Lisek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 30 sie 2007, 21:18
Akarin

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wianuch » 30 sie 2007, 21:50
wianuch
Post Wyświetl pojedynczy post autor: ossy » 30 sie 2007, 22:06
kilku?Vianuch pisze:kilku jego towarzyszy
ossy
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 30 sie 2007, 22:13
Akarin

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 30 sie 2007, 22:30
Takiej głupoty to dawno nie czytałem.ossy Hitler miał kilku bliskuch współpracowników. Nie był to cały naród niemiecki. Poza tym więszość która wstąpila do partii Hiltera, czyli NSDAP robiła to pod przymuszeniem lub po prostu ze strachu. W Niemczech Hitler miał wielu wrogów, również w jego własnej partii. Jednak jego siłą było to, że oni się go bali i nic nie robili. Każdy bunt czy coś w tym stylu zostały zlikwidowane w fazie początkowej.
bellus
Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 30 sie 2007, 22:49
Erich Maria Remarque też? Czyli jednak na zachodzie sie cos zmieniło, a ja myslałem że nadal bez zmianbellus pisze:Niemcy - cały naród - chciały wojny
franz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 30 sie 2007, 22:53
bellus
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 30 sie 2007, 22:54
Chlopaczek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 30 sie 2007, 22:57
Przejdźmy do rzeczy.bellus pisze:Takiej głupoty to dawno nie czytałem.ossy Hitler miał kilku bliskuch współpracowników. Nie był to cały naród niemiecki. Poza tym więszość która wstąpila do partii Hiltera, czyli NSDAP robiła to pod przymuszeniem lub po prostu ze strachu. W Niemczech Hitler miał wielu wrogów, również w jego własnej partii. Jednak jego siłą było to, że oni się go bali i nic nie robili. Każdy bunt czy coś w tym stylu zostały zlikwidowane w fazie początkowej.
Zachęcam do lektury jakiejkolwiek książki o historii Niemiec, np. Historia Rzeszy Niemieckiej 1871 - 1945, J. Krasuski.
Tak, żeby chociaż trochę mieć wkład w oświecanie narodu. Niemcy - cały naród - chciały wojny. Nie jest to kwestia tylko Hitlera i jego jak błędnie twierdzicie jego kilku towarzyszy. Nawet jakby nie pojawiła się NSDAP to wojna by wybuchła. Tylko jedna kwestia - z Republiką Weimarską to wojny byśmy nie wygrali (przynajmniej patrząc po jej skuteczności w polityce zagranicznej).
Ebi

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 30 sie 2007, 23:13
Ebi pisze:Wielu Polaków opiera się niestety na stereotypach, że "dobry Niemiec to martwy Niemiec" oraz, że skoro wywołali II WŚ to są niedobrzy. Jeśli idziemy tym tokiem myślenia to powinnismy nienawidzić także Ruskich (wiadomo, komuna), Szwedów (potop szwedzki), Czechów (walka o Morawy - przed II WŚ to Czesi byli naszymi największymi wrogami) itp, itd. Nie wspomne o reszcie krajów jak np. Japonia. Dlaczego ich nie lubimy? Bo nie robili krzywdy naszemu narodowi tylko innym, a przecież zbrodnie w ich obozach choć na mniejszą skalę są tak samo przereżające jak te zrobione przez Niemców. Tutaj można owszem nie lubić Niemców, ale jak ktoś ma 15 lat i nigdy nie był w Niemczech to nie bierzmy tego kogoś pod uwagę.
Nie jestem z nimi związany, ale dla mnie są - przynajmniej w jakimś stopniu. Podoba mi się organizacja, pracowitość, siła ekonomiczna, zmysł ekonomiczny. Pod tymi względami chyba bardziej cenię tylko Brytyjczyków z Europy.Ebi pisze:Czy Niemcy są zajebistym narodem? Zalezy dla kogo. I kto jak jest z nimi związany. Oczywiście spora grupa ciemnoty nigdy nie miała kontaktu z Niemcami, ich wiedza na dany tematy to tylko Hitler i nic więcej i nie lubią Niemców, bo tak trzeba. Czy ja mam zamiar z tym walczyć? Po co? Jeśli ktoś lubi, to niech lubi, jeśli nie lubi to niech nie lubi. I tyle.
bellus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 30 sie 2007, 23:28
Krzysztof Jarzyna

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bruno Banani » 30 sie 2007, 23:39
Bruno Banani
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 31 sie 2007, 8:19
Michał M
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 31 sie 2007, 9:59
Lisek
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl