Legia Cudzoziemska - Strona 3

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
-Kaski-
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Re: Legia Cudzoziemska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: -Kaski- » 06 lip 2012, 21:40

Na pewno mam zerwane. Pozwól, że Ci zacytuję.

EPIKRYZA:
"Pacjent 15 letni przyjęty do szpitala z powodu urazu kolana lewego. Wykonano artroskopie kolana - altroskopowo stwierdzono pionowe rozerwanie łąkotki bocznej na wysokości trzonu , oraz prawie całkowite zerwanie ACL - przyczepu udowego. Zabieg operacyjny bez powikłań. W stanie dobrym wypisany do domu."

ZALECENIA:
"Dalsze leczenie w Poradni Ortopedycznej."

Drugie z tego roku jest niemal identyczne.
Mam zrobione wszystkie zęby, przegrode zoperowaną. Na komisję poszedłem, żeby chociaż przez rok dostawać opiekuńcze. Za 2 tygodnie przyjdzie mi opinia. A w książeczce rzeczywiście nie mam nic wpisane, tylko w kartotekach po paru szpitalach. Dzisiaj na komisji właśnie lekarz mi powiedział, że przecież inwalidów nie przyjmują do wojska, a skoro staram się o zasiłek, to właśnie nim jestem. I po tym trochę żałowałem, że wogóle poszedłem na tą komisje. No ale jak to.. to po cholerę mi te rekonstrukcję, skoro mnie i tak nie przyjmą.. Boromir, Ty jesteś pewien, że bez otwierania kolana wykryją, ze mam nowe więzadła? przecież one są o wiele mocniejsze od naturalnych, z tego co mi lekarz mówił.. Nie ma dla mnie żadnych szans?

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 06 lip 2012, 21:59

Ja się na tym nie znam, ale wydaje mi się, że jak już robią te badania to robią na poważnie, skoro zadają sobie tyle trudu, żeby zaglądać do nosa. Sam piszesz, że kolana Ci latają. Więzadła to cholernie poważna kontuzja, na moje oko zbyt poważna, żeby tego nie badali. Ale to jest moja opinia, lekarzem nie jestem, patrzę z punktu widzenia piłkarzy (Rossi, Andrade, nawet Fojut testów nie przeszedł w Celticu bo miał z nimi problem).

BTW, logowałeś się na to forum, które podał HELDER? Pytałeś tam?

Awatar użytkownika
-Kaski-
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: -Kaski- » 07 lip 2012, 0:10

Jeszcze nie logowałem. Czekam aż administrator aktywuje konto.
No latają, ale jak zrobię rekonstrukcję, to przecież nie będą latać. Będę miał nowe, o wiele mocniejsze te więzadła niż były wcześniej. Przecież Alex Del Piero też zerwał więzadła i wrócił. Takich przykładów jest wiele. Dlaczego więc jak ja zrobie więzadła (które nijak mi nie przeszkadzają), to nie mogę zostać przyjęty? Robi się to po to chyba, żeby wyleczyć kogoś i by ten ktoś był w stu procentach sprawny. Czyż nie jest tak? :?

Awatar użytkownika
-Kaski-
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: -Kaski- » 08 lip 2012, 0:45

No i mam świetną wiadomość dla mnie :)
Po rekonstrukcji więzadeł, jeśli wrócę do pełnej sprawności, to nic nie stoi na mojej przeszkodzie, by dostać się do Legii :D
No to teraz jakieś 2 lata poświęcone leczeniu, a następnie pogoń za marzeniami :)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 08 lip 2012, 11:18

To gratulacje, jak widać lepiej pytać ekspertów od danego tematu a nie jakichś nołnejmów na forum piłkarskich :wink: Tylko teraz żeby się nie okazało, że masz krzywe palce :lol:

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 08 lip 2012, 12:24

Ja Ci życzę, żeby Ci się udało to, co sobie założyłeś, bo lubię ambitnych i pracowitych ludzi :)

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 08 lip 2012, 13:01

-Kaski- pisze:Będę miał nowe, o wiele mocniejsze te więzadła niż były wcześniej.
Nie do końca znam się na tym z medycznego punktu widzenia, ale z autopsji powiem Ci że masz rację. Miałem kiedyś problem z więzadłami w kostce, które miałem ponad 20 razy uszkodzone. W końcu wysłano mnie na operację wszczepienia więzadeł z tworzywa sztucznego i do tego czasu problem prawie całkowicie zniknął.

Awatar użytkownika
-Kaski-
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: -Kaski- » 08 lip 2012, 14:06

Boromir pisze:To gratulacje, jak widać lepiej pytać ekspertów od danego tematu a nie jakichś nołnejmów na forum piłkarskich :wink: Tylko teraz żeby się nie okazało, że masz krzywe palce :lol:
Mam nadzieję, że nic takiego mnie już nie zatrzyma :P

piotrcies pisze:Ja Ci życzę, żeby Ci się udało to, co sobie założyłeś, bo lubię ambitnych i pracowitych ludzi
Dziękuję za słowa otuchy i wsparcie :) Tobie i innym, którzy się tutaj udzielali :)
sickstick pisze:i do tego czasu problem prawie całkowicie zniknął.
Prawie? dalej masz jeszcze problem z tymi więzadłami?

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 08 lip 2012, 15:54

-Kaski- pisze:
sickstick pisze:i do tego czasu problem prawie całkowicie zniknął.
Prawie? dalej masz jeszcze problem z tymi więzadłami?
Przed operacją ta kostka była tak rozruchana, że idąc równiutkim asfaltem nagle ją sobie skręcałem i trafiałem na tydzień w gips, i tak kilkanaście razy (pierwszych kilku urazów nie liczę, bo je nabawiłem się na boisku). Po operacji kostka jest znacznie mocniejsza, lecz w porównaniu z lewą, całkowicie zdrową kostką i tak wydaje się być nieporównywalnie słabsza. Ani razu już jej jednak więcej nie wykręciłem, ale myślę że oprócz operacji także dzięki traktowaniu przeze mnie tego stawu - na początku po operacji wykonywałem dużą ilość ćwiczeń wzmacniających kostkę (myślę że takie ćwiczenia na kolano też są), do dzisiaj kiedy wchodzę na nierówny grunt napinam mięśnie w łydce by przy najściu na nierówność nie wykręcić kostki.

Awatar użytkownika
-Kaski-
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: -Kaski- » 08 lip 2012, 16:31

Ja takiego porównania miał nie będę, ponieważ oba kolana będą miały nowe więzadła :P
Nie jestem lekarze, ale wydaje mi się, że wszystko to kwestia wytrenowania i może.. trochę psychiki i tego lęku, przed kolejnym skręcenia :)

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 08 lip 2012, 16:40

Nie dodałem jeszcze co rozumiem przez słowa, że ta prawa kostka wydaje się być słabsza. Główną rzeczą jest to, że po dużym obciążeniu (np 15 kilometrowy spacer) zaczyna mnie ona boleć jakby była stłuczona. Poza tym kiedy zamiatam nogami w wodzie (np na basenie), to prawa (ta operowana) poddaje się oporowi wody i 'zostaje z tyłu' przy ruchu nogą, natomiast ta lewa (zdrowa) nie poddaje się tak nikłemu oporowi i opór wody i stopa idzie sztywno razem z nogą.

A do tego... reumatyzm :mrgreen: Kiedy idzie gwałtowna zmiana pogody, to w tej kostce odczuwam specyficzny, słabiutki ból.

Awatar użytkownika
-Kaski-
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: -Kaski- » 08 lip 2012, 16:47

To nie jest do wyćwiczenia? :)
No trochę mnie to zaniepokoiło, ale nie są to chyba jakieś wielkie przeszkody, czy może przeszkadza Ci to w jakimś stopniu?:)
A na zmianę pogody, to chyba każdego coś boli :P

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 08 lip 2012, 17:01

Myślę że chodzi tu o mięśnie i ścięgna - więzadła są nowa, ale mięśnie i ścięgna te same, swoje mają za sobą i być może to ze wzgledu na ich słabość/niewytrenowanie ten ból przy przemęczeniu. Jednak tu chodzi o naprawdę duże przemęczenie, 2 godziny grania w piłkę na Orliku potrafię zagrać i nie dochodzę do momentu, w którym zaczyna boleć, a trzeba pamiętać że oprócz grania w piłkę raz na tydzien (ostatnio częśniej) całe moje sprotwe życie ogranicza się do kursowania od mieszkania do Politechniki, oddalonych od siebie o jakieś 200 metrów. :mrgreen:

No ale w piłę gram też 'po lekku', nie pcham się na bohatera jak Gattuso. Kiedyś tak się pchałem i, co zabawne, właśnie tak zaczęły się moje problemy: w czasie meczu trampkarzy Odry Wodzisław z GKS Jastrzębie bramkarz z Jastrzębia miał piłkę przy nodze, a ja ambitnie do niego z pressingiem. W momencie którym on wybijał piłkę (kopał ustawioną sobie piłkę z dużego rozmachu = duża siła) ja go zablokowałem, tyle że nie tak jak powinienem, czyli wewnętrzą częścią lewej stopy (wtedy nic by mi się nie stało), ale zewnątrzną częścią prawej stopy - piłką 'przełamała' siłę mojego stawu i poczułem dotyk palców tej stopy... gdzieś w połowie tylej części łydki. :boje się:

Awatar użytkownika
HELDER
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HELDER » 08 lip 2012, 17:21

dobra. konczmy ten temat. to rozmowa nie dla dzieciakow szukajacych wrazen i klocacych sie czy lepszy inter od juventusu. do zalozyciela tematu: nie na tym polega problem ze miales zlamanie , bo to ujdzie w tloku, ale problem na klimatach do ktorycyh legia wysylana swoich ludzi. po operacjach przechodzi sie ciezkko strefy wilgotne, legia chce tego uniknac. ka pe wu? oczywwiscie zycze ci wszystkie najlepszego ale nie licz na wiele.

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 798

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 08 lip 2012, 17:25

Widzę,że mamy nowego moderatora :D
HELDER nie podoba się to nie czytaj.....

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”