Tak komentując obecne okienko transferowe, to wydaje mi się, że w najbliższym czasie Serie A może zanotować bardzo dużą tendencję wzrostową. Schemat według mnie wygląda trochę tak, że wobec słabości Milanu i Interu potęgę zbudował Juventus, i to w większym stopniu organizacyjnie niż sportowo - tzn. różnie może np. następny sezon wobec transferu Teveza i kilku nowych zawodników wyglądać, ale też mają tylu młodych zawodników że ta konstrukcja jest nie do zburzenia przez następne lata. Ponadto, poza tendencjami takimi jak w Romie jeżeli chodzi o budowę nowego stadionu, wobec słabości Milanu i Interu były się w stanie wzmocnić sportowo i organizacyjnie inne kluby Serie A - tzn. możemy mieć teraz sytuację, że Milan za te 20 milionów kupuje od Romy zawodnika, który na papierze byłby tam rezerwowym. Tak się odwróciły proporcje.
Ponadto, nie ma takiej jednoznacznej zwasalizowanej drabiny między zespołami tj. Lazio czy inne Napoli, a ścisłą czołówką, które obecnie, jeżeli tracą zawodników, to na rzecz Anglii. Np. Roma, jakkolwiek jest źle zarządzana przez Sabatiniego na rynku transferowym (budżet płac, głupie transfery przez bawienie się w managera z FM), to jest obecnie w sytuacji że za grube miliony może sprzedać odpady czy zawodników którzy w ogóle się nie przyczynili do ubiegłorocznego wicemistrzostwa (Gervinho, Doumbia, Destro, Bertolacci) za 50-60 milionów. Z drugiej strony - Inter i Milan to są na tyle duże marki i mają na tyle duży potencjał finansowy oraz marketingowy, że w niedługim czasie mogą bardzo się wzmocnić. Na ocenę Milanu będzie trzeba poczekać, ale Inter ma w składzie czołowe talenty na swoich pozycjach w Europie, jak Icardi, Kondgobia, Kovacić, świetnego Imbulę, Shaqiriego, Hernanesa, Murillo, który może być znakomitym obrońcą, Mirandę z Atletico, a to jeszcze nie jest koniec transferów, mówi się o Montoyi, Salahu. Rewelacyjne transfery.
Wydaje mi się, że o ile konkurencja z Premier League pod względem finansowym oraz La Ligi ze względu na Real i Barcelonę to inna para kaloszy, o tyle Serie A która jest tak rewelacyjna jeżeli chodzi o scouting, w której tak powszechny i naturalny jest przepływ zawodników na wszystkich liniach, tradycje, progres organizacyjny (stadiony, racjonalizacja polityki, inwestorzy) - mocno się odbudowuje i ma potencjał by w jakimś stopniu znowu stać się potęgą.