, wiślak stworzył transparent o dzieciach wykarmionych spermą z zomowskiej pały, by na Reymonta była świńska głowa w pasiastych barwach, by po boisku biegał kibic i "konwersował" z rozgrzewającymi się piłkarzami rywala.
Tymczasem czytam, że:
czeher pisze:jedynie miec nadzieje, ze na stadionie bedzie swieto a nie chlew z swinskimi ryjami
itp.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 26 paź 2006, 17:16

piwus pisze:Nie przypominam sobie, by wiślak zabił, wiślak stworzył transparent o dzieciach wykarmionych spermą z zomowskiej pały, by na Reymonta była świńska głowa w pasiastych barwach, by po boisku biegał kibic i "konwersował" z rozgrzewającymi się piłkarzami rywala.
A gdzie ja napisalem, ze to Wislak zrobil :?: chodzilo mi o to, zeby derby powszechnie uwazane jako swieto pilkarskie nie zamienily sie w to co podczas ostatniego spotkania na stadionie Cracovii - zreszta u Was tez dzialy sie rozne rzeczy w poprzednim sezonie (mecz z Arka)
piwus pisze:
czeher pisze:
jedynie miec nadzieje, ze na stadionie bedzie swieto a nie chlew z swinskimi ryjami
itp.
jezeli juz chwytamy sie za slowka - to czy tego co napisalem w dalszej czesci nie bylo :?:
:arrow:

czeher pisze:a kibice nie beda rzucac sniezkami w pilkarzy (fizycznie chyba nie mozliwe chociaz kto wei Think )

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 26 paź 2006, 17:28

czeher pisze: A gdzie ja napisalem, ze to Wislak zrobil? chodzilo mi o to, zeby derby powszechnie uwazane jako swieto pilkarskie nie zamienily sie w to co podczas ostatniego spotkania na stadionie Cracovii
Mi też o to chodzi o to, że generalizujesz, to, że działo się na stadionie Cracovii nie znaczy, że dziać się będzie na Reymonta.

A jakie inne rzeczy się działy, przez ostatnie trzy lata, oprócz wbiegnięcia na boisko kibiców po meczu z Arką? Bo ze śniezkami, to nie bądzmy niepoważni, jest zima, paru gości którym się nudzi... i zadam takie głupie pytanie jeszcze; ile tych śniezek doleciało na boisko? 3?

Jakie masz podstawy, by pisać o chlewie na Reymonta?

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 26 paź 2006, 17:38

piwus pisze: A jakie inne rzeczy się działy, przez ostatnie trzy lata, oprócz wbiegnięcia na boisko kibiców po meczu z Arką?
Nie chcę robić za adwokata, ale koledze czeherowi chyba nie o WBIEGNIĘCIE chodziło, bo nie ono było najważniejsze w tym całym incydencie. Zdarzyło się np także pobicie i to trudno uznać za ojcowskie klapsy :roll:

Ale nie o tym powinna być dyskusja - wszyscy liczyli na derby z kibicami i takie będę. Powinno być to święto dla całego Krakowa. Choć w meczu będzie pewnie wiele emocji to coś mi sie wydaje że wynik nie będzie wysoki. Mimo wszystko gospodarze mają silniejszy kadrowo zospół, grają u siebie i każdy inny wynik niż wygrana Wisły będzie sporą niespodzianką.
Dlatego stawiam na zwycięstwo Wisły, ale przy dość niskim wyniku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”