Letnie Igrzyska Olimpijskie - Pekin 2008 - Strona 10

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.

Kto zdobędzie wiecej medali na IO

Reprezentacja Polski
14
21%
Michael Phelps
54
79%
Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 12 sie 2008, 7:19

Agnieszka odpadła :( nawet nie wiem, czy to kontuzja, czy po prostu Włoszka była lepsza, bo na TVP woleli badmintona pokazać.

Siatkarze póki co tak od niechcenia grają z Egiptem.
Korzeniowski i Barańska w finałach, rekord Polski Barańskiej, ale dał jej dopiero 7 czas. To też pokazuje, jak świat poszedł do przodu.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 12 sie 2008, 9:23

Tam gdzie jej miejsce. Po tym co prezentowała słusznie nie dostała powołania. Nie może mieć pretensji do Bonnity. Takie przynajmniej jest moje zdanie. Bednarek to była najjaśniejsza postać naszej drużyny w GP.
No przecież ja to tak bardziej z przekąsem pisałem, zresztą wystarczy, że rzucisz okiem na mojego avka :wink: Z tego co się orientuje to znasz się na siatkówce lepiej, więc nie mam powodów żeby ci nie wierzyć. Teraz to możemy gdybać, co by było gdyby pojechała ta a nie inna - tylko po co?

Jak dla mnie nasze środkowe wypadają blado, ale może to wina tego, że po prostu nie ma przyjęcia i dalej dobrego rozegrania :think:

gilardino
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino » 12 sie 2008, 10:39

W sumie niezłe występy naszych dzisiaj.Szkoda że Radwanska odpadła ale przyznam że od poczatku nie widziałem szans na medal w Tenisie,tragiczne występy żeglarzy ale z tym się już pogodziłem wczoraj :) A teraz pozytywy:

Krawczyk już 2 zwyciestwa w repasażach jeszcze jedno i będzie się bił o 3 miejsce.
Bieryt-3 miejsce po pierwszej serii kajaków :)
Siatkarze wygrali 3-0
Szczypiornisci narazie sobie radzą ale mecz trwa...
Popiela w finale kajaków :>

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 12 sie 2008, 10:47

Michał M pisze:
Ebi pisze:Co do klasyfikacji medalowej to pewny jeszcze bym nie był. Nie ma przeciez jeszcze lekkiej atletyki a tam Amerykanie jak zwykle pewno natrzepią medali.
No dokładnie :wink: Poza tym, jeszcze nie skończyło się pływanie, a tam USA jest raczej silniejsze niż Chiny (i też okazja do sporej ilości medali).
Nie skończyły się jeszcze ciężary, skoki do wody. Na obu arenach rywalizacji chińczycy dominują (nie jestem pewien ciężarów, ale w skokach do wody wszystkie złote medale powędrowały do gospodarzy). Więc nie sądzę by lekka atlatyka coś zmieniła. Przecież liczą się tylko złota. Jamajka, Bahamy, Rosja będą znacznie utrudniac Amerykanom zadanie. Jak dla mnie Chińczyków już nic nie zatrzyma.

Duch

Ja się z Tobą zgadzam co do oceny środkowych, tylko z naciskiem, że to wypadkowa przyjęcia. Chodzi mi tylko o to, że moim zdaniem to nie w selekcji wina. Stawiał bym bardziej na przygotowanie, albo na atmosferę w drużynie - to o czym pisał Babel w temacie o siatkówce. Kilka razy sobie Podolec / Barańska popatrzyły w oczy Zenik. Jak się na siebie wilkiem patrzy to niczego się nie ugra.

Teraz trzeba trzymać kciuki za kajakarzy górskich, tak blisko medalu jeszcze na tych igrzyskach nie byliśmy. Eh, a ja siedzę w pracy...

gilardino
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino » 12 sie 2008, 11:09

Bieryt nie wytrzymal psychicznie...skąd ja to znam

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 12 sie 2008, 11:56

gilardino pisze:Bieryt nie wytrzymal psychicznie...skąd ja to znam
zdarza się, to tylko sport. Lepsi od niego w tym miejscu też popełniali błedy.

no i skąd to znasz? może byś coś więcej napisał ?

Szczypiorniści dziś przegrali. Szkoda, bo już w 2 połowie prowadziliśmy 5 punktami. Dosłownie w ostatnich sekundach Hiszpanom udało się wygrać. Oby tylko nasi się nie załamali. W pewnym momencie nasi byli na fali, Hiszpanie rozbici, tracili punkty, wydawało się, ze sie nie podniosą, a jednak.

nasza ósemka weszła do finału, 0,05 sek. wygralismy z Chinami walkę o finał.

gilardino
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino » 12 sie 2008, 12:44

fieldy pisze: zdarza się, to tylko sport. Lepsi od niego w tym miejscu też popełniali błedy.

no i skąd to znasz? może byś coś więcej napisał ?
Z poprzednich igrzysk :wink: Niestety ale polacy przegrywają głównie dzięki słabej psychice.Nie moge zrozumiec jak najlepszy żeglarz w stawce Miarczynski może pływac na koncu stawki skoro od kilku lat nie zaliczył żadnej wpadki tymbardziej że wczorajsze warunki mu odpowiadały jak sam pisze w blogu.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 12 sie 2008, 12:49

W kwestii wyboru środkowych to była decyzja miedzy dwiema równymi siatkarkami. Trener uznał, że potrzebna, lepsza na ten moment jest Gajgał. Nie oszukujmy sie Dziekiewicz nie jest na tyle wielka siatkarka, aby zmieniła obraz gry naszej reprezentacji. Wczorajszy moj wpis w temacie siatkówka był troche prowokujacy, bo przecież mecze z Chinami i Kuba wygladaly nieźle biorac pod uwage poziom przeciwnika i wahania formy psychicznej u pań. Siatkowke kobieca w ogole trudno zrozumiec. Wczoraj podałem trzy przyczyny a ich może być tysiacpińcet.

W ogole rozbiliśmy turniej olimpijski siatkówki (szczegolnie kobiecej) na dwa teamty. Co nie wrozy dobrze rozmowie. Szczegolnie dla mnie, którego interesuje głownie meska rywalizacja. Chciałem odpisac Uchi'emu na temat Michajłowa i nie wiem gdzie mam to uczynić. Na sport.pl jest fajny i ciekawy wywiad Steca z Zorzim (choć czasami sie z Zorzim nie zgadzam).

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 12 sie 2008, 12:49

O 13:18 - Women's 200m Butterfly - Heat 5 w którym popłynie Otylia Jędrzejczak

A o godzinie 14:03 męska sztafeta 4x200m stylem dowolnym w następującym składzie :
GASIOR Lukasz
WOJT Lukasz
ROKICKI Michal
STANCZYK Przemyslaw

maruti
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maruti » 12 sie 2008, 13:14

bellus pisze:Nie skończyły się jeszcze ciężary, skoki do wody. Na obu arenach rywalizacji chińczycy dominują (nie jestem pewien ciężarów, ale w skokach do wody wszystkie złote medale powędrowały do gospodarzy). Więc nie sądzę by lekka atlatyka coś zmieniła. Przecież liczą się tylko złota. Jamajka, Bahamy, Rosja będą znacznie utrudniac Amerykanom zadanie. Jak dla mnie Chińczyków już nic nie zatrzyma.
Do tego 4 zlote i zapewne 4 srebrne medale dla Chinczykow w tenisa stolowego. A lekkoatletyka to wcale nie az taka silna strona Amerykanow co kiedys...

Faworyci z poszczegolnych dyscyplin...
Mezczyzny:
100 m, 200 m - Bolt (Jamajka)
400 m - Wariner (USA)
800 m - Kaki (Sudan)
1500 m - Komen (Kenia)
5000 m - Masai (Kenia)
10000 m - Bekele (Kenia)
Maraton - Lel (Kenia)
110 m plotki - Robles (Kuba)
400 m plotki - Clement (USA)
3000 m z przeszkodami - Koech (Kenia)
Skok wzwyz - Silnov (Rosja)
Skok o tyczne - Walker (USA)
Skok w dal - Saladino (Panama)
Trojskok - Idowu (WkB)
Rzut kulą - Nelson (USA)
Rzut dyskiem - Kanter (Estonia)
Rzut mlotem - Tshikan (Bialorus)
Rzut oszczepem - Bannister (Australia)
20 km chod - Morozow (Rosja)
50 km chod - Nizgechodorow (Rosja)
Dziesiecioboj - Clay (USA)
4 x 400 - USA
4 x 100 - USA (przy czym sztafeta Jamajki jeszcze w tym roku nie biegla, a maja rekordziste swiata i 3 biegaczy z wynikami ponizej 10 s.)

Łącznie spodziewane są 7 złotych medali (przy czym w kilku jest bardzo duza konkurencja). W pozostalych praktycznie nie ma ich farowytow. Stracona dominacja na krotkich dystansach, czyli 100, 200 i 110 przez plotki.

Kobiety:

100 m - Stewart (Jamajka) lub Edwards (USA)
200 m - Campbell-Brown (Jamajka)
400 m - Montsho (Botswana) lub Felix/Richards (obaj USA)
800 m - Soboleva (Rosja)
1500 m - Soboleva (Rosja)
5000 m - Dibaba (Etiopia)
10000 m - Kibet (Holandia ha! ha! ha!)
Maraton - Zhang (Chiny) lub Adere (Etiopia), z wskazaniem na gospodarza
1o0 m plotki - Jones/Cherry (USA)
400 m plotki - Walker (Jamajka)
3000 m z przeszkodami - Samitova (Rosja)
Skok wzwyz - Wlazic (Chorwacja)
Skok o tyczne - Isinbaieva (Rosja)
Skok w dal - Gomez (Portugalia)
Trojskok - Devezi (Grecja) lub Savigne (Kuba)
Rzut kulą - Ostapczuk (Bialorus)
Rzut dyskiem - Piszczalnikowa (Rosja)
Rzut mlotem - Miankowa (Bialorus)
Rzut oszczepem - Spotakova (Czechy)
20 km chod - Kaniskina (Rosja)
50 km chod - Nizgechodorow (Rosja)
Osmioboj - Fountain (USA)
4 x 400 - USA (z groznymi rywalkami Rosjankami)
4 x 100 - USA

Lacznie od 4 do 6 zlotych (Rosjanie tu uzyskaja 7 lub 8)

Badz co badz to potencjalnie od 11 do 13 medali zlotych (przy czym rzadko sie zdarza, aby USA miala komplet ze sztafet, choc zawsze jest faworytem), ale warto zauwazyc: W Atenach bylo tylko 8 zlotych z lekkoatletyki, a w 2000 roku (do czasu) 10 zlotych. W 1988-1996 bylo 13 zlotych.

Z drugiej strony Chinczycy w 2004 roku zdobyli 2 zlote, a teraz maja tylko teoretyczne szanse w dwoch dyscyplinach (110 m przez plotki M i maraton kobiet). Chyba ze nagle jakas gwiazda sie objawi znienacka.

USA pozdobywa bardzo malo medali poza plywaniem i lekkoatletyka (choc ma obecnie dwa zlote spoza), za to Chinczycy tu zdobywaja na potege, dominujac w podnoszeniu ciezarow (zdobyli juz 4 zlote na 5 mozliwych, wiec statystycznie rzecz biorac zdobeda jeszcze 8 ), ping-pongu (szokiem byloby nie zdobycie 4 zlotych), badminton (faworyci do 3 zlotych na 5 oraz silni pretendenci do pozostalych dwoch), skokach do wody (moga zdobyc 8 zlotych na 8 ) i gimnastyce (faworyci do 10 zlotych z 18 ) z duzymi szansami na pojedyncze medale w innych konkurencjach. Z tych wyliczen mamy juz kolejne 29-31 zlotych nie wliczajac w to dosyc czestych innych medali w innych konkurencjach.
Ostatnio zmieniony 12 sie 2008, 13:33 przez maruti, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 12 sie 2008, 13:28

Kiedy tylko przypomna mi sie nasizawodnicy, ktorzy przegrywali medale, to zawsze nie potrafia wytrzymać presjii. Ile mozna tak kogos usprawiedliwiac. Szczypiorniści dzisiaj naprawde zaliczyli ogromna wpadkę, miec takie prowadzenie i nie potrafic go utrzymac i jeszcze przegrać, bedzie ciezko to zobaczyc jeszcze raz na tych IO.

Jednak wiekszymi frajerami dzisiaj sa Chińcycy, bo to zrobili w kosza to masakra i jeszcze te Yao na trybunach.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 12 sie 2008, 13:29

Babel słuszna uwaga co do podziału na dwa tematy. Lepiej w temacie o siatkówce.

maruti wiedziałem, że o czymś ważnym zapomniałem. Fajne to wyliczenie faworytów. Nawet niech zdobędą te 13. To i tak dodając skoki do wody, ciężary i tenis stołowy to Chiny są na plus.

maruti
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maruti » 12 sie 2008, 13:39

Jest jeszcze badminton. Sa faworytami do 3 zlotych, a moga pokusic sie o komplet medali zlotych.

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 12 sie 2008, 14:06

Szkoda strasznie szczypiornistów. Po raz kolejny pokazują, że przewaga paroma punktami im po prostu nie służy. Prowadzili 4 golami i zaprzepaścili to strasznie łatwo i to jeszcze na kila minut do końca meczu. Grają nieźle i może gdyby nie świetny hiszpański bramkarz to byśmy to wygrali. Ale to trochę za łatwe tłumaczenie. Wydaje mi się, że byliśmy lepsi od Hiszpanii i tym bardziej boli ta porażka.

Oliwia awansowała do półfinału, a Korzeniowski do finału. Ale czasy nie wróżą żadnych rewelacji.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 12 sie 2008, 14:11

Korzeniowski strasznie słabo wyglądał na nawrotach, tam tracił zawsze sporo czasu. On zawsze tak słabo technicznie płynie ?

w badmintonie nasi poprzegrywali, podobnie w łucznictwie panie, niektóre przeszły 1 rywalkę, ale już na kolejnej się zatrzymały :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”