El. 5: Horrory (V) - Strona 2

Miejsce spoczynku zamkniętych tematów.

Horrory (V)

Czas głosowania minął 17 paź 2012, 13:51

Suspiria
3
4%
Egzorcysta
18
23%
Seria "Piła"
14
18%
Candyman
4
5%
Pozwól mi wejść (wersja szwedzka)
7
9%
Nekromantik
2
3%
Nadzy i rozszarpani (Cannibal Holocaust)
2
3%
[Rec]
21
26%
Martwe zlo
6
8%
Frontieres
3
4%
cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 322

Re: El. 5: Horrory (V)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 14 paź 2012, 19:06

1. Martwe zlo - dla mnie top3 horrorow, glownie za klimat, zapadajace w pamiec sceny (las gwalcacy kobiete) i postac glownego bohatera.
2. Egzorcysta - w swoich czasach niesamowicie dzialal na wyobraznie, teraz juz oglada sie go gorzej, widac jego wiek, ale film kultowy.
3. Pila - jeden z najlepszych 'nowych' horrorow, nie wiem czy nie najlepszy. Znakomity pomysl, swietna realizacja, zaskakujaca fabula, do tego jakies przeslanie - uwielbiam.
4. Rec - chyba jedyny film z kategorii horror / dokument, ktory mi sie naprawde sposobal i nie wynudzil. Ale widze ze bede musial obczaic wspomniany przez Cementa Noroi: The Curse, bo nie widzialem.

Ogolnie to jako horrorowy swir musze pogratulowac doboru filmow, bo poza brakiem "Dead End' ciezko mi wskazac film, ktory powinien tu sie znalezc a go nie ma.

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 14 paź 2012, 19:26

Josse_BG pisze:
Salas11 pisze:
Josse_BG pisze:REC - podobnie jak Cement uważam, że jest to jeden z najlepszych horrorów w swojej konwencji i chyba jeden z najstraszniejszych filmów ostatniej dekady
To był dobry film do momentu, w którym widz dowiaduje się że zombie to nie zombie a opętani. To zabiło (przynajmniej dla mnie) cały klimat :|
Ee tam. Dla mnie ten film ma niepowtarzalny klimat, ciągłe napięcie. I moment jak na ekranie pojawia się ten mały chłopczyk mocny, albo ta laska pod koniec.. Druga część jest słaba, ale to i tak nic w porównaniu z częścią trzecią :D
No tak, w drugiej części niepotrzebnie wprowadzone naciągane wątki paranormalne, film w swojej drugiej połowie stracił sporo na klimacie. Za trójkę póki co zabierać się nie zamierzam.
cru pisze: 4. Rec - chyba jedyny film z kategorii horror / dokument, ktory mi sie naprawde sposobal i nie wynudzil. Ale widze ze bede musial obczaic wspomniany przez Cementa Noroi: The Curse, bo nie widzialem.
Zdecydowanie warto - "Noroi: The Curse" to bodaj jedyny horror w konwencji paradokumentu (wyłączam tutaj "Cannibal Holocaust", bo to jednak inna półka i epoka) który ma urozmaiconą linię fabularną, nie ograniczającą się bynajmniej do bezładnego biegania po opuszczonym budynku/fabryce/szpitalu psychiatrycznym jak to ma miejsce w innych paradokumentalnych horrorach. Shiraishi to zresztą niesłychanie zdolny reżyser - nakręcił min. "Ju-rei: The Uncanny", inteligentny pastisz japońskich ghost stories (choć jak czytałem opinie po rozmaitych forach to nie wszyscy zakapowali że to pastisz, chyba z powodu braku elementów humorystycznych) oraz "Grotesque".

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 14 paź 2012, 19:31

Serio wam się Rec podobał ? Jak biegali przez godzinę po schodach w gorę i w dół i wrzeszczeli kto głośniej ?

Sporo słabych filmów jak dla mnie, a brakuje np Ptaków Hitchcocka. Zakładam, że nie będzie innej kategorii pt Dreszczowiec, wiec spodziewałem się Ptaków w horrorach, ale chyba ich zabrakło. Liczę, że później pojawi się też gdzieś Psychoza, (thrillery chyba będą ?)

Awatar użytkownika
Josse_BG
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Josse_BG » 14 paź 2012, 20:49

Thrillery i dreszczowce będą, spokojnie. Tam zapewne umieścimy kilka filmów Hitchcocka ;)

Awatar użytkownika
Josse_BG
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Josse_BG » 14 paź 2012, 21:09

Josse_BG pisze:Thrillery i dreszczowce będą, spokojnie. Tam zapewne umieścimy kilka filmów Hitchcocka ;)
Sporo słabych filmów jak dla mnie
Większość filmów to klasyki swojego gatunku. Chcieliśmy dać tutaj kilka różnych nurtów i konwencji. Nie trzymaliśmy się sztywno gatunku "horror", dlatego jest coś z klasycznego gore niemieckiego, są filmy Fulciego i Argento, jest komediowe kino grozy, przedstawiciel nowego nurtu kino gore we Francji i tak dalej, i tak dalej. Horror to specyficzny gatunek i trzeba do tego podejść z dystansem. Więcej o tym mógłby napisać Cement, bo to on się na tym zna i wraz z Doktorem, poprosiliśmy go o pomoc w wyborze odpowiednich nominacji.

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 14 paź 2012, 23:11

Josse_BG pisze:
Josse_BG pisze:Thrillery i dreszczowce będą, spokojnie. Tam zapewne umieścimy kilka filmów Hitchcocka ;)
Sporo słabych filmów jak dla mnie
Większość filmów to klasyki swojego gatunku. Chcieliśmy dać tutaj kilka różnych nurtów i konwencji. Nie trzymaliśmy się sztywno gatunku "horror", dlatego jest coś z klasycznego gore niemieckiego, są filmy Fulciego i Argento, jest komediowe kino grozy, przedstawiciel nowego nurtu kino gore we Francji i tak dalej, i tak dalej. Horror to specyficzny gatunek i trzeba do tego podejść z dystansem. Więcej o tym mógłby napisać Cement, bo to on się na tym zna i wraz z Doktorem, poprosiliśmy go o pomoc w wyborze odpowiednich nominacji.
Zgadza się, prócz klasyków oraz popularnych horrorów nakręconych po 2000 r. wybraliśmy też kilka filmów będących czołowymi reprezentantami mniej znanych, ale znaczących w historii horroru nurtów. Mamy więc "Nekromantika" z niemieckiego kina gore, są włoskie zombie movies ("Zombie Flesh Eaters", "The Beyond") i dżunglowe kanibalistyki ("Cannibal Holocaust") oraz przedstawiciele nowej fali francuskiego kina grozy ("Frontieres", "Martyrs"). Horror jest niesłychanie różnorodnym gatunkiem, w jego ramach mieści się mnóstwo rozmaitych konwencji i część tej różnorodności chcieliśmy uchwycić w doborze filmów.

Awatar użytkownika
klopx
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 56

Post Wyświetl pojedynczy post autor: klopx » 14 paź 2012, 23:17

1) Martwe zło - absolutny top;)
2) Piła - głównie za pierwszą część! Z ludźmi odpowiedzialnymi za kręcenie pozostałych porządek powinien zrobić sam Jigsaw :roll:
3) REC - jw. kolejnych części, amerykańskich wersji itd nie ma co komentować...

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 14 paź 2012, 23:46

... jeszcze laleczki chucky mi brakuje

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 322

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 15 paź 2012, 1:03

O faktycznie. Dead End, Child's Play, moze jeszcze The Eye brakuje.

Awatar użytkownika
gruszkowydeprim
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 12
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gruszkowydeprim » 15 paź 2012, 11:23

1. Egzorcysta
2. Martwe zło

Awatar użytkownika
NoName1989
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1345
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 15 paź 2012, 15:14

Egzorcysta
Seria "Piła"

Awatar użytkownika
Josse_BG
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Josse_BG » 17 paź 2012, 15:17

Koniec, awansują dalej:

[Rec] - 26% (21 głosów)
Egzorcysta - 23% (18 głosów)
Seria "Piła" - 18% (14 głosów)
Pozwól mi wejść (wersja szwedzka) - 9% (7 głosów)

Zablokowany

Wróć do „Wracając Do Meritum”