Saddam Husajn na stryczku

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 2

Saddam Husajn na stryczku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 06 lis 2006, 15:26

Doprowadzenie do skazania Saddama Husajna to taktyczny sukces George'a W. Busha, jednak w perspektywie strategicznej Ameryka dozna w Iraku porażki - pisze rządowa "Rossijskaja Gazieta".
Dziennik wyjaśnia, że "dla wielu muzułmanów na świecie wyrok na Husajna będzie jeszcze jedną zbrodnią popełnioną przez USA w Iraku".

"Rossijskaja Gazieta" uważa też, że ogłoszenie wyroku na Saddama ma bezpośredni związek z wyborami do Kongresu USA, które odbędą się we wtorek.
Co sądzicie o wyroku ?

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 06 lis 2006, 15:35

Cóż można sądzić o wyroku. Pomijając wszelkie aspekty 'taktyczno-strategiczne' wyrok nie mógł być inny. Saddam zasłużył na śmierć (zasłużył na więcej, ale nie da się umrzeć dwa razy) i ogłoszenie wyroku skazującego było tak pewne jak to co się będzie działo teraz, czyli głosy o zwycięstwie Busha, grze wyborczej itp. Oczywiste jest również to, że wyrok skazujący Saddama na śmierć wywoła początkowo więcej złego niż dobrego. Nie zmienia to jednak faktu, że decyzja nie mogła być inna.

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 06 lis 2006, 15:40

Miałem wykłady z panią pracującą w PAPie i powiedziała, po rozmowie z Arabistą Historykiem i z Irakijczykami, że lud domaga się bezpośredniej transmisji w TV. Myślę, że nawet jak nie bedzie bezpośredniej, to w internecie będzie mozna zobaczyć egzekucję

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 06 lis 2006, 15:44

Z racji tego, że egzekucja musi być publiczna będzie można ją pewnie gdzieś zobaczyć. Mnie tam akurat specjalnie do tego nie ciągnie. Egzekucja to ważny moment i pewnie przyszłe pokolenia będą się tej daty uczyć na pamięć, ale to jeszcze nie powód, aby robić z tego szopkę. Wykonanie wyroku samo w sobie to nic pasjonującego. Cóż fajnego jest w oglądaniu egzekucji człowieka :roll:

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Reputacja: 0
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 06 lis 2006, 15:46

Moim zdaniem nie powinno sie karac smiercia za smierc. To nie sa czasy Hammurabiego, ze karze sie zasada oko za oko zab za zab. Pomimo swiadomosci ile okrucienstwa Husajn dokonal, to ja mysle ze zasluguje on na kare dozywotniego wiezienia w wiezieniu o zaostrzonym rygorze. Pamietajmy ze tylko Bog moze nam odbierac zycie. Nie osadzajmy, jezeli nie chcemy byc osadzeni. Irak nalezy do zacofanych krajow na swiecie gdzie istnieje kara smierci. Husajnowi po ogloszeniu wyroku bylo wszystko jedno co sie stanie. Moim zdaniem smierc bedzie dla niego najlepszym rozwiazeniem, podczas gdy przebywanie w wiezieniu mogloby byc meka dla niego. Ja jestem przeciwny karze smierci, bez wzgledu kogo ona dotyczy...

Awatar użytkownika
Uchi_
Polski Przyjaciel Piwa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Uchi_ » 06 lis 2006, 15:46

Cóż, Saddam musi zawisnąć, za to co zrobił w swoim kraju, już nie mówiąc tylko o tej masakrze w 1982 r.Ale tak naprawdę ten wyrok będzie gwoździem do trumny dla amerykan w Iraku.O ile nikt tam ich nigdy nikt nie lubił, to teraz będzie tylko tylko gorzej, choć być może zjednają sobie choć trochę szyitów, choć ten wyrok jest dla mnie troszkę taki na siłę :/.Ogólnie straciłem wiarę w słuszność jakichkolwiek działań międzynarodowych USA, a tym bardziej gdy gloryfikują one tej kraj jak zbawcę dla pokrzywdzonych.Sama sprawa 9/11 jest już za ciężką do strawienia, jak i w ogóle to bezpodstawne siedzenie w tym kraju... chyba ten kraj jest już skazany na niepokój.Znająć życie, Saddam przed śmiercią zrobi z siebie kozła ofiarnego w społeczności sunnitów i już całkiem będzie miło dla amerykan nad Tygrysem.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 06 lis 2006, 15:49

Wyrok jak najbardziej szłuszny. Kary smierci dla Saddama spodziewałem sie jak tylko został złapany przez Amerykanów, w koncu musza jakos wytłumaczyc atak na Irak skoro nie znalezli tam broni chemicznej jak poczatkowo twierdzili, to chociaz osadzili i ukarali okrutnego dyktatora.
Saddam Husajn zabijał ludzi juz od dawna ale gdy był "grzeczny" dla Ameryki wszystko było "cacy". Cały swiat wiedział o jego postempowaniu ale gdy chodził na smyczy USA był bezpieczny. Potem olał kilkadziesiąt rezolucji ONZ i USA przy okazji, no i zrobili mu "wjazd na chate". Teraz sobie nagle przypomnieli, że on zabił ludzi, to mu dali karę śmierci.Dzień przed wyborami w USA i to niby nie jest polityczna decyzja.
Saddam Husajn juz dawno powinien zostac osadzony i skazany a wyrok jest jak najbardziej słuszny.

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 06 lis 2006, 18:00

Ja uważam podobnie jak moi przedmówcy- taka kara Saddamowi jak najbardziej się należy. Za całe złooo wyrządzone w Iraku i w sumie nie tylko tam. Tylko nie rozumiem po co od razu robić taką szopkę :? Rozumiem, że ten wyrok należy do kar hańbiących, ale transmisje telewizyjne z wyroku śmierci to już przesada. W każdym razie ja nie mam zamiaru patrzeć na dyndające martwe ciało uwieszone za szyję na kawałku sznurka :?

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 06 lis 2006, 18:20

Wyrok jest słuszny? Słuszne i sprawiedliwe jest powieszenie kogoś? Tak, ale zasady morlane w XXI wieku mówią co innego.
Martinho pisze:To nie sa czasy Hammurabiego, ze karze sie zasada oko za oko zab za zab.
Dokładnie, to jest cofanie się w czasie.

Po pierwsze jestem przeciwny karze śmierci bo kojarzy mi się z PISem, Ameryką i zezwierzęceniem. Po drugie śmierć przez powieszenie jest w ogóle niehumanitarna. Niech zrobią przynajmniej jak w Stanach, czyli posadzą go na elektrycznym krześle. Gdyby Husajn był rozstrzelany, to mielibyśmy drugiego Che Guevarę.
Słyszałem opinię jakiegoś arabisty, że społeczeństwa, które popierają Husajna będą chciały uznać go za męczennika, co doprowadzi do konfliktów i jeszcze gorszej sytuacji niż jest teraz w Iraku. Już teraz Szyici cieszą się, śpiewają i skaczą na ulicach, a Kudrowie zapowiadają, że pomszczą Saddama. Było źle, będzie jeszcze gorzej. Nie wierzę, że taka decyzja, w takim kraju jak Irak wpłynie na niego dobrze i nie będzie rozlewu krwi.
Wyrok na pewno ma jakieś powiązania z polityką. Jest sukces Amerykanów i Busha. Nie wiem jak zachód (szczególnie Wielka Brytania), który sprzeciwia się karze śmierci może się cieszyć z takiego wyroku.

Oto reakcja Saddama Husajna na odczytanie wyroku:
http://serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,3719132.html Gdzieś tu jest ;)

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 06 lis 2006, 18:43

Corinthians pisze:Słyszałem opinię jakiegoś arabisty, że społeczeństwa, które popierają Husajna będą chciały uznać go za męczennika, co doprowadzi do konfliktów i jeszcze gorszej sytuacji niż jest teraz w Iraku.
poranek w TVN? :P
co do potwierdzenia tej opini to slowa Saddama : „Ci, którzy walczą o bożą sprawę, zwyciężą – oznajmił, ściskając w ręku Koran. – Jestem na łasce Boga wszechmocnego”

i teraz ci wszyscy nacjonalisci i szalency dopiero zaczna wojne. W sumie to, ze Saddam zginie bylo wiadome juz pol roku temu jak go zlapali. Kara smierci sluszna i trzeba bylo ja oglosic. A tak na marginesie, to ci co morduja w "imie Boga", ci fanatycy to i tak by mordowali nawet bez wyroku smierci dla Saddama. Teraz po prostu paru "wiekszych" fanatykow bedzie walczyc o przejecie roli jaka kiedys mial Husajn.

Awatar użytkownika
vakabayashi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: vakabayashi » 06 lis 2006, 18:47

Czy Saddam zasłużył na śmierć - raczej tak

Kwestią pozostaje na ile, jego własny naród miał prawo go sądzić i skazać na śmierć. Ile w tym było samej woli irakijczyków a ile presji ze strony amerykanów obecnych w Iraku. Wątpliwości nie ma za to że Husajn wymordował cała wieś twierdząc ze mieszkańcy tej wioski szykowali zamach na niego. Jego działanie kwalifikowało sie jako zbrodnia przeciwko ludzkości w świetle regulacji międzynarodowych.
Problemem była forma kary, bo nikt nie kwestionował popełnienia zbrodni.

Kolejna sprawa jest taka że nie cały naród iracki podziela ogólną zasadność tej decyzji o ile szyici się cieszyli na ulicach, to już sunnici krzyczeli precz z ameryką Saddam bohater

Czy śmierć Saddama coś zmieni w Iraku - zdecydownie nie!

Kraj jest głęboko podzielony tak religijnie jak i kulturowo-politycznie co ciekawe ostatnio jakby mniej amerykańskich żołnierzy ginie, i jakoś tak w związku z sytuacja w Korei (próba jądrowa Phen-yanu) sprawa Iraku to dalszy plan w relacjach TV

Awatar użytkownika
Riddick
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Riddick » 06 lis 2006, 19:46

A moim skromnym zdaniem o wiele gorszą karą dla Saddama byłoby ,np. poczwórne dożywocie w więzieniu o najbardziej zaostrzonym rygorze, z najgorszymi warunkami, jakby spędził w takiej klitce 2 na 2 ze 30 lat o "chlebie i wodzie" może by zrozumiał co nie co. Skazanie na śmierć? kara niby sprawiedliwa ale zabierając człowiekowi takiemu jak Saddam życie zachowujesz się tak jak on... a wielu będzie uważać go za męczennika :shock: Lepiej niech gnije w kiciu do końca żywota, dla człowieka który pławił się w takich luksusach będzie to koszmar zarówno fizyczny jak i psychiczny....

Awatar użytkownika
Sero
El Nerazzurro
Reputacja: 3

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sero » 06 lis 2006, 20:02

Husajn zasłużył na śmierć. Zresztą to nie człowiek, to maszyna do zabijania w tej chwili na wyczerpaniu, a kara śmierci dla kogoś takiego to i tak marna kara. Co do przekazu egzekucji przez TV czy internet to troche naciągane, kara powinna odbyć się "po cichu" jednak jeśli będzie dostępna to niepowiem z ciekawości zobaczę jak pewnie większość osób.
Berik pisze: A tak na marginesie, to ci co morduja w "imie Boga", ci fanatycy to i tak by mordowali nawet bez wyroku smierci dla Saddama

Racja. Czemu atakowali gdy Husajn był na wolności ? czemu atakowali gdy Husajn był w więzieniu ? czemu mieli by przestać atakować gdyby Husajn miał dalej żyć ?

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 06 lis 2006, 20:26

Niggaz pisze:Cóż fajnego jest w oglądaniu egzekucji człowieka Rolling Eyes
Dokładnie mam to samo zdanie na ten temat. Ale arabista twierdził, że w Iraku jest normalne, że cały lud ogląda egzekucję. Tak jest poprostu w rytuale, tradycji. My, katolicy, Europejczycy, Polacy pewnie tego nie zrozumiemy.
Martinho pisze:Nie osadzajmy, jezeli nie chcemy byc osadzeni
Wybacz Martinho, ja jestem praktykującym katolikiem, ale uważam, że na wszystko trzeba spoglądać okiem człowieka. Może śmierć za śmierć to nie jest kara dobra, owszem. Ale wszystkie zbrodnie, których dopuścił się dyktator muszą być w jakiś sposób " pomszczone ". Zadośćuczynienie rodzinom poległych. Poza tym, wyobraź sobie, że Hussajn trafia do więzienia o jakimś ekstremalnie zaostrzonym rygorze. Albo go zamordują współwięźniowie, albo ktoś porwie jakąś znaną osobę rządając w zamian uwolnienia dyktatora. I zataczamy błędne koło. Zginą kolejni ludzie. Bez sensu.
Ja uważam podobnie jak moi przedmówcy- taka kara Saddamowi jak najbardziej się należy. Za całe złooo wyrządzone w Iraku i w sumie nie tylko tam. Tylko nie rozumiem po co od razu robić taką szopkę Confused
Wtrącę coś od siebie. Historycy, z którymi rozmawiała moja wykładowczyni twierdzili, iż kara " powieszenie " to kara bardzo, ale to bardzo haniebna dla Hussajna. W Iraku podobnych kar nie wymierzało się. Niegdyś istniał rytuał zrzucania ze skarpy na kamienie, ukamienowanie.
To było kiedyś. Dziś żółnierzy się rozstrzeliwuje, a Hussajna wiesza. Dla wielu ludzi jest to niezrozumiałe.
poranek w TVN? Razz
co do potwierdzenia tej opini to slowa Saddama : „Ci, którzy walczą o bożą sprawę, zwyciężą – oznajmił, ściskając w ręku Koran. – Jestem na łasce Boga wszechmocnego”

i teraz ci wszyscy nacjonalisci i szalency dopiero zaczna wojne. W sumie to, ze Saddam zginie bylo wiadome juz pol roku temu jak go zlapali. Kara smierci sluszna i trzeba bylo ja oglosic. A tak na marginesie, to ci co morduja w "imie Boga", ci fanatycy to i tak by mordowali nawet bez wyroku smierci dla Saddama. Teraz po prostu paru "wiekszych" fanatykow bedzie walczyc o przejecie roli jaka kiedys mial Husajn.
Dokładnie. Saddam wie, że wyrok już zapadł. Teraz to się rozpocznie cała szopka. Nasze dzieci będą się uczyć o śmierci męczeńskiej dyktatora. jak dla mnie, jeśli dojdzie do śmierci, a dojdzie, będą próby pomszczenia. jest tylu fanatyków popierających Hussajna, że aż dziw bierze, że U.S.A nie boi się ataków.

Awatar użytkownika
stan_mic
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: stan_mic » 06 lis 2006, 20:49

Zacznę jak vakabayashi... Czy Saddam zasłużył na śmierć - chyba tak, czy powinien zostać na nią skazany - tak, ale dalej już różnię się opinią z większością z Was.
Czym różnilibyśmy się od tych barbarzyńców, gdybyśmy swoje sprawy załatwiali nie potrzebną, w tym momencie agresją!?
Jaki dalibyśmy przykład dopiero rozwijającej się demokracji Iraku i czy nie dalibyśmy powodu do jeszcze większej agresji na Nas takim ludziom jak Bin Laden i ludziom, którzy go popierają.
Jeśli oni teraz zobaczą, że my nie chcemy zniszczyć ich cywilizacji m.in. przez zamordowanie ich niedawnego "lidera", a tylko próbujemy zaprowadzić tam stały pokój, bez strachu i agresji to może zrozumieją, że atakowanie Nas jest jak atakowanie "starszego brata", który chce pomóc, ale nie zawsze jego intencje są dobrze rozumiane przez "młodsze rodzeństwo".
franz pisze:Saddam Husajn zabijał ludzi juz od dawna ale gdy był "grzeczny" dla Ameryki wszystko było "cacy". Cały swiat wiedział o jego postempowaniu ale gdy chodził na smyczy USA był bezpieczny. Potem olał kilkadziesiąt rezolucji ONZ i USA przy okazji, no i zrobili mu "wjazd na chate". Teraz sobie nagle przypomnieli, że on zabił ludzi, to mu dali karę śmierci.Dzień przed wyborami w USA i to niby nie jest polityczna decyzja.
Hola! Hola! Pierwsza Wojna w Zatoce wcale nie była spowodowana olaniem jakiejkolwiek rezolucji... Na takie sprawy są inne metody odpowiedzi.
Saddam Husajn 2 sierpnia 1990 zaatakował Kuwejt, a to już chyba był wystarczający powód, by odpowiedzieć na to zbrojnie.
Dostał termin ulimatum na zakończenie swojej agresji, a po jego upłuwie 17 stycznia 1991 wojska USA, pod patronatem ONZ przystąpiły do wojny w obronie Kuwejtu, przeciwko tyranii Saddama.
Błędem było tylko pozostawienie przy władzy Saddama, który wg opini w Iraku wygrał tę wojną, ale USA bało się wtedy sytuacji jaką mamy teraz - bezkrólewia i całkowitej anarchii.
Ostatnio zmieniony 06 lis 2006, 21:08 przez stan_mic, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”