Kluby vs Reprezentacje - Strona 3

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Reputacja: 0
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Re: Kluby vs Reprezentacje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 21 lis 2008, 16:33

Ostatni termin mocno kontrowersyjny ale...
rkoeman pisze:nie place na to by xavi musial zagrac malo warty mecz z chile by lfp sobie zarobila
A może ten sam Xavi chciał jechać zagrać w barwach reprezentacji (chciał czy nie chciał?) jak choćby Messi który olał przygotowania do sezonu by zagrać w IO. To co wtedy przywiązywać piłkarzy aby zostali w klubie?
rkoeman pisze:i najwazniejsze - zlikwidowanie najglupszego terminu fifa
Piszesz jakby kluby same nie wymyślały śmiesznych terminów jak choćby słynny śmieszny sparing w połowie sezonu aby tylko zarobić kasę i chodzi im tylko o ograniczenie występów piłkarzy i ogólnie ich dobro. Tak samo te śmieszne cyrki objazdowe aby tylko zarobić kasę i 'potrenować' przed śliniącymi się dzieciakami a później grać mecz z jakimiś popierdółkami zamiast zorganizować obóz gdzieś w górach i w spokoju się przygotowywać do sezonu grając przeciwko drużynom na poziomie.
rkoeman pisze:odszkodowania za kontuzje i czas leczenia pilkarzy, placenie im pensji jezeli doznali kontuzji na zgrupowaniach kadry, etc, etc
Pewny nie jestem ale wydaje mi się że Endżel coś mówił iz ubezpieczenia są płacone... no chyba że to mi się śniło :think:
Zdaje się że koszykarze z NBA mają te składki opłacane właśnie przez federacje.

I jestem pewny że taki Lewandowski i inny Kowalski na każde skinienie Leo pojedzie na zgrupowanie nawet w takim terminie jak w środę bo dzięki temu znacznie szybciej zostanie zauważony a jego gra doceniona niż w naszej Ekstraklasie o której na zachodzie zdanie pewnie mają gorsze niż my w Polsce.

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 21 lis 2008, 16:40

Yukasz a Ty chcialbys, zeby pilkarze Romy jak najczesciej jezdzili na mecze towarzyskie swoich zespolow narodowych?

Pewnie, ze Lewandowski chetnie bedzie jezdzil na kadre, bo jest szansa, ze ktos go zauwazy, tylko po co na kadre i mecze z jakimis pseudo pilkarzami ma jezdzic Xavi czy Messi?

W pelni zgadzam sie z pogladem kumana. Klub jest pracodawca, a nie reprezentacja. Kiedy tylko slysze, ze zblizaja sie mecze reprezentacyjne to [']. I mowie tu szczegolnie o meczach towarzyskich w ktorych musza grac pilkarze mojego klubu. Nie ma kolejki, zeby jakis zawodnik czolowych klubow nie zlapal kontuzji. Pomijam juz nawet mierny poziom meczow reprezentacyjnych, bo to jest akurat malo istotne.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 21 lis 2008, 16:57

mistyk pisze:Yukasz a Ty chcialbys, zeby pilkarze Romy jak najczesciej jezdzili na mecze towarzyskie swoich zespolow narodowych?
Jakby tak policzyć to pewnie wyjdzie na to że większość kontuzji piłkarzy Romy została odniesiona podczas zgrupowań a kontuzji w tym sezonie jak na Romę jest naprawdę dużo. Np kolo Dunga powołuje Juana który ledwo co się wyleczył i każe mu grać 3/4 meczu po czym ten schodzi z boiska bo coś mu doskwiera itd itp
I żeby było jasne - jak słyszę że zbliżają się mecze reprezentacji to mnie trafia tam w środku (po prostu za nimi nie przepadam bo śmieszne są mecze Hiszpania vs San Marino itp)... no chyba że chodzi o ME czy MŚ ale nic więcej. Nie przepadam za meczami reprezentacji ale z drugiej strony rozumiem po co one są. Kluby też postępują nierzadko głupio i chodzi im o zysk więc mówienie że tylko reprezentacje eksploatują piłkarzy a klubom na sercu leży ich dobro i dmuchają na zimne aby nic im się nie przydarzyło jest co najmniej dziwne. Może taki Messi nie zagrał w meczu towarzyskim z jakimś bardzo słabym rywalem?
Poza tym co z klubowymi mistrzostwami świata na które każdy klub pojedzie tylko i wyłącznie aby się pokazać = zgarnąć kasę a niektórzy tamtejsi rywale też są śmieszni. Gdzie tu dobro piłkarzy?
mistyk pisze:I mowie tu szczegolnie o meczach towarzyskich w ktorych musza grac pilkarze mojego klubu
No ale reprezentacyjne mecze towarzyskie tak samo jak klubowe sa przygotowaniem do decydujących spotkań, przeglądem kadry itp
Tak w ogóle to myślałem że teraz Messi nie pojechał ale jak już się zjawił na zgrupowaniu to nie dziwi mnie to w końcu mają nowego coacha.

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 21 lis 2008, 17:10

ale kluby maja prawo a reprezentacje nie. tylko niezgodne z prawem pracy przepisy zmuszaja kluby to takich rzeczy

nie interesuje mnie czy xavi i messi chca sobie jechac pograc w pilke z ogorkami. naprawde. messi zarabia u nas ponad 9 milionow euro na reke i ma stanac na glowie by na to zapracowac. dodam ze koles nie przeszedl jeszcze zadnego calego cyklu przygotowan do sezonu

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 21 lis 2008, 17:23

rkoeman pisze:messi zarabia u nas ponad 9 milionow euro na reke i ma stanac na glowie by na to zapracowac. dodam ze koles nie przeszedl jeszcze zadnego calego cyklu przygotowan do sezonu
Myślę że swoją grą się odwdzięcza za niemałe zarobki i to nawet z nawiązką.
Zawsze można go też sprzedać i kupić jakiegoś niewolnika który reprę będzie miał głęboko, grać tymi co z repry już zrezygnowali (Totti, Nesta) albo do niej się nie nadają czyli nie maja international level - Taddei, Rasiak itp

Ponadto piszesz kumanie że nie chcesz całkowicie zlikwidować meczów reprezentacji a wtedy nie da się uniknąć meczów z ogórkami bo dla najlepszych praktycznie każdy mecz taki jest - oczywiście poza wielkimi imprezami.

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 21 lis 2008, 23:00

da sie - niech graja w czasie wolnym albo niech terminy meczow o punkty beda madrzej ustalane. no i federacje narodowe beda musialy odpowiadac finansowo za ew straty klubow

bardzo proste

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 22 lis 2008, 8:48

wszystko ladnnie Kuman. Tylko co znaczy madrzej i skad biedne federacje beda braly pieniadze.
Caly czas widze ze olewasz watek albo nie chcesz widziec, o checiach samych pilkarzy do reprezentowania barw narodowych.
Jeszcze jak podajesz przyklad Messiego to zwroc uwage ze tu federacja Argentyny potrafila sie dogadac z FCB w sprawie jego wystepow i chyba nie jest to zle rozwiazanie. I zwroc uwage ze taki Messi ktory kocha Barcelone, ktora go wychowala, wypromowala, zrobila gwiazda itp jednak chcial i napieral na gre w kadrze na malo waznych igrzyskach.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 22 lis 2008, 18:15

A propos odszkodowań http://www.kanonierzy.com/shownews_id-9 ... anie.shtml

A terminy reprezentacji pewnie że mogą być lepsze tylko jakie bo dla mnie dla klubu to żaden nie będzie odpowiedni.

Raczej małe są szanse na to abym w swoim życiu zagrał w jakiejś sportowej reprezentacji Polski ale tak czuję że mimo iż jak wcześniej pisałem jako kibic poza wielkimi imprezami mecze międzypaństwowe mam gdzieś to już jako sportowiec z dumą bym nosił orzełka na piersi nawet w starciu przeciwko Wyspom Dziewiczym i czułbym się przez to wyróżniony. I jakoś mało by mnie obchodziło jakie zdanie na ten temat mają prezesi Legii, Romy, Barcelony czy Lakers (w zależności gdzie bym grał :P ). Tak teraz sobie myślę, pewności na 100% oczywiście mieć nie mogę dopóki mnie nie powołają, więc pozostaje mi czekać :lol:

Edit:

Dobrze mi się wydawało że Messi nie został ostatnio powołany zdaje się na prośbę Barcelony więc o co wam teraz z nim loto :?:
Argentina: Juan Pablo Carrizo; Javier Zanetti, Martín Demichelis, Gabriel Heinze y Emiliano Papa; Maximiliano Rodríguez, Javier Mascherano, Fernando Gago y Jonás Gutiérrez; Carlos Tevez y Ezequiel Lavezzi. DT: Diego Armando Maradona. Suplentes: Sergio Romero, Nicolás Burdisso, Fabricio Coloccini, Daniel Díaz, Cristian Villagra, Luis González, José Sosa, Daniel Montenegro, Germán Denis y Lisandro López.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 22 lis 2008, 21:36

Chyba musiałeś czegoś nie zrozumieć Yukasz. Oczywiście Messi nie pojechał na ostatnie zgrupowanie i na kolejne mecze towarzyskie też nie pojedzie bo taka była umowa między klubem a federacją argentyńską. Brak powołań dla Messiego na mecze towarzyskie to 'nagroda' za to, że Barcelona puściła go na IO.

Nie widzę, aby ktoś tutaj w temacie ciskał się w sprawie Leo.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 23 lis 2008, 0:50

No właśnie nie rozumiem :arrow:
mistyk pisze:Pewnie, ze Lewandowski chetnie bedzie jezdzil na kadre, bo jest szansa, ze ktos go zauwazy, tylko po co na kadre i mecze z jakimis pseudo pilkarzami ma jezdzic Xavi czy Messi?
To mnie początkowo zmyliło i pomyślałem że jednak pojechał na ostatnie zgrupowanie. A skoro ma nie grać w meczach towarzyskich to chyba jest dobrze i znowu nie tak źle jeśli pogra tylko w meczach eliminacyjnych. A że tam są czasem słabeusze no to trudno, nawet taka Argentyna musi z kimś przecież grać w eliminacjach, tym bardziej że nikt Maradony nie zatrudnił tylko dlatego że poprzedni trener był brzydki i nawet im Messi jest potrzebny.
'Dobrze' że kontuzję odniósł w klubie na treningu a nie na treningu reprezentacji :wink:

Awatar użytkownika
Andrys
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Andrys » 23 lis 2008, 11:17

W końcu musi ktoś określi jakieś jasne prawa, między klubami, a reprezentacjami, bo nie można za bardzo faworyzować jednej ze stron. Wiele razy powołuje się gwiazdy 'na te mecze z pseudo piłkarzami', jednak z drugiej strony nie można zagrywać tak, jak np. Chelsea w zeszłym sezonie w sytuacji z Terrym, gdy po złapaniu drobnej kontuzji, ciągnęli go 2 mecze ligowe na zastrzykach, co odłożyło jego pauzę na kolejne tygodnie, akurat jak przypadały terminy reprezentacji...

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 10 lis 2011, 15:06

http://www.fcbarca.com/39357-kluby-beda ... iedzy.html
Kluby będą prosić FIFA o więcej pieniędzy

Nie ma już odwrotu. Europejskie Zrzeszenie Klubowe (ETC), które zrzesza ponad 200 klubów, na spotkaniu w Zurichu zadecydowało o zwróceniu się do FIFA i UEFA m.in. w sprawie podziału dochodów.

Zbliżają się czasy zmian w relacjach pomiędzy głównymi organizacjami piłki nożnej: FIFA oraz UEFA, a ETC. Przez cały wtorek przedstawiciele Europejskiego Zrzeszenia Klubowego pracowali nad przygotowaniem wspólnych żądań, które zostaną przedstawione FIFA i UEFA jeszcze w tym roku.

ETC już wcześniej udało się przekonać FIFA i UEFA, żeby płaciły klubom za udział ich piłkarzy w Mistrzostwach Świata i Europy. Jednak osiągnięcie to nie jest dla Zrzeszenia Klubowego wystarczające. ETC, pod przewodnictwem Niemca Karla Heinza Rummenigge, także prezydenta Bayern Monachium, chce wymóc na FIFA i UEFA, żeby płaciły także za udział ich piłkarzy w meczach towarzyskich. A jest to prawdziwa kopalnia złota dla narodowych związków piłkarskich.

Królewski Hiszpański Związek Piłki Nożnej na przykład zarobi dwa i pół miliona euro za mecz towarzyski pomiędzy Hiszpanią, a Kostaryką, który odbędzie się w przyszłym tygodniu. Z kolei kluby, które dostarczą im piłkarzy, nie zobaczą przysłowiowego złamanego grosza.

Kolejnym punktem zapalnym jest walka o zmniejszenie ilości międzynarodowych meczów towarzyskich, których liczba w ciągu ostatnich dwóch lat wzrosła. ETC chce zmniejszenia ilości meczów do jednego tygodniowo oraz połączenia tygodni, w których mają się odbyć dwa mecze.

ETC wysunie też wniosek o ubezpieczenie piłkarzy przez federacje na wypadek doznania kontuzji. W razie gdyby federacje nie miały takiej umowy z piłkarzami, kluby chcą mieć prawo do odmowy ich udziału w meczach. Do tej pory bowiem to kluby są obciążone konsekwencjami urazów doznanych podczas spotkań reprezentacji.

Prezydent ETC dolał dodatkowo oliwy do ognia wypowiadając się na łamach angielskiej gazety The Guardian. Powiedział, że nie do przyjęcia jest fakt, że na czele międzynarodowej piłki nożnej stoi organizacja FIFA, która została oskarżona o korupcję. Chodzi o dyskusyjny wybór Kataru na organizatora Mundialu 2022.

Źródło: Sport

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”