Reklamy-przekleństwo czy sztuka?

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Reklamy-przekleństwo czy sztuka?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 03 lis 2006, 22:33

Reklamy-coś co przerywa nasze ulubione filmy i seriale bombardując nas mnóstwem informacji o nowych proszkach do prania itd.
Każdy kogo znam nienawidzi reklam telewizyjnych , ba , sam pisze te słowa irytując się reklamą w przerwie Ostatniego Samuraja. Ale istnieją też reklamy , których się nie przełącza , mówię tu m.in. o kultowych reklamach Coca-Coli i Heyah , ostatnio też zrobiła na mnie wrażenie reklama Zellmera , świetny pomysł. Dobra koniec pieprzenia.
Jestem ciekaw jak wy podchodzicie do tego zła

Awatar użytkownika
Marq
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marq » 03 lis 2006, 22:57

Ogólnie reklamy(sczególnie podczas filmu) bardzo mnie irytują, ale patrząc na to z drugiej strony nigdy nie dowiedział bym się o sprzedaży czasopisma o II wojnie światowej, które obecnie usilnie kolekcjonuje wraz z płytami dvd dołączanymi do gazety. Najgorsze są reklamy proszkowe i inne szampony, środki czyszczące itp. :?

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2024
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 03 lis 2006, 23:00

Największym złem jest reklama Mentosów!
Jak widzę tego gostka ze sterczącymi sutkami muszę wyjść z pokoju, bo mnie to odrzuca, a wszystko zaczyna mnie boleć :P

Ogólnie reklamy się czasem przydają - gdy chcemy zrobić sobie herbatki/wyciągnąć browarka z lodówki/odwiedzić wc itd. itd.
Jednak jak trwają one po 5-10 minut są nie do zniesienia. Film sam trwa z 90 minut, a jednak z reklamamy jest jeszcze 50% dłuższy :P

Na szczęście na HBO i C+ filmów mi dziady nie przerywają :) A głównie tam oglądam...

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 03 lis 2006, 23:03

Mnie natomisat reklamy biedronki rozkladaja :? Takze na ESPN wciagu meczu potrafia zmniejszyc obraz i puszcza jakas glupia reklame :? To juz jest przegiecie [']

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 03 lis 2006, 23:07

Nienawidzę reklam a przynajmniej nie w takiej formie jaką prezentuje TVN (przede wszystkim) i Polsat. Generalnie reklama sama w sobie bywa przydatna o czym napisała już futbolowa, ale od pewnego czasu reklamy podawane są w podwójnych dawkach (tak jest właśnie na TVN-ie). Taki podwójny blok trwa 12-16 minut :!: To jest jakaś paranoja. Dobrze, że rzadko oglądam TV a jeżeli już to raczej programy informacyjne, reportaże itp. Wtedy reklamy aż tak bardzo nie dokuczają. Jeżeli chcę sobie obejrzeć jakiś dobry film to mogę to zrobić na kompie.
Reklam nienawidzę też z tego powodu, że ludzie odpowiadający za nie mają ludzi za idiotów, robią z ludzi idiotów i ogólnie w większości przypadków bezgranicznie idiotyczne. Fałszu jest tam tak wiele, że nie ma nawet możliwości zauważenia jakichkolwiek walorów takiej reklamy. Rzygać się chce, że tak się kolokwialnie wyrażę :?
Ostatnio zmieniony 03 lis 2006, 23:18 przez Mentor, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 03 lis 2006, 23:12

guru pisze:Mnie natomisat reklamy biedronki rozkladaja

Mnie rozkłada reklama Stonki :P Jak ją pierwszy raz zobaczyłem to myślałem że moja bokserki nabiorą trochę wilgoci :lol: Na szczęście się powstrzymałem :P

Najgorsze z najgorszych to chyba reklama Plusa. Z początku śmieszyły, ale teraz stały się po prostu nudne i wręcz żenujące. Swoją głupotą przebijają nawet 'wypierzesz wszystko prócz kieszeni' :?
Niggaz pisze:Żygać

Znów. Powtarzam: rzygać :wink:

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2024
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 03 lis 2006, 23:17

guru pisze:Takze na ESPN wciagu meczu potrafia zmniejszyc obraz i puszcza jakas glupia reklame
Kiedyś oglądałam mecz Milan-ManU na Italia1, czy czymś takim... Puszczali reklamy nawet w momentach, gdy piłkarze przygotowywali się do bicia wolnych :D
Niggaz pisze:Reklam nienawidzę też z tego powodu, że ludzie odpowiadający za nie mają ludzi za idiotów, robią z ludzi idiotów i ogólnie w większości przypadków bezgranicznie idiotyczne.
Pewnie... Wszystko ma na celu zrobienie ludziom sieczki z mózgów... Dlatego ich właśnie nie cierpię :?
RóżA pisze: Znów. Powtarzam: rzygać
Otóż to ;)

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 03 lis 2006, 23:21

futbolowa pisze:Kiedyś oglądałam mecz Milan-ManU na Italia1, czy czymś takim... Puszczali reklamy nawet w momentach, gdy piłkarze przygotowywali się do bicia wolnych
bo wiedzą, na czym rzecz polega. Przy wolnych, kazdy odstawia browara i patrzy w ekran - czyli na reklamę :D
RóżA pisze:Najgorsze z najgorszych to chyba reklama Plusa
mnie się ciągle podobają. Są oryginalni, tzn. tyli, bo teraz inni zobaczyli, że pomysł chwycił i kradną pomysł. Z dużo gorszym skutkiem.

Niggaz słusznie zauważył - na TVN bloki reklamowe trwają po 15 minut i nierzadko człowie zapomina jaki wątek był przed przerwą :D
Choć z drugiej strony lepsze chyba to niż więcej tych reklam, a krótsze [bo teraz są rzadziej] zawsze jest czas na browara, czy siku :P

Awatar użytkownika
Dratinho
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dratinho » 03 lis 2006, 23:25

O nie "wypierze wszystko procz kieszeni " jest nie do przebicia :)
No chyba że " To nie prawda że busz nie lubi Hop Koli" :o

W TVNie to jest rzeczywiście katastrofa... Przy tak długiej reklamie można stracić ochote do dalszego oglądania.
Jednie TVP wywyższa sie pod tym względem. Tyle, że tam nie ma akurat żadnych ciekawych programów... :?

Awatar użytkownika
Darkman1948
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 226

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Darkman1948 » 03 lis 2006, 23:28

Ostatnio odeszlem na chwile wieczorem od komputera i spojrzalem w TV. Traf chcial ze obejrzalem 5 minut filmu i zaczely sie reklamy. Spokojnie odczekalem przerwe (w koncu kazdemu moze sie zdarzyc). Znowu puscili troche filmu-trwal ciut wiecej jak blok reklamowy. Po tym jak te drugie reklamy sie skonczyly i zaczal sie film, nie wytrzymalem i zapytalem brata czy czesto przerywaja te reklamy filmem.

P.S. Rozbraja mnie reklama Biedronki: "Ruchy kluchy...leniwe..." :D I jescze reklama Media Markt -zawylem z radosci jak zobaczylem (motyw z drzewem) ;)

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 03 lis 2006, 23:29

fieldy pisze:mnie się ciągle podobają. Są oryginalni, tzn. tyli, bo teraz inni zobaczyli, że pomysł chwycił i kradną pomysł. Z dużo gorszym skutkiem.

Może właśnie dlatego mi się znudziły. Co za dużo to nie zdrowo.

Teraz może napiszę o czymś przyjemniejszym. Są bodajże trzy reklamy wprawiające mnie w ekstazę- te poprzedzające Chapions League na TVP. Kocham wręcz patrzeć na ten tłum rzucający się na siebie i tworzący swego rodzaju piramidę, mecz na boisku którego linie stworzone są przez ptasie odchody oraz kilka reklam Forda 8)

PS.
Jeżeli ktoś je ma na kompie to byłbym wdzięczny.

Awatar użytkownika
RadoGol
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RadoGol » 04 lis 2006, 1:09

Jeśli przerwy reklamowe podczas filmu, który oglądam trwają do 5 minut, to nie mam nic przeciwko nim, ale jeśli czas ten jest znacznie dłuższy, to po prostu odechciewa się dalszego oglądania. Zauważyłem, że na takim TVNie przerwy są co pół godziny, a trwają one po 15. min. i przez to niejednokrotnie nie wytrzymywałem do końca filmu, gdyż reklamy te zazwyczaj psuły całą atmosferę, jaką udało się stworzyć reżyserowi.

Jeśli lecą sobie one w przerwach między filmami lub programami, to jakoś szczególnie mi nie przeszkadzają, najbardziej jednak uciążliwe jest to, gdy jakaś reklama leci na okrągło, praktycznie w każdym bloku reklamowym. Wywołują one u mnie nawet odrazę, działa to wtedy jako antyreklama, czyli ma odwrotny skutek do zamierzonego.

Z moich ulubionych reklam są bez wątpienia Joga Bonito i reszta firmy NIKE, w których udział brali gwiazdy piłki nożnej, m.in. mecze w klatce.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 04 lis 2006, 8:22

Ja kiedyś oglądałem jakiś film na polscacie i puścili reklame w czasie napisów końcowych :rotfl: :rotfl4:

Co do reklam plusa to wg. mnie są to jedne z najciekawszych reklam jakie puszczają , ale muszę się zgodzić , że ostatnio są do siebie bardzo podobne.

Hmm , na TVNie reklamy faktycznie są długie , ale puszczają najwyżej trzy serie podczas filmu , natomiast ja kiedyś oglądałem film na Tv10 , przy 4 serii reklam zaczęło mnie to irytować i postanowiłem policzyć ile ich w sumie będzie.
Wyszło....9!
Dziewięc 5-7 minutowych przerywników , musiał bym mieć chory pęcherz żeby się z nich cieszyć.

Najbardziej mi się podobał tekst na TVN'nie 1 Listopada , "Tylko jedna reklama podczas filmu" :lol:

I jeszcze zła wiadomość dla nie-fanów reklam , Panasonic pracuję nad telewizorem w którym nie będzie można przełączać reklam podczas filmu , ba nie będzie można ich przewijać na wideo :!: :lol:
No cóż , pozostaje nam zamknąć oczy :lol:

Awatar użytkownika
Goguś
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Goguś » 04 lis 2006, 9:18

Przykład oszustwa - już mam iść do pokoju zrobić sobie herbatę (przerwa w Magdzie M) aż tu nagle na ekranie pojawia się napis "Tylko jedna rekalma" - myślę sobie, nie ma co iść bo zaraz się zacznie - czekam. Przeleciała ów reklama a potem puścili cały blok reklamowy i jeszcze zapowiedzi.

Ale co do klipów - Lidl, Biedronka, Real do tego wszystkie z dubbingiem gdzie gęba wyprzedza mówiącego. Nie trawie reklam środków czystości. Czy reklamy mi pomogły - może ... nie pamiętam.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 04 lis 2006, 9:43

Goguś pisze:Przeleciała ów reklama a potem puścili cały blok reklamowy i jeszcze zapowiedzi.
ale jest jeszcze jedna rzecz, która irytuje mnie najbardziej w tych całych blokach reklamowych. Rzecz ma miejsce w Poslacie.
Leci sobie film, włacza się blok - no nic jakoś sie przeczeka.
I sa te reklamy 6 minut, po czym pokazują propozycje filmów na najbliższe dni .... i znów 6 minutowy blok reklamowy - to jest przegięcie.
Nierzadko nie wytrzymuje i wracam na forum :lol: tutaj włączam Mozille i żadnych reklam nie mam :lol2:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”