Grupa B Liga Mistrzów 2007/08

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki

Które zespoły awansują z grupy B?

Chelsea, Valencia
17
53%
Chelsea, Schalke
4
13%
Valencia, Schalke
3
9%
Schalke, Rosenborg
1
3%
Niemożliwa opcja
7
22%
Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Grupa B Liga Mistrzów 2007/08

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 31 sie 2007, 10:18

1. Chelsea
2. Valencia
3. Schalke
4. Roosenborg

Grupa bardzo ciekawa przynajmniej z mojego punktu widzenia. Faworytów do awansu jest 3. Od razu trzeba skreślić Roosenborg Trondheim, który raczej nie poradzi sobie z Valencią, czy z Chelsea, aczkolwiek jest w stanie urwać punkty jakiemuś z zespołów. Chelsea wzmocniona Pizarro, Maloudą i Ben Haimem, Valencia wzmocniona Arizmendim, Zigiciem, Fernandesem, Helguerą, Alexisem, Hilderbrandem, Sunnym czy Matą. Schalke natomiast straciło jednego z najlepszych graczy, Lincolna pozbywając się go na rzecz tureckiego Fenerbahce. Myślę jednak, że Chelsea jak i Valencia powinny spokojnie awansować. Valencia i Schalke (nie biorę pod uwagę Roosenborgu) sezon zaczęły bardzo słabo, choć Valencia rozegrała tylko jeden mecz w lidze. Ostatnio przegrała u siebie z Villareal 0:3, natomiast Schalke zremisowało z Wolfsburgiem 1:1. Następne mecze Valencia rozegra na wyjeździe z Almerią, Schalke z Bayerem Leverkusen, a Chelsea z Aston Villą.

Najbliższe mecze:

20:45 Chelsea - Rosenborg
20:45 Schalke - Valencia
Ostatnio zmieniony 31 sie 2007, 13:40 przez Lisek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 84

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 31 sie 2007, 11:05

Grupa ciekawa szczególnie ze względu na elementy niemieckie :wink: Po pierwsze - obecnośc Schalke, po drugie Chelsea z Ballackiem (wciąż kontuzjowanym) + Pizarro, który całą swoją karierę w Europie spędził jak do tej pory w Niemczech, po trzecie Valencia z Hildebrandem (wstępnie pewnie na ławie). Także stacje niemieckie na pewno chętnie pokażą mecze Schalke :wink:
lisek_chz pisze:zMyślę jednak, że Chelsea jak i Valencia powinny spokojnie awansować.
Na pewno są to faworyci tej grupy, aczkolwiek nie przekreślałbym Schalke, które tez potrafi mieć swój dzień. Przewiduję ostrą rywalizację przynajmniej do 5 kolejki, a może nawet i do końca :wink:

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 31 sie 2007, 11:31

O awans Chelsea jestem spokojny, czy to z pierwszego czy z drugiego miejsca. Gorzej jest już z wytypowaniem zespołu, który awansuje jako drugi... ale mimo wszystko stawiam na Valancię. Nietoperze dysponują grajkami o wiele większego kalibru aniżeli Schalke, a do tego dochodzi jeszcze boiskowe doświadczenie na arenie międzynarodowej. Rosenborg... Champions League to zdecydowanie za wysokie progi dla zespołu z Trondheim. W takim wypadku ekipie Mirko Slomki pozostaje jedynie walka o Puchar UEFA :wink: .

Awatar użytkownika
Valencianista
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Valencianista » 31 sie 2007, 11:58

Michał M pisze:Na pewno są to faworyci tej grupy, aczkolwiek nie przekreślałbym Schalke, które tez potrafi mieć swój dzień. Przewiduję ostrą rywalizację przynajmniej do 5 kolejki, a może nawet i do końca

Hmm wiele (a wręcz bardzo wiele) zależeć będzie od pierwszej kolejki spotkań.W przypadku gdybyśmy wygrali pierwszy mecz sprawa awansu bliska będzie przypieczętowania.w drugiej serii spotkań zagramy z CFC a potem dwa kolejne spotkania z Norwegami.Tym samym sprawa awansu może być rozstrzygnięta już po 4 kolejkach.Generalnie kalendarz nam sprzyja i myślę że po 5 (w najgorszym wypadku) serii spotkań będziemy znali obie drużyny,które zameldują się w fazie pucharowej.Oczywiście liczę na to,że będziemy jedną z nich :roll: Na niekorzyść Schalke przemawia jeszcze kalendarz,w 3 i 4 kolejce zagrają z Chelsea.Mou raczej będzie chciał szybko przypieczętować awans i w obu meczach zgarnie pełną pulę.

Z dwoma spośród trzech ekip z którymi przyjdzie nam się zmierzyć mamy porachunki.Z Londyńczykami to świeża sprawa.Odpadliśmy po dość wyrównanych meczach,grając zdziesiątkowaną kadrą.Z Schalke mamy porachunki za sezon 1996/97 kiedy odpadliśmy z późniejszym tryumfatorem PUEFA po remisie 1-1 na Mestalla i porażce 2-0 na Parkstadion w Gelsenkirchen.
Ostatnio zmieniony 31 sie 2007, 11:59 przez Valencianista, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
vakabayashi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: vakabayashi » 31 sie 2007, 11:59

RóżA tez tak uwazam z pierwszego bardzo silny team Mourinho wejdzie .inne miejsce jak pierwsze dla Chelsea to niespodzianka

Valencia z drugiego - mimo ze Villa raczej bez formy transfery też jakieś dziwne tego lata (moze prócz Fernadesa i Helguery i mlodych) ale mimo wszystko nietoperze to klasowy team - bez kontuzji w skladzie raczej awansuja dalej

Schalke - niezly team, solidni niemcy możliwe ze najlepsza z ekip niemieckich jakie tego sezonu w LM graja (w obliczu powolnego startu Sttutgartu) mieszakna doświadczenia (Bordon, Kobiaszvilli,Ernst,Lovnkrandz) z młodością (Raktic) anglikom nie zagrożą ale Valencii moga napsuć krwi

Trondheim no cóż jak wszyscy nie daje mi najwieszkysz szans, popatrzą z boku jak inni walcza o awans - ale swoje i tak zarobią :wink:

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 84

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 31 sie 2007, 12:02

Valencianista pisze: Z Schalke mamy porachunki za sezon 1996/97 kiedy odpadliśmy z późniejszym tryumfatorem PUEFA po remisie 1-1 na Mestalla i porażce 2-0 na Parkstadion w Gelsenkirchen.
Ha, to był chyba największy triumf Schalke w całej ich historii (a na pewno w najnowszej historii). W Bundeslidze zajeli wtedy 12 miejsce, ale za to wygrali P. UEFA :P
Ale to w sumie odległe dzieje. Czy ktoś z Valencii pamięta jeszcze te spotkania (chodzi mi o aktualną kadrę) :?: Bo w Schalke juz raczej nie ma nikogo z tamtej ekipy :think:

Awatar użytkownika
Valencianista
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Valencianista » 31 sie 2007, 12:10

Michał M pisze:Czy ktoś z Valencii pamięta jeszcze te spotkania (chodzi mi o aktualną kadrę) Question

Nie ma nikogo kto grałby w tamtym meczu.Sam mecz w Gelsenkirchen dziwny był.Graliśmy bardzo dobre zawody ale Schalke wystarczyły 2 strzały na naszą bramkę by rozstrzygnąć mecz na swą korzyść.W każdym razie odnieśliśmy wówczas niezasłużoną porażkę.Ale to już historia...

O samym Schalke na chwilę obecną za wiele nie wiem.Odkąd Polsat stracił prawa do transmisji Bundesligi nie śledzę już tak uważnie tego co dzieje się u naszych zachodnich sąsiadów.

Awatar użytkownika
olson
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: olson » 31 sie 2007, 12:28

Schalke obecnie jest najlepszą ekipą spośród tych, które reprezentować będą Niemcy w tegorocznej CL. Mają dość wyrównaną kadrę. Nie brakuje w niej przebojowych młokosów jak Rakitic, Neuer czy Rafinha, ale też można znaleźć doświadczonych zawodników typu Bordon, Kobiashvili, Ernst czy Krstajic. Jak dla mnie, mogą namieszać w tej grupie. I choć Chelsea nie powinni zbytnio przeszkodzić w awansie, to już z Valencią spokojnie powalczą o miejsce premiujące awansem.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 04 wrz 2007, 11:03

Do kadry Chelsea nie został włączony Ballack.
Niemiec zmaga się z kontuzją kostki. Na pewno nie będzie gotowy na pierwsze mecze Ligi Mistrzów.

Prawdopodobnie zdrowy już będzie na fazę pucharową - więc możliwe, że wtedy zostanie włączony do kadry ... o ile oczywiście Chelsea awansuje dalej :smile2:

B0dz!0
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: B0dz!0 » 04 wrz 2007, 13:05

a ja postawilem na chelsea i schalke :) mysle ze schalke moze powalczyc jak rowny z rownym z nietoperzami :) choc kadre maja slabsza to mysle ze nadrobia to zaangazowaniem i checia pokazania sie w europie :P

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 04 wrz 2007, 14:02

olson pisze:Schalke obecnie jest najlepszą ekipą spośród tych, które reprezentować będą Niemcy w tegorocznej CL. Mają dość wyrównaną kadrę. Nie brakuje w niej przebojowych młokosów jak Rakitic, Neuer czy Rafinha, ale też można znaleźć doświadczonych zawodników typu Bordon, Kobiashvili, Ernst czy Krstajic. Jak dla mnie, mogą namieszać w tej grupie. I choć Chelsea nie powinni zbytnio przeszkodzić w awansie, to już z Valencią spokojnie powalczą o miejsce premiujące awansem.
Schalke myślę, że łatwo się nie podda, już dwa lata temu o mały włos nie wyeliminowali Milanu (przegrali 3-2 a potrzebne było 3-3 w ostatnim meczu) pamiętajmy też chociażby jak niedawno Werder (niemiecki klub) wywalił już w grupie LM Valencię. JEdnak co do niemieckich klubów to po raz kolejny widze, że (poza Bayeernem) forma tych wszystkich klubów, które mają grać w europejskich pucharach jest słabiutka. Zobaczcie jak VFB grało pod koniec sezonu, a jak grają teraz? Werder podobnie. Przecież te kluby stac nawet na ćwerćfinały przy odrobinie szczęście, ale podejrzewam że nie wyjdą nawet z grupy, a potem jak będzie "po ptokjach" to nagle złapią formę i w lidze będa wymiatać.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 04 wrz 2007, 21:08

Trudno mi znaleźć argument za awansem Schalke badz Norwegow do dalszej fazy LM. Chelsea i Valencia sa wg. mnie zdecydowanymi faworytami. Miedzy soba zadecyduaj a pierwszej lokacie, ale stawiam na Chelsea, choć oczywscie Villa i spolka powinni ich ugryźć na Mestalla. Jedyne co moze pokrzyzowac plany Nietoperzom to kontuzje, kotre takze ich nie oszczedzaja...
Schalke dawno nie było widać w LM, wiec trudno mi powiedziec czego sie po nich spodziewać, ale Uefa beda miec. :P

Awatar użytkownika
Sir Keano
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sir Keano » 04 wrz 2007, 21:20

Według mnie z pierwszej lokaty wylecą nietoperze z drugiej londyńczycy a Shalke zadowoli się Uefa.

Chelsea pokazuję ostatnio że, coś jest nie tak w lidze zaczęła gubić punkty oczywiscie narazie to luźne spekulacje i poprostu moje (widzi misie).
Rosenborg może pokusić się o remisy u siebie bo na wyjeździe skazani są na porażkę.
Na niespodzianki w tej grupie bym nie liczył a Shalke ...każdą kase postawie ze nie wyjdą z grupy...

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 04 wrz 2007, 21:31

Sir Keano pisze:Na niespodzianki w tej grupie bym nie liczył a Shalke ...każdą kase postawie ze nie wyjdą z grupy...
ok, to zakładamy się o to, że jak Schalke wyjdzie z grupy to dostaniesz bana ode mnie, a jak nie wyjdzie to dostaniesz od Pisakka (wybacz, że Cie wykorzystuję, ale jak Valencia nie wyjdzie to będziesz w nastroju do banowania :lol:). To co zgoda?
Schalke ma szanse na zwycięstwo nad Valencią (bo te mecze IMO będą kluczowe w tej rywalizoacji o wyjście). Mają dobrą, w miarę silną kadrę.
lisek_chz pisze:Schalke natomiast straciło jednego z najlepszych graczy, Lincolna pozbywając się go na rzecz tureckiego Fenerbahce.
niby tak, ale sam Lincoln w zeszłym sezonie nic świetnego nie pokazał i chciał odejść. Teraz na jego pozycję mają Rakitica, Mesuta Ozlia (wielki talent) oraz jak trzeba będzie to i Bajramowic jako ofensywny pomocnik wystąpi. Mają w miarę zgraną kadrę, szkoda tylko, że na początku zabraknie Krstajica (kontuzja). Jego powinien zastąpić Westerman, który narazie dostaje dość sporo szans na grę i pokazuje się z nienajgorszej strony. Ale siłą Schalke jest oprócz dobrej i solidnej obrony równiez ofensywa. 4-3-3 jakie zastosował Slomka sprawdza sie wyśmienicie. Zobaczymy czy na Valencię to wystarczy. Kiedyś też mówili, że Werder dostanie baty od Valenci a było odwrotnie (i jeszcze to chamkskie zachowanie niektorych Valencianistów, w szczególości Angulo)

Awatar użytkownika
Sir Keano
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sir Keano » 04 wrz 2007, 22:34

Twoje żarty żenujące ale czego można się było spodziewać po kimś kto tylko czeka na zwadę.
Teraz na jego pozycję mają Rakitica, Mesuta Ozlia (wielki talent) oraz jak trzeba będzie to i Bajramowic jako ofensywny pomocnik wystąpi
Tak widzę że ostro pykasz w PeS :twisted:

Na pewno zmiotą Chelsea z Ozilem a o Valencji nie wspominam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”