Czy liga powinna być większa? - Strona 2

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
LAZIO
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: LAZIO » 07 sie 2004, 23:23

ja jestem za powiekszeniem ligi:D rozgrywki były by ciekawsze :) no i by sobie przynajmnie wiecej pograli bo i tak z europeiskich pucharow z pierwszych rundach odpadaja :( wiec jak anjbardzej za

ULTRAS LAZIO---> PER L'ONORE DI ROMA ONORE E GLORIA!!

Awatar użytkownika
Hitman
Skład B
Skład B
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hitman » 08 sie 2004, 10:20

Je też jestem za! Dla mnie liga Polska powinna mieć 18 drużyn, zyskała by na atrakcyjności. Powinni też wprowadzić wymóg podgrzewanej murawy (za kilka lat) i grać również zimą. A jeśli chodzi o puchar polski to powinien pozostać w takiej formie jaka jest obecnie, bardzo podoba mi sie wersja z rozgrywkami grupowyumi.

Awatar użytkownika
Mazi
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mazi » 11 sie 2004, 13:06

jak nie 18 to 12.....wtedy były by 4 razy pojedynki Wisły z Legią, Groclinem, Amiką....Cracovia:D

Awatar użytkownika
Hitman
Skład B
Skład B
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hitman » 11 sie 2004, 13:57

A ja właśnie wole 18, bo by ciekawiej było, większa różnorodność itp. Na szczęście pzpn poszło w stronę zwiększenia liczby drużyn. Ja bym nie mógł oglądać na okrągło meczy z tymi samymi drużynami.

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 28
Kibicuję: GKS Katowice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 07 lis 2006, 9:27

Jeżeli teraz obowiązkiem jest podgrzewana murawa to liga mogła by liczyć 18 drużyn. Było by bardzo dużo meczy, ale przynajmniej w styczniu i lutym liga mogła na podgrzewanej murawie grać (po to chyba jest). Anglia ma podobny klimat do Polski, tylko tam częściej leje deszcz ale liga non stop gra. Potem się każdy dziwi, że Wisła zawsze grając w lutym czy w marcu w pucharach odpada. Drużyna nie jest przygotowana, co im po tym, że mają intensywne treningi jak przeciwnik też ma intensywne treningi + mecze ligowe, dlatego są bardziej ograni. Jeżeli się zmieni władza w PZPN to wszystko się zmieni na dobre, oby liga i terminarz w styczniu oraz lutym też.

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 07 lis 2006, 11:06

Fishbone pisze: Anglia ma podobny klimat do Polski, tylko tam częściej leje deszcz ale liga non stop gra.
:shock:
Podobny klimat powiadasz. A ile śniegu tam spada? Jakie mrozy są na wyspach? Porównywalne? :lol:

Większą ilość meczy można osiągnąć niekoniecznie powiększająć ligę. Można ją radykalnie zmniejszyć, a wprowadzić 4 rundy - tak jak w Szkocji. Nie mamy klubów, stadionów a przede wszystkim piłkarzy na 18 zespołową silną i atrakcyjną pierwszą ligę. Kibice to nie wszystko. Może za kilka sezonów 18zespołowa liga będzie miała rację bytu - teraz zupełnie nie ma.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 07 lis 2006, 12:04

deltinho pisze:Większą ilość meczy można osiągnąć niekoniecznie powiększająć ligę. Można ją radykalnie zmniejszyć, a wprowadzić 4 rundy - tak jak w Szkocji.
Tak ale wg mnie jest to lekko poroniony pomysl :!: juz moglismy kiedys zasmakowac taka potrawe moze nie bylo to stricto tak jak aktualnie w Austrii , bo w Szkocji chyba w dalszym ciagu jest po polowie sezonu podzial na grupe mistrzowstka i spadkowa
Wg mnie wtedy niektore pojedynki stracilyby na wartosci - bo 4razy w roku pojedynek Wisla - Legia czy inne klasyki - to tak jakby MS lub Olimpiade oragnizowac co 1-2 lata
deltinho pisze:Nie mamy klubów, stadionów a przede wszystkim piłkarzy na 18 zespołową silną i atrakcyjną pierwszą ligę.
Tutaj po czesci sie z Toba zgodze ale np. w drugiej lidze graja zepsoly, ktore sa posiadaczami naprawde dobrych jak na polskie warunki stadionow, np Lechia, KSZO - wiec teoretycznie juz masz stadiony, ktore moglyby uzupelnic 1lige :twisted:
Z pilkarzami mozna sie zgodzic, chociaz moze wtedy, gdy byloby zapotrzebowanie - z srednich graczy drugoligowych w warunkach gdy mieliby walczyc przeciwko takim tuza jak zawodnicy Wisly czy Legii cos by z nich wyroslo :think:

Co do klubow - w drugiej lidze jest kilka dobrze prosperujacych
deltinho pisze:Może za kilka sezonów 18zespołowa liga będzie miała rację bytu - teraz zupełnie nie ma.
Oczywiscie, ze z sezonu na sezon nikt nie zwiekszy ligi takie dywagacje wg mnie dotycza okresu 2-4lat

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 07 lis 2006, 14:38

Wg mnie liga powinna byc powiekszona. Chyba standardem europejskim jest, ze liga ma 18 druzyn, tylko w nielicznych panstwach jest inaczej :wink: Wydaje sie, ze nawet problem boisk powoli znika. Skoro nawet w biednym Gorniku Zabrze dzis maja sie zaczynac budowy zwiazane z wymiana murawy i montowaniem nowej podgrzewanej, to o jakich wymaganiach my mowimy :lol:
Jesli najbiedniejszy Gornik moze, to chyba kazdy moze :P Fakt, ze w 2.lidze jest mniej juz takich klubow, niektore klepia biede, ale ... i tu da sie jakos zrobic :P Czeher wspomnial, ze niektore kluby maja dobre stadiony, chocby KSZO czy wspomniana rowniez przez niego Lechia. Niektore stadiony sa remontowane, inne mozna wyremontowac i problem licencji znika.
Teraz trzeba sie zastanowic nad poziomem umiejetnosci pilkarzy, i tu sie moze okazac, ze bedzie jeszcze wiekszy problem. Choc ... wg mnie nie do konca :P Jesli lige zwiekszymy do 18 druzyn, to wtedy bedzie wiecej spotkan rozgrywanych [jesli dobrze mysle, to zamiast 30 kolejek - bedzie ich 34], a co za tym idzie, w zespolach trzeba bedzie wprowadzic wieksza rotacje. Wg mnie w tym momencie moze Extraklasa SA wprowadzic nakaz posiadania kilku juniorow, i oni przeciez mogliby te sklady 1.ligowych zespolow uzupelniac.
Teraz ponoc tez jakis nakaz jest dot. Polakow, trzeba jakiejs tam ilosci graczy do jakiegos tam wieku :P

Moze to co napisalem, byc dla innych "pieprzeniem bez sensu", ale wg mnie jesli mamy isc do przodu, musimy isc za Europa Zachodnia, a co za tym idzie, trzeba zwiekszyc lige do 18druzyn. 8)

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 07 lis 2006, 16:00

cloner pisze:Wg mnie liga powinna byc powiekszona. Chyba standardem europejskim jest, ze liga ma 18 druzyn, tylko w nielicznych panstwach jest inaczej Wink Wydaje sie, ze nawet problem boisk powoli znika.

Tez jestem za tym, aby nasza liga zostala powiekszona do 18 zespolow.
cloner pisze:Jesli najbiedniejszy Gornik moze, to chyba kazdy moze

LKS nie moze :? Mecz przeciwko Wisle Plosc grali na lodowisku :?

cloner pisze:Wg mnie w tym momencie moze Extraklasa SA wprowadzic nakaz posiadania kilku juniorow, i oni przeciez mogliby te sklady 1.ligowych zespolow uzupelniac.

Dokladnie, tylko zeby tak jak piszesz JUNIOROW a nie 30 letnich chlopow :roll:
Teraz ponoc tez jakis nakaz jest dot. Polakow, trzeba jakiejs tam ilosci graczy do jakiegos tam wieku Razz
Nie bardzo sie w tym orientuje, ale wydaje mi sie, ze trzeba miec conajmniej dwoch wychowankow w pierwszej druzynie czy jakos tak :roll:
cloner pisze:Moze to co napisalem, byc dla innych "pieprzeniem bez sensu", ale wg mnie jesli mamy isc do przodu, musimy isc za Europa Zachodnia, a co za tym idzie, trzeba zwiekszyc lige do 18druzyn. Cool

Jezeli chodzi o mnie to sie zgadzam z toba niemal w kazdej kwesti :wink:

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 07 lis 2006, 16:05

guru pisze:
cloner pisze:
Wg mnie w tym momencie moze Extraklasa SA wprowadzic nakaz posiadania kilku juniorow, i oni przeciez mogliby te sklady 1.ligowych zespolow uzupelniac.

Dokladnie, tylko zeby tak jak piszesz JUNIOROW a nie 30 letnich chlopow Rolling Eyes
Na 100% wiem, ze w 3lidze jest prawo regulujace ilosc juniorow w kadrze seniorow, baaa nawet w 1skladzie musi byc przynjemniej 1 badz 2 :think:
Kilku wychowankow zdaje sie i regulacja odnosnie obcokrajowcow - ale czy sa jakies ograniczenia badz nakazy w ekstraklasie :think: o tym nie slyszalem :?

A teraz troche z innej ebczki, ca sadzicie o pomysle zoragnizowania rozgrywek "Ekstraklasa B" - jezeli sie nie myle takie cos fukcjonuje w Anglii oraz w Rosji - wtedy mielibysmy pojedynki Legia B - Wisla B itp

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 07 lis 2006, 17:50

czeher pisze:Na 100% wiem, ze w 3lidze jest prawo regulujace ilosc juniorow w kadrze seniorow, baaa nawet w 1skladzie musi byc przynjemniej 1 badz 2
Tak, jest taki nakaz na pewno. W koncu Polonia B. grala jeszcze niedawno w 3.lidze i mniej wiecej sie orientuje. Trzeba miec kilku wychowankow i kilku graczy ponizej 23lat [lub 21].
czeher pisze:A teraz troche z innej ebczki, ca sadzicie o pomysle zoragnizowania rozgrywek "Ekstraklasa B"
:think: Byloby sporo zamentu, ale ... jest to wykonalne :P Tylko nie wiem czy kluby by sie zgodzily, bo tak np. rezerwy Legii graja sobie teraz w 4.lidze, i nigdzie daleko jezdzic nie musza, a tak ... co 2 tygodnie wyjazd rezerw do Krakowa, Lubina, Gdyni i Szczecina :lol:
Finansowo kluby by padly :wink:

Awatar użytkownika
pietrek861
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pietrek861 » 07 lis 2006, 19:17

czeher pisze:regulacja odnosnie obcokrajowcow
Kiedyś taka była... bodajże jeszcze w sezonie 2001/02 na boisku nie mogło występować równocześnie więcej niż 5 obcokrajowców. Niektórzy mieli jednak problemy nawet z takimi rachunkami(np. Wisła Płock :lol: ) i później sypały sie walkowery... A teraz... spójrz cos sie robi w Pogoni... co te tabuny Brazylijczyków wnoszą do naszej ligi... :twisted:
cloner pisze:co 2 tygodnie wyjazd rezerw do Krakowa, Lubina, Gdyni i Szczecina
Finansowo kluby by padly
Też prawda, chyba sensowniejszym jest pomysł, który faktycznie ma wejść od następnego sezonu, czyli Młoda Ekstraklasa, rozgrywki reprezentantów ligowych klubów do lat 23 8)
Zobaczymy czy wypali i na jakim poziomie, bo ilu takich młodych zawodników gra w pierwszych składach w Ekstraklasie? Brożkowie, Błaszczykowski, Janczyk, Wilk... nie za dużo :(

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 07 lis 2006, 19:30

pietrek861 pisze:Też prawda, chyba sensowniejszym jest pomysł, który faktycznie ma wejść od następnego sezonu, czyli Młoda Ekstraklasa, rozgrywki reprezentantów ligowych klubów do lat 23 Cool
No wlasnie o to wlasnie mi chodzilo - tylko nazwalem to Eskraklasa B - o projekcie Ekstraklasy.sa -
pietrek861 pisze:Zobaczymy czy wypali i na jakim poziomie, bo ilu takich młodych zawodników gra w pierwszych składach w Ekstraklasie? Brożkowie, Błaszczykowski, Janczyk, Wilk...
... tylko zobacz sobie sklad Widzewa, Szalachowski, Kazmierowski, Jodlowiec, Robak, Peszko itp
Ale przeciez oni w tych druzynach grac nie beda :!:

Awatar użytkownika
Smithu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Smithu » 07 lis 2006, 19:49

czeher pisze:zobacz sobie sklad Widzewa

Z tym, ze nie kazdy z mlodych Widzewiakow jest zawodnikiem o umiejetnosciach porownywalnych z wyzej wymienionymi. Kuklis, Grzelczak, Iwan, Budka owszem ale reszta mimo wszystko odstaje poziomem wyszkolenia pilkarskiego.

Co do powiekszenie ligi. Na dzien dzisiejszy jest to dla mnie pomysl poroniony. Do ligi weszlyby zespoly pokroju Lecznej czy Odry a to przyniosloby efekt odwrotny do zamierzonego.

Lepszym rozwiazaniem byloby zmiejszenie liczby zespolow. Liga skladala by sie z druzyn dysponujacych zapleczem finansowym i infrastruktura, a wtedy zeby rozwiazac problem malej ilosci meczow wystarczy wprowadzic 3 runde do rogrywek. Znacznie by to ubarwilo lige i podnioslo poziom.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 07 lis 2006, 19:55

Smithu pisze:Do ligi weszlyby zespoly pokroju Lecznej czy Odry a to przyniosloby efekt odwrotny do zamierzonego.
Chodzi ci tutaj o kibicow czy prezentowany poziom sportowy :?:
Smithu pisze:Liga skladala by sie z druzyn dysponujacych zapleczem finansowym i infrastruktura, a wtedy zeby rozwiazac problem malej ilosci meczow wystarczy wprowadzic 3 runde do rogrywek
to odrazu musialbys wprowadzic 4runde czyli taki sam system jaki podal Deltinho, no chyba ze graliby na netralnym terenie - temu jestem przeciwny

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”