MŚ 2014: GRUPA F - Argentyna, Bośnia i Herceg, Iran, Nigeria - Strona 3

Mistrzostwa Świata. Brazylia 2014
Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Re: MŚ 2014: GRUPA F - Argentyna, Bośnia i Herceg, Iran, Nig

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 16 cze 2014, 14:53

Argentyna zawiodła, bo mimo iż braki na poszczególnych pozycjach były widoczne, to braliśmy pod uwagę możliwość że Argentyna na swoim kontynencie zabłyśnie. Teoretycznie może to zrobić, ale kolejnym prawdziwym wyznacznikiem będzie dopiero 1/8, bo mimo wszystko Nigeria raczej nie sprawi niespodzianki.
Bośnia zaprezentowała się nie najgorzej w obliczu samobójczego gola, który na pewno podciął im skrzydła. Czy zajdą daleko? Nie wróżę im tego, mamy chyba najsłabszą grupę obok grupy C. Szwajcarzy powinni się tym bardziej spiąć, bo pewnie wpadną na Albicelestes i wcale nie są bez szans.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 16 cze 2014, 18:30

Już o 21 mecz, który interesuje nielicznych, mnie tak! Iran gra z Nigerią. O pierwszych praktycznie nikt nic nie wie, ponieważ azjatycką strefą niespecjalnie się media interesują w Europie. Ja chciałbym dodać, że kadrami Japonii, Korei czy Australii tak się wszyscy podniecają, a to reprezentacja Iranu jest w Azji najlepsza (również w rankingu fifa), w 8 meczach kwalifikacyjnych stracili tylko 2 gole! Najlepszym strzelcem zespołu był Javan Nekounam, którego chyba nikomu przedstawiać nie trzeba, kapitan drużyny prowadzonej przez Carlosa Queiroza (tego też przecież wszyscy świetnie znacie). Nekounam przez wiele lat grał z powodzeniem z Primera Division, teraz gra gdzieś w Kuwejcie. Tylko 2 stracone bramki jest zasługą głównie pary dwóch doświadczonych środkowych obrońców: Jalala Hosseiniego i Amira Sadeghiego, którzy imponują świetnymi warunkami fizycznymi. O Nekounamie już w środku pola wspomniałem, pomagać mu będzie Masoud Shojaei, który oczywiście też gra w Hiszpanii, poprzedni sezon w SD, oraz Ashkan Dejagah - fani Premier League na pewno dobrze go znają, zresztą sympatycy Bundesligi również :P To nie są anonimowi gracze, choć w mediach jest ogromna posucha. Jeszcze atak: najpewniej będzie tam grał jeszcze dość młody, bo 24-letni Karim Ansarifard, który po tym mundialu musi sobie znaleźć lepszy klub, czyli wyczuwam transfer do Europy 8) A czy w parze z jeszcze młodszym Alizerazą Jajanbakhsem czy z doświadczonym Rezą Ghoochannejhadem - ciężki mi powiedzieć.

Jedno wiem na pewno, Team Melli zaskoczy Was, i to porządnie :smoke:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 16 cze 2014, 20:18

Morrow pisze:
Nihil novi. Jeszcze nie słyszałem o jego jakimkolwiek geście fair play, charytatywności, itd.

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 16 cze 2014, 20:21

Czas na Iran - Nigeria, licze tutaj na pierwszy na tym Mundialu remis ktory bylby na reke Bosniakom. Szczerze mowiac w ostatnich latach zupelnie zeszlo z mojego radaru to, co dzieje sie w reprezentacji Iranu, patrzac na sklad na Nigerie znam tylko trzech grajkow. Nigeria ze spora sila ofensywna (Emenike, Moses, Musa w wyjsciowym skladzie) - sa faworytem.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 16 cze 2014, 20:24

I zaskoczył Carlos trochę składem, tylko jeden wysunięty napastnik, i to ten najbardziej doświadczony Ghoochannejhad, którego wspomagać będzie Dejagah ale jako ofensywny pomocnik. Ja natomiast w Nigerii znam tylko Mikela, reszta dla mnie anonimy.

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 16 cze 2014, 20:25

Cement pisze:Czas na Iran - Nigeria, licze tutaj na pierwszy na tym Mundialu remis ktory bylby na reke Bosniakom. Szczerze mowiac w ostatnich latach zupelnie zeszlo z mojego radaru to, co dzieje sie w reprezentacji Iranu, patrzac na sklad na Nigerie znam tylko trzech grajkow. Nigeria ze spora sila ofensywna (Emenike, Moses, Musa w wyjsciowym skladzie) - sa faworytem.
Jak zwykle mogę liczyć na moich ulubionych Cementów i janopów, kiedy chcę poczytać o tych ogórkowych meczach :D

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 107

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 16 cze 2014, 20:34

cloner pisze:Ja natomiast w Nigerii znam tylko Mikela, reszta dla mnie anonimy.

Bo ta kadra Nigerii ogólnie jest dość przeciętna. Z ważniejszych graczy to Enyeama, który był najlepszym bramkarzem ligi francuskiej do spółki z Sirigu, Musa, który nieźle sobie radzi w CSKA i Emenike, który ciągnął ofensywę Fenerbahce. Reszta dupy nie urywa.

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 16 cze 2014, 20:37

Sammyy pisze:
cloner pisze:Ja natomiast w Nigerii znam tylko Mikela, reszta dla mnie anonimy.

Bo ta kadra Nigerii ogólnie jest dość przeciętna. Z ważniejszych graczy to Enyeama, który był najlepszym bramkarzem ligi francuskiej do spółki z Sirigu, Musa, który nieźle sobie radzi w CSKA i Emenike, który ciągnął ofensywę Fenerbahce. Reszta dupy nie urywa.
Wyroznilbym jeszcze Ambrose'a, na ubieglorocznym Pucharze Narodow Afryki wywiazywal sie ze swoich zadan defensywnych znakomicie.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 16 cze 2014, 21:44

Ze skladu Nigerii znany jest jeszcze przeciez bardzo dobry pomocnik Onazi z Lazio.

Mecz slabiutki. Ogladam glownie ze wzgledu na rekomendacje clonera, ale na razie jego Iranczycy graja slamazarnie i oprocz jednego stelego fragmentu w ogole nie zagrazaja bramce Nigeryjczykow.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 16 cze 2014, 21:48

Dr.Football1 pisze:Ogladam glownie ze wzgledu na rekomendacje clonera, ale na razie jego Iranczycy graja slamazarnie
Ale w defensywie grają po swojemu, czyli pewne 0 z tyłu. Spokojnie, oni lubią strzelać gole w ostatnich minutach. Trzeba być cierpliwym.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2358

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 16 cze 2014, 21:49

A mi się Iran bardziej podoba niż Portugalia dziś, na pewno defensywnie wyglądają o wiele stabilniej. Wiadomo że Nigeria to nie niemcy ale różnica widoczna gołym okiem ;)

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 16 cze 2014, 22:57

Nigeria, mistrz Afryki - litosci. Kilku niezlych pilkarzy, a graja jak banda spod budki z piwem. Zaluje, ze Iran nie wcisnal czegos w koncowce, zeby dobic tych gwiazdorkow od siedmiu bolesci. Szkoda, ze tylko troche ponad 10 minut dostal Jahanbakhsh, ktory z bardzo fajnej strony pokazal sie w tym sezonie Eredivisie.

W tej grupie kibicuje Bosni i z tego co widze obie ekipy z dzisiaj Pjanic i spolka powinni objechc bez wiekszych problemow.

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 16 cze 2014, 23:01

Czego Wy sie spodziewacie po drużynach z Afryki? Nigdy nic ciekawego nie pokazały, raptem dwa razy 1/8. Zero myślenia, zero taktyki od lat ta sama kopanina byle przed siebie. A trener Nigerii w dodatku czarny.

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 16 cze 2014, 23:02

Nigeria ogromnie rozczarowala - kompletnie niewidoczny Moses, niemal rownie slabo spisujacy sie Musa i Emenike. Z nieco lepszej strony pokazal sie debiutujacy na Mundialu staruszek Ameobi, ale ogolnie Super Orly zaprezentowaly dzis mizerie. Trudno sie dziwic, ze kolo 70. minuty po jednym z nieudanych zagran Nigeryjczykow rozlegly sie glosne gwizdy, slyszalne takze po ostatnim gwizdku. Zreszta nawet wygrywajac w ubieglym roku PNA Nigeryjczycy nie grali jakiegos porywajacego futbolu, dla tej druzyny Super Orlow Mundial moze sie okazac zbyt wysokimi progami.

A Persowie? No coz, zagrali tak, jak mozna sie bylo spodziewac - w meczu z silniejszym rywalem ustawili zasieki defensywne, ktore w dzisiejszym meczu wytrzymaly probe. W ostatnich 20 minutach Iranczycy zaatakowali nawet nieco odwazniej, i to wlasnie oni mieli najlepsza szanse meczu kiedy to w 1. polowie strzal glowa Ghoochannejhada (co za nazwisko...) po rzucie roznym wybronil Eneyeama. Queiroz moze byc zadowolony - nawet w przypadku niewysokiej porazki z Argentyna (a sadzac po wczorajszym wystepie Albicelestes na jakies kanonady z ich strony nie ma sie co nastawiac) Iran pozostanie z realnymi szansami na awans przed ostatnia kolejka.

Remis cieszy mnie ze wzgledu na sytuacje Bosni, ktora w razie pokonania Nigerii bedzie w komfortowej sytuacji przed ostatnim meczem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mundial 2014 Brazylia”