Oskary - Strona 5

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Oskary 2008

Pokuta
4
19%
Juno
1
5%
Michael Clayton
2
10%
To nie jest kraj dla starych ludzi
8
38%
Aż poleje się krew
6
29%
Awatar użytkownika
John Travolta
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 5
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: John Travolta » 22 sty 2008, 19:02

Bonso pisze:Zobaczymy 24 lutego, a do tej pory trzeba obejrzeć nominowane filmy

Pirat :P
Ja napewno poczekam na Sweney Todda, a nad reszta sie zastanowie.

Z głownych kategorii na pewno nie chcialbym zwycięstwa Michaela Claytona bo jakos nie trawie tego typu filmów.
Dla aktora rozegra sie pewnie pomiedzy Deppem a Lewisem. Biorac pod uwage ze to Oscary i to ze Depp mial juz duzo nominacj to pewnie on dostanie. Taka o to analiza bez oglądania zadnego z filmów :D

Co do reszty to nie mam nawet pojecia kogo typowac.

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 22 sty 2008, 19:28

Ankiete też przydało by się zmienić, a raczej uaktualnić :)

LookAsh
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: LookAsh » 22 sty 2008, 20:06

Tez Katynia nie obejrzalem jeszcze. Ma do tego takie same podejscie co franz. Lubie historie, ale nie bardzo chce mi sie ogladac filmy trkatujace o niej, a juz napewno nie produkcji polskiej. Wkurzaja mnie najbardziej pseudo znawcy, ktorzy wychwalaja ponad niebiosa film, a krytukujacy tych, ktorym film nie przypadl do gustu i oskarzajac ich o brak patriotyzmu.

Film ogladalo sporo znajomych, jeden nawet na pierwsza randke zabral dziewczyne. I kazdy mia taka sama opinie. Nikomu sie film nie spodobal, kazdy mowil, ze to stracony czas wiec ja nie mialem zamiaru isc na to tylko dlatego, ze "tak wypada".

Jak dla mnie nominacja przyznana lekko na wyrost. Slyszalem o filmach, ktore bardziej zaslugiwao na to by chociaz znalezc sie w tej piatce nominowanych.

Swoja droga liczylem tez, ze American Gangster znajdzie sie gdzies wsrod nominowanych...

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 22 sty 2008, 20:18

John Travolta pisze:
Z głownych kategorii na pewno nie chcialbym zwycięstwa Michaela Claytona bo jakos nie trawie tego typu filmów..
Trochę zdziwiła mnie nominacja. Może wybór mały i dlatego znalazł się ten film. Thriller prawniczy jakich wiele, gdzie prawnik walczy z wielką korporacją, starając się przy okazji uratować przyjaciela. Mocno schematyczne. A i rola Clooney'a bez rewelacji.

Spodziewam się Oscara dla braci Coen, którzy mają Oscara za scenariusz, ale za reżyserię chyba nie. Film wyszedł im podobno bardzo dobry. Sam nie miałem okazji oglądać, ale pewnie prędzej czy później do mnie trafi. Oscarem dla Deppa również nie byłbym zaskoczony.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 22 sty 2008, 23:32

LookAsh pisze: jeden nawet na pierwsza randke zabral dziewczyne
Przekaż koledze, ze ma dobry podryw w stylu "Cicha bajera królewno, twoje ciało to nie drewno" (Tekst autentyczny, który zasłyszałem w jednym z technoklubów, co ciekawe dziewoja była nim zachwycona) Jak by Chłopaczek stosował takie metody podrywu wobec nastolatek to do dziś był by prawiczkiem.

Katynia nie polecam ani na pierwszą randkę ani w ogóle. No chyba, że celem jest, harcereczka kochającą ojczyzne i gustująca w Polakach patriotach to wtedy może się uda osiągnąć cel wiadomy...
John Travolta pisze: głownych kategorii na pewno nie chcialbym zwycięstwa Michaela Claytona bo jakos nie trawie tego typu filmów.
Zgadzam się też bym tego nie chciał choć patrząc na róznorakie wybryki sławetnej już akademi to wszystko jest możliwe.

Oscar dla Johnnego Deppa? Jestem jak najbardzie za, należy się mu i to bardzo. W ankiecie nie mam faworyta, po prostu musze nadrobić filmowe zaległości. Na pewno nie Michael Clayton.

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 24 lut 2008, 19:56

Już dziś w nocy o 2(naszego czasu) rozpocznie się ceremonia wręczenia Oscarów .
Ostatnio przegapiłem jedno ważne Niedzielne wydarzenie made in USA, ale dzisiaj może się skusze :)

Co powiecie ?

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 24 lut 2008, 19:59

kaczy pisze:Co powiecie ?

Wajda rulez. Myślę, że dostanie Oscara za Katyń.

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 24 lut 2008, 20:40

No to wrescie i ja się wypowiem a co :wink:

Moim faworytem do filmu roku jest zdecydowanie "Aż poleje się krew". Uprzedzając głupie pytania - nie piszę tak, ponieważ ten film na najlepsze recenzje i oceny tylko dlatego, że go widziałem. Zdecydowanie odpada Michael Clayton oraz Pokuta (już takie filmidła w stylu Angielskiego pacjenta potrafiły namieszać, mam nadzieję, że to sie nie powtórzy). Anmderson i Coenowie podzielą sie Oscarami jeśli chodzi o scenariusz i reżyserię. Kto pisze, że Depp powinien dostać za Todda chyba upadł na głowę. Wszystko fajnie, zagrał świetnie, ale zobaczcie na Day-Lewisa we wspomnianym "Aż poleje...". Jedna z najwybitniejszych kreacji w historii jak dla mnie (bez przesady, a filmów widziałem ogrom).

Teraz wreszcie Katyń. Niestety w tym przypadku jestem podzielony, bo chciałbym żeby wreszcie polski film zdobył Oscara, ale Katyń jest zdecydowanie za słabym filmem na taką nagrodę. Porównajcie sobie Cinema Paradiso, La Stradę, Osiem i pół, Życie na podsłuchu, Upadek czy Labirynt fauna. Te wszystkie filmy albo były nominowane w tej kategorii albo dostały Oscara (tak naprawdę wszystkie poza Faunem). Tak więc Polska niech zdobędzie Oscara, ale za rok i za lepszy film.

Awatar użytkownika
Bonso
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bonso » 24 lut 2008, 20:52

Nie oglądałem jeszcze "There Will be Blood" i "Michael Clayton", więc trudno mi się ciągle wypowiedzieć, jaki film dostanie Oscara. Na pewno jednak, przed rozdaniem decydujących statuetek, oba filmy będę już miał za sobą ;). Na razie faworytem jest No Country for Old Men za film, Depp za rolę męską, Ellen Page za rolę żeńską, bracia Coen za reżyserię. Jednak wszystko może zmienić "Aż poleje się krew". Miałem iść na to do kina dzisiaj, ale nie zdążyłbym na mecz :P. W każdym razie po meczu, mam kilka godzin na obejrzenie dwóch Oscarowych filmów. I mogę się nie wyrobić, ale co tam :] Michael Clayton i tak nie ma większych szans.

Nie wie ktoś, gdzie na necie będzie transmisja ceremonii ?

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 24 lut 2008, 21:42

Bonso pisze:Nie wie ktoś, gdzie na necie będzie transmisja ceremonii ?

Na http://rojadirecta.com/ już są podane linki :)

Awatar użytkownika
Bonso
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bonso » 24 lut 2008, 21:46

lol, nie spodziewałem się linków na rojadirecta :lol: no, ale miło ;) dzięki kaczy

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 24 lut 2008, 22:15

Faworytów jest 2óch: Dziadki i Krew. Ja oglądałem jak dotąd tylko dwa filmy: Pokutę i Dziadki. Do obejrzenia Krwi brakuje mi jeszcze kilkunastu procent i kilku godzin :boruta: Tak więc kciuki trzymam za Pokutę bo bardziej podobała mi się od Dziadków.

Co do Katynia to mimo że delikatnie mówiąc film nie zrobił na mnie wielkiego wrażenia (gdyby nie niektóre posty na forum to po tym całym szumie wokół Wajdy zastanawiałbym się czy ze mną wszystko jest ok :roll: ) ale mimo to jako Polak kibicuję Polakom. No i nie chcę czekać na kolejną szanse kolejne kilkanaście czy ileś lat :foch: A co najważniejsze z tej kategorii oglądałem tylko ten film :oops: Z filmów obcojęzycznych jak na razie zamierzam obejrzeć Fałszerzy i podobnie jak w przypadku Krwi brakuje mi do zrealizowania tego celu kilkunastu procent i kilku godzin.
Na razie nie planuję obejrzenia innych filmów... no chyba że jakiś wygra albo ktoś mi go poleci Obrazek

Dramat "Katyń" Andrzeja Wajdy jest faworytem rosyjskich bukmacherów do Oscara za najlepszy film obcojęzyczny. Sam reżyser szanse swojego dzieła na tegoroczną nagrodę amerykańskiej Akademii Filmowej ocenia jako niewielkie.

W Marafonie, jednym z największych biur bukmacherskich w Rosji, za każdego rubla postawionego w czwartek na film Wajdy można otrzymać zaledwie 2,40.

Stawka za ewentualne zwycięstwo "Mongoła" Siergieja Bodrowa (Kazachstan) wynosi 3,00, "Fałszerzy" Stefana Ruzowitzky'ego (Austria) - 5,40, "12" Nikity Michałkowa (Rosja) - 7,00, a "Beauforta" Josepha Cedara (Izrael) - 11,00.

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 24 lut 2008, 23:02

Jeśli chodzi o najlepszy film to nie oglądałem „Aż krew..” i „Juno”. Z tych co oglądałem stawiam na „To nie kraj…”. Nominacja dla takiego filmu jak „Pokuta” to już grube nieporozumienie, o Oscarze nie wspominając.

Mam nadzieję, że Bardem dostanie nagrodę za najlepszego aktora drugoplanowego.
Najlepszy Film Zagraniczny – szczerze mówiąc nie oglądałem żadnego filmu z tej kategorii oprócz „Katynia” Jeżeli wygra Wajda to będzie oznaczać, ze pozostałe filmy byłby naprawdę słabe, albo akademia ma nierówno po sufitem.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2008, 13:55 przez Zico_FCI, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 24 lut 2008, 23:11

Cos czuje ,ze Pokuta wygra, choc chcialbym Braci Coen zobaczyc jak podnosza rece w gescie tryumfu. Z nominowanych widzialem tylko "Kraj.." ale jestem zachwycony tym dzielem. Reszta sie posilkowalem recenzjami. Juno i Pokuta na dysku jest,a reszta sie sciaga wiec nadrobie zaleglosci.

Dlaczego wygra Pokuta? bo "To nie jest.." i "Az poleje sie krew" to zbyt apokaliptyczne filmy ukazujace ciemna strone Ameryki(szczegolnie Teksasu.Moze Teksas to taki inny Stan niz wszystkie inne i moze zachodzace tam zmiany niszcza obraz Teksasu i rancz?naprawde nie jestem w stanie powiedziec dlaczego Teksas.Moze guru czy ktos stamtad wyjasni) . Watpie czy Akademia odwarzy sie ze wzgledow stricte politycznych czy pogladowych postawic na te 2 filmy. To byloby przyznanie,ze naprawde Ameryka to nie dream. Juno? nie :wink: Mala miss nie miala szans,to i ten obraz takze.
"Michael Clayton" tez nie,bo ile to juz widzielismy filmow prawniczych itp.
Pozostaje "Pokuta" choc jestem sceptycznie nastawiony,mimoze filmu nie widzialem.

Przejrzalem zdobywcow Oscarow z ostatnich 20 lat i o ile nie przeoczylem czegos, to tylko 3 melodramaty zdobyly glowna statuetke: "Titanic" "Angielski pacjent" i "Zakochany Szekspir". I to pod rzad :!: zdecydowanie przewazaly dramaty i filmy z glebszym przekazem (nie milosnym). No zobaczymy jak to bedzie.

Co do "Katynia" to Oscara dostanie za polityke. Amerykanie nie lubia klamania. Jak juz ktos cos zrobil, to niech bedzie odpowiedzialny za swoje czyny- Nixon musial zrezygnowac z prezydentury,bo probowal sie wymigac od afery Watergate. Rosjanie sciemniaja o Katyn,wiec Amerykanie pokaza,ze im sie to nie podoba.
Sam "katyn" mnie ani rozczarowal,ani zachwycil. Ostatnie 20 minut swietne, a tak to film przecietny. No ale moze w koncu Polacy zaczna krecic wazne filmy,bo historie mamy bogata i wystarczy z niej czerpac. I za to trzeba dziekowac Wajdzie.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2008, 23:15 przez Berik, łącznie zmieniany 1 raz.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 24 lut 2008, 23:13

Zico_FCI pisze:Jeżeli wygra Wajda to będzie oznaczać, ze pozostałe filmy byłby naprawdę słabe, albo akademia ma nierówno po sufitem.
Nie, Wajda dostanie oskara tylko ze względu na tematykę obrazu, a nie jego jakość - i boję się, że akademia nie odważy się Wajdzie za Katyń nie dać oskara.
Nie lubię, nie cenię go jako reżysera, ale nawet patrząc na pana Andrzeja łaskawym okiem Katyń absolutnie nie zasługuje na statuetkę - chyba że pozostałe filmy były jeszcze gorsze, ale to mało prawdopodobne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”