Najlepsze mecze jakie w życiu oglądaliście? - Strona 2

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 20 lut 2007, 18:34

Ja nigdy nie zapomnę pojedynków Anglików z Portugalią. Zawsze są emocjonujące. Pierwszy raz oberzałem ich pojedynek na Euro 2000 i ta niezapomniana bramka Figo :D Potem emocje na Euro 2004, kontrowersyjny gol Postigi, piękny gol Rui Costy w dogrywce i historyczny karny Beckhama. Objawił się talent Ricardo do bronienia karnych. No i dobrze pamiętany mecz na MŚ 2006. Mimo, że było 0-0 też było multum emocji. Były kontrowersje, cios Rooneya w jaja i znów kapitalny Ricardo :wink: . Z tych ostatnich meczów na długo zapamiętam mecz Argentyna - Niemcy, i Boca - Estudiantes o mistrzostwo Argentyny.
W pamięci zapadł mi mecz Milanu z Ajaxem w LM 2002/03, kiedy Tomasson strzelił gola w końcówce na wagę awansu. Kolejny świetny mecz to pojedynek Manchesteru z Porto w 2004 roku, z którego zapamiętałem wielką radość Mourinho po zwycięskiej bramce.

Awatar użytkownika
olson
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: olson » 20 lut 2007, 20:32

assurbanipal a skad wiesz, ze rozpisywali sie na temat tego meczu w Bravo Sport :>? Czytalo sie za mlodu, co :lol:?

Kazdy mecz Bayernu to dla mnie swieto, a jezeli dodatkowo jest to final CL, to nie ma sie, co dziwic podekscytowaniem meczu. Przez te porazke zespol stal sie jednym z najsilniejszych w Europie i udowodnil to 2 lata pozniej, jednak podwalinami tego suksceu byl wlasnie mecz na Camp Nou. A ze jak do tej pory wypowiedzialo sie calkiem sporo kibicow ManU i Bayernu, to nie nasza wina. Zapros Madritistow, niech poglosuja na jakis mecz Realu.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 84

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 21 lut 2007, 8:49

assurbanipal pisze:Nie wiem jak mozna podniecec sie tak przereklamowanym spotkaniem jak final MU-Bayern. Poza koncowka mecz stal na mizernym poziomie i dlatego go pamietacie, bo rozpisywali sie nad nim w Bravo Sport i innych mediach lobbujacych MUtp.
W życiu nie czytałem "Bravo Sport" :roll: Fakt, że mecz ten głównie pamięta się z uwagi na końcówkę, ale chcę też dodać że wówczas te dwie drużyny były zdecydowanie najlepsze w Europie i obie zasłużenie spotkały się w finale.

co do meczów reprezentacyjnych, które tworzyły piękne widowiska, to chyba nikt nie wspomniał jeszcze o meczu Brazylia-Dania w 1/4 fin. MŚ'98. Duńczycy, po dość słabym początku, niespodziewanie łatwo ograli Nigerię (wówczas jednego z potencjalnych faworytów) 4:1, no a Brazylia walczyła o obronę mistrzostwa. To był świetny mecz, w którym bramka goniła bramkę. Najpierw dość niespodziewanie prowadzenie objęli Duńczycy (Martin Joergensen). Brazylia otrząsnęła się jednak i do przerwy doprowadziła do wyniku 2:1 (Bebeto i Rivaldo). Parę minut po przerwie, po fatalnym kiksie R. Carlosa (chciał wybić przewrotką piłke z własnego pola karnego :shock: ), Brian Laudrup pieknym strzałem pod poprzeczkę doprowadził do remisu. Kiedy wszyscy wierzyli, że Dania jest w stanie wygrać ten mecz, Rivaldo, będący wówczas u szczytu formy, pięknym strzałem z około 20 m pokonał Schmeichela. Mecz zakończył się właśnie wynikiem 3:2, mimo że Duńczycy walczyli do końca :wink:

Awatar użytkownika
Einar
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Einar » 17 kwie 2007, 19:58

Dopiero teraz ten temat zauwazylem, a ze sie nie wypowiadalem to go odkopie :wink:

1. EURO 2000, Portugalia - Anglia 3-2

Po 18 minutach Anglicy wygrywali 2-0 i nic nie zapowiadalo rychlej zmiany sytuacji. 3 minuty po drugim golu dla Wyspiarzy kontaktowego gola zdobyl Figo potezna bomba z ponad 30 metrow. Pozniej jeszcze trafiali Joao Pinto i Nuno Gomes, a ostatecznie Anglia nie wyszla z grupy.

2. EURO 2000, Słowacja - Jugosławia 3-3

Pamietam, ze bylem wtedy za Serbami i wynik 3-0 nie byl mi zbytno po mysli :wink: Na domiar zlego po czerwonej kartce Jugoslawia grala w dziesiatke. W przeciagu szesciu minut Serbowie jednak wyrownali i ostatecznie awansowali do fazy pucharowej ;]. Gdzie zreszta przegrali 1-6 z Holandią...

3. EURO 2000, Hiszpania - Francja 1-2

Mecz zapadl mi w pamiec glownie dlatego, ze Hiszpania byla jednym z moich faworytow do koncowego tryumfu w turnieju, a szanse na awans zmarnowala gdy w 90. minucie Raul przestrzelil rzut karny...

4. EURO 2000, Holandia - Włochy 0-0, karne 1-3

Ogolnie mecz toczyl sie pod dyktando Holendrów, ktorzy zreszta nie wykorzystali dwoch rzutow karnych. Najpierw strzal Franka de Boera obronił Toldo, a potem Patrick Kluivert trafil w slupek. A szkoda, bo bylem za Holendrami wtedy ;].

5. EURO 2000, Francja - Włochy 2-1 AET

W 55. minucie Wlosi objeli prowadzenie za sprawa Romanisty Marco Delvecchio ;]. W doliczonym czasie gry wyrownal zmiennik Wiltord, a w dogrywce zlotego gola zdobyl inny zmienik Trezeguet. Mimo ze kibicowalem Wlochom to mecz zapadl mi w pamiec jaka swietne widowisko ;].

6. Finał LM 2001/02 Real - Bayer 2-1

Oczywiscie jako antyfan Realu kibicowalem Leverkusen ;]. Juz na poczatku gry bramke dla Królewskich zdobył Raul, szybko jednak wyrownal Lucio. Potem kapitalna bramka do szatni Zizou. W drugiej polowie, a zwlaszcza pod sam koniec meczu przycisneli Niemcy i pod bramka Casillasa bylo naprawde goraco, az szkoda ze nie wpadl wtedy gol ;].

7. MŚ 2002, 1/8 finału, Senegal - Szewcja 2-1 AET

Oczywiscie trzymalem kciuki za pilkarzy z Czarnego Ladu. Mecz byl bardzo dramatyczny, a ostatecznie Szwedzi nie poradzili sobie z wczesniejszymi pogromcami Francuzow.

8. MŚ 2002, 1/4 finału, Senegal - Turcja 0-1 AET

Rowniez kibicowalem Senegalowi i tym razem niestety sie zawiodlem... Bramka Ilhana Mansiza zapewniła Turkom awans do strefy medalowej, ale i tak emocji bylo co nie miara.

9. Półfinał LM 2002/03 Juventus - Real 3-1

Mecz w ktorym bylo wszystko. Emocje, bramki, piekne zagrania i niewykorzystana jedenastka Figo, dramat Nedveda. W dogrywce gola na wage awansu do finalu zdobyl Zalayeta, z tego co pamietam :think:.

10. Ćwierćfinał LM 2003/04 Deportivo - Milan 4-0

Po pierwszym meczu wydawalo sie, ze sprawa awansu jest przesadzona. Włosi wygrali na San Siro 4-1. Gdy jednak po dwudziestu minutach rewanzu ludzie zobaczyli jak wielki Milan przegrywa 0-3... Sprawa sie 'nieco' skomplikowala. Ostatecznie skonczylo sie na 4-0 i szkoda, ze Deportivo uleglo potem Porto, bo wedlug mnie final im sie nalezal ;/.

11. EURO 2004, Portugalia - Anglia 2-2 AET, karne 6-5

Fantastyczny mecz. Dwie bramki w regulaminowym czasie gry, potem dwie w dogrywce. W koncu rewelacyjny konkurs rzutow karnych zakonczony obrona strzalu Vassella przez broniacego bez rekawic Ricardo i wreszcie bramce tego ostatniego.

12. Finał LM 2004/05 Milan - Liverpool 3-3 karne 2-3

Tego chyba nikomu nie trzeba przypominac. Wspaniale widowisko, do przerwy bylo juz 3-0, a w drugiej polowie w 6 minut Liverpool wyrownal. W koncowce dogrywki i w karnych wielka klase pokazal Dudek, co oczywiscie dla kibica z Polski mialo rowniez niebagatelne znaczenie ;].

13. MŚ 2006, finał, Włochy - Francja 1-1 karne 5-3

Swietne widowisko. Najpierw zabawna bramka Zidane'a z rzutu karnego (pilka odbila sie od poprzeczki), potem wyrownanie Materazziego. Wreszcie jego prowokacja w kierunku Zizou. Potem w karnych truymf Italii i rewanz za Euro 2000 :P

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 17 kwie 2007, 20:01

Einar pisze:
9. Półfinał LM 2002/03 Juventus - Real 3-1

Mecz w ktorym bylo wszystko. Emocje, bramki, piekne zagrania i niewykorzystana jedenastka Figo, dramat Nedveda. W dogrywce gola na wage awansu do finalu zdobyl Zalayeta, z tego co pamietam :think:.
Zalayeta pogrążył bodaj w 118 minucie Barcelonę , która grała wtedy z przewagą 1 zawodnika. A wspomniany mecz rzeczywiście cudowny... :D

Awatar użytkownika
Juv
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Juv » 17 kwie 2007, 20:20

Einar pisze:9. Półfinał LM 2002/03 Juventus - Real 3-1

Mecz w ktorym bylo wszystko. Emocje, bramki, piekne zagrania i niewykorzystana jedenastka Figo, dramat Nedveda. W dogrywce gola na wage awansu do finalu zdobyl Zalayeta, z tego co pamietam
Zalayeta strzelił gdy Juventus wygrał 2-0 w sezonie 2004/05.
W półfinale LM 2002/03 gole dla Juve strzelali Treze, Del Piero (Ech, cudowna brameczka :) ) i Nedved.

Awatar użytkownika
assurbanipal
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: assurbanipal » 18 kwie 2007, 17:55

Einar pisze:2. EURO 2000, Słowacja - Jugosławia 3-3
Słowacja nigdy nie grała w ME .... Słowenia
Einar pisze:Oczywiscie jako antyfan Realu kibicowalem Leverkusen ;]. Juz na poczatku gry bramke dla Królewskich zdobył Raul, szybko jednak wyrownal Lucio. Potem kapitalna bramka do szatni Zizou. W drugiej polowie, a zwlaszcza pod sam koniec meczu przycisneli Niemcy i pod bramka Casillasa bylo naprawde goraco, az szkoda ze nie wpadl wtedy gol ;].
Z tego co pamiętam, to akurat w meczu finałowym bronił Cesar .... choc w tym przypadku mogę się mylić.

Awatar użytkownika
kulekfcb
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kulekfcb » 18 kwie 2007, 18:03

w tamtym meczu, Cassilas wszedł za Cesara, albo na odwrót :wink:

Awatar użytkownika
assurbanipal
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: assurbanipal » 18 kwie 2007, 18:06

Właśnie mi przypomniałeś. Mecz zaczął Cesar, co było sporą niespodzianką, ale został zmieniony przez Ikera .... więc zwracam honor Einarowi.

Awatar użytkownika
Einar
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Einar » 18 kwie 2007, 19:12

O lol, Słowenia oczywiscie, nie wiem co mi na mozg padlo o_O. A pomyslec, ze piec minut wczesniej smialem sie z kolegi mylacego Słowakow, Slowencow i Slowian :P

A propos wielkich meczów, to przypomnial mi sie jeszcze Lyon - Roma z tego sezonu ;]. Ale to raczej 'lekko' subiektywna opinia ;].

Awatar użytkownika
assurbanipal
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: assurbanipal » 18 kwie 2007, 19:21

A mi MU - Roma 7:1 :P Niezwykły wynik na tym szczeblu rozgrywek :)

Awatar użytkownika
Einar
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Einar » 18 kwie 2007, 19:54

Ta, a mi teraz na mysl przyszlo z kolei Inter - Roma 1-3 :D

Świetne widowisko, niestety bez wiekszego wplywu na ogolny obraz tabeli ligowej... No ale zwyciestwo na San Siro zawsze cos 8) Przynajmniej Inter o jedna kolejke musi odlozyc plany mistrzostwa ;].

Awatar użytkownika
Asteniu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Asteniu » 14 sie 2007, 14:36

Mi narazie do glowy przyszly dwa spotkanie i to obydwa rozegrane w Barcelonie.

(Barcelona, Stadiono Olimpijski ) Hiszpania - Polska 3-2 w finale Olimpiady w 92 roku. Pamietam tamta impreze dosc slabo, ale finalu nie zapomne nigdy. Mialem wtedy 7 lat i wydawalo mi sie ze Polska na tym turnieju zlapala samego Boga za rogi. Na przeciwko siebie stanely dwie oddmienne reprezentacje. Hiszpania z najlepsza defensywa ( nie stracili zadnej bramki ) i Polska z najlepszym atakiem na turnieju. W 45+1 minucie udaje nam sie strzelic bramke na 1-0, za sprawa Kowalczyka faworyzowanej Hiszpani. Jednak w drugiej polowie strzela nam Abelardo. W 70 minucie strzela nam bramke Quico ( moj ulubiony zawodnik :P ). Wyrownujemy na 10 minuit przed koncem grajac w 10 ( Kowalczyk poza murawa ), a strzelcem bramki mega niespelniony talent Staniek. Kiedy wydawalo sie ze sedzia bedzie musial zarzadzic dogrywke, Quico w 91 minucie strzela nam bramke dajaca Hiszpani Zloto Olimpijskie.

P.S Kojarze kazdego zawodnika czy to z rep. Polski czy Hiszpani, poza jednym o ktorym chyba nigdy nie slyszalem, chodzi o niejakiego Berges'a. Ktos wie cos o nim wiecej ???

(Barcelona, Nou Camp) FC Barcelona - Atletico 5-4, 1/4 Copa del Rey, sezon 96-97. Swietne spotkanie, toczone w momentami w arcy szybkim spotkaniu. Niezapomniane 50 metrowe albo nawet dluzsze rajdy Aguilerii czy Figo. W zespole Barcelony takie nazwiska jak Figo, Ronaldo, Stochkov, De la Penia, Ivan Enrique ( Guardiola, choc nie pamietam czy na 100% gral w tamtym spotkaniu ), Pizzi to tylko nie ktore nazwiska. W pierwszym spotkaniu na Vicente Calderon remis 2-2. W spotkaniu mimo iz lekka przewage miala Barcelona po pierwszej polowie wynik mowil co innego, 3-0 dla Rojiblanco. Na poczatku II polowy Barcelona strzela dwie bramki, jednak Atletico znowu odskakuje i mamy 2-4, jednak mimo takiej zaliczki Barcelonie udaje sie strzelic jeszcze trzy bramki i wygrywajac 5-4 to ona awansuje do 1/2 Copa del Rey. Jeszcze jedna wazna informacja. Cztery bramki dla Atletico zdobyl jeden gracz, dodatkowo nie byl to napastnik czy skrzydlowy, a rozgrywajacy, Milnko Pantic.[/b]

Awatar użytkownika
Madz!k_
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Madz!k_ » 14 sie 2007, 15:31

Anglia - Portugalia na Euro2000 3:2
Anglicy po bramkach Scholsa i McMannamana prowadzili 2:0 ( piękne bramki z resztą :) ) Pózniej ten pamiętny strzał Figo, następnie kolejne dwa gole równie piekny strzał głową Joao Pinto i gol Gomesa dał Portugalczykom 3 punkty :)

Finał Pucharu UEFA 2001: Liverpoola - Alaves 5:4
Mecz niesamowity, nie wiem czy nie najlepsze spotkanie jakie ogladałam w swoim dotychczasowym zyciu :) Praktycznie kompletne spotkanie, zółte, czerwone kartki, poprzeczki, słupki, karne, gole samobójcze, piekne bramki, dogrywka... :wink:

Awatar użytkownika
Chuchu
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chuchu » 14 sie 2007, 17:32

a Inter-Sampdoria chyba z sezonu 04/05 albo 03/04 juz dokladnie nie pamietam. pomimo duzej przewagi Interu to Sampdoria w 80 minucie prowadzila 2-0. wydawalo sie ze juz po meczu ale w 89 minucie kontaktowego gola strzelil Martins. kiedy juz prawie wszyscy kibice Interu opuscili stadion to Vieri wyrównal stan meczu w 91 minucie. w ostatnich sekundach meczu na 3-2 dla Interu strzelil Recoba to byla chyba 94 minuta. pamietam ten mecz bardzo dokladnie. ale ja sie najadlem wtedy nerwów

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”