Reprezentacja Belgii - czarno na białym (zbiorczy) - Strona 3

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Re: Belgijskie pokolenie

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 08 paź 2013, 17:30

Boromir pisze:Co u nich spowodowało taki wzrost perełek? Szkolenie? Zaciąg z Afryki? Nie pojmuję, skąd tak mały kraj nagle dokonał takiego niesamowitego skoku.
Wydaje mi sie, ze poziom wzrasta dzieki dzieciom emigrantow z Afryki, a rodowici Belgowie tez automatycznie staja sie lepsi, zeby "nadazyc". Czesto w tramwaju jada ze mna chlopaki na trening w dresach Anderlechtu - 90% to Arabowie i murzyni. Zreszta Belgow w Brukseli jest jak na lekarstwo, a ci ktorzy nie zdolali spierdzielic na obrzeza wola wyslac swoje bachory na tenisa z dala od "etrangers".

Wystarczy pojsc na pierwsze lepsze boisko w Bxl. Przeciez poziom tych arabskich/kongijskich gnojkow jest kosmiczny. Daj kilku do RSC, klubu ze swietnym zapleczem, profesjonalnymi trenerami, naucz ich dyscypliny, taktyki i masz pilkarzy co sie zowia.

Awatar użytkownika
Rossi
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rossi » 08 paź 2013, 19:41

Doktor, mieszkasz w Brukseli, znasz zapewne język, interesujesz się skautingiem. Mówisz że w Bxl piłkarskie perełki są na każdym boisku, nie możesz pochodzić na jakieś turnieje szkolne ? Pooglądać, jakiś filmik nagrać, gdzieś wysłać, złapać kontakt ? Masz ogromne możliwości, a chyba ich do końca nie wykorzystujesz :)

Awatar użytkownika
rekinho
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 958

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 08 paź 2013, 19:46

jemu sie fajek nie chce krecic po pracy a co dopiero ruszyć swoją karierę skauta do przodu ;p

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 08 paź 2013, 20:09

Dr.Football1 pisze:Wystarczy pojsc na pierwsze lepsze boisko w Bxl. Przeciez poziom tych arabskich/kongijskich gnojkow jest kosmiczny.
Podobna rzecz rzuciła mi się w oczy we Francji. Łebki nie sięgały mi nawet do pasa, a z piłką robili rzeczy, o których ekstraklasowi piłkarze mogliby pomarzyć. Wiadomo, późnej wraz ze wzrostem traci się nieco równowagi i technika zaczyna uciekać, no ale jednak.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 08 paź 2013, 21:55

Rossi pisze:Doktor, mieszkasz w Brukseli, znasz zapewne język, interesujesz się skautingiem. Mówisz że w Bxl piłkarskie perełki są na każdym boisku, nie możesz pochodzić na jakieś turnieje szkolne ? Pooglądać, jakiś filmik nagrać, gdzieś wysłać, złapać kontakt ? Masz ogromne możliwości, a chyba ich do końca nie wykorzystujesz :)
Moze kiedys ;) Juz mi o tym Wilmore pisal swego czasu. A mozliwosci mam raczej male i jestem smierdzacym leniem ;)
Podobna rzecz rzuciła mi się w oczy we Francji. Łebki nie sięgały mi nawet do pasa, a z piłką robili rzeczy, o których ekstraklasowi piłkarze mogliby pomarzyć. Wiadomo, późnej wraz ze wzrostem traci się nieco równowagi i technika zaczyna uciekać, no ale jednak.
Ciekaw jestem skad sie to u nich bierze. My z chlopakami na osiedlu gralismy od rana do nocy, na boisku szkolnym, w szkole, w klubach, a zaden z nas nie mial polowy techniki jaka maja tutejsze Araby. Oni sie z tym rodza czy jak ?

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 08 paź 2013, 22:15

U nas też szkolenie bardzo skoczyło pod względem techniki. Młode łebki potrafią z piłką zrobić dużo więcej niż moje pokolenie, ale nie ma w tym żadnej mądrości piłkarskiej. Efektowne to owszem, ale wcale nie efektywne. Ktoś ich zapomniał nauczyć podawać.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 73

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 08 paź 2013, 22:19

Zupełnie inne szkolenie było jak byliśmy mali. Wszyscy umieliśmy bardzo precyzyjnie podawać, odbierać piłki, twardo grać w obronie, grać głową, napierdalać z dystansu itd, teraz dzieciaki jarają się techniką, dryblingiem, zwodami, oglądają setki filmików na necie (my neta nie mieliśmy na szczęście!) i to potrafią.

Ja ostatnio w rodzinnym mieście poszedłem pooglądać trening i mecz chłopaków 12-14 letnich i jednego gościa takiego wyłapałem, że na bank mógłbym w przeciągu tygodnia uplasować w Lechii Gdańsk.

Jeszcze mi się przypomniała taka historia również z moich rodzinnych stron.

Ze 3-4 lata temu graliśmy z kumplami na orliku, ale ktoś tam się połamał i trzeba było kogoś dobrać. A akurat bardzo chętny do gry był Hiszpan, który przyjechał do Polski na wakacje. Miał 14 lat. My wszyscy w przedziale 18-25 powiedzmy. Gość woził nas jak szmaty. Nie do opanowania. Oczywiście odrobinę agresywniejsza gra i miałby po chwili dość, bo fizycznie go zjadaliśmy, ale nie o to chodzi na orliku. Więc nas woził. Mówił, że jest z Saragossy i gra w tamtejszym Realu, w juniorach.
No i co najlepsze bardzo nas namawiał, żebyśmy wzięli do gry też jego 9-letniego brata, który też już trenował w Realu Saragossa. Oczywiście nie zgodziliśmy się, ale potem widziałem jak grał ten 9-latek z trochę starszymi od siebie kolegami i oniemiałem:D

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 09 paź 2013, 17:13

Obrazek

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 10 paź 2013, 15:46

A mi się podoba, że forumowicze (jak i kilku moich znajomych), że tak powiem samoistnie zauważyło wysyp świetnych piłkarzy z Belgii. Kraj, który na przełomie wieków był solidną reprezentacją zaliczył niedawno spory zjazd, by znów powrócić z pokolenie, które może nawet ugrać medal. Cieszy mnie to, że już teraz to dostrzegacie, bo jak sobie wyobrażam gadające głowy z telewizji, które dopiero na etapie 1/8, ćwerćfinału zaczną nagle zachwalać Komapnych, Hazardów, Benteków itp to mnie krew zalewa :lol: Taki "mądry po fakcie" na pewno się trafi (i weźmie za to ciężkie pieniądze).

eloupikniqtu
Trolling again!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: eloupikniqtu » 10 paź 2013, 17:15

.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2014, 22:33 przez eloupikniqtu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 10 paź 2013, 18:10

Ebi pisze:A mi się podoba, że forumowicze (jak i kilku moich znajomych), że tak powiem samoistnie zauważyło wysyp świetnych piłkarzy z Belgii. Kraj, który na przełomie wieków był solidną reprezentacją zaliczył niedawno spory zjazd, by znów powrócić z pokolenie, które może nawet ugrać medal. Cieszy mnie to, że już teraz to dostrzegacie, bo jak sobie wyobrażam gadające głowy z telewizji, które dopiero na etapie 1/8, ćwerćfinału zaczną nagle zachwalać Komapnych, Hazardów, Benteków itp to mnie krew zalewa :lol: Taki "mądry po fakcie" na pewno się trafi (i weźmie za to ciężkie pieniądze).
A mi sie wydaje, ze zaskoczony to moze byc Szpaku, a nie ludzie, ktorzy siedza w futbolu gleboko lub nawet srednio gleboko ;)

Tottenham, Arsenal, Atletico, Napoli, PSV, Liverpool, Chelsea, Zenit, Porto, MU - w klubach tej klasy graja Belgowie, a wiekszosc jest juz gwiazdami lub zawodnikami aspirujacymi do tego miana. Naprawde, polfinal lub co najmniej cwiercfinal Czerwonych Diablow na MS nie powinien zdziwic nikogo kto futbolem interesuje sie czesciej niz tylko w dzien Gran Derbi.

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 322

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 10 paź 2013, 18:19

Hiszpania i Niemcy poza zasiegiem, ale z kazda inna repra Belgowie kadrowo imo moga powalczyc

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 10 paź 2013, 19:01

Dr.Football1 pisze:
Ebi pisze:A mi się podoba, że forumowicze (jak i kilku moich znajomych), że tak powiem samoistnie zauważyło wysyp świetnych piłkarzy z Belgii. Kraj, który na przełomie wieków był solidną reprezentacją zaliczył niedawno spory zjazd, by znów powrócić z pokolenie, które może nawet ugrać medal. Cieszy mnie to, że już teraz to dostrzegacie, bo jak sobie wyobrażam gadające głowy z telewizji, które dopiero na etapie 1/8, ćwerćfinału zaczną nagle zachwalać Komapnych, Hazardów, Benteków itp to mnie krew zalewa :lol: Taki "mądry po fakcie" na pewno się trafi (i weźmie za to ciężkie pieniądze).
A mi sie wydaje, ze zaskoczony to moze byc Szpaku, a nie ludzie, ktorzy siedza w futbolu gleboko lub nawet srednio gleboko ;)

Tottenham, Arsenal, Atletico, Napoli, PSV, Liverpool, Chelsea, Zenit, Porto, MU - w klubach tej klasy graja Belgowie, a wiekszosc jest juz gwiazdami lub zawodnikami aspirujacymi do tego miana. Naprawde, polfinal lub co najmniej cwiercfinal Czerwonych Diablow na MS nie powinien zdziwic nikogo kto futbolem interesuje sie czesciej niz tylko w dzien Gran Derbi.
No właśnie o takich Engelach, Szpakach mówię. Gościach, którzy dopiero na etapie ćwerćfinału zostaną uświadomieni, że w małej reprezentacji gra tylu znakomitych grajków (jeszcze czekam na wielkich "felietonistów", którzy w podobnwj sytuacji będą chcieli diagnozować sukces :lol: ). Podobna sytuacja miała miejsce z Bundesligą. Ja już kilka lat temu mówiłem, że za kilka lat liga wystrzeli w górę i znów będą triumfować w europejskich pucharach (także o Bayernie) i mało kto zwracał na to uwagę. Teraz nagle przy okazji niemieckiego finału LM gadające głowy i wspomniane dzioennikarzyny nagle zaczęły szukać przyczyn sukcesu i po przejrzeniu kilku innych stron zgrywali ekspertów pisząc o ilości szkółek, wychowanków, podziale praw telewizyjnych itp :rotfl4: Bawiłem się świetnie dlatego, że każdy kto siedział głębiej w tych rozgrywkach był świdom nadchodzącego rozkwitu kilka lat wstecz.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 10 paź 2013, 22:14

Na papierze to wygląda znakomicie, na boisku ostatnimi czasy także coraz lepiej ale nie napalam się na jakiś megasukces tej drużyny w Brazylii jakim byłby półfinał. Chętnie się pomylę bo trudno nie sympatyzować z tym zespołem ale jednak pomijając te słusznie wylewane wiadra miodu na paczkę Wilmotsa wydaje mi się, że Belgom podczas Mundialu może zabraknąć jednego - doświadczenia jako drużyna. Ostatni duży turniej reprezentacji Belgii pamięta z obecnej kadry tylko Wilmots bo miał on miejsce 11 lat temu w Korei i Japonii. Tak, tak wszyscy wiemy, że praktycznie każdy ze składu Belgii gra na co dzień w czołowym klubie europejskim ale IMO to nie do końca przekłada się na doświadczenie samej reprezentacji i to jest w moim odczuciu właśnie ten jeden element, którego może zabraknąć Czerwonym Diabłom. Jak wiemy turnieje rządzą się jednak swoimi prawami i kto wie może Belgia skończy z medalem, chyba nie tylko ja bym sobie tego życzył. Tak czy siak wspaniale będzie widzieć tę nową siłą i tak ciekawy zespół na Mundialu bo chyba nikt już się nie spodziewa, że mogą wypuścić ten awans.

Awatar użytkownika
rekinho
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 958

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 10 paź 2013, 23:47

cru pisze:Hiszpania i Niemcy poza zasiegiem, ale z kazda inna repra Belgowie kadrowo imo moga powalczyc
przed meczem z wlochami też niemcy byli poza zasięgiem, fajnie, że znowu ich ludzie olewają i nie uważają ich za faworytów, może znowu skopią dupy kilku ekipom, które są poza ich zasięgiem :afro:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”