Oskary - Strona 6

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Oskary 2008

Pokuta
4
19%
Juno
1
5%
Michael Clayton
2
10%
To nie jest kraj dla starych ludzi
8
38%
Aż poleje się krew
6
29%
Awatar użytkownika
Bonso
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bonso » 25 lut 2008, 6:52

Tryumf braci Coen. Oscary za Najlepszy Film, Reżyserię i Scenariusz. Dla "No Country for Old Men", jeszcze jedną statuetkę zgarnął Javier Bardem za drugoplanową rolę męską. "There Will Be Blood" Oscary tylko za pierwszoplanową rolę męską dla Daniela Day-Lewisa, oraz za zdjęcia. Dwa Oscary zdobył również film: "Edith Piaf: Niczego nie żałuję", za główną rolę żeńską dla Marion Cotillard, oraz charakteryzację. Co ciekawe i co bardzo mnie cieszy, aż 3 Oscary dotało "Ulitmatum Bourne'a" :]. Dźwięk, Montaż i Montaż Dźwięku :]. Czyli to co było najlepsze w tym filmie, bardzo dobry wybór akademii.
Co do Polskich Oscarów, to tylko "Piotruś i Wilk" zdobył nagrodę. "Katyń" przegrał z "Fałszerzami", a Kamiński z Elswitem za "There Will Be Blood".
To tyle tak na szybko, ide spać, za godzinę trzeba wstać :]

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 25 lut 2008, 10:58

"To nie jest kraj dla starych ludzi" i Bardem dostali po Oscarze tak jak chciałem i przewidywałem, więc jestem zadowolony. :]

"Pokuta" - siedem nominacji i jeden Oscar – widać, że ludzie poszli po rozum do głowy.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 25 lut 2008, 13:15

Zico_FCI pisze:"Pokuta" - siedem nominacji i jeden Oscar – widać, że ludzie poszli po rozum do głowy.
Nie wiem czemu tak cięgle krytykujesz ten film ale każdy ma swój gust więc ok. Co już pisałem mi się bardziej podobał niż zwycięzca 'To nie jest...' (sam tytuł można by nadać wieeelu innym filmom) a po prostu nie był aż tak powolny. Jak widziałem scenę jak killer na stacji benzynowej kładzie papierek po jakimś cukierku czy czymś i kamera pokazuje go (ten papierek i tylko papierek) przez kilka sekund to mysle że mozna to było pokazac inaczej. No ale stało się inaczej...

Co do samej transmisji to żal patrzeć na to co wyprawia TVP. Skoro w gazecie TVP jest napisane że będą transmitować Oscary to będą a nie tylko przejście po dywanie :angry2: No kuwa ile osób obchodzi jaką sukienkę założyła ta czy tamta aktorka? :heft: I jeszcze zaprosili do studia jakichś młotków od mody z których jeden chciał być fajny i do czarnego ubrania założył zielone buty :roll: Jeszcze podobała się im sukienka Tildy Swinton a moje pierwsze wrażenie było takie że zarzuciła na siebie czarne prześcieradło (ta wiem nie znam się) :P I gdyby nie jeden forumowy emigrant pewnie do teraz bym siedział i czekał na transmisję wręczenia oscarów :lol2: :roll:
Parodia :!: Za rok pewnie będzie sama transmisja z wręczenia oscarów bez przejścia po dywanie :zgon: I jak sami pompowali balonik z Wajdą to mogli już pokazać go jak idzie po dywanie ze swojej kamery nawet ustawionej gdzieś z boku jak nie mieli stanowiska w namiocie. Ktoś wie kogo Wajda zabrał ze sobą na ceremonię :?:
I w sumie dobrze się stało że Katyń nie dostał oscara bo jak teraz jest wielkie rozczarowanie to już sobie wyobrażam ten wybuch euforii gdyby go dostał :o - za film podejmujący bardzo ważny temat ale co najwyżej przeciętny i nuuudny :maruda:
TVP to DNO :mać:

Ja nie wiedziałem bo wykupienie to oczywista oczywistość a film mi się podobał :foch:
Ostatnio zmieniony 25 lut 2008, 13:33 przez Yukasz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 25 lut 2008, 13:28

Już od dawna było wiadomo, że TVP nie wykupiła w tym roku praw do transmisji wręczenia Oscarów. Tylko C+ taką prowadził w naszym kraju.

Yukasz pisze:Nie wiem czemu tak cięgle krytykujesz ten film ale każdy ma swój gust więc ok.
Ja nie wiem co jest dobrego w tym filmie. No dobrze, może muzyka.

Laureaci tegorocznych Złotych Malin:

Najgorszy film: "Wiem kto mnie zabił"
Najgorszy aktor: Eddie Murphy za rolę Norbita w filmie "Norbit"
Najgorsza aktorka: Lindsay Lohan za rolę Aubrey oraz Lindsay Lohan za rolę Dakoty, obie role z filmu "Wiem kto mnie zabił"
Najgorszy aktor drugoplanowy: Eddie Murphy za rolę Pana Wonga w filmie "Norbit"
Najgorsza aktorka drugoplanowa Eddie Murphy za rolę Rasputii w filmie "Norbit"
Najgorszy ekranowy duet: Lindsay Lohan & Lindsay Lohan ("Wiem kto mnie zabił")
Najgorszy remake lub zrzyna innych filmów: "Wiem kto mnie zabił"
Najgorszy prequel lub sequel: "Daddy Day Camp"
Najgorszy reżyser: Chris Sivertson ("Wiem kto mnie zabił")
Najgorszy scenarzysta: Jeff Hammond ("Wiem kto mnie zabił")
Najgorszy film próbujący uchodzić za horror: "Wiem kto mnie zabił" (nowa kategoria)

Brawo Lindsay :twisted:

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Re: Oskary

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 22 lut 2009, 23:06

Ma ktoś może link do jakiejś transmisji w internecie dzisiejszej gali? Najlepiej jakby była w języku angielskim.

Awatar użytkownika
Bask
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Re: Oskary

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bask » 23 lut 2009, 1:24

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”