Hymny narodowe

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
ajaccien
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Hymny narodowe

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ajaccien » 16 mar 2007, 23:30

Zastanawiałem się czy nie umieścić tego tematu w dziale "Piłka na świecie", jakkolwiek doszedłem do wniosku, iż byłoby to niewłaściwe, bowiem międzynarodowy mecz piłkarski jest tylko jednym z licznych wydarzeń przy okazji których mozna usłyszeć hymny narodowe. Hymn narodowy i międzynarodowy mecz piłkarski to wprawdzie pojęcia, którym bywa po drodze (ba, które są poniekąd nierozłączne), ale wobec mnogości wydarzeń, przy których hymn można usłyszeć, a przede wszystkim wobec faktu, że hymn narodowy jest przede wszystkim utworem muzycznym, postanowiłem umieścić ten temat w tym dziale. Jako, że nie dysponuję zbyt dużą ilością wolnego czasu (To po co zakładasz ten temat ? - Bo może kogoś zainteresuje i też będzie miał coś do powiedzenia.) nie będę pisywał zbyt często, niemniej jednak od czasu do czasu postaram się napisać kilka słów na temat hymnu jakiegoś państwa, starając się przybliżyć forumowiczkom i forumowiczom te melodie, często słyszane przez piłkarskich kibiców, często jednak także dosyć tajemnicze jeśli idzie o ich genezę, historię.

Z niewiadomych dla mnie samego przyczyn pozwolę sobie zacząć od hymnu Szwecji. Być może dlatego pozwalam sobie zacząć od tego hymnu, że takiego hymnu nie ma. Królestwo Szwecji nie posiada oficjalnego hymnu, a melodia, którą słyszymy przed meczami, w których bierze udział reprezentacja tego kraju, zatytułowana "Du gamla, du fria" jest wprawdzie przez większość Szwedów uznawana za hymn narodowy, to jednak oficjalnie nie jest to zapisane w konstytucji tego skandynawskiego państwa, które, jako się rzekło, oficjalnego hymnu nie posiada. Utwór "Du gamla, du fria" został napisany w 1844 roku przez Richarda Dybecka (1811-1877), prawnika, antykwariusza, poetę i etnografa, pochodzącego z miasta Koeping w regionie Vaestmanland. To właśnie czerpiąc z muzyki ludowej ojczystego regionu Dybeck skomponował utwór przez ogół społeczeństwa uważany za hymn narodowy. Należy odnotować, iż poczyniono kroki ku wpisaniu tego utworu do konstytucji jako oficjalnego hymnu narodowego, jednakże parlament ten wniosek odrzucił (2000).

Drugim szwedzkim "hymnem" jest hymn królewski "Kungssången", śpiewany między innymi przed rozpoczęciem obrad Riksdagu. Zastąpił on stary królewski hymn, "Bevare Gud vår kung", śpiewany na melodię hymnu brytyjskiego. Słowa napisał Carl Vilhelm August Strandberg, muzykę Otto Lindblad. Po raz pierwszy wykonano go w 1844 roku, podczas koronacji króla Oskara I Bernadotte, syna Karola XIV Bernadotte. Zazwyczaj śpiewa się 1 i 5 (1 i ostatnią).

Awatar użytkownika
Mietek
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mietek » 24 mar 2007, 0:46

Hymnem Polski od 26 lutego 1927 roku jest utwór Józefa Wybickiego pt. "Mazurek Dąbrowskiego". Autor melodii jest nieznany. Pieśń powstała w lipcu 1797 we włoskim miasteczku Reggio Emilia. Premierowe wykonanie spotkało się z aplauzem publiczności. Do najsłynniejszych wykonawców, którzy dostąpili zaszczytu zaśpiewania hymnu przed szeroką publicznością należą m. in. Lech Kaczyński i Edyta Górniak.
Ostatnio zmieniony 24 mar 2007, 0:50 przez Mietek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 24 mar 2007, 0:48

Mietek haha, fajne i zabawne. Radze zaczac pisac cos sensownego, bo rola forumowego meteorytu moze Ci nie przypasc do gustu.

Awatar użytkownika
Mietek
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mietek » 24 mar 2007, 0:58

Krzysztof Jarzyna pisze:Radze zaczac pisac cos sensownego, bo rola forumowego meteorytu moze Ci nie przypasc do gustu.
Krzysztofie nie rozumiem dlaczego ganisz mnie za wysłaną wcześniej wiadomość. Jest ona jak najbardziej na temat.
Nie będzie mi dane odegranie roli meteorytu.

P.S.
Nie chodziło Ci przypadkiem o meteor?

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 24 mar 2007, 1:05

Tak, chodzilo mi o meteor. Dzieki za poprawienie.
Mietek pisze:Krzysztofie nie rozumiem dlaczego ganisz mnie za wysłaną wcześniej wiadomość. Jest ona jak najbardziej na temat.
Ganie ( :shock: ) Cie za caloksztalt jaki poki co prezentujesz. Akurat trafilo na post o hymnie.

EOT.

Awatar użytkownika
Mietek
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mietek » 24 mar 2007, 1:28

Hymnem Maroka jest نشيد وطني مغربي (Hymne Chérifien). Obowiązuje on od czasu uzyskania niepodległości w roku 1956. Słowa napisał Ali Skualli Hussaini, a muzykę skomponował Léo Morgan.

Słowa Hussainiego opowiadające o tym jak pięknym krajem jest Maroko, jak dzielnym narodem są Marokańczycy, jak dobrze żyje im się w Belgii i jak wyje**nym bogiem jest Allach:
منبت الأحرار مشرق الأنوار
منتدى السؤدد وحماه
دمت منتداه
وحماه
عشت في الأوطان للعلى عنوان
ملء كل جنان * ذكرى كل لسان
بالروح بالجسد
هب فتاك
لبي نداك
في فمي وفي دمي
هواك ثار نور ونار
اخوتي هيا للعلى سعيا
نشهد الدنيا أنا هنا نحيا
بشعار
الله
الوطن الملك

Jeśli ktoś przypadkiem nie zna arabskiego to pod spodem umieszczam zapis fonetyczny:
Manbit al-ahrar masriq al-anwar
Muntada s-su'dudi wa-hima-h
Dumta muntada-h
Wa-hima-h
'Ishta fi l-autan lil'ula 'unwan
Mil'a kulli janan dikra kulli lisan
Bir-ruhi bil-jasadi
Habba fatak
Labba nidak
Fi fami wa-fi dami
Hawak tal nur wa-nar
Ihwati hayya lil-ula sa'ya
Nushidu d-dunya inna huna nahya
Bi-shi'ar
Allah al-watan al-malik

ajaccien
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ajaccien » 19 kwie 2007, 19:02

Zablokujcie ten temat. Ja nie mam czasu, by pisać tu często, a Mietek najwyraźniej potrzebuje jeszcze kilku lat, by być w stanie wypowiadać się sensownie. I tak zresztą nikogo raczej ten temat nie zainteresuje, a jak zainteresuje, to przecież może sobie poczytać sam, czego doskonałym przykładem jest Miecio, który wprawdzie jeszcze nie bardzo rozumie, jak należy poslugiwać się uzyskanymi informacjami, ale najwyraźniej szuka, za co należy mu się pochwała. Całuję Mieciu, jakkolwiek widzę, że jednak Krzysztof miał rację i nie zagrzałeś tu dłużej miejsca. Słusznie, edukuj się, bo z Twoją ciekawością Świata możesz zajść zapewne daleko, a gdy już nauczysz się pisać z sensem powitam Cię tu z wszelkimi należnymi Twej erudycji honorami.

PubuśBubuś
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PubuśBubuś » 09 cze 2008, 19:29

ajaccien pisze:Z niewiadomych dla mnie samego przyczyn pozwolę sobie zacząć od hymnu Szwecji. Być może dlatego pozwalam sobie zacząć od tego hymnu, że takiego hymnu nie ma.
W tej materii rywalizować mogą z Hiszpanią :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”