Horrory - Strona 5

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 23 mar 2005, 13:44

RoRo pisze:A czytales moze ksiazke ze sie spytam ?? :P:P:P

Tak się składa, że tak. Były dwa wątki: Klubu Dumas i "Dziewiątych Wrót". Pomimo tego, że drugi był rzeczywiście satanistystyczny to powieść nie traciła pogodnego charakteru. Sensacyjny owszem, ale miejsca na siły nadprzyrodzone było niewiele i było to tak niedopowiedziane, że nie ma się nad czym zastanawiać...
Więcej płonących zamków nie pamiętam 8).

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 17 kwie 2005, 0:58

Widzę, że się dużo pozmieniało do ostatniej wizyty 8).

W kazdym razie jestem po obejrzeniu "Lśnienia" no i wrażenia niesamowite. Jeśli ktoś jeszcze oglądał "Królestwo" Larsa von Triera, gdzie w pewnym szpitalu, zmarli chodzą obok chorym i lekarzy, to wiadomo jaki był pierwowzór. Kiedy zobaczyłem pierwsze sceny filmu, pomyślałem, że Nicholson już zaczął grać świra. Się trochę pomyliłem, bo później "Here's Johnny" i śmiech do barmana, po prostu zapada w pamięć na stałe. Poza tym żałuję, że zobaczyłem go dopiero teraz, bo się zdążyło parę rzeczy przeczytać i obejrzeć i pewne rzeczy są przewidywalne... Np. można spokojnie pisać pracę "Dlaczego każdy dobry murzyn musi zginąć w amerykańskim filmie". Ta hiperpoprawność w Ameryce nie pozwala im stawiać czarnych w złym świetle, więc przynajmniej pokazują, że nie ma dobrych, skoro wszystkich wybili 8). Oczywiście poprawność nie przeszkadza w polish joke'ach, ale już inna sprawa.
Bohaterka, niezwykle seksowna brunetka, o długich kręconych zębach, była straszniejsza nawet od panienki, z którą całował się Nicholson :twisted:. Ogólnie extra film.

Chyba od roku nie oglądałem drugiego tak dobrego filmu. King oczywiście tradycyjnie zbeształ film :shock:. To w takim razie ciekawe co u niego w głowie siedzi, skoro to było dla niego zbyt łagodne.

Awatar użytkownika
Bonso
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bonso » 17 kwie 2005, 1:07

"Lśnienie" to nie tylko najlepszy horror jaki widziałem, ale takze jeden z najlepszych filmów ! Jeśli istnieje człowiek który podczas oglądania "Lśnienia" się nie przestraszył to niech napisze !
Z innych horrorów, podobała mi się "Burza Stulecia", " Candyman".

Jednach książek i adaptacji ich, autorstwa Stephena Kinga nic nie przebije.

PS. Najlepsza w "Lśnieniu" była zielona pani w wannie, jak to my ją nazwalismy : Sexy Lady :P

PPS: A juz naprawde wymiatającym horrorem jest " Harry Potter", tam sie trzeba bac przez cały film, a nijagorsze zaczyna się już na początku kiedy pojawia się tytuł. Boshe jak ja sie bałem, że ten fuiilm będzie trweał dłużej niż 3h...

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 17 kwie 2005, 1:36

Obrazek

No właśnie ta miła pani z wytrzeszczem, co żoną Jacka niby była, o wiele bardziej straszna postać od szacownej Sexy Lady (rewelacyjne pseudo :lol:).

Poza tym wszelkim miłośnikom filmu trzeba polecić tą stronę http://www.film.org.pl/prace/lsnienie.html . Zastanawiałem się po obejrzeniu co u diabła robił tam gość w przebraniu psa, przecież to kompletnie nie pasowało. W dodatku okazało się, że Jacek był już wcześniej w hotelu, zanim zaprosił rodzinkę, a młody nawet nie wiedział, że grał w horrorze. Pamiętacie może scenę, kiedy łysy murzyn odbierał telepatycznie wiadomość od małego? Ponad 120 razykręcona była...

PS. "Nudzą Jacka takie sprawy, ciągła praca, brak zabawy"- idealne motto dla moderatora :twisted:.

Obrazek

Awatar użytkownika
Sero
El Nerazzurro
Reputacja: 3

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sero » 30 kwie 2005, 9:41

Kiedys zapuscilem tego linka jednak widzialo go malo osob , a to naprawde bardzo ciekawe doswiadczenie naukowo polecam (prawie) kazdemu http://members.home.nl/saen/Special/zoeken.html emocje gwarantowane :D
Godne horroru

Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 3
Kibicuję: Everton
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 30 kwie 2005, 10:07

serek408 pisze:Kiedys zapuscilem tego linka jednak widzialo go malo osob , a to naprawde bardzo ciekawe doswiadczenie naukowo polecam (prawie) kazdemu http://members.home.nl/saen/Special/zoeken.html emocje gwarantowane :D
Godne horroru
To też jest niezłe http
://www.gry.jeja.pl/britney.html
Zasad chyba nie musze tłumaczyć, ale zeby zachęcić dodam, że gra się tu o to by rozebrać Britney... :lol:

Awatar użytkownika
artur.makaveli
Żenujący nabijacz :/

r a n k i n g

Post Wyświetl pojedynczy post autor: artur.makaveli » 07 sie 2005, 0:38

1. The Blair Witch Project
2. The Ring 1, 2
3. The Grudge-Klatwa
4. Blade 1, 2, 3
5. Pila
6. Freddy Kruger
7. Final Destination 1, 2
8. Moje zycie :-)
9. Gra Far Cry momentami niezle daje w kosc
10. Blair Witch 2

Awatar użytkownika
bobi
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bobi » 07 sie 2005, 0:49

Ja jakos za horrorami nie przepadam. Bo jak juz jakis ogladam to pozniej sie troche boje i nie chce dalej ogladac ale z drugiej strony zzera mnie ciekawosc jak ten film sie zakonczy. Moj kumpel raz odgladal the ring z dziewczyna i po filmie jak ona poszla do gory to on zadzwonil do niej na telefon. Podobno tak piszczala ze strachu ze pobudzila nawet sasiadow :lol: (na koniec the ring puszczaja ta tasme widzom ze niby to teraz oni maja zginac po tygodniu)

Awatar użytkownika
K@rolas_RSP
Grafomańskie harakiri

Post Wyświetl pojedynczy post autor: K@rolas_RSP » 07 sie 2005, 4:01

to może znacie jakieś stronki z których można ściągnąć fajne filmy ???

Awatar użytkownika
rebuzz
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rebuzz » 16 sie 2005, 1:08

aktualnie na polsacie leci "omen 2"

tydzien temu ogladalem "jedynke" i jakos specjalnie straszna nie byla ,aczkolwiek nie byl to film nudny ...

zobaczymy co przyniesie druga czesc bo jeszcze nie widzialem ;] ( ale za jakies 2 godziny zobacze :wink: )

Awatar użytkownika
coco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1463
Kibicuję: Inter Mediolan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 16 sie 2005, 9:47

Piła to raczej bardziej Thriller niz horror :wink:

Forza Inter :!:

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 16 sie 2005, 10:17

Dziecko Rosemary - takie horroy z wątkami satanistycznymi lubię najbardziej. W siekankach nie ma się czego bać ;)

The Ring- mino wszystko już można powiedzieć, że klasyka. Dobry horror trzyma w napięciu. Pozatym ciekawy co również się liczy.

Omen - no i to jest klasyka :) świetnie zrobiony z odpowiednią muzyką.

Ptaki - geniusz Hithock'a :D Dilm bez jakiś świetncyh efektów specjalnych lub czegoś w tym stylu, ale ta oprawa i budowania napięcie - KLASA SAMA W SOBIE

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 16 sie 2005, 10:25

Horrory w/g mnie :
:arrow: Lśnienie [film ciut lepszy niż książka, która za długo się rozwijała]
:arrow: Psychoza
:arrow: Ptaki
:arrow: Red Rose [też na podstawie powieści Kinga - obejrzyjcie film - ponad 3 h ale .....]

Widziałem wyżej Final Destination, ale tam to głównie efekty dobre były a fabuła .... pozostawiała wiele do życzenia [lubie bardzo zaskakujące końcówki, to chyba takie przyzwyczajenie po książkach Harlana Cobena :wink: ]
A w Final Destination końcówka z tym dzickiem co mu grill .......a szkoda gadać

Awatar użytkownika
Bonso
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bonso » 16 sie 2005, 11:22

a ja się nie moge nadziwić ludziom którzy mówią, że "Teksańska Masakra Piłą Mechaniczną" jest horrorem. Jakoś nie miałem okazji wcześniej i film obejrzałem kilka tygodni temu. Tak jak ja sie na tym uśmiałem, to na mało jakiej komedi tak było. Film co prawda niezły, ale jesli mają robić takie horrory to ja dziękuje bardzo.

Co do rankingu horrorów, zdecydowanie popiram fieldy'ego. Co prawda nie oglądalem Czerwoej Róży, ale w najbliższym czasnie na pewno to zrobie. Dodałbym jeszcze The Blair Witch Project, film zrobił na mnie ogromne wrażenie, szczerze polecam.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 16 sie 2005, 11:25

Bonso pisze:The Blair Witch Project
ale tylko pierwsza część - która skończyła się jak sie skończyła , ale ogólnie była lepsza o niebo od części drugiej

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”