Ligi w Ameryce Południowej - Strona 3

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Re: Ligi w Ameryce Południowej

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 04 lut 2013, 15:41

Napisze tutaj co by post nie zaginal w futbolu na luzie. Zakonczyly sie mistrzostwa Ameryki Poludniowej U-20 rozgrywane w tym roku w Argentynie. Zwyciezcami okazali sie fenomenalni Kolumbijczycy.

Tabela koncowa:

1. Kolumbia
2. Paragwaj
3. Urugwaj
4. Chile
5. Peru
6. Ekwador

Co ciekawe Argentyna i Brazylia odpadly juz w I fazie turnieju.

Najlepsi strzelcy:

6 goli - Nicolas Lopez (Urugwaj)
5 goli - Juan Quintero (Kolumbia), Nicolas Castillo (Chile), Yordy Reyna (Peru)

Najciekawsi wedlug mnie zawodnicy turnieju (w nawiasie kraj, obecny klub oraz pozycja):

Jhon Cordoba (Kolumbia/Jaguares/napastnik)
Yordy Reyna (Peru, Alianza Lima/napastnik)
Nicolas Maturana (Chile, Universidad de Chile, pomocnik)
Jose Cevallos (Ekwador/Juventus/pomocnik)
Juan Quintero (Kolumbia/Pescara/pomocnik)
Nicolas Lopez (Urugwaj/Roma/napastnik)
Edison Flores (Peru/Villarreal/pomocnik)
Cristian Palomeque (Kolumbia/Alianza Petrolera/pomocnik)
Derlis Gonzalez (Paragwaj/Benfica/napastnik)
Nicolas Castillo (Chile/Universidad Catolica/napastnik)
Andy Polo (Peru/Genoa/napastnik)
Jherson Vergara (Kolumbia/Universitario Popayan/obronca)
Diego Rolan (Urugwaj/Bordeaux/napastnik)
Cristian Benavente (Peru/Real Madryt/pomocnik)
Juan Pablo Nieto (Kolumbia/Alianza Petrolera/pomocnik)
Igor Lichnovsky (Chile/Universidad de Chile/obronca)
Hernan Hinostroza (Peru, Zulte-Waregem/pomocnik)
Sebastian Cristoforo (Urugwaj/Penarol/pomocnik)
Diego Rubio (Chile, Sporting Lizbona/napastnik)
Cristian Bonilla (Kolumbia/Atletico Nacional/bramkarz)
Jean Deza (Peru/Zilina/pomocnik)
Sebastian Perez (Kolumbia/Atletico Nacional/pomocnik)
Bryan Rabello (Chile/Sevilla/pomocnik)

Awatar użytkownika
mzatlanta
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mzatlanta » 04 lut 2013, 17:00

W takim razie pozwole sobie na wklejenie tu mojego posta z rana z o futbolu na luzie, nie chce mi sie produkowac od nowa :P :

Cordobe na noszach zniesli...ale pech, koniec turnieju i kontuzja, w dodatku nie dogra nawet meczu :(

E: A wiec Kolumbia!Ciesze sie, bo zagrali naprawde znakomite zawody. Urugwajowi, pomimo ze cieszy sie moja goraca sympatia zabraklo jednak troche czy ja wiem czego?Moze nie tylko skutecznosci, ale przede wszystkim rownej, dobrej gry calej druzyny. Tak wiec Urugwaj z brazem, Paragwaj drugi. Dla Paragwaju brawa, bo dla mnie byli czarnym koniem od poczatku turnieju i pokazali sie naprawde calkiem ladnie, aczkolwiek jak porownac ich do Peru, ktore jak pisalismy wczesniej poza pierwsza czworka, to w kontekscie wszystkich spotkan rezultat koncowy wydaje sie troche niesprawiedliwy...Ale coz, licza sie bramki i punkty.
Co do samego meczu, to niezly poziom, ale nie bylo do spotkanie, ktore zapieralo dech- swoja droga, chyba wiecej emocji byloby, gdyby zwyciezca byl rozstrzygany na zasadzie cwiercfinaly, polfinaly i final, niz metoda "kazdy z kazdym". Od poczatku wyrazna przewaga Kolumbii, choc Paragwaj pod koniec fajnie przyspieszyl i ten gol Rojasa w 88 minucie dal im nadzieje przynajmniej na te pare minut. Co do Kolumbii, to poradzili sobie mimo kontuzji Cordoby, ktorego calkiem niezle zastapil mlodziutki (wiem, ze oni wszyscy sa mlodzi, ale niektorzy wygladaja po prostu mlodziej od innych :P ) B. Perea. Po meczu Quintero dostal od kibicow gromkie owacje i jak najbardziej zasluzone, swietny turniej tego chlopaka :beer: Oby sie dalej rozwijal, jak dla mnie drugi najlepszy zawodnik turnieju, bo zdaje sie, ze Nico Lopez z Urugwaju ma najwiecej goli.
Turniej ogolnie udany, najbardziej poszkodowane Peru, ktore nie otrzymalo kwalifikacji no i dziwic moze co najwyzej raczej slaba postawa takich poteg, jak godpodarz- Argentyna czy Brazylia. Podobala mi sie tak naprawde kazda z szesciu druzyn serii finalowej, nawet ostatni Ekwador. Przyjemnie pomyslec, ze wielu z tych crackow bedziemy kiedys ogladac na boiskach najwiekszych klubow i mam nadzieje, ze nie tylko Ameryiki Pd, ale i Europy.

Moge tylko dodac, ze czesc z tych zawodnikow juz ogladamy w Europie i oby bylo ich wiecej. Fajnie tez pomyslec, ze jesli beda sie rozwijac tak, jak sie na to zapowiadaja, to znakomicie zastapia swoich kolegow w "doroslych" reprezentacjach.

Awatar użytkownika
mzatlanta
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mzatlanta » 29 kwie 2013, 5:13

Duzo tego, ale wrzuce tu zamiast w o futbolu na luzie

Zakonczyl się turniej Sudamericano sub 17. Dzis/Wczoraj, ostatniego dnia mistrzostw rozegrano 3 mecze:
Jako pierwsi zmierzyli sie Paragwaj z Brazylia, spotkanie zakoczylo się remisem 2:2. Swoj dorobek bramkowy powiekszyl utalentowany Paragwajczyk Arnaldo Sanabria.
2 mecz- jak dla mnie najlepszy dzis- Urugwaj- Peru. Naprawde palce lizac!Padlo 7 goli a obie druzyny zagraly na swietnym poziomie. Ostatecznie zwyciezyli Urusi 4:3 a dwa gole dla swojej druzyny strzelil Franco Acosta i tym samym zostal najskuteczniejszym strzelcem turnieju- razem 8 goli. Peru, ktore- patrzac dzis na nich ciezko było w to uwierzyc- zakonczyło turniej z dorobkiem 0 punktow dzis naprawde pokazalo klase grajac z Celestes jak rowny z rownym. Troche szkoda, ze nie udalo im sie wydrzec tych 3 czy chocby 1 punktu.
Na koniec gospodarz Argentyna podejmowala Wenezuele. Bardzo dlugo bylo 1:1, w 2 polowie padla 2 bramka dla gospodarzy a wczesniej czerwona kartke obejrzał zawodnik Wenezueli. Mimo to goscie zdolali pod koniec meczu wyrownac na 2:2 i takim wynikiem mecz się zakonczyl.
Tak wiec zloto dla Argentyny i chyba zasluzone, bo grali naprawde dobrze caly turniej. Nie wiem, czy byli lepsi niz Brazylijczycy, ktorzy wyladowali na 3 pozycji, chyba mieli po prostu wiecej szczescia.
Wypada zatrzymac sie na chwile przy Wenezueli, bo to 2 miejsce to jednak niespodzianka, biorac pod uwage naprawde slaba faze grupowa zawodow, awansowali jak dla mnie nie do konca zasluzenie rozgrywajac dosc slabe spotkania. Ale w fazie pucharowej wygladali juz o niebo lepiej, inna sprawa, ze poza ta jedna bramka zdobyta dzis w 90 minucie, wszystkie pozostale strzelil dla nich tylko 1 zawodnik- Andres Ponce :D , tak wiec to jemu druzyna zawdziecza medal.
Najbardziej szkoda mi Urugwaju- oni naprawde grali swietne zawody w obu fazach, strzelali duzo bramek, ich zawodnik zostal najlepszym strzelcem turnieju, mysle, ze zasluzyli co najmniej na 3 miejsce. Pewna pociecha jest fakt, ze jako ostatnia, 4 druzyna zdobyli kwalifikacje na MS u 17 2013.
Wyniki fazy finalowej: Argentyna Wenezuela Brazylia Urugwaj Paragwaj Peru (o zwyciestwie zadecydowala liczba goli, bo 3 druzyny mialy taki sam dorobek punktowy)

Poza czolowymi druzynami w przekroju calego turnieju niezle wypadl wspomniany wczesniej Paragwaj, podobala mi sie tez Kolumbia (pomimo, ze nie wyszli z grupy), bo maja fajna ekipe, choc nie do konca zagrali tak, jak powinni.

Najlepsi strzelcy:
Franco Acosta (Urugwaj/ CA Fenix) 8 goli, Andres Ponce (Wenezuela/ Deportivo Tachira) 7 goli, Kennedy (Brazylia/ Fluminense) i Arnaldo Sanabria (Paragwaj/ Barcelona ) po 6 goli, Sebastian Driussi (Argentyna/ River Plate) 5 goli.

Najciekawsi zawodnicy:
Argentyna: Sebastian Driussi, Ivan Leszczuk (atak), Nicolas Tripichio (obrona), Leonardo Suarez (pomoc). Brazylia: Kennedy (atak), Gabriel Boschilia, Thiago Rodriguez da Silva "Mosquito" (pomoc). Kolumbia: Juan Alberto Mosquera (pomoc), Jhon Miranda, Joao Rodriguez, Kevin Caicedo Sinisterra (wszyscy atak). Paragwaj: Arnaldo Sanabria (atak), Jesus Medina(pomoc).
Wenezuela: Andres Ponce, Ronaldo Pena (atak). Urugwaj: Franco Acosta, Luis d’Albenas, Gonzalo Latorre, Kevin Mendez (wszyscy atak)

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2056
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 09 cze 2013, 20:30

Wrzucę tutaj, żeby w futbolu na luzie nie zginęło.

Polecam obejrzeć dokument o Escobarach, a co za tym idzie o kolumbijskiej piłce, sam kiedyś na OS oglądałem i zrobiło na mnie ogromne wrażenie.

Awatar użytkownika
Unista
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Unista » 23 cze 2013, 14:15

Zgadza się. Mam szacunek do tej reprezentacji i cieszy mnie to, że po kilkunastu latach jest szansa powrotu. Kolumbia będzie jednym z moich faworytów na Mundialu. Trzymam kciuki. :)
W Copa Libertadores do półfinału awansował Santa Fe Bogota. Niedawno w Kolumbii odbywały się MŚ u-20, wszystko idzie w dobrym kierunku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”