Ogólna dyskusja o polityce - Strona 2

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
Mazurek
Moderator
Moderator
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mazurek » 07 wrz 2004, 17:34

beckhs to może w przyszłości się na studiach spotkamy, bo ja też prawo obrałem sobie za cel, przy czym jeszcze się wacham czy nie na ekonomie... ale nie planuje teraz kariery politycznej, gdyż to jest niepewny grunt... zreszta jeszcze mam czas (1 klasa LO). A co do polityki teraz najbardziej odpowiada mi program PO.

Awatar użytkownika
pippen
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pippen » 17 wrz 2004, 20:06

Nie ma sioę co bać już po popularności Samoobrony :) hehhhe.

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 17 wrz 2004, 20:10

pippen pisze:Nie ma sioę co bać już po popularności Samoobrony :) hehhhe.

Niby tak, ale popularność LPR rośnie....

romantyk

Post Wyświetl pojedynczy post autor: romantyk » 17 wrz 2004, 22:17

Może Mazurek. Kto to wie? Ja zamierzam iść na Uniwersytet do Torunia :) Mi również najbardziej odpowiada plan PO.

Awatar użytkownika
pippen
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pippen » 19 wrz 2004, 9:57

LPR - to jest tak z nimi, że niby mądrze mówią znają się na tym są wykształcelni ale są zbyt radykalni i przesadzają w krytyce.
Jestem pewien że bedzie rządzić wkrótce w Polsce koalicja PO_PIS.

Awatar użytkownika
markus_w
Skład B
Skład B
Kontakt:

Polityka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: markus_w » 20 wrz 2004, 22:19

ten rzad co my obecnie mamy to trzeba rozwiazac. Tam siedza lkudzie umyslowo chorzy. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 16 lis 2004, 22:17

PO ma dużo zwolenników, coraz więcej ale bardzo watpie zeby w dniu wyborów zagłosowało na nich więcej niż 50 % uprawnionych do głosowania
a więć będą musieli stworzyć koalicje i tutaj pojawia się nieszczęsny PiS którego nie darze sympatią ale onie i tak lepsi niż SLD i reszta komunistów.

Koalicja PO-PiS raczej cały czas będzie trzeszczeć i raczej skończy się tak jak z koalicją AWS - UW, czyli rządem mniejszościowym. Czyli można ogolnie powiedzieć, że nieciekawie. Niemal każda silna władza jest lepsza od władzy sparaliżowanej.

Co do partii skrajnych to śmieszy mnie troche ta sytuacja gdzie się nie odwrócić to każdy ich krytykuje, wyśmiewa, etc ale ktoś na nich zagłosował więc coś jest tutaj nie tak.

"Demokracja to zły ustrój ale jeszcze nikt nie wymyślił nic lepszego" to powiedział chyba winstaon Churchil. Poniekąd miał racje, ale moim zdaniem tyrania to dobry ustrój bo to jest właśnie silna władza.

~~~~~~~

Ja również wybieram się na politologie. Pozdrawiam wszystkich którzy mają podobne zainteresowania.

kostek
szara strefa pilka.pl

Oleksy kłamcą lustracyjnym

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 22 gru 2004, 15:33

Sąd: Oleksy kłamcą lustracyjnym

Według Sądu Lustracyjnego Józef Oleksy miał świadomość, że kontaktuje się z operacyjnymi oficerami wojska, że z nimi współpracuje, a więc w sposób świadomy zataił, że był współpracownikiem służb specjalnych PRL.

Sąd wydał takie orzeczenie wobec szefa SLD i marszałka Sejmu.

Jak podał w ujawnionej części ustnego uzasadnienia orzeczenia sędzia Rafał Kaniok, na przełomie 1969 i 1970 roku Agenturalny Wywiad Operacyjny wytypował Oleksego jako odpowiedniego kandydata na wywiadowcę tej specjalnej jednostki rozpoznawczej Ludowego Wojska Polskiego. Wówczas Oleksy zobowiązał się do zachowania w ścisłej tajemnicy tych kontaktów, a w latach 1970-1974 odbył, według sądu, kilkadziesiąt spotkań z prowadzącymi go oficerami AWO w lokalach gastronomicznych i kontaktowych.

W 1973 roku, jak ustalił Sąd Lustracyjny, Oleksy odbył szkolenie wywiadowcze AWO, potem współpraca trwała dalej. W jej trakcie Oleksy m.in. przekazywał oficerom nazwiska kandydatów na wywiadowców oraz dane osób z zagranicy, z którymi się kontaktował. Sąd ustalił, że był za informacje wynagradzany.

W 1974 roku AWO zaproponowało Oleksemu przekwalifikowanie do innej struktury wywiadowczej, jednak Oleksy tej propozycji nie przyjął, bo - jak mówił sędzia Kaniok - obawiał się, że jego współpraca wyjdzie na jaw. Z rejestru Agentury wywiad miał Oleksego wyrejestrować w 1978 roku.

Głęboko nie zgadzam się z orzeczeniem i niezwłocznie je zaskarżę - powiedział Józef Oleksy po wyroku Sądy Lustracyjnego. Wyrok Sądu Lustracyjnego to według Oleksego "polityczna farsa i polityczne zwycięstwo Bogusława Nizińskiego".

W żadnym przypadku nie zamierzam zrezygnować z funkcji marszałka Sejmu - oświadczył Oleksy.

Oleksy oświadczył, że nie tylko nie był tajnym współpracownikiem Agenturalnego Wywiadu Operacyjnego, ale też nigdy nie podpisywał zobowiązania do takiej współpracy. Przyznał, że był przeszkolony na wypadek wojny.

No proszę pan marszałek kłamcą :lol:

Dobrze, że Okrąglik nowym kapitanem tonącego statku SLD, teraz juz nie ma ratunku :lol:

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 22 gru 2004, 15:55

ja osobiscie jestem przekonany co do winy Oleksego

ostatnie zdanie kostka popieram w calosci

bardzo nie lubie SLD oj bardzo ale to juz moj taki wrodzony stosunek do komunizmu...

Awatar użytkownika
Wtajemniczeni_wiedzą
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wtajemniczeni_wiedzą » 22 gru 2004, 16:23

Na każdego oszusta znajdzie się sposób. Cieszę się że wkońcu udowodniono mu winę. Niech idzie siedzieć. Tylko tyle powiem!!

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 22 gru 2004, 16:27

Wtajemniczeni_wiedzą pisze: Niech idzie siedzieć
Do tego to raczej nie dojdzie :mrgreen:

Awatar użytkownika
Wtajemniczeni_wiedzą
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wtajemniczeni_wiedzą » 22 gru 2004, 16:39

kostek pisze:
Wiem!! Ale mam nadzieje że się uda bo mu się należy!! 2 latka by mu pomogły więc nie chcociaż na 2 idzie. A pozatym każdy rok w więzeniu Grubaska da mi wiele radosci :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 22 gru 2004, 17:03

Jakby mieli wsadzac za to do pierdla to wszyscy by juz z sejmu siedzieli, ale masz racje nalezy mu sie!

Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lakier » 22 gru 2004, 17:06

Wtajemniczeni_wiedzą pisze:
kostek pisze:
Wiem!! Ale mam nadzieje że się uda bo mu się należy!! 2 latka by mu pomogły więc nie chcociaż na 2 idzie. A pozatym każdy rok w więzeniu Grubaska da mi wiele radosci :lol: :lol: :lol:
no co ty kto by go utrzymał, pomyśl ile on musi jeść :D Przez 2 lata on by zjadł tyle co niejeden Afrykanin przez całe życie. :lol:

Awatar użytkownika
Wtajemniczeni_wiedzą
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wtajemniczeni_wiedzą » 22 gru 2004, 17:12

Lakier pisze:
Wtajemniczeni_wiedzą pisze:
kostek pisze:
no co ty kto by go utrzymał, pomyśl ile on musi jeść :D Przez 2 lata on by zjadł tyle co niejeden Afrykanin przez całe życie. :lol:
buhahahahahahahahahahahahahahahahaha...ale mnie rozbawiles to tez wielka prawda...ale myślę, że ciężarówką by go zawieźli a sejm napewno dał by na jedzienie, albo by chodzili bo ulicy i zebrali na pana marszałka.

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”