Dyplomacja.org

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Dyplomacja.org

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 20 lut 2005, 23:31

Chciałbym wam polecić grę internetową, która polega na prowadzeniu wybranego państwa.

Oto opis ze strony zaczerpniety:

Czy chciałbyś rozwiązać problem palestyński albo pokojowo zakończyć wojnę o Karabach lub Kaszmir? A może wolałbyś zmierzyć się z niemieckim deficytem budżetowym lub wydobyć z głębokiej biedy ludność Ukrainy? Marzy Ci się dokonanie pod sztandarami komunistycznych Chin inwazji na Tajwan albo odbudowa potęgi ZSRR pod wodzą Władimira Władimirowicza Putina? Jeżeli tak, to mamy coś właśnie dla Ciebie! Internetowa gra geopolityczna "Dyplomacja" pozwala zrobić to i wiele innych rzeczy. Tu losy państw i narodów zależą wyłącznie od Ciebie!

Internetowa gra geopolityczna "Dyplomacja" to rozgrywana poprzez forum utrzymująca wysoki poziom realizmu, aczkolwiek dająca dużą swobodę Graczom symulacja, w której poszczególni Uczestnicy obejmują wybrane kraje i jako najwyższe władze państwowe kierują ich polityką zarówno zagraniczną, jak i wewnętrzną. Po więcej szczegółów zapraszamy na forum "Dyplomacji".

Administracja oraz obecni Uczestnicy gry "Dyplomacja" gorąco zapraszają! Napiszmy przyszłość!

Dyplomacja

na ewentlualne pytania odpowiem na bierząco, gra startuje na początku marca. Jest to któraś już z kolei podobna gra ja uczestniczylem mniej lub bardziej juz w kilku i gorąco polecam, chodz nie ukrywam ze potrzebna jest wiedza i no troche czasu.

PS. ja bede grał Libia

Awatar użytkownika
doli
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: doli » 21 lut 2005, 16:05

hehe mnie sie idea tej gry podoba!! Może wreszcie wyrośnie jakis mądry polityk :P ja se zagram Mongolią czy czymś takim.... a tak przy okazji: bellus, jak ta gra będzie wyglądać?? Coś typu www.managerzone.com ??

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 21 lut 2005, 16:37

a więc tak przychodzi data rozpoczęcia gry (dajmy na to 15 marca chodz to jeszcze pewne nie jest) gracze znaja swoje panstwa. Wszystkie fakty historyczne, umowy miedzynarodowe wydażenia do tego 1 marca z zycia realnego wchodza do gry. Jednak 1 marca nastepuje jakby rozdwojenie swiatow realny sobie idzie swoimi torami (na to jeszcze nie mamy wplywu chodz moze z srodowiska dyplomacji wylonia sie pozniejsi liderzy ale to czas pokaze) i drugi swiat gry. Od tego momentu to co się dzieje w realnym swiecie nie ma zadnego wplywu na gre, w swiecie gry nie istnieje te fakty ktore mialy miejsce po dacie rozpoczecia gry.

Jest funkcja moderatora, który jest na swój sposób Bogiem, wyrocznia ktora reaguje na ruchy graczy. Czuwa nad realnością rozgrywki by np w Polsce nie wprowadzono z dnia na dzień monarchii. W sporach miedzy państwami, sporach militarnych on jest sędzią.

W swoim państwie jest się wladca - silą rzędząca. Wprowadza się wlasne ustawy podejmuje, rozne decyzje: od budowy rurociągu po wypowiedzenie wojny.

Wcielamy się w role polityków naszego państwa. Piszemy w pewien sposób pamiętnik naszego kraju. Na forum założone są tematy zatytułowane np. sprawy Libii, sprawy USA. W tych tematach własne są te pamiętniki gdzie piszem, że np wiceprezydent USA poleciał na konferencje w sprawie okręgu Darfur, etc. Tam publikuje się decyzje państwowe, etc.

Przelicznik czasu oczywiście jest inny:

1 dzien w realnym świecie to 1 tydzien gry.
2,5 miesiąca=1 rok.

ja tutaj tak po swojemu przedstawilem jak to wygląda, po pierwszych dwoch trzech dniach to latwiej zrozumiec i się czlowiek wczuwa.

tutaj są zasady

http://www.menzo.pl/dyplomacja/viewtopic.php?t=7

Handsome Boy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Handsome Boy » 21 lut 2005, 19:06

jak chce wziac panstwo co powinienem o nim wiedziec? czy moge wziac panstwo i moderator mi napisze wszelkie informacje potrzebne mi do rzadzenia czy musze sam znalezc (ludniosc, inflacja, budzet, podzial budzetu, pkb, bezrobocie, import, eksport, stosunki handlowe i inne)??

Awatar użytkownika
Kotek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kotek » 21 lut 2005, 19:36

Ej ja nie mam napisane, że dostałem jakieś państwi mimo iż się rejestrowałem. Kiedy w takim razie je dostanę???

Handsome Boy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Handsome Boy » 21 lut 2005, 19:49

Kotek pisze:Ej ja nie mam napisane, że dostałem jakieś państwi mimo iż się rejestrowałem. Kiedy w takim razie je dostanę???
jezeli dopiero dzisiaj, to przykro mi, ale holandie zglosilem juz wczoraj :twisted: :twisted:

mathiasek12
Żenujący nabijacz :/

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mathiasek12 » 21 lut 2005, 20:12

nie qiecie moze jakie panstwa sa jeszcze wolne?

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 21 lut 2005, 22:33

zawdi pisze:jak chce wziac panstwo co powinienem o nim wiedziec? czy moge wziac panstwo i moderator mi napisze wszelkie informacje potrzebne mi do rzadzenia czy musze sam znalezc (ludniosc, inflacja, budzet, podzial budzetu, pkb, bezrobocie, import, eksport, stosunki handlowe i inne)??
http://www.menzo.pl/dyplomacja/zgloszen ... szenie.php

wypełnia się to zgłoszenie wyżej plus rejestruje się na forum http://www.menzo.pl/dyplomacja/index.php

i cierpliwie czekac no to co się stanie i czy wasz nick będzie przy kraju na tej oto liście

http://www.menzo.pl/dyplomacja/zgloszen ... zajete.php

osobiście zachęcam do lektury forum tak zaznajomicie się z prawami rządzącymi grą.

co do listy państw wolnych to powiem tak wolne jest wszystko to co nie jest zajęte :p

osobiście uważam, że nie zajęte jeszcze a interesujące kraje to Sudan, Azerbejdżan ze względu na złoża ropy i to ze napewno gracz się tam nie będzie nudził.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 21 lut 2005, 22:39

Ja mam Szwajcarie. Pomyślałem sobie, że to bogaty kraj więc większych problemów chyba nie będzie ;)

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 21 lut 2005, 22:43

Tomusmc pisze:Ja mam Szwajcarie. Pomyślałem sobie, że to bogaty kraj więc większych problemów chyba nie będzie ;)
Rozsądnie, na początek bardzo dobre. Patryk gracz USA zaczynał od szwajcarii więc moze to jakis prognostyk :p. Generalnie najwazniejsze kraje zostały już obsadzone ale je zajeli najlepsi gracze bo wiadomo doświadczenie etc. Jednak jest wiele ciekawych krajów.

Np. gracz od Norwegii kiedyś dawno byl bliski stworzenia unii gospodarczej na kształt NAFTY miedzy NAFTA a skandynawia. To jest przykład na to, że przy kreatywności każdy kraj jest interesujący.

Handsome Boy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Handsome Boy » 22 lut 2005, 10:59

nie gram w to!!!!!
niejaki PISAKK zajal mi hiszpanie!!! :evil: :evil: :evil: :evil:
a niejaki KOTEK holandie!!! :evil: :evil: :evil:

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 22 lut 2005, 16:59

zawdi pisze:nie gram w to!!!!!
no już takie zasady: kto pierwszy ten lepszy

zawdi >> Wolne są jeszcze inne kraje UE takie jak szwecja, finlandia, dania, belgia, czechy, słowacja, słowenia, etc. Do wyboru do koloru.

mimo wszystko zachęcam do zabawy

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 22 lut 2005, 17:33

zawdi pisze: niejaki PISAKK zajal mi hiszpanie!!! :evil: :evil: :evil: :evil:
Co za podstępna gadzina z niego :twisted: :twisted:

Awatar użytkownika
Kotek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kotek » 22 lut 2005, 17:37

zawdi pisze: a niejaki KOTEK holandie!!! :evil: :evil: :evil:
Chamstwo w biały dzień! Co za gówniarstwo! Dosyć tego! :twisted:

Handsome Boy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Handsome Boy » 22 lut 2005, 17:45

bellus pisze:
zawdi pisze:nie gram w to!!!!!
no już takie zasady: kto pierwszy ten lepszy

zawdi >> Wolne są jeszcze inne kraje UE takie jak szwecja, finlandia, dania, belgia, czechy, słowacja, słowenia, etc. Do wyboru do koloru.

mimo wszystko zachęcam do zabawy
spoko bellus, wcale sie nie zdenerwowalem, ten post byl dla jaj. w skandynawii byloby mi za zimno :D , belgi nie lubie, europa srodkowa i balkany mnie nie interesuja!! poza tym UE nie jesty dla mnie kryterium.

ja chce hiszpanie :cry: :cry: :cry: :cry:
Pisakk pisze:Co za podstępna gadzina z niego Twisted Evil Twisted Evil
zgadzam sie z toba w calej rozciaglosci!!! jak on mogl tak bez konsultacji ze mna?!?!?! niech tylko sie dowiem kto to!!!
Kotek pisze:Chamstwo w biały dzień! Co za gówniarstwo! Dosyć tego! Twisted Evil
tez nie moge uwirzyc!!! co za niegodziwosc!!! holandia miala byc tylko zapasowa, ale i tak jak smial?!
Ostatnio zmieniony 22 lut 2005, 17:47 przez Handsome Boy, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”