Propozycja zmniejszenia ligii

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP
Awatar użytkownika
bufu
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Propozycja zmniejszenia ligii

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bufu » 31 mar 2008, 16:30

Tylko 10 ekip może grać w OE!

Mamy gotowe warianty zmniejszenia liczby drużyn występujących w piłkarskiej pierwszej lidze - poinformował prezes prowadzącej jej rozgrywki spółki Ekstraklasa SA Andrzej Rusko.

Dodał, że na razie jednak dywagacje na ten temat są czysto teoretyczne.

"Jesteśmy przygotowani na czasowe zmniejszenie liczby drużyn występujących w ekstraklasie. Gotowych mamy kilka wariantów. Możliwe jest ograniczenie liczby zespołów do 12, a nawet jeszcze bardziej. Musimy chronić jakość produktu, jakim jest Orange Ekstraklasa" - powiedział prezes spółki prowadzącej rozgrywki najwyższej klasy Andrzej Rusko.

Spekulacje o możliwości zmniejszenia odżyły po wybuchu afery korupcyjnej z udziałem Kolportera Korony Kielce. Kilku byłym pracownikom tego klubu prokuratura postawiła zarzuty korupcyjne. Najgłośniejszym echem odbiło się zatrzymanie byłego szkoleniowca Dariusza W.

Kieleckiemu klubowi grozi degradacja do niższej ligi. Taką karę Wydział Dyscypliny PZPN wymierzył już innym klubom zamieszanym w aferę korupcyjną - Zagłębiu Lubin i Widzewowi Łódź.

"Przypominam, że już w zeszłym roku zastanawialiśmy się nad takim pomysłem, a rada nadzorcza spółki wypowiadała się o nim pozytywnie. Jeśli zmusi nas do tego sytuacja, trzeba będzie podjąć stosowne kroki. Na pewno jednak żadne decyzje nie zapadną bez porozumienia z PZPN, Canalem Plus i naszymi akcjonariuszami, czyli klubami" - dodał Rusko, podkreślając przy tym, że ograniczenie liczby drużyn nie powinno skutkować zmniejszeniem ilości rozgrywanych meczów.

"Można przyjąć system trzy-czy nawet czterorundowy. Liczba meczów nie powinna się natomiast zmniejszać, bo liga piłkarska to także produkt marketingowy, a nas wiążą umowy ze sponsorami czy stacją telewizyjną. Na pewno jednak trzeba zadbać, by wszystkie występujące w najwyższej klasie rozgrywkowej zespoły spełniały odpowiednie standardy" - zaznaczył szef Ekstraklasy SA.

Jego zdaniem, wiele w kwestii zmniejszenia liczby pierwszoligowców zależeć będzie od decyzji PZPN w sprawach dyscyplinarnych.

"Trudno rozmawiać o liczbie klubów karnie zdegradowanych, gdy decyzje podjęte przez organy dyscyplinarne PZPN nie są ostateczne. Dopóki nie będą prawomocne, nie można ferować wyroków i ustalać składu ligi na przyszłym sezon" - zakończył Andrzej Rusko.

Źródło informacji: INTERIA.PL/PAP
Co o tym sądzicie?? Bo ja jestem raczej na tak tylko żeby był system cztrorundowy i zmniejszyć tą przerw zimową jeszcze

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 50

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 31 mar 2008, 16:38

bufu pisze:Bo ja jestem raczej na tak tylko żeby był system cztrorundowy i zmniejszyć tą przerw zimową jeszcze

Dokładnie. Takie rozwiązanie byłoby dobre ponieważ liga stała by się wtedy dużo atrakcyjniejsza nie byłoby wtedy słabych drużyn typu : Polonia B. , Widzew , cy chociażby ŁKS ( przepraszam jeśli kogoś uraziłem). Po za tym system czterorundowy wprowadziłby więcej meczów na szczycie.

Ciekawi mnie jedno jak oni chcą to zrobić. Trzy kluby wylecą za korupcje ( Widzew, Zagłębie L i Zagłębie S ) kolejna dwa to drużyny z miejsc spadkowych , i wtedy pozostałaby jedna drużyna może zamiast miejsca barażowego byłby spadek albo Korona też wyleci :?: ( choć w to bardzo wątpię ) :think: Nie wiem ale mam nadzieje że będzie to dość rozsądne rozwiązanie :D

Ale jeszcze raz powtarzam że jestem jak najbardziej na tak :!:

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 31 mar 2008, 16:52

Mi się takie rozwiązanie podoba bo liga z 4 hitami (Legia-Wisłą, Wisła Lech, Lech-Legia i Lech-Wisła) i 11 kolejkami w rundzie gdzie nie będzie czego oglądać to by była jakaś parodia ligi, a tak wyleci Widzew, Zagłębie L i Zagłębie S pewnie Korona, podobno też Cracovia i ktoś jeszcze (może nawet na starych dobrych zasadach czyli z ostatniego miejsca) i mamy równo 10 ekip

i nawet byśmy mieli 36 kolejek :D bo chyba nie 27 w 3 rundach co mi sie wydaje głupotą, bo po pierwsze i tak nasza liga jest krótka, a po 2 bo kwestie Gospodarz i Gość by wyglądały jakoś dziwinie....

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 31 mar 2008, 17:09

majer13 pisze:Po za tym system czterorundowy wprowadziłby więcej meczów na szczycie.
(L)oczkerson pisze:Mi się takie rozwiązanie podoba bo liga z 4 hitami (Legia-Wisłą, Wisła Lech, Lech-Legia i Lech-Wisła)

Na dluzsza met6e takie spotkania nie beda juz wywolywac tych emocji co teraz, bo spowszednieja...

Co do tych degraqdacji to jezeli spadnie Korona to znowu na forum wygina jej kibice tak jak to bylo z Widzewem kiedy sie okazalo ze nie maja o co walczyc.

Na pewno liga bylaby silniejsza gdyby zmn9iejszyc ja do 10 druzyn ale jest to malo watpliwe zeby i PZPN i C+ i Ekstraklasa S.A. zgodzily sie na takie rozwiazanie.

Awatar użytkownika
bufu
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bufu » 31 mar 2008, 17:15

Są plusy i minusy takiego rozwiązania tylko jak znowu do ligi wejdą słabe drużyny to co wtedy trudną decyzje muszą podjąć zawsze będzie ktoś niezadowolony. Decyzja należy do PZPN, Ekstraklasy i Canal+

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”