Oskary - Strona 3

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Oskary 2008

Pokuta
4
19%
Juno
1
5%
Michael Clayton
2
10%
To nie jest kraj dla starych ludzi
8
38%
Aż poleje się krew
6
29%
Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 24 sty 2007, 16:49

Pora odświezyć temat, jak przed rokiem, nie widziałe żadnego filmu nominowanego do oscara [przed ceremonią, później już nadrobiłem :D]
i cięzko mi się wypowiadać o szansach tych filmów.

Stawiam na Babel, bo znajomo brzmi :lol:

nominowani w 2007 roku

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 24 sty 2007, 19:14

Z nominowanych filmów 3 miałem okazję oglądać("Babel","Infiltracja" i "Listy..."). Najlepszy z nich to chyba "Babel", choć "Listy z Iwo Jimy" też zrobiły na mnie duże wrażenie i myślę też, że jeden z tych dwóch filmów nagrodzi Akademia.

Awatar użytkownika
vakabayashi
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: vakabayashi » 24 sty 2007, 19:38

Cris7 a który polecasz z tych filmów najbardziej :?:

ja licze na Borata jako najlepszą komedie :P

Volver wg mnie zdecydownie wygra w kategorii najlepszy film zagraniczny zreszta Penelope Cruz wyglada w tym filmie magicznie wiec juz chociażby za to sie filmowi nalezy :wink:

który to juz oscar Almodovara bedzie 8) pewnie mu sie na kominku nie pomieszczą :wink:

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 24 sty 2007, 20:05

vakabayashi pisze:Volver wg mnie zdecydownie wygra w kategorii najlepszy film zagraniczny zreszta Penelope Cruz wyglada w tym filmie magicznie wiec juz chociażby za to sie filmowi nalezy
Potwierdzam 8) Właściwie głównym powodem dla, którego skusiłem się na seans tego filmu była właśnie rola Panelope Cruz. Zresztą jej wygląd to jedno, a sama gra to drugie :P

Co do najlepszego filmu do moim murowanym faworytem jest Infiltracja. Naprawdę dobre, mocne kino. Zresztą chciałbym, aby Scorsese w końcu dostał tego upragnionego Oscara, bo nominowany jest praktycznie co roku i co roku musi obejść się smakiem

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 24 sty 2007, 20:18

duch99 pisze: Co do najlepszego filmu do moim murowanym faworytem jest Infiltracja. Naprawdę dobre, mocne kino. Zresztą chciałbym, aby Scorsese w końcu dostał tego upragnionego Oscara, bo nominowany jest praktycznie co roku i co roku musi obejść się smakiem
Ja trochę zawiodłem się na Infiltracji. Trochę więcej spodziewałem się po Scorsese.

Co do Volver to zgadzam się. Pewniak.

Awatar użytkownika
Void
Don Corleone

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Void » 24 sty 2007, 21:17

vakabayashi pisze:Volver wg mnie zdecydownie wygra w kategorii najlepszy film zagraniczny
duch99 pisze:Potwierdzam
Cris7 pisze:Co do Volver to zgadzam się. Pewniak.
Ejjj chłopaki... Przecież Volver nawet nie ma nominacji :roll: IMO wygra meksykański Labirynt Fauna :wink:
fieldy pisze:Pora odświezyć temat, jak przed rokiem, nie widziałe żadnego filmu nominowanego do oscara [przed ceremonią, później już nadrobiłem :D ]
i cięzko mi się wypowiadać o szansach tych filmów.
No ja tylko Babel widziałem i muszę przyznać że byłoby niesprawiedliwe przyznać mu Główną Nagrodę... Podobna tematyka i podobny pomysł na zrobienie filmu zostały już nagrodzone rok temu (Crash) :roll: Tak samo wielką krzywdą byłby Oscar dla Infiltracji, bo przecież to remake... Scorsese nawet nie wysilił się żeby coś zmienić (z tego co czytałem) więc tym bardziej nie zasługuje on na Nagrodę dla najlepszego reżysera. Listy Z Iwo Jimy też raczej odpadają bo Clint już ma za dużo tych Oscarów :lol: Ja na dzień dzisiejszy stawiam na Małą Miss chociaż film mam zamiar dopiero obejrzeć w najbliższym czasie :wink:

Awatar użytkownika
vakabayashi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: vakabayashi » 25 sty 2007, 15:06

Void pisze:Ejjj chłopaki... Przecież Volver nawet nie ma nominacji
:shock: ??

:oops: operowałem pewnie na typach do oscarów

a tak wałscieiwe to dlaczego nie ma nominacji dla Volver :?:

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 25 sty 2007, 19:28

Void pisze:Ejjj chłopaki... Przecież Volver nawet nie ma nominacji
Sugerowałem się wcześniejszym postem :oops: Swoją drogą to troszkę mnie dziwi, że takiego filmu nie ma wśród nominowanych :roll:
Void pisze:Tak samo wielką krzywdą byłby Oscar dla Infiltracji, bo przecież to remake...
Fakt, że to remake, jednak to nie zmienia faktu, że film był więcej niż dobry. Zresztą spośród nominowanych obrazów widziałem jeszcze tylko Babel i Małą Miss i to właśnie porażka Infiltracji z tymi filmami były krzywdą :wink: Reszty nie miałem okazji zobaczyć, więc tu nie oceniam.

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 26 sty 2007, 13:50

vakabayashi pisze:a tak wałscieiwe to dlaczego nie ma nominacji dla Volver
Skąd mamy to wiedzieć?

Na nagrodę dla najlepszego filmu zasługuje 'Babel', ale nie dlatego że to świetny film, ale z braku konkurencji. Po prostu. Ale nie o tym chciałem napisać. Ja będę czekał na ogłoszenie kto dostanie Oscara za 'Najlepszego reżysera'. Moim prywatnym faworytem jest Clint Eastwood który według mnie odwalił kawał dobrej roboty przy pracach nad 'Listami...' :]

Awatar użytkownika
girlfromipanema
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: girlfromipanema » 28 sty 2007, 0:16

ładne kilka filmów mi się podobało w tym roku, "Babel" najbardziej z nominowanych, ale goni go w moim rankingu "Życie ukryte w słowach" i "Volver". mogłyby coprawda one ew. wygrać w kategorii "najlepszy film zagraniczny"... ale nie będę się wypowiadać o wielkiej niesprawiedliwości jaka w tej miała miejsce, bo nominowanych po prostu nie widziałam. niewykluczone, że są lepsze.

za to jak co roku ostatnio ubolewałam nad brakiem nagrody dla Johnny'ego Deppa, tak w tym nie dostał nawet nominacji. to straszna pomyłka, że tak dobry aktor nie ma jeszcze statuetki [nie, nie za ładną buźkę]. oczywiście to nie w typie Akademii również dać Oscara dla najlepszego aktora za film typu "Piraci...". a szkoda, bo Johnny był niesamowity jako KAPITAN Jack Sparrow. widziałam kiedyś jak za pierwszą część znalazł się na liście 100 najlepszych ról wszechczasów- w drugiej tylko to potwierdził. w dodatku w tym roku grając w Rozpustniku, jako hrabia Rochester, wygłosił najbardziej intrygujący monolog jaki kiedykolwiek w kinie widziałam. zapewniając "You won't like me" i opowiadając o swoim byciu złym facetem, w ciemnym pokoju oraz w towarzystwie szklanki wina, sprawił, że kiedy pod koniec niemal błagalnym tonem zapytał "Do you like me now?", odpowiedziałam w myślach "Yeah. I love you".

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 28 sty 2007, 12:42

vakabayashi pisze:a tak wałscieiwe to dlaczego nie ma nominacji dla Volver
Jak juz pisaliscie mozna bylo film ten wsadzic do filmow zagranicznych. Ale sadze, ze tu zrobiono to samo co z "Porozmawiaj z nia".Amerykanskie wytwornie nie chca, zeby europejskie produkcje doganialy holywoodzkie.I tym samym okazuja swoim produkcjom wyzszosc. Amerykanie obawiaja sie wiekszych-lepszych produkji europejskich.Natomiast nominuja do nagrod filmy niezalezne, ze tak powiem.Co prawda "Porozmawiaj.." dostalo bodajze 2 nominacje do Oscara i dostalo bardzo wazna statuetke za scenariusz, ale to by bylo na tyle.Ameryka boi sie Almodovara.
girlfromipanema pisze:a szkoda, bo Johnny był niesamowity jako KAPITAN Jack Sparrow
Co do 2 czesci "Piratow.."(co prawda zenujacej), Deep gral praktycznie identycznie jak w czesci 1. No i czasem zbyt malo wlasnej inwencji sie widzialo w jego grze. Benny Hill byl,az nazbyt widoczny.Jesli Johny nie zostal wyrozniony za czesc 1, to tym bardziej nie powinien za kontynuacje.
A w ogole Deep 3 lata temu przegral ze swietnym Seanem Pennem, w sumie Bill Murray w "Miedzy Slowami" tez byl lepszy :P

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 28 sty 2007, 12:46

Nie oglądałem wszystkich filmów, ale mam nadzieję że wygra Babel. Nie przez to, że jest taki użytkownik na tym forum, tylko przez to, że bardzo, bardzo mi się podobał. Muzyka nie była może powalająca, bo to buczenie bardzo mnie wkurzało, ale co do scenariusza i całego filmu to super. Połączenie wszystkich wątków w przemyślony sposób, śweitna gra aktorów - to wszystko złożyło się na jeden z lepszych filmów jaki oglądałem w ostatnich miesiącach, a moze latach.

Co do Borata to film po prostu mi się nie podobał i nie powinien zgobyć żadnego oskara. Tylko kilka razy się zaśmiałem, a reszta filmu była poprostu przykra. Film ten zasłużył sobie jedynie na malinkę ;)

Awatar użytkownika
Tomachos
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomachos » 28 sty 2007, 13:00

szczurek pisze:Co do Borata to film po prostu mi się nie podobał i nie powinien zgobyć żadnego oskara. Tylko kilka razy się zaśmiałem, a reszta filmu była poprostu przykra. Film ten zasłużył sobie jedynie na malinkę
bo to nie jest komedia ala Amerykański badziew traktujący o jedzeniu rogalików nabijanych nasieniem psa :wink:

zastanów się co chcial Borat pokazać, co pokazal i jak pokazał.

abstraCHUJąc od tego czy oskary w ogole są potzrebne, czy mają jakąś wartość w dziesiejszych czasach, czy warto przyznawac nagrody które w gruncie rzeczy są motorem napędowym marketingu związanego z promocją filmów... rok ogolnie ubogi w jakies extra filmy, infiltracja, babel, borat... okej ale chyba wszystcy czekamy na cos więcej niż powielanie.

sam z siebie życze powodzenia Infiltracji :P

Awatar użytkownika
Bonso
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bonso » 28 sty 2007, 13:16

Mnie osobiście dziwi brak nominacji dla Nicholsona za "Infiltracje". No, ale może co za dużo to niezdrowo, a On już tych Oscarów w kolekcji ma trzy, a do tego tyle nominacji, że hej :]
Z filmów widziałem tylko Babel i Infiltracje i myślę, że to własnie między nimi rozegra się walka o zwycięstwo. Jeśli wygra Babel, to drugi rok z rzędu, najlepszy film będzie miał ten sam styl, charakter. Jeśli Infilitracja, to można będzie się czepiać, że to remake. Jednak ja osobiście stawiam na film Scorsese :]
Najlepszy film obco języczny do zdecydowanie Labirynt Fauna. Najlepsza aktorka drugoplanowa to Rinko Kikuchi, za świętną gre w Babel :]
To tyle co do moich typów, wiecej albo nie widziałem filmów, albo nie jestem zdecydowany :]

llcooljay
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: llcooljay » 26 lut 2007, 2:46

nawet dobrze tlumacza w locie. malo rzeczy do ktorych sie mozna przyczepic, a to przeciez nie latwo tlumaczyc w toku. wolalbym in english, ale to tv polska. gdzies jeszcze jest na innym kanale, angielskojezycznym?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”