Ekstraklasa w sezonie 2010/2011 - Strona 55

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 698

Re: Ekstraklasa w sezonie 2010/2011

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 27 maja 2011, 21:46

No zgadzam się , ale wątpie by klub miał prawo odmówić zawodnikowi urzadzenia sobie ślubu

----

edit założe się , że w kontrakcie ma możliwość wzięcia urlopu w wyjątkowych okolicznościach a własny ślub to taka okoliczność

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 27 maja 2011, 21:58

jimmy czytasz siebie... jaki urlop? ja juz pisalem, ze sportowiec to specyficzny zawod... nie masz tam urlopu do wyboru. On zbija niezla kapuche o ktorej statystycznemu Polakowi sie nie snilo. Tak ma wpisany urlop w kontrakt okreslony w przerwie rozgrywek - Tak jak nauczyciel nie ma urlopu kiedy chce jak inni pracownicy. Przeciez to co piszesz to taka groteska... moze przerysowana ale jednak - trenerze nie gram jutro biore urlop.
j1mmy pisze:Czy lekarz tez nie powinien brac ślubu w sobotę bo musi mieć dyżur ?

I w kolo Macieja... SPECYFICZNY ZAWOD... czy jesli lekarz planuje rok wczesniej slub, ba pol roku... 2miesiace przed to wie czy w danym dniu bedzie mial dyzur? NIE, grafik jest ustalany na bieżaco, nie z rocznym wyprzedzeniem... Czy zawodowy pilkarz wie, ze w majowy weekend bedzie mial mecz ligowy, obojetnie w ktorym roku? TAK :!: chyba, ze jest debilem
Nie da sie zawodow sensu stricte porownywac do zwyczajnych zjadaczy chleba
j1mmy pisze:No zgadzam się , ale wątpie by klub miał prawo odmówić zawodnikowi urzadzenia sobie ślubu
TAK, jesli to koliduje z planami klubu
j1mmy pisze:Ślub to w życiu rzecz ważna i trudna organizacyjnie i w polskich realiach bardzo trudna w organizacji np w lipcu
moze zorganizowac w czerwcu.... podobno najchetnie wybierany przez przyszlych malzonkow miesiac ....

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 27 maja 2011, 22:15

czeher czytam siebie , piłkarz to pracownik zdaje się , że jest odprowadzany za niego zus , wiec zdaje się również że jest objęty kodeksem pracy a skoro jest objęty kodeksem pracy to przysługują mu dwa dni urlopu z okazji ślubu. Meczy w sezonie rozegranych jest 30 + puchary , więc brak bramkarza w jednym meczu statystycznie zmienia bardzo niewiele. I teraz tak ślub mam w maju , może chciałem inaczej może nie ale tak wyszło i dlatego mam go przekladać o rok bo gram mecz z Koroną?

Dla mnie sprawa jest prosta , mam ważną imprezę w swoim życiu informuję o tym przełożonych odpowiednio wcześniej i tyle , ja swoje zrobiłem i wypełniłem swoje obowiązki względem klubu. Dlatego też w klubie jest 3 bramkarzy, zeby mogli się pozastepować.

I teraz jeszcze tak , napisz mi że przełożyłbyś ślub bo masz ważną delegację w pracy? Ba nie ważną ot zwykły wyjazd słuzbowy ?
I dlatego przekładasz ślub o rok by nałozył się z twoim urlopem wypoczynkowym , a co z goścmi , lokalem , panną młodą ?

Jestem w stanie wymyśleć parę powodów dla których ślub odbywa się w taki ma nie innym terminie i nie uważam by ślub w trakcie sezonu ligowego był oznaką braku profesjonalizmu

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 27 maja 2011, 22:25

:roll: :roll:
wiesz co to jest umowa cywilno-prawna? wiesz czym sie rozni od stalego etatu?

bez odbioru... tutaj nie ma o czym dyskutowac...
Ostatnio zmieniony 27 maja 2011, 22:27 przez czeher, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 27 maja 2011, 22:26

Owszem ale zdaje się , że za piłkarzy jest odprowadzany zus ? Skoro jest odprowadzany zus to znaczy że sa pracownikami

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 27 maja 2011, 22:27

skąd ty wytrzasnales odkladanie slubu o rok? :lol:

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 27 maja 2011, 22:35

Jest to pewien skrót myślowy :

Planuję śłub ale mam do wyboru tylko czerwiec + poczatek lipca , nie ma wolnych sal więc bedac profesjonalnym w myśl czehera ślub musze odłożyć o rok bo tylko ten jeden miesiąc jest dla profesjonalisty , a obłozenie sal ślubnych w Polsce to masakra :)

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 27 maja 2011, 23:11

O czymś nie wiem? W Polsce zrezygnowano z przerwy zimowej?

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 27 maja 2011, 23:14

j1mmy pisze:Owszem ale zdaje się , że za piłkarzy jest odprowadzany zus ? Skoro jest odprowadzany zus to znaczy że sa pracownikami
Jak nie mają podpisanej umowy o pracę tylko inną umowę, to uprawnieniami z kodeksu pracy mogą sobie podetrzec tyłek.

W sumie ciekawa dyskusja, bo w przyszłym roku będę pisał na temat "prawnego charakteru zatrudnienia zawodników w sporcie". Na razie jestem na etapie zbierania materiałów.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 28 maja 2011, 8:56

maciek_88 pisze:W sumie ciekawa dyskusja, bo w przyszłym roku będę pisał na temat "prawnego charakteru zatrudnienia zawodników w sporcie". Na razie jestem na etapie zbierania materiałów.
Studiujesz prawo na UW, IV rok? (bo jeśli mnie pamiec nie myli - jesteś z Warszawy)

Z uwagi na temat pracy postać prof. dr hab. Ludwika Florka kojarzysz?

Jeśli chodzi o zawodników i charakter prawny ich zatrudnienia, to właściwie zainteresowalem się tematem i bedę badał sprawę :wink:

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 215

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 28 maja 2011, 12:50

Górnik dostanie mocny zastrzyk finansowy?

Gdyby nowy sezon w ekstraklasie zaczynał się teraz, nie mogłyby w niej grać drużyny Górnika Zabrze i Polonii Bytom.
Komisja Odwoławcza do spraw Licencji przyznała wczoraj ekstrklasowe licencje Śląskowi Wrocław, Polonii Warszawa, Lechii Gdańsk, Jagiellonii Białystok i Ruchowi Chorzów. - Nie mogliśmy tego zrobić w przypadku Górnika i Polonii Bytom. Zgodnie z regulaminem na tę chwilę nie mają one licencji. Poprosiliśmy o dodatkowe dokumenty. Pochylimy się nad nimi we wtorek, czyli wtedy, kiedy mija termin wysyłania papierów do UEFA - mówi nam szef Komisji, Zbigniew Lewicki. Sprawa jest o tyle intrygująca, że zgodnie z nowa ustawą o sporcie decyzje instancji odwoławczej są ostateczne, a na dodatek szefowie PZPN od dwóch lat (wtedy z ekstraklasy za brak licencji został wyrzucony ŁKS Łódź) twardo deklarują, że nie będzie żadnego pobłażania dla spóźnialskich i niesolidnych.

To tylko formalności
Dlaczego w takim razie Górnikowi i Polonii pozostawiono jeszcze jedną furtkę? - Wcale nie zmiękło mi serce. Ale nie chcę, żebyśmy później byli ciągani po sądach. Skoro chodzi tylko o formalne złożenie dodatkowych dokumentów, to dajemy taką możliwość. Co innego, gdyby minął już termin narzucony przez UEFA, jak to było choćby przed dwoma laty w przypadku ŁKS - wyjaśnia Lewicki. Górnik Zabrze ma problemy ze stadionową infrastrukturą, ale znacznie poważniejszym kłopotem jest potężny zewnętrzny dług oraz zaległości płacowe wobec piłkarzy. W sumie chodzi o kwotę ponad 20 milionów złotych. Wydawało się, że zadłużonego klubu już nic nie może uratować, ale wczoraj przedstawiciele Górnika pozytywnie zaskoczyli członków Komisji. - Przyszli znakomicie przygotowani i potrafili udowodnić, że klub dostanie mocny zastrzyk finansowy. Teraz czekamy już tylko na kolejne dokumenty, które potwierdzą, że Górnik będzie systematycznie oddłużany - mówi Lewicki.

źródło: Przegląd Sportowy
Cóż trzeba trzymać kciuki za Cracovię w ostatniej kolejce :lol: Inaczej zastrzyku finansowego nie będzie 8)
Cracovia spada to Górnik bez licencji i spada na 15 miejce bo 16 będzie Polonia która również jej nie dostaje aby było sprawiedliwie ;] Jeśli Polonia B. się utrzyma sportowo będzie to samo tyle że oprócz Cracovii utrzyma się Arka :)
Wcale nie ma decyzji przy zielonym stoliku :roll:

Awatar użytkownika
czaro09v
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czaro09v » 29 maja 2011, 19:10

Śląsk Wrocław vs. Arka Gdynia. 5-0

46' - Diaz
63' - Diaz
66' - Diaz
82' - Sztylka
85' - Kelemen (karny.)

Dla obu ekip spotkanie to było decydujące . Wrocławianie chcieli zachować pozycję v-ce lidera , Arka zaś potrzebowała punktów potrzebnych do utrzymania.
Po klubie z Wrocławia nikt nie spodziewał się tak dobrej gry i pozycji vice lidera. (Nie orientuję się na jakim poziomie grali , gdyż nie przepadam za naszą rodzimą ligą , lecz jestem pod wrażaniem tego co zrobił w tej rundzie Śląsk. Wysokie zwycięstwo na własnym stadionie (5-0) jest tylko potwierdzeniem ogromnej pracy jaką odwalił szkoleniowiec Orest Lenczyk.
Chciałbym odnotować również , że C.O.Diaz dzięki dzisiejszemu hat-trickowi odbudowywuje swoją formę. Miejmy nadzieję, że w kolejnym sezonie na jego liczniku przy rubryce 'bramki' będzie widniała dwucyfrówka.
;)

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 29 maja 2011, 19:13

O ile nie odejdzie. Jego relacje z Orestem są mimo wszystko dośc oziębłe :P

Shlubb
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Shlubb » 29 maja 2011, 19:15

Chyba że Lenczyk odejdzie bo nie jest do końca pewne czy zostanie.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 29 maja 2011, 19:36

http://www.sport.pl/pilka/1,70994,96883 ... Legii.html

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :? :? :? :roll: :roll: :roll: :roll:
Na bledach to tam sie nie ucza... czyli legionisci, przygotujcie sie na kolejne rozczarowania a my wsyzscy na wpie..... w el le

Ja mysle, ze pilkarze tak grali bo wiedzieli ze Skorza wylatuje... wiec dawali z siebie wsyztsko aby sie pokazac

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”