Formula 1 - Strona 5

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.

Mistrzem świata zostanie

Fernando Alonso
27
19%
Felipe Massa
12
9%
Kimi Raikkonen
32
23%
Ralf Schumacher
2
1%
Robert Kubica
36
26%
Jenson Button
3
2%
Giancarlo Fisichella
6
4%
Nick Heidfeld
2
1%
ktoś inny ...
20
14%
Awatar użytkownika
Żniwiarze Umysłów-HUNTER-
Rapid Eye Movement
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Żniwiarze Umysłów-HUNTER- » 23 maja 2005, 19:56

No wczoraj był piekny wyscig Kimi jest w fantastycznej formie teraz albo to tez za sprawa samochodu :?:
Alonso dał sie wyprzedzic pod sam koniec wyscigu ale nalezy rozniez pochwalic kierowcow Williamsa heh te proby wyprzedzenia na szykanie za tunelem były piekne dwa razy Alonso sciał zakret :D
Ale tez o 5 miejsce jaka walka szkoda mi Trulliego mojego faworyta pieknie wyprzedził Fischicchelle a potem taki bład nie wychamował i jeszcze cos z samochodem :cry:
Montoya pokazał swoj charakter na linie metty wjechały bodajze 5 samochodow jeden za drugim to pokazuje jaka była zazarta walka

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2024
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 23 maja 2005, 21:02

Wczoraj odbył się wyścig na moim ulubionym 'torze' - w Monaco.
Mój faworyt i ulubieniec nie zawiódł i cieszę się, że pnie się w górę w klasyfikacji generalnej

A Schumi wiele nie pokazał, z czego bardzo się cieszę :D

Awatar użytkownika
snake
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: snake » 24 maja 2005, 18:54

Bravo Raikkonen. Wreszcie ktos kto prubuje dogonic F. Alonso (lidera klas. gener.) Finlandczyk pokazal na co go stac i startujac z Pole position wygral w pieknym i pelnym emocji wyscigu.

ps. no i stalo sie to co juz dawno powinno sie bylo stac. Od przyszlego GP bedzie tylko jedna runda klasyfikacyjna, w sobote, a nie tak jak do tej pory w sobote i w niedzele. Reszta pozostaje bez zmian. Tzn. dalej bedzie trzeba uzywac tych samych opon co w klasyfikacjach i nie bedzie mozna zmieniac pojemosci baku.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 24 maja 2005, 18:58

Fin, chyba a nie Finlandczyk. Chociaż ja mówię wiecznie Finczyk, bo ładniej brzmi :D

Szkoda, że nie ma tych zmian opon, lubiłam to oglądać ;) Zawsze było ciekawiej dzięki temu :D
Ale zmiana ilości jazd kwalifikacyjnych jest jak najbardziej pozytywna - jedna runda wystarczy :D

Awatar użytkownika
snake
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: snake » 24 maja 2005, 19:04

futbolowa pisze:Fin, chyba a nie Finlandczyk. Chociaż ja mówię wiecznie Finczyk, bo ładniej brzmi :D

Szkoda, że nie ma tych zmian opon, lubiłam to oglądać ;) Zawsze było ciekawiej dzięki temu :D
Ale zmiana ilości jazd kwalifikacyjnych jest jak najbardziej pozytywna - jedna runda wystarczy :D
Ja zawsze mowie finlandczyk. Skoro kraj nazywa sie Finlandia to mieszkaniec finlandczyk. Nie no zartuje... Poprostu zrobilem glupi blad.

Futbolowa, chyba mnie nie zrozumiales. Opony mozna zmieniac podczas wyscigu, ale nalezy zaczac wyscig w tych samych oponach w ktorych jedzie sie klasyfikacje. Podczas wyscigu mozna zmieniac ile sie chce. :)

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 28 maja 2005, 14:35

Jak to można?
To ja źle rozumiem te nowe zasady, bo już sama nie wiem ;) Na TV4 cały czas przecież o tym mówią i ubolewają, że nie zmienia się opon...
Chociaż może ja przez tą pogodę zawieszona jestem ;) ;)

A w niedzielę GP Europy [już doczekać się ni mogę ;)] - pole position wywalczył Nick Heidfeld, a drugi był przewspaniały - Kimi Raikkonen. Schumacher pozycja 10. A był on jednym z faworytów tego wyścigu :roll:
Ale wszystko oczywiście okaże się już jutro ;)

Awatar użytkownika
snake
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: snake » 28 maja 2005, 14:52

futbolowa pisze:Jak to można?
To ja źle rozumiem te nowe zasady, bo już sama nie wiem ;) Na TV4 cały czas przecież o tym mówią i ubolewają, że nie zmienia się opon...
Chociaż może ja przez tą pogodę zawieszona jestem ;) ;)
Opony mozna zmieniac w czasie wyscigu ile razy sie chce, ale wiadomo ze im mniej sie staje w boxie i zmienia opony tym lepiej, bo przeciez traci sie duzo czasu. Nie da sie skonczyc wyscigu na tych samych oponach co sie zaczyna bo poprostu nie wytrzymaja tyle. Co do nowych zasad: Chodzi o to ze np. Nick Heidfeld, dzisiejszy zwyciezca Pole posicion bedzie musial jutro startowac z tymi samymi oponami co jechal dzisiaj. Nie moze ich zmienic, ale w czasie jutrzejszego wysciugu bedzie mugl. Jak wiadomo sa opony specjalnie dostosowane na mokra i sucha nawierzchnie. Kierowcy musza sie zastanowic jakie chca wybrac do karzdego wysciugu. Jesli np. dzisiaj by padalo to Nick Heidfeld jechal by w oponach specjalnych na mokro nawierzchnie, i nie muglby ich juz zmienic nawet gdyby jutro nie padalo. Nie muglby juz ich zmienic w calym jutrzejszym wyscigu. Tzn. muglby stawac w boxie, i zmieniac opony, ale nie muglby zmienic na te przystosowane z sucho nawierzchnie.

Co do innej nowej zasady, to jutro Nick Heidfeld bedzie musial startowac z takim samym bakiem z jakim jechal dzisiaj, tzn. Jesli ma go pelny to bedzie startowal z pelnym bakiem, w co ja watpie bo pelny bak powoduje ze auto jest ciezkie i nie muglby wygrac dzisiaj pole posicion z pelnym bakiem. Jesli jest prawie pusty to nie moze go zatankiwac i jutro startowac z pelnym. :(

Awatar użytkownika
Rapid Eye Movement

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Żniwiarze Umysłów-HUNTER- » 28 maja 2005, 15:31

snake pisze:Opony mozna zmieniac w czasie wyscigu ile razy sie chce, ale wiadomo ze im mniej sie staje w boxie i zmienia opony tym lepiej, bo przeciez traci sie duzo czasu.
Nie no co ty opony mozna zmieniac wtedy jak sie przebija albo sie im cos jeszcze stanie ale nie moga ile chca a pozatym z tym czasem nie jest tak zle bo przed jak i teraz stoja po około 10 sek.
snake pisze:Nie da sie skonczyc wyscigu na tych samych oponach co sie zaczyna bo poprostu nie wytrzymaja tyle.
Da sie skonczyc na tych samych choc Bridgestony czesciej wybuchaja i łapia kapcie :wink:
snake pisze:Jak wiadomo sa opony specjalnie dostosowane na mokra i sucha nawierzchnie. Kierowcy musza sie zastanowic jakie chca wybrac do karzdego wysciugu. Jesli np. dzisiaj by padalo to Nick Heidfeld jechal by w oponach specjalnych na mokro nawierzchnie, i nie muglby ich juz zmienic nawet gdyby jutro nie padalo.
Sa jeszcze opony radialne na sucha i mokra nawierzchnie.Mogłby zmienic ale wtedy by starował z ostatniego wyscigu tak jak w przypadku dotankowania badz wymiany silnika

Co do dzisiejszej jazdy kwalifkacyjnej to wyglada nastepujaco:

1 8 Nick Heidfeld Williams-BMW 1:30.081
2 9 Kimi Räikkönen McLaren-Mercedes 1:30.197
3 7 Mark Webber Williams-BMW 1:30.368
4 16 Jarno Trulli Toyota 1:30.700
5 10 Juan Pablo Montoya McLaren-Mercedes 1:30.890
6 5 Fernando Alonso Renault 1:31.056
7 2 Rubens Barrichello Ferrari 1:31.249
8 17 Ralf Schumacher Toyota 1:31.392
9 6 Giancarlo Fisichella Renault 1:31.566
10 1 Michael Schumacher Ferrari 1:31.585
11 12 Felipe Massa Sauber-Petronas 1:32.205
12 14 David Coulthard Red Bull Racing 1:32.553
13 3 Jenson Button BAR-Honda 1:32.594
14 15 Vitantonio Liuzzi Red Bull Racing 1:32.642
15 11 Jacques Villeneuve Sauber-Petronas 1:32.891
16 4 Takuma Sato BAR-Honda 1:32.926
17 18 Tiago Monteiro Jordan-Toyota 1:35.047
18 20 Patrick Friesacher Minardi-Cosworth 1:35.954
19 19 Narain Karthikeyan Jordan-Toyota 1:36.192
20 21 Christijan Albers Minardi-Cosworth 1:36.239

Na pochwałe zasługuje Heidfeld no ale to sie jeszcze jutro wyjasni
pierwsza 5 moze sie przetasowac
Cos mi sie wydaje ze Ferrari bedzie miało nieudany sezon :D

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 28 maja 2005, 18:17

Żniwiarze Umysłów-HUNTER- pisze:
snake pisze:Opony mozna zmieniac w czasie wyscigu ile razy sie chce, ale wiadomo ze im mniej sie staje w boxie i zmienia opony tym lepiej, bo przeciez traci sie duzo czasu.
Nie no co ty opony mozna zmieniac wtedy jak sie przebija albo sie im cos jeszcze stanie ale nie moga ile chca a pozatym z tym czasem nie jest tak zle bo przed jak i teraz stoja po około 10 sek.
A już myślałam, że ja nic zrozumieć nie potrafię, a tymczasem Snake chciał mnie w błąd wprowadzić ;)

z www.swiatf1.pl:
Ross Brawn uważa, że przepis zakazujący zmiany opon podczas wyścigu sprawi, że ścigania będzie jeszcze bardziej interesujące. „Ożyje coś ze starej F1. Zdolność do jazdy na jednym zestawie opon w całym wyścigu będzie głównym czynnikiem, a ściganie będzie bardziej fascynujące i spektakularne.”

^ to na potwierdzenie moich słów ;)

Ferrari mam nadzieję, nic już nie pokaże. Chcę by panował wreszcie ktoś inny niż Michael Schumacher ;)

Awatar użytkownika
Rapid Eye Movement

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Żniwiarze Umysłów-HUNTER- » 29 maja 2005, 16:04

AAAAAAAAle dno widzieliscie to na ostatnim okrazeniu opona poszła co za pech swoja droga to przez ten debilny przepis FIA (no ale dzieki temu Trulli wpadł na punktowane miejsce)
ogolnie wyscig ciekawy duzo razy za tor wypadali kierowcy ale o dziwo wracali z powrotem w koncu jakies podium dla kierowcy Ferrari

1 5 Fernando Alonso Renault Winner

2 8 Nick Heidfeld Williams-BMW +16.5 secs

3 2 Rubens Barrichello Ferrari +18.5 secs

4 14 David Coulthard Red Bull Racing +31.5 secs
5 1 Michael Schumacher Ferrari +50.4 secs
6 6 Giancarlo Fisichella Renault +51.9 secs
7 10 Juan Pablo Montoya McLaren-Mercedes +58.1 secs
8 16 Jarno Trulli Toyota +71.0 secs
9 15 Vitantonio Liuzzi Red Bull Racing +71.5 secs
10 3 Jenson Button BAR-Honda +95.7 secs
11 9 Kimi Räikkönen McLaren-Mercedes +1 Lap
12 4 Takuma Sato BAR-Honda +1 Lap
13 11 Jacques Villeneuve Sauber-Petronas +1 Lap
14 12 Felipe Massa Sauber-Petronas +1 Lap
15 18 Tiago Monteiro Jordan-Toyota +1 Lap
16 19 Narain Karthikeyan Jordan-Toyota +1 Lap
17 21 Christijan Albers Minardi-Cosworth +2 Lap
18 20 Patrick Friesacher Minardi-Cosworth +3 Lap
Ret 17 Ralf Schumacher Toyota +26 Laps
Ret 7 Mark Webber Williams-BMW + secs

Klasyfikacja kierowców

1 Fernando Alonso Spanish Renault 59

2 Kimi Räikkönen Finnish McLaren-Mercedes 27

2= Jarno Trulli Italian Toyota 27

4 Nick Heidfeld German Williams-BMW 25
5 Mark Webber Australian Williams-BMW 18
6 Giancarlo Fisichella Italian Renault 17
6= Ralf Schumacher German Toyota 17
8 Michael Schumacher German Ferrari 16
8= Juan Pablo Montoya Colombian McLaren-Mercedes 16
10 Rubens Barrichello Brazilian Ferrari 15
10= David Coulthard British Red Bull Racing 15
12 Alexander Wurz Austrian McLaren-Mercedes 6
13 Jacques Villeneuve Canadian Sauber-Petronas 5
14 Pedro de la Rosa Spanish McLaren-Mercedes 4
15 Christian Klien Austrian Red Bull Racing 3
16 Felipe Massa Brazilian Sauber-Petronas 2
17 Vitantonio Liuzzi Italian Red Bull Racing 1

Konstruktorów:

1 Renault 76

2 McLaren-Mercedes 53
3 Toyota 44
4 Williams-BMW 43
5 Ferrari 31
6 Red Bull Racing 19
7 Sauber-Petronas 7

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 29 maja 2005, 16:33

Bardzo dobry wyscig, bardzo sie ciesze ze znowu Alonso wygral :)
mial przerwe - tzn. 2 wyscigi wygral Raikkonen :( , ale dzis dopisalo szczescie Hiszpanowi :) brawo Alonso ! oby tak dalej :)

Awatar użytkownika
snake
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: snake » 31 maja 2005, 18:06

Ludzie sorry, za te moje bledy w nowych zasadach. To wszystko tak sie zmienia ze ja sam nie moge sie polapac. F1 to moj ulubiony sport i nie wiem jak moglem tak sie pomylic. Poprostu przed rozpoczeciem tego sezonu bylo tyle propozycji nowych zasad ze ja poprostu przestalem sie nimi interesowac, wolalem sie skupic na nowych autkach, pilotach itp. zadady mialem "w zadku". Teraz juz przeczytalem wszystkie zasady i zgadza sie z tym co napisaliscie.
AAAAAAAAle dno widzieliscie to na ostatnim okrazeniu opona poszła co za pech swoja droga to przez ten debilny przepis FIA (no ale dzieki temu Trulli wpadł na punktowane miejsce)
dlatego w moim ostatnim poscie napisalem ze opony nie moga wytrzymac calego wyscigu, tzn. jest glupota nie pozwalac zmieniac opon w czasie jazdy :( . Takie cos nie powinno bylo sie zdarzyc. Raikkonen powinien wygrac, ale tak jak napisal Żniwiarze Umysłów-HUNTER- Trulli (moj ulubiony kierowca) dostal jeden punkt i ma juz ich 27, tyle samo co Raikkonen. :)

ps. Zostalo jeszcze 12 GP, tzn. duzo punktw do wygrania i wszystko jest mozliwe, ale kto z was wierzy jeszcze ze M. Schumacher obroni tytul? :roll:

Awatar użytkownika
kama_reda
Rodowity Bawarczyk

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kama_reda » 06 cze 2005, 0:23

Ale dzisiaj Kubica miał pecha :? Przez długi czas prowadził, na 5 okrążeń przed końcem miał 7 sek przewagi, ale na trase wyjechał Safety Car i przewaga zmalała, a jak ten samochód zjechał to Robert miał jakąś awarie bolidu i koniec :( Najważniejsze jednak, że nadal jest liderem klasyfikacji generalnej i ma duże szanse, aby wreszcie wystartować w Formule 1 :D

Awatar użytkownika
snake
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: snake » 10 cze 2005, 14:02

Wlasnie sie dowiedzialem ze stajnia Formuły 1 Red Bull Racing będzie w sezonie 2006 występować pod nową nazwą " Red Bull Ferrari ".
8) Zmiana wynika z podpisania porozumienia z włoskim koncernem na dostawę silników do bolidów Red Bulla. :)
Władze teamu rozważają również zmianę dostawcy opon. W obecnym sezonie kierowcy Red Bulla jeżdżą na ogumieniu Michelin, natomiast o kontrakt na kolejne lata stara się Bridgestone. Decyzja w tej spawie zapadnie w najbliższych dniach. :) Ja mysle ze ta zmiana opon nie jest taka potrzebna.

ps. Chce wam przypomniec ze juz za dwa dni odbedzie sie GP Kanady. Jak zawsze moimi faworytami sa F.Alonso i J. Trulli. Nie mozna tez zapominac o Raikkonienie. :wink:

Awatar użytkownika
Rapid Eye Movement

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Żniwiarze Umysłów-HUNTER- » 12 cze 2005, 20:50

No i po wyscigu w Montrealu
Wyscig był super było wszystko czarna flaga , wypadki , pojedynki , sc , szkoda ze deszcz nie zaczał padac :twisted:
A pozatym czarna niedziela dla Ranult szkoda mi bardzo Fishicchelli bo jego bardzo lubie.
Co do mojego ulubienca to jestem załamany 3 miejsce było blisko skonczyło sie na spalonej tarczy hamulcowej (chyba tak to wygladało)
Brawa dla Kimiego pieknie pojechał te zwyciestwo nalezało mu sie za ostatni wyscig w ktoym pekła mu opona na ostatnim okrazeniu.
No i Ferarri jakos sie postarało szczegolnie Baricchello z ostatniego na 3 no ale bardzo duzo zawodników wypadło takze troche mu w tym pomogli no i sc.
Zaskoczenie Massa i Klien zdobyli punkty mało sie kto spodziewał ale jak juz napisałem wyzej duzo wyleciało kierowców.
Dziwie sie ze Montoya taki doswiadczony kierowca popełnił taki bład no coz ten jego temperament :D

Za tydzien jeden z moich ulubionych torów w USA

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”