1/2 finału: Niemcy - Hiszpania

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Zablokowany

Kto do Finału?

Niemcy
15
56%
Hiszpania
12
44%
Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

1/2 finału: Niemcy - Hiszpania

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 04 lip 2010, 13:02

Szykuję się rewanż za finał Mistrzostw Europy. Niemcy idą jak burza, odprawiają nie zostawiając żadnych wątpliwości kolejne ekipy i to uważane za jednych z faworytów do medali przed Mundialem. Nie ma co ukrywać, wyniki osiągnięte z Anglikami i Argentyńczykami - robią wrażenie. Wrażenie robi także ich gra, współpraca, kolektyw i pewność jaką prezentują na boisku. Mnie osobiście nie zaskakuje taki obrót spraw, bo od 2002 roku Niemcy liczą się praktycznie na każdym turnieju, z wyjątkiem Euro 2004. Hiszpanie prezentują się gorzej niż na poprzedniej imprezie mistrzowskiej, ale przełamali fazę ćwierćfinału i to oni wygrali ostatnie spotkanie, mimo, że z inną drużyną Loewa to kilku to pamięta dobrze. Nie są w takim gazie jak ich przeciwnicy, nastrzelali mniej niż połowę tego co oni- w tym 5 z 6 Villa, jednak spokojnie są w stanie zagrać to co potrafią. Dużo będzie zależało od tego czy trener La Roja ściągnie bezproduktywnego Torresa czy dalej będzie ten model stosował. To trochę zabija grę, tak samo jak dwóch defensywnych pomocników, jednak Ci akurat z Niemcami będą potrzebni.

Dla Hiszpanów to będzie inne spotkanie niż wszystkie poprzednie- ekipa Loewa nie ma żadnych kompleksów, będzie chciała grać swoją piłkę, a takiego przeciwnika La Roja jeszcze nie miała, więc liczę na zwycięstwo mimo wszystko Hiszpanów po bramce Villi. Wielu boli obecność Hiszpanów po takiej grze i kontrowersjach, ale lepiej być tu niż w domu i mieć przeje..ną prasę w swoim kraju. :lol:
Ostatnio zmieniony 04 lip 2010, 13:20 przez Jarzinho, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Re: 1/2 finału: Niemcy - Hiszpania

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 04 lip 2010, 13:07

Zamiast Torresa powinien grać Llorente, który w meczu z Portugalią pokazał się z niezłej strony. Jak nie Llorente, to ustawienie powinno być zmienione. Villa na szpice, a na skrzydło np. Navas, który może jest jeźdźcem bez głowy, ale zawsze by jakiś wiatr robił :lol: a w meczach Hiszpanów tego własnie brakuje. NIe wierzę, ze Cesc się pojawi, bo to by znaczyło, że nie zagra albo Busquets, albo Xabi, a skoro na Szwajcarię wyszli z dwójką defensywną w środku pomocy, to na Niemców tym bardziej tak wyjdą.
Stawiam na Niemców.

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 04 lip 2010, 13:14

Jakie kartki, jakie zawieszenia na finał?
Po ćwierćfinale wszystkie pojedyncze kartki są kasowane, żeby nie było tak jak z Ballackiem w 2002 roku. W finale/ meczu o 3 msc można nie zagrać tylko jak się dostanie czerwoną kartkę w półfinale.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 04 lip 2010, 13:18

Akarin pisze:Jakie kartki, jakie zawieszenia na finał?
Po ćwierćfinale wszystkie pojedyncze kartki są kasowane, żeby nie było tak jak z Ballackiem w 2002 roku. W finale/ meczu o 3 msc można nie zagrać tylko jak się dostanie czerwoną kartkę w półfinale.
Akurat tego nie pamiętałem. To dobrze przynajmniej nikt nie będzie miał w głowie ewentualnej absencji i nie odstawi nogi. Wykasuję tą część.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 04 lip 2010, 13:38

Jeśli Niemcy czegoś nie spieprzą, jak np. w meczu z Serbią, to powinni spokojnie wygrać (i tak też już dziś postawiłem). Podolski i Klose w lidze grają piach, goli nie strzelają, a na mundialu przemiana o 540 stopni :lol: Tu nie ma nawet czego komentować, nasi zachodni sąsiedzi są cholernie skuteczni, i jeśli Hiszpanie pozwolą im oddać kilka strzałów, to pewnie będzie ... kilka goli :wink:

Awatar użytkownika
prawiehenry
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: prawiehenry » 04 lip 2010, 22:44

ja caly czas mialem nadzieje ze Niemcy przegraja nie lubie ich choc uznaje to ze bardzo dobrze graja i mimo tego co bym sobie zyczyl obawiam sie zo to oni wygraja te mistrzostwa choc mam nadzieje ze Holandia powstrzyma ich w finale bo mam przeczucie ze z Hiszpania poradza sobie bez wiekszych problemow patrzac na to jak zagrali np z Paragwajem licze jeszcze na to ze kazdy mecz jest inny i Hiszpanie po wywalczeniu historycznego polfinalu dostana skrzydel

Awatar użytkownika
VADER
Rezerwowy
Rezerwowy
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: VADER » 05 lip 2010, 12:24

No no to już jutro zobaczymy 1 półfinał Holandia-Urugwaj.Wydaje się że Oranje są zdecydowanym faworytem tego meczu tym bardziej,iż nie zagra w tym meczu Luis Suarez pauzujący za czerwoną kartkę.Już sam awans do czołowej czwórki mundialu dla Urugwaju jest wielkim mega sukcesem.Ten mały kraj zrobił już sobie i swoim kibicom wielki prezent.Zapewne myślą podobnie Holendrzy opromienieni pokonaniem Brazylii.Fakt że dla Urusów brak Suareza może być niemal nierealny do zastąpienia,ale znając trenera Tabareza zastąpi Luisa zapewne Abreu który w meczu z Ghaną nie był może zbytnio widoczny,jednak to gracz o wielkim doświadczeniu.Już nie raz się zdarzało iż Holendrzy lekceważyli inne zespoły.Mam przeczucie że teraz może być podobnie.Wystarczy poczytać anglojęzyczne tłumaczenia holenderskiej prasy.Nigdy nie byłem fanem holenderskiej piłki.Typowy ze mnie antytulipan (mam do Holendrów własne prywatne animozje).Jestem człowiekiem który kocha piłkę jaką pokazują gracze z Ameryki Południowej-głównie Paragwajczycy,Chilijczycy i właśnie Urugwajczycy.Tam nie ma parcia na grę z żelazną taktyką,stylu "Obrony Częstochowy" i zbytniego dbania o własne cztery litery.Wielu z Was zapewne uzna mnie za szaleńca,jednak nie widzę przeciwskazań aby to Urugwaj jutro okazał się lepszy od zbyt pewnych siebie Holendrów.Obstawiłem wygraną Urusów...2:1.Za to pojutrze mecz który jest przedwczesnym finałem.Po tym jak (niestety) wygrali gracze Loewa upokarzając Argentynę,to teraz Hiszpania im niestraszna.Styl gry "La Furia Roja" po meczu z Paragwajem jest delikatnie mówiąc "bez jaj".Styl gry Hiszpanii z meczu na mecz jest coraz słabszy a Szkopów coraz lepszy.Nienawidzę Szkopów,ale ten team gra o 2 klasy lepiej niż ekipa Del Bosque.Sam David "El Guaje" Villa nie może wygrać meczu po raz kolejny-niema zbytniego wsparcia.Na Niemców to będzie STANOWCZO za mało.W moich oczach Hiszpania straciła szacunek po tym jak wygrali mecz z Paragwajem w "brudnym" stylu nieogodnym tego zespołu.Serce mówi iż Hiszpania wygra,ale rozum podpowiada,że do finału niestety awansują Niemcy którzy co najsmutniejsze zdobędą Mistrzostwo Świata:-(

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 05 lip 2010, 12:29

VADER pisze:.Zapewne myślą podobnie Holendrzy opromienieni pokonaniem Brazylii.
Raczej nie. Holendrzy chcą wreszcie zgarnąć pełną pulę i po wyeliminowaniu Brazylii na pewno nie darowaliby sobie odpadnięcia w meczu z Urugwajem.
VADER pisze:Jestem człowiekiem który kocha piłkę jaką pokazują gracze z Ameryki Południowej-głównie Paragwajczycy,Chilijczycy i właśnie Urugwajczycy.Tam nie ma parcia na grę z żelazną taktyką,stylu "Obrony Częstochowy" i zbytniego dbania o własne cztery litery.
Gdzie Paragwaj a gdzie Chile? Przecież Paragwaj gra defensywną piłkę opartą na obronie. Nie to żebym ich zaraz krytykował, ale trochę dziwi mnie ten wpis bo w takim Paragwaju to właśnie żelazna dyscyplina taktyczna i dbanie o własne cztery litery wydają się być kluczem.

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 05 lip 2010, 13:25

Mentor pisze:
VADER pisze:.Zapewne myślą podobnie Holendrzy opromienieni pokonaniem Brazylii.
Raczej nie. Holendrzy chcą wreszcie zgarnąć pełną pulę i po wyeliminowaniu Brazylii na pewno nie darowaliby sobie odpadnięcia w meczu z Urugwajem.
Holendrzy są w tym nieźli. Na Euro 2008 w grupie ograli mistrzów i wicemistrzów, żeby potem odpaść z Rosją. Ale teraz pewnie nie będą się pierdolić i awansują. Urugwaj bez Suareza, Holandia z rozpędzającym się Sneijderem i Robbenem - nawet te dwie indywidualności moga przesądzić o wyniku jeśli będzie im szło pod górkę.

Co do meczu Niemcami z Hiszpanami teoretycznie Hiszpania nie ma szans. Niemcy idą jak burza, strzelili już 13 bramek, stracili tylko 2. Hiszpania z kolei człapie się z rundy na rundę dzięki słabym rywalom i tylko jeden mecz (z Hondursaem) wygrali różnicą więcej niż jednej bramki. Mają także masę szcześcią. Niemniej mecz meczowi nierówny, będzie inna mobilizacja, inne przygotowanie, Niemcy bez Muellera - może być różnie.

Drużyna Loewa w każdym meczu zaskakuje. Mimo, że spotkanie z Argentyną było ich piątym na tym turnieju to i tak zaskoczyli Albicelestes nowinkami taktycznymi i rozgrywaniem piłki. Wszystkie gole jakie strzelają to solidnie wypracowane sytuacje - nie ma tam przypadku, bramek po rykoszetach itp. Będzie dobre widowisko. Postawiłbym na Niemców, ale Hiszpania to nie ogórki i stoją przed życiową szansą.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 05 lip 2010, 19:43

Wydaje mi sie ze Hiszpania ma ogromna szanse zaskoczyc Niemcow i ich wyeliminowac. Ogladalem wszystkie mecze Niemcow i najlepiej grali kiedy przeciwnik rozgrywal futbol otwarty. Kiedy sami musieli atakowac jak z Serbia czy Ghana ich grala byla slaba. Atak pozycyjny Niemcow wydaje sie byc ich bardzo slaba strona. I tu tkwi problem bo Hiszpania sie nie cofnie i nie bedzie grac z kontry. Chociaz moze......

W kazdym razie licze ze Torres nie bedzie gral w pierwszym no i moze Sfinks zaryzykuje i zdejmie Xabiego kosztem Cesca.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 05 lip 2010, 20:02

Moim zdaniem jest wręcz odwrotnie to znaczy, że styl gry reprezentacji Hiszpanii pasuje idealnie Niemcom. Hiszpanie będą się starali grać swoją piłkę a więc klepanie (pewnie za wolne) i będą ustawieni raczej wysoko bo inaczej nie rozegrają dobrego ataku pozycyjnego. Łatwiej jest kontrować zespół ustawiony wysoko a nie cofnięty.

Nie może być też tak, że Hiszpanie z jednej strony będą chcieli klepać piłką a z drugiej cofną obronę bo odległości między liniami nie mogą być zbyt duże.

Mam nadzieję, że Niemcy nie siądą bardzo mocno na rywalach bo z pressingiem już na linii środkowej mogą sobie Hiszpanie nie poradzić. No chyba, że wreszcie zagrają na miarę swoich możliwości, ale skoro do tej pory nie grali to raczej się tego nie spodziewam.

Gdyby miał ocenić procentowo szanse drużyn to dałbym 66 do 33 na korzyść Niemców jeżeli obydwa zespoły zagrają mniej więcej tak jak grały do tej pory. Jednocześnie uważam jednak, że Hiszpanie mają jeszcze wolne zasoby i mogą grać zdecydowanie lepiej. Nie wiem jak to wygląda u rywali bo to stosunkowo nowy zespół i nie do końca wiadomo na co ich stać. Del Bosque kilkoma zmianami mógłby na pewno zwiększyć szanse swojego zespołu, ale nie uwierzę dopóki nie zobaczę.

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 05 lip 2010, 20:59

Bienias pisze:Wydaje mi sie ze Hiszpania ma ogromna szanse zaskoczyc Niemcow i ich wyeliminowac. Ogladalem wszystkie mecze Niemcow i najlepiej grali kiedy przeciwnik rozgrywal futbol otwarty. Kiedy sami musieli atakowac jak z Serbia czy Ghana ich grala byla slaba. Atak pozycyjny Niemcow wydaje sie byc ich bardzo slaba strona. I tu tkwi problem bo Hiszpania sie nie cofnie i nie bedzie grac z kontry. Chociaz moze......

W kazdym razie licze ze Torres nie bedzie gral w pierwszym no i moze Sfinks zaryzykuje i zdejmie Xabiego kosztem Cesca.
Na mecze grupowe nie patrz. Dla Niemców to przeszłość. Oni 4 razy w historii MŚ przegrali w grupie - w 1954 (złoto) 1974 (złoto) 1982 (srebro) 1986 (srebro). Zawsze się napędzają w kolejnych fazach turnieju. Przykłąd, który wszyscy pamiętamy? Euro 2008 - przegrali z Chorwatami i ledwo ledwo ograli Austriaków, żeby potem sprać Potugalię z Ronaldo w składzie, który za tamten sezon dostał ZP.

Z Serbią nie musieli atakować - to Serbia musiała ich zaskoczyć, żeby utrzymać się przy życiu.

PS.

Anglicy żartobliwie i na otarcie łez wspominają, że są lepsi od Argentyny, bo choć stracili tyle samo bramek to jednak dwa im strzelili. A i nawet ostateczny wynik brzmiał lepiej 4-1. To ja w takim razie chcę tylko Anglikom wypomnieć, że my w dwóch ostatnich meczach z Niemcami, na turniejach przegraliśmy 1-0 i 2-0. Czyli jesteśmy lepsi i od Angoli i Argentyny. Bo przez 180 minut przegraliśmy 3-0. Oni stracili 4 gole raptem w 90 minu :twisted: :twisted: :twisted:

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 05 lip 2010, 21:29

Ebi pisze:Czyli jesteśmy lepsi i od Angoli i Argentyny. Bo przez 180 minut przegraliśmy 3-0. Oni stracili 4 gole raptem w 90 minu
Kto jest lepszy ten jest ale Boruc na pewno od wszystkich bramkarzy angielskich.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 05 lip 2010, 21:40

Bienias pisze:Kiedy sami musieli atakowac jak z Serbia czy Ghana ich grala byla slaba.
Na mecz z Serbią bym się nie powoływał. Grali w osłabieniu przed większość spotkania, a i tak grali lepiej od Serbów. Mieli więcej strzałów (i to blisko dwukrotnie), mieli większe posiadanie piłki, wykonywali więcej rożnych. Zmarnowali masę okazji (w tym karnego)- i tu można mieć do nich pretensje, ale nie w grze jako takiej, bo przeważali. A grali w osłabieniu, to chyba świadczy, że jednak są mocni.

Tak jak Mentor pisze - do tej pory Hiszpania raczej zawodzi i nie zanosi się na to, by nagle mieli zaskoczyć z jakąś znakomitą piłką. Bardziej bym się skłaniał ku opcji kolejnej pewnej wygranej Niemców. Choć tu też różnie może być, bo przecież Mueller nie zagra, a dziś ponoć Khedira i chyba Friedrich nie trenowali.
Kto jest lepszy ten jest ale Boruc na pewno od wszystkich bramkarzy angielskich.
Od Joe Harta lepszy nie jest, niezależnie od tego, jak bardzo byś sobie tego życzył.

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 05 lip 2010, 22:05

fieldy pisze:Od Joe Harta lepszy nie jest, niezależnie od tego, jak bardzo byś sobie tego życzył.
No tak, nic nie wpuścił, nie ważne że nie grał.
To tak jak to że ktoś strzeli gola nie ważne że samobója :haha:

Zablokowany

Wróć do „Piłka nożna na świecie”