Kryptozoologia - głupota ?

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 12 lis 2006, 18:46

Ostatnio na studiach często spotykam się z takimi zainteresowaniami jak Kryptozoologia. Nie wiem, czy to moda na tą dziedzinę nauki, czy też poprostu chęć odkrycia nieznanego.

Pewnie wielu z was nie wie co to jet Kryptozoologia, dlatego przedstawię pokrótce : Kryptozoologia jest to nauka, która zajmuje się wyszukiwaniem nieznanych zwierząt dla współczesnej zoologii. Kryptozoolodzy gromadzą relacje rzekomych świadków, nakreślają według nich możliwie dokładny obraz zwierzęcia, a następnie próbują odnaleźć je w przyrodzie.

Mnie osobiście bardzo interesują badania dotyczące Wielkiej Stopy. Sasquatch, Yeti, Bigfoot - oto kilka z nazw.

A jak u was? wierzycie w podobne zjawiska ? Czy jest to według was głupota ?

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 12 lis 2006, 19:01

Jest jeszcze osławiona Chupacabra czy Wilkołaki, albo król szczurów czy coś takiego co kilka szczerów jest złączonych razem. Czy wierzę? Ja od dziecka interesuję się zjawiskami paranormalnymi, duchami, ufo, dziwnymi zjawiskami typu trójkąt bermudzki, kilka książek też przeczytałem na ten teamt. W niektóre nie wierzę zdecydowanie, bo są ewidentnie bajkami, niektóre jednak dają do myślenia i są całkiem możliwe.

Premo
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Premo » 12 lis 2006, 19:02

Ja wierzę w takie coś. Czytałem kilka książek o tym i przekonały mnie. Na necie też sporo o szukałem. Szczególnie polecam tę:
Moje spotkanie z UFO - Marina Popowicz

Jak sam tytuł wskazuje książka jest poświęcona głównie UFO, ale jest też w niej kilka ciekawych informacji i hipotez o Yeti.

Kryptozoologia - ciekawe, ale czasochłonne :P

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 12 lis 2006, 21:44

Premo pisze:Kryptozoologia - ciekawe, ale czasochłonne Razz

Mnie narazie interesuje tylko i wyłącznie sprawa Bigfoota, czy Sasquqtcha jak kto woli. Zainspierowało mnie obejżenie filmu na Discovery, w którym to jeden z turystów nakręcił krótkie ujęcie stwora włochatego, który znad rzeki idzie w stronę lasu. Zatrzymał się, spojżał na kręcących i poszedł dalej. Pomimo tego, iż odrazu ruszyli by go złapać, nie znaleźli go. Film wywołał falę rządnych nagrody wyznaczonej przez jakąś organizację ( nie wiem jaką ) ludzi. I do dziś nie znaleziono nic.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 14 lis 2006, 13:29

A co powiecie na takie coś :

5 sierpnia 2006 po raz pierwszy podana została informacja o znalezieniu zwłok dziwnego stworzenia na Sachalinie, przypominającego prehistorycznego morskiego gada. Odkryta przez rybaków padlina mierzyła ok. 7 metrów długości, miała szary kolor i pokryta była sierścią. Wiadomość o znalezisku potraktowano jednak z przymrużeniem oka, gdyż fotografie stworzenia nie były dostępne. Dziś już są.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podobny incydent miał miejsce 25 kwietnia 1977, gdy łódź Zuiyo-maru, należąca do kompanii Taiyo Fishery Company Ltd., łowiła makrele na wschód od Christchurch w Nowej Zelandii.

Na głębokości 300 m. w sieci zaplątało się ciało masywnego stworzenia o wadze ok. 1.8 t., które następnie wyciągnięto i zawieszono nad pokładem.

Obrazek

Awatar użytkownika
rekinho
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 958

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 24 gru 2016, 8:45

nie wiem, nie zagłębiałem tematu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”