11. sezonu 2009/2010

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Pawel875
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 29

11. sezonu 2009/2010

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 07 cze 2010, 23:16

Sezony w najlepszych ligach już dawno się skończyły, chodzi mi o 5 najlepszych lig, bo z nich wybierzemy 11. sezonu (Premier League, Ligue 1, 1. Bundesliga, Serie A i Primera Division). Niech każdy krótko opisze, dlaczego akurat ten gracz, a nie inny. Zaczynam

taktyka 4-4-2

BRAMKARZ: Julio Cesar (Inter) - tutaj mógłbym jeszcze zastanawiać się nad Petrem Cechem, który również zaliczył świetny sezon, nieraz ratował zespół świetnymi paradami, ale oboje mieli wpadki (bardzo rzadko). Cesar wygrał jednak więcej więc jemu należy się ta pozycja

STOPER: Gerard Pique (Barcelona) - pewny w defensywie, jak na stopera również świetny w ofensywie (jak się swego czasu pisało, w ataku dawał więcej zespołowi niż Ibra :lol: ) dziś jeden z najlepszych na swojej pozycji

STOPER: Lucio (Inter) - tutaj jest podobna sytuacja jak z Pique, jak na obrońce (co dziwne) nie łapie głupich kartek, niechciany w Bayernie, a jednak pokazał, że mimo podeszłego (jak na futbolistę) wieku może jeszcze z 3 lata pograć na najwyższym poziomie

PRAWY OBROŃCA: Maicon (Inter) - Dani Alves ma pecha, że jest brazylijczykiem, bo jednak trzeba przyznać, że Alves i Maicon to dwójka najlepszych prawych defensorów świata. I tu jest podobnie jak z sytuacją bramkarza, Maicon więcej wygrał, więc Maicon tu zostanie obsadzony, nawet Dunga raczej preferuje Maicona, co tym bardziej przemawia za obrońcą Interu

LEWY OBROŃCA: Ashley Cole (Chelsea) - to był jego sezon, pewniak w defensywie, jak i w ofensywie, w tym sezonie o ile się nie mylę strzelił najwięcej bramek, jeśli chodzi o ilość strzelanych bramek osobiście. Ciężko było go przejść w obronie i powstrzymać w ataku

ŚRODKOWY POMOCNIK: Wesley Sneijder (Inter) - kolejny po Lucio niechciany w poprzednim klubie, a jednak rozegrał najlepszy sezon w karierze, słynne bramki z dystansu, rzuty wolne. Mourinho po nieudanym 1. sezonie w Interze pod względem transferów tym razem trafiał za każdym razem w dyche, czego kolejnym przykładem jest Wesley

ŚRODKOWY POMOCNIK: Cesc Fabregas (Arsenal) - absolutny lider zespołu, najlepszy strzelec klubu, póki nie doznał kontuzji, Arsenal liczył się w walce o mistrza. Robił wielką różnice, dlatego nikt inny nie mógł tu trafić zamiast niego

PRAWY POMOCNIK: Cristiano Ronaldo (Real Madryt) - trzeba jednak przyznać, że drogi, ale dobry zakup Realu, razem z Higuainem ciągnął zespół do przodu, ale jednak nic nie zdobyli :lol: . Cristiano nie ma się czego wstydzić, rozegrał dobry sezon

LEWY POMOCNIK: Arjen Robben (Bayern) - zdecydowanie najlepszy zawodnik Bayernu, z konieczności na lewej flance, pociągnął zespół na spółę z Ivicą Oliciem do finału Champions League, przegranego, ale trzeba przyznać, że i tak zrobił wiele

NAPASTNIK: Lionel Messi (Barcelona) - nieumieszczenie w tej jedenastce Messiego to grzech. Nie tłumacze dlaczego akurat on

NAPASTNIK: Didier Drogba (Chelsea) - tu miałem już dylemat zastanawiając się między Rooneyem, a Drogbą, jednak tu wszystko wskazuje na Didiera, on jest królem strzelców, on jest mistrzem kraju. koniec

Jeszcze dam 7-osobową rezerwę, której nie chce mi się opisywać, i tak już sporo napisałem :lol:
- Petr Cech
- Walter Samuel
- Branislav Ivanović
- Darren Fletcher
- Esteban Cambiasso
- Xavi
- Diego Milito

Troche ofensywna jedenastka wyszła, ale co tam

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Re: 11. sezonu 2009/2010

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 07 cze 2010, 23:20

troche nie rozumiem, dałeś Drogbę, ale Rooney'a nawet na ławce nie widzisz? co do pierwszej 11 wydaje mi się, że wszystko jest ok, bo co do rezerwy to dyskutowałbym, wspomniany już brak Rooneya na przykład

Pawel875
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 29

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 07 cze 2010, 23:22

Fakt, miałem to właśnie poprawić, ale dzięki za zauważenie błędu, chociaż i tak szkoda usuwać Milito :lol:

Awatar użytkownika
jordan20
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jordan20 » 03 gru 2010, 23:41

wrzucam tu by nie tworzyc nowego watku

na stronie fify mozna glosowac na 11-stke roku - http://www.uefa.com/community/teamoftheyear/index.html

niby taka w miare powazna strona a kwiatkow co nie miara

1 - brak alvesa,guardioli,evry,rooneya (chociazby za swietna wiosne),nesty,t.silvy,nasriego,busquetsa,
2 - obecnosc :
bramkarze - stekelenburga(za raptem udany mundial-jakby nie bylo lepszych bramkarzy w 2010 r) czy pionka eduardo z mocarnej ligi portugalskiej (pewnie za te karne co bronil na mistrzostwach pzreciwko anglii ma dozywotni abonament w tego typu rankingach-niczym kaka i buffon w poprzednich latach)

obroncy-jakis douglas z twente,hangeland tez srednio sie tu nadaje,nie mowiac o diawarze i absolutny hit - bastos czyli gosciu co zagral chyba 5 na 50 meczow (w lyonie jest skrzydlowym)jako obronca i juz jest w 5-tce najlepszych na swojej pozycji

pomoc-johnon z mc za grzanie lawy na jesieni chyba jest (fakt,ze gdyby nie trener debil to gralby wiecej,bo potencjal ma duzy)

atak-kompletnym nieporozumiem jest obecnosc wsrod najlepszej 10-tki gwiazdki z belgii-lukaku-noz qrwa przeciez conajmniej 50 gosci gralo lepiej od niego w 2010 r a tu jakis szczeniak w plebiscycie

z tej listy wybralem -
iker
lahm,lucio,pique,cole
ronaldo,xavi,sneijder,iniesta
villa,messi
mourinho
z wyraznym zaznaczenie ze taka 11-stka nie wygralaby ani lm ani zadnej liczacej sie ligi

Etus2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Etus2 » 04 gru 2010, 0:14

a za co guardiola ? za wygranie ligi ? tez mi wyczyn :shock:

bastos cale mistrzostwa gral na lewej i z tego co pamietam spisywal sie bardzo dobrze.

moja

iker
maicon-pique-samuel-cole
ronaldo-xavi-snajder-malouda
messi-forlan

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 04 gru 2010, 0:15

Bonuci,Rise,Bastos,Lukaku, nie no jakieś jaja, może pojade troszke miłością do MU ale brak Rooneya czy Naniego.....piekne kwiatki

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 04 gru 2010, 11:57

MGiggs pisze:może pojade troszke miłością do MU ale brak Rooneya czy Naniego.....piekne kwiatki
Rooney- owszem, ale Nani? Z Manchesteru to jeszcze Valencie bym wyróżnił, mial swietny sezon.

moja 11

Cesar
Maicon-Samuel-Lucio-Cole
Robben-Fabregas-Cambiasso-Iniesta
Messi-Forlan

van Marwijk (Nie lubie Mourinho i nie bylbym w stanie na niego zaglosowac :])

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 04 gru 2010, 14:54

Nani mial rewelacyjną 2 częsc sezonu i sam jako fan Arsenalu powinieneś pamiętać jego gola z Wami.Moge dyskutować jeśli podasz mi liste lepszych od niego skrzydłowych w sezonie, bo ta co dała uefa to sam wiesz.Rise i Bonuci to dla mnie istna miazga, Lukaku też

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 04 gru 2010, 17:24

Bonucci rozegrał bardzo dobry sezon. Zaowocowało to powołaniami do reprezentacji i transferem do Juve.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 04 gru 2010, 17:32

Bent też miał genialny sezon

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 04 gru 2010, 17:37

Bent też miał genialny sezon
Nie wiem, bo nie śledziłem jego poczynań. Wiem za to, że Bonucci spokojnie zasłużył do nominacji, co nie znaczy, że powinien się znaleźć w tej pierwszej jedenastce.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 04 gru 2010, 17:39

Rzecz jasna grał lepiej od Vidica czy Terrego. Ten Lukaku tak samo..

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 04 gru 2010, 17:44

Rzecz jasna grał lepiej od Vidica czy Terrego.
A czy ja napisałem, że grał lepiej?? Wiem obu nie ma w tym rankingu, ale to nie znaczy, że podanie Bonucciego do niego to kpina tak jak to napisałeś. Każdy kto choć trochę interesuję się Seria A wie, że ma on za sobą bardzo dobry sezon.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 04 gru 2010, 17:54

Tylko mi nie mów że nie ma mase obrońców lepszych od niego? Ostoja Bari, równie dobrze mogli dać Cahila z Boltonu czy Nielsena z Blackubern.To samo z Lukaku

Awatar użytkownika
Marq
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marq » 04 gru 2010, 17:58

Rise i Bonuci to dla mnie istna miazga, Lukaku też
Jak byś choć trochę się ignorancie orientował w piłce włoskiej to byś wiedział, że Bonucci to jedno z największych objawień poprzedniego sezonu. Za darmo się powołań w tym wieku jako środkowy obrońca do reprezentacji nie dostaje. Kosztował Juventus 16 mln, a to o czymś świadczy, ale co ty możesz o tym wiedzieć zaślepiony fanie MU.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”