Muzyka Filmowa - Strona 5

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 557
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 15 paź 2007, 21:31

Jeśli muzyka filmowa to (tylko) Michael Kamen. Kamen stworzył pewien standard w muzyce tworzonej do filmów sensacyjnych (patrz. "absolutne klasyki" w swoim gatunku: "Zabójcza Broń", tu w duecie z Claptonem; "Szklana Pułapka"). Nieustannie trzymająca w napięciu muzyka tego znakomitego kompozytora ma moim zdaniem nie mniejszy wpływ na odbiór w/w filmów, niż gra Willisa i Gibsona.

Polecam ścieżki dźwiękowe do "Lethal Weapon (szczególnie '2') i "Die Hard" (w tym wypadku: '3'). Moim zdaniem Kamen to geniusz, absolutny mistrz w dziedzinie muzyki filmowej.

PubuśBubuś
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PubuśBubuś » 09 cze 2008, 18:50

To było dawno, ale "Ostatniego Mohikanina" napisał Randy Edelman i Trevor Jones, a nie Vangelis. Oprócz tego soundtracku, świetne są jeszcze muzyki z takich filmów jak:
-Karmazynowy przypływ
-Polowanie na Czerwony Październik
-Król Artur
-Barry Lyndon (ta szczególnie jest warta polecenia)
-Twierdza
-Batman
-Jurassic Park
-Requiem dla snu
-Piraci z Karaibów (wszystkie części)
-Gladiator
-Express polarny :oops:
-Robocop
-Wyspa piratów
-Ojciec chrzestny
-Córka generała
-Bandyta (w szczególności "Taniec Eleny")
-Ogniem i mieczem :oops:
-Gwiezdne wojny
-Robin Hood
-Misja
-Pasja
-Harry Potter
-Dracula
-Trędowata :oops:

P.S. Chyba tyle. Jak coś, to jeszcze dopiszę. Możecie na mnie liczyć :D

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Re: Muzyka Filmowa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 07 sie 2010, 23:59

Piosenka koncowa podobnie jak film - miazga.

Awatar użytkownika
Grand
Rezerwowy
Rezerwowy

Re:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Grand » 08 sie 2010, 0:26

10 pisze:Jeśli muzyka filmowa to (tylko) Michael Kamen. Kamen stworzył pewien standard w muzyce tworzonej do filmów sensacyjnych (patrz. "absolutne klasyki" w swoim gatunku: "Zabójcza Broń", tu w duecie z Claptonem; "Szklana Pułapka"). Nieustannie trzymająca w napięciu muzyka tego znakomitego kompozytora ma moim zdaniem nie mniejszy wpływ na odbiór w/w filmów, niż gra Willisa i Gibsona.

Polecam ścieżki dźwiękowe do "Lethal Weapon (szczególnie '2') i "Die Hard" (w tym wypadku: '3'). Moim zdaniem Kamen to geniusz, absolutny mistrz w dziedzinie muzyki filmowej.
Do tego dochodzi Kompania Braci :wink:

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 08 sie 2010, 0:27

a ja ostatnio trafiłem, na świetny kawałek z rosyjskiego musicalu. Filmu jeszcze nie oglądałem, bo ciężko go wydobyć raczej, ale piosnkaą się podzielę bo godna

No i muszę wymienić dwa filmy, gdzie muzyka jest absolutnie doskonała i znakomicie tworzy klimat:
Once:

Kontroll:

Awatar użytkownika
Movieman
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Movieman » 08 maja 2012, 14:25

Ostatnio obejrzałem sobie "Magnolię" (swoją drogą genialne kino, polecam). Jednym z elementów które mnie urzekły była muzyka:

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 08 maja 2012, 17:53

Mi się strasznie podobają utwory tworzone do trailerów filmowych... ktoś słyszał o E.S Posthumus ?

m.in stworzyli soundtrack do filmu Sherlock Holmes, również stworzyli muzykę do tematu muzycznego finału Super Bowl w USA - ogólnie, świetna sprawa - Nie wiem jednak czy oni nadal tworzą, ponieważ jakiś czas temu zginęło w wypadku dwóch kompozytorów tej grupy, ponoć po tym fakcie zakończyli działalność - warto się zapoznać, bo to co tworzyli było doprawdy świetnie, poniżej zamieszczam ich kilka kawałków :

Vishnu -
Arise -
Nara -

no i na koniec wspomniany soundtrack z filmu Sherlock Holmes - Unstoppable -

W sumie E.S Posthumus jest jedną z wielu grup jaką się zachwycam, jest tego od zatrzęsienia, żeby wspomnieć o Future World Music, X-Ray Dog, Two Steps From Hell, Immediate Music...

Ostatnio słucham Thomasa Begersena a konkretnie jego albumu o nazwie "The Human Experience"

Obrazek

Próbkę tego świetnego i bardzo nastrojowego albumu możecie znaleźć tutaj - utwór Emergence -
Ale żeby nie było, że polecam jedynie jeden album tego kompozytora, o nie... Wszystko co tworzy ten facet jest świetne i z czystym sumieniem mogę polecić, aby nie było wątpliwości - Homecoming z albumu "Ilussion" -

Kolejnym jakiego chętnie polecę będzie Mark Petrie - on chyba ostatnio tworzył m.in do "Zielonej Latarnii" (chyba ??) - dla zachęty, utwór Embolden -

Mogę z resztą wymieniać i wymieniać... Big Score Music, Epic Score, Jonathan Beaudette, Audiomachine...

Oczywiście bardziej znani kompozytorzy także, lubię wertować i szukać, bo przy takiej muzyce świetnie się cżłowiek relaksuje, czasem rozładowuje emocje - ogólnie jest emocjonalna...

Pewnie jeszcze nie raz się w temacie udzielę z linkami.

Jednak nawiązując tak całkiem do filmów, to ostatnio wrażenie zrobiła na mnie muzyka z filmu "Raging Phoenix" - jest to tajlandzkie kino walki, ale muzyka bardzo dobrze dobrana... Niestety, cholernie ciężko znaleźć na necie ale polecam motywy muzyczne z momentu treningu oraz finałowej walki - świetna sprawa, aż dreszcze przechodzą i adrenalina rośnie.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 08 maja 2012, 18:09

Posthumus niestety już żadnej płyty nie wyda, bo zmarł jeden z założycieli. Drugi zaś założył Les Friction i zdecydowanie polecam ich utwory, ale w wersji instrumentalnej. Czuc tę moc.

Awatar użytkownika
Movieman
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Movieman » 09 maja 2012, 23:06

Ceni ktoś tu Hansa Zimmera?

:oops:

Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 3
Kibicuję: Everton
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 09 maja 2012, 23:19

Nie, tutaj nikt nawet o nim nie słyszał najpewniej. :angry2:

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 09 maja 2012, 23:32

Movieman pisze:Ceni ktoś tu Hansa Zimmera?

:oops:
Movieman daruj sobie te swoje pseudofilmoznawcze przemyślenia. To jest forum piłkarskie. A wrzucanie popularnego kina z cyklu hamburgerykańsko-zmakdonaldyzowanej Ameryki nie czyni z Ciebie konesera czy znawcy dobrego kina.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 09 maja 2012, 23:38

Ale co się czepiacie? Może akurat jest gdzieś na świecie ktoś, kto nie ceni twórczości Hansa Zimmera. :lol:

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 09 maja 2012, 23:41

My tutaj słuchamy tylko soundtracku z Transportera.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 09 maja 2012, 23:48

Akurat Ty to chyba soundtracku z Klanu słuchasz. Do kotleta oczywiście.

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 09 maja 2012, 23:52

Soundtrack z Klanu przy takiej muzyce z wiadomego film z Gosslingiem w roli głównej to akurat arcydzieło.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”