Lustracja - kto chciał, a kto nie - Strona 3

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 06 sty 2007, 19:28

duch99 pisze: Obecnie wątpię żeby coś jeszcze mogło się zmienić w tej sprawie, jestem tylko ciekaw ile będzie pustych miejsc podczas jutrzejszej uroczystości.
juz chyba 3 odwolalo swoja obecnosc...i wyslali zyczenia listownie..tlumacza sie rzekomym ogromem pracy... nie pojedzie premier...tez podejrzewam ze ich jeszcze przybedzie...

a sam Wielgus?! zdegradowany na kaplana..i wyslany na wies... tak niech pokaze swoja skruche..inaczej dla mnie jego slowa sa puste...nagrzeszyl, naklamal, przeprosil..a co chcial i tak ma... zadnej ujmy nie zazna..wstyd..

Awatar użytkownika
Goguś
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Goguś » 06 sty 2007, 19:38

Wielgus wobec danych zarzutów nie powinien być metropolitą Warszawskim, ani też Płockim czy innym. Skłamał, potem gdy nie miał wyjścia przyznał się do współpracy i bezczelnie nie odłożył ingresu. Ma obrany cel - za wszelką cenę być metropolitą Warszawy i zmierza do tego po trupach. A ja powiem jeszcze ostrzej, takiemu człowiekowi powinno się odebrać prawo do wykonywania zawodu, odebrać wszystkie godności wraz z koloradką i sutanną i pozostawić tylko w gaciach i skarpetkach. Watykan się zbłaźnia trwajac przy swoim i jezeli dojdzie do ingresu i nie będzie on niczym zakłucony tylko utwierdzę się w przekonaniu, że dobrze zrobiłem przechodząc na ateizm.

Awatar użytkownika
Mates
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mates » 06 sty 2007, 20:55

Goguś ty nie wchodz w kompetencje Watykanu bos nie godzien.

ludzie zrozumcie ze kandydat na stanowisko metropolity warszawskiego byl dokladnie sprawdzany pod wieloma aspektami. jesli ta komisja i papiez uznali ze Wielgus sie nadaje na to stanowisko to tak jest i tyle.
wieszacie na nim psy- w kosciele jest cos takiego jak przebaczenie-ktos gdzies fajnie napisal ze Jezus tez przebaczyl Piotrowi to czemu nie przebaczyc Wielgusowi. ja ufam papiezowi-jesli on go zaakcaptowal to wierze ze bedzie dobrym metropilita.

Awatar użytkownika
MLSoccer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MLSoccer » 06 sty 2007, 20:57

Goguś pisze:Wielgus wobec danych zarzutów nie powinien być metropolitą Warszawskim, ani też Płockim czy innym. Skłamał, potem gdy nie miał wyjścia przyznał się do współpracy i bezczelnie nie odłożył ingresu. Ma obrany cel - za wszelką cenę być metropolitą Warszawy i zmierza do tego po trupach. A ja powiem jeszcze ostrzej, takiemu człowiekowi powinno się odebrać prawo do wykonywania zawodu, odebrać wszystkie godności wraz z koloradką i sutanną i pozostawić tylko w gaciach i skarpetkach. Watykan się zbłaźnia trwajac przy swoim i jezeli dojdzie do ingresu i nie będzie on niczym zakłucony tylko utwierdzę się w przekonaniu, że dobrze zrobiłem przechodząc na ateizm.
A wiesz, ze kaplanstwo to nie zawod tylko powolanie lub posluga Boza pisze calkiem serio.To najgorsza sprawa w Kosciele polskim jaka wogole pamietam ogromny minus dla polskiego duchowienstwa i Watykanu, no coz sami sobie zgotowali takie pieklo i teraz ludzie beda od nich odchodzic jak Gogus.

Awatar użytkownika
Goguś
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Goguś » 06 sty 2007, 21:11

Mates pisze:Goguś ty nie wchodz w kompetencje Watykanu bos nie godzien.

ludzie zrozumcie ze kandydat na stanowisko metropolity warszawskiego byl dokladnie sprawdzany pod wieloma aspektami. jesli ta komisja i papiez uznali ze Wielgus sie nadaje na to stanowisko to tak jest i tyle.
wieszacie na nim psy- w kosciele jest cos takiego jak przebaczenie-ktos gdzies fajnie napisal ze Jezus tez przebaczyl Piotrowi to czemu nie przebaczyc Wielgusowi. ja ufam papiezowi-jesli on go zaakcaptowal to wierze ze bedzie dobrym metropilita.
Przebaczenie, a kłamstwo. Może i bym przebaczył gdyby klecha nie kłamał. Dlatego uważam że watykan musi go usunąć.
A wiesz, ze kaplanstwo to nie zawod tylko powolanie lub posluga Boza pisze calkiem serio.To najgorsza sprawa w Kosciele polskim jaka wogole pamietam ogromny minus dla polskiego duchowienstwa i Watykanu, no coz sami sobie zgotowali takie pieklo i teraz ludzie beda od nich odchodzic jak Gogus.
Ja tam jestem ateistą, w Boga nie wierze, ale Ty zapewnie wiesz lepiej więc przystańmy na Twoją opinie. W takim razie powinien dostać zakaz posługi bożej, powołania, czy jeszcze tam czegoś. Żal mi katolików, że będzie ich prowadził Agent, żal mi uczciwych księży którzy będą jego podwładnymi. Żal mi tych z Was, którzy nadal uważają, że wszystko jest OK.

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 06 sty 2007, 22:02

Mates pisze:byl dokladnie sprawdzany pod wieloma aspektami.
tylko podobno watykan nie mial wgladu do tych teczek ktore widzimy dzisiaj..to roznica...
Mates pisze:w kosciele jest cos takiego jak przebaczenie
to w takim razie po co lustracja?! wszystkim przebaczyc..IPN zlikwidowac, spalic...przynajmniej zaoszczedzimy na tej instytucji...

Mates pisze:wierze ze bedzie dobrym metropilita.
Jesli byly SBek, donosiciel, klamca, jest dobrym czlowiekiem..to ok...ALE powiedz to ludziom ktorzy siedzieli internowani, powiedz to rodzinom, osob ktore zginely...pomysl o Wyszynskim ktory sie nie zlamal..tutaj jest podpora Polskiego kosciola...Dla mnie Wielgus jest zwyklym karierowiczem, ktory zrobi, i zrobil wszystko zeby dostac sie tam gdzie jest...

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 06 sty 2007, 22:15

Wielgus powinien zostac metropolita.To zadna roznica dla w wiekszosci zaklamanej i obludnej katolickiej spolecznosci.Bedzie pieknie ja reprezentowal.
Watykan go wskazal wiec tak musi byc.Milczec ludzie.Pastor aeternus.
Kosciol musi dalej dzielnie machac sztandarem moralnosci.Swietnie im to wychodzi.

Milan \o/

Awatar użytkownika
Goguś
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Goguś » 06 sty 2007, 22:26

Kosciol musi dalej dzielnie machac sztandarem moralnosci.Swietnie im to wychodzi.
Przeczytaj człowieku coś ty napisał, sztandar moralności - jaka to kur** moralność, skoro SB-ek, ksiądz ma teraz kierować polakami to wychowamy pokolenie agentów, donosicieli etc.

Mówił że podpisał bo chciałjechać na studia. To właśnie świadczy o tym, że jest karierowiczem, donosicielem i nie jest godzien funkcji.
Milczec ludzie.Pastor aeternus.
... ja się nie znam, to się chętnie wypowiem. Sam sobie milcz! Ja nie zamierzam

Jestem ciekawy co napisze o tym Urban, nowe "NIE" już w poniedziałek.

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 06 sty 2007, 22:31

Goguś pisze: Przeczytaj człowieku coś ty napisał, sztandar moralności
hehe...wyluzuj..to jest ironia ze strony Chlopaczka... on z tego co pamietam jest antyklerykalny...

Goguś pisze:Sam sobie milcz! Ja nie zamierzam
ale szczerze nic z neszego gadania nie wyniknie..koscioł jest nietykalny..panstwo nic nie moze...nawet chyba wladze kosciola w Polsce..tylko Watykan..i sam Wilegus w co watpie, w koncu o to mu oprzez 20 lat wspolpracy chodzilo zeby byc tam gdzie jest...moze sie odwolac z funkcji....

Po raz kolejny pokazuja, za sa ponad prawem, ze ich nic nie dotyczy..sa "swieci"...a wiernych maja gleboko...

Awatar użytkownika
Goguś
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Goguś » 06 sty 2007, 22:36

hehe...wyluzuj..to jest ironia ze strony Chlopaczka... on z tego co pamietam jest antyklerykalny...
Ja też, co tydzień kupuje Urbana, ale to mnie nie śmieszy, i nie mogę zrozumieć jakiejkolwiek ironii.

Skoro lustruje się polityków, czemu nie można zlustrować ksieży, po cholerę nam rzecznik interesu publicznego? Niech się wreszcie dorwie do czegoś, kogoś, kogo nie wybrano w demokratycznych wyborach tylko siłą narzucono. Po to powinna być ta funkcja.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 06 sty 2007, 22:51

Nie unosmy sie emocjami :lol:

Nie rozumiem skad to oburzenie niektorych osob.Odkryliscie nagle jakas wielka tajemnice wiary ze ksieza to tacy sami ludzie jak wszyscy a grzesza moze jeszcze bardziej niz reszta tylko ze wycierajac sobie usta Bogiem duzo czesciej niz przecietny Kowalski?
Nie wiem co by musieli zrobic hierarchowie kosciola zeby jeszcze mnie zaskoczyc (w sensie negatywnym).Chyba przeprowadzac misje samobojcze na meczety :lol:

Wrecz mozna sie zdrowo posmiac czytaja jak niektorzy sie obudzili albo staraja sie bronic Wielgusa sentencja z Biblii - notabene bardzo ladna - "kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem" co pasuje tutaj jak piesc do nosa.

Tako rzecze Zaratustra.

Milan \o/

Awatar użytkownika
Goguś
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Goguś » 06 sty 2007, 22:54

Wrecz mozna sie zdrowo posmiac czytaja jak niektorzy sie obudzili albo staraja sie bronic Wielgusa sentencja z Biblii - notabene bardzo ladna - "kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem" co pasuje tutaj jak piesc do nosa.
Już by miał morde poobijaną, Maryja pierwsza a po niej cała reszta.

Awatar użytkownika
MaX_ASR
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MaX_ASR » 06 sty 2007, 23:05

dla mnie to jedno wielkie...
pytam sie, na co to komu ? Caly ten smieszny rzad patrzy tylko w przeszlosc a nie robi asbolutnie nic, zeby poprawic warunki zycie w Polsce na kolejne lata...chwala sie, jak to nei spadlo bezrobocie, ale nigdy nie powiedzia, ze ponad milion Polakow wyjechalo za granice...
dziwi mnie jednak, ze ksiadz poszedl na cos takiego...normalnych, szarych obywateli jestem w stanie zrozumiec, mieli rodzine, bliskich a czesto, nawet bardzo bylo tak, ze sb swoja zlosc wyaldowywala na rodzinie czlowieka, ktory nie zgodzil sie na wspolprace...
osobiscie mam to gleboko w...nosie, kto mial teczke, a kto nie...martie sie o moja przyszlosc w panstwie , za przeproszeniem, Kaczynskich...
PIS...Przeszlosc i Stereotypy!
Ostatnio zmieniony 06 sty 2007, 23:10 przez MaX_ASR, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 06 sty 2007, 23:10

MaX_ASR pisze:ze ksiadz poszedl na cos takiego...normalnych, szarych obywateli jestem w stanie zrozumiec, mieli rodzine, bliskich a czesto, nawet bardzo bylo tak, ze sb swoja zlosc wyaldowywala na rodzinie czlowieka, ktory nie zgodzil sie na wspolprace...
pozwol, ze zacytuje
Chlopaczek pisze:Odkryliscie nagle jakas wielka tajemnice wiary ze ksieza to tacy sami ludzie jak wszyscy a grzesza moze jeszcze bardziej niz reszta tylko ze wycierajac sobie usta Bogiem duzo czesciej niz przecietny Kowalski?
A co oni nie mieli bliskich :think: rodzenstwa, rodzicow itp.

Co do samej lustracji - nie mnie to oceniac, te czasy to "inny swiat", ktory mnie jakos specjalnie nie dotknal - tak wiec nie bede oceniac ludzi, ktorzy wspolpracowali wtedy z SB bo nie poznalem na wlasnej skorze realiow tamtego siwata

Awatar użytkownika
MaX_ASR
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MaX_ASR » 06 sty 2007, 23:15

Gdyby ksieza byli takimi samymi ludzmi jak inni, to kazdy mialby powolanie...nie biorac pod uwage jednostek...
religia, polityka to za ciezkie tematy na neta...ja się odłączam...pyk
Ostatnio zmieniony 06 sty 2007, 23:17 przez MaX_ASR, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”