Domek nr 10 (temat luźny) - Strona 10360

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
1
13%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
13%
15-17 maja
3
38%
22-24 maja
3
38%
Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 733

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 03 wrz 2025, 14:46

Jak

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4003
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 03 wrz 2025, 14:47

Właśnie ale czy kosztem ograniczenia ruchu samochodowego poprawiają zbiorkom? Metra nie zbudują ale skytrain już byłby realny

Awatar użytkownika
johny batonik
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 253

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 03 wrz 2025, 14:48

Po frustracji na kierowców, do których nie należysz

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 03 wrz 2025, 14:56

Jaka projekcja ;D

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 03 wrz 2025, 14:57

Bzdura. Nie chodzi o frustracje na kierowcow, bo ci nie sa niczemu winni. Winni sa polityce, ktorzy dopuscili do tego co teraz mamy w kazdym wiekszym miescie. Na szczescie mozliwosci sie wyczerpuja albo juz wyczerpaly, bo kolejnym etapem moglaby juz byc tylko budowa autostrad w centrach miast zeby przeplyw aut byl taki zeby nikt nie marudzil.
Mam samochod, ale nie wychodze z zalozenia, ze za kazdym razem jak gdzies trzeba dotrzec poza domem to trzeba korzystac z samochodu. nie sprawia mi tez frajdy jezdzenie po miescie, czyli stanie w korkach i wieczne szukanie miejsca do zaparkowania. Uwazam, ze jest tego za duzo, liczba aut rosnie za szybko i miasta nie sa w stanie odpowiednio reagowac zeby dostosowac infrastrukture. Rozwiazanie jest proste, brzydko mowiac, nalezy uprzykrzyc zycie kierowcom kosztem poprawy jakosci zbiorkomu czy budowa nowych sciezek rowerowych.
Juz tak abstrahujac od tego, to z punktu widzenia czasowego, jesli trzeba sie gdzies szybko dostac, to wlasnie rower jest najwygodniejszym srodkiem transportu. Goraco polecam.

Awatar użytkownika
johny batonik
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 03 wrz 2025, 15:16

Przema pisze:
03 wrz 2025, 14:57
Rozwiazanie jest proste, brzydko mowiac, nalezy uprzykrzyc zycie kierowcom kosztem poprawy jakosci zbiorkomu czy budowa nowych sciezek rowerowych.
Juz tak abstrahujac od tego, to z punktu widzenia czasowego, jesli trzeba sie gdzies szybko dostac, to wlasnie rower jest najwygodniejszym srodkiem transportu. Goraco polecam.
To jest właśnie to. Gdybyś miał auto, nie kręciłbyś sam na siebie bata. Ktoś sobie jeździ wygodnie w swoim aucie, w zimie ma ciepło, w lecie ma klimatyzację, zawsze ma miejsce siedzące, nikt mu nie śmierdzi obok, jeśli nie ma alternatywy w postaci tramwaju, tylko autobus, to zazwyczaj jest jeszcze szybciej na miejscu. W dodatku wsiadasz do auta i od razu jedziesz, nie musisz czekać i być zależnym od kogoś.

Alternatywą dla aut jest tylko i wyłącznie metro, albo kolej jednoszynowa.

Trzeba byc biedakiem żeby widzieć wyższość autobusu i tramwaju nad autem.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 03 wrz 2025, 15:22

Zaczne moze od konca.
johny batonik pisze:
03 wrz 2025, 15:16
Trzeba byc biedakiem żeby widzieć wyższość autobusu i tramwaju nad autem.
Trzeba byc mentalnie menelem z lat 90 zeby postrzegac auto jako swiadectwo swojego statusu majatkowego. Najlepiej jeszcze zeby to auto bylo w leasingu na warszawskich numerach.
johny batonik pisze:
03 wrz 2025, 15:16
To jest właśnie to. Gdybyś miał auto, nie kręciłbyś sam na siebie bata.
To nie jest krecenie na siebie bata tylko brak egoizmu. Co mi po tym, ze przez lata ladowano kase w modernizacje drog w miastach jak i tak nadal musze stac w korkach a czas przejazdu nieustannie sie wydluza? Moze i siedze sobie wygodnie w aucie, ale zbiorkom ma te zalete ze w tym samym czasie przewiezie z 50 razy wiecej osob niz jednego kierowce nawet w najnowszej osobowce. Domagam sie wprowadzenia oplat za wjazd do miasta, bo to znaczaco zredukuje ilosc samochodow i pozwoli szybciej sie przemieszczac. Kogo nie bedzie na to stac, to znaczy ze nie jest mu to wcale tak potrzebne i szybko dostosuje sie do innych warunkow.
Ale spokojnie jeszcze pare lat i tez to do Ciebie dotrze czy bedziesz chcial czy nie. O ile bedzie Cie stac na kupno elektryka (swoja droga polecam, mega wygodnie sie jezdzi i przyjemniej sie stoi w korku).

Awatar użytkownika
johny batonik
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 03 wrz 2025, 15:26

Ok, juz widzę z kim mam do czynienia. Lewaczek. Wszyscy po równo, wszyscy po gówno.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 03 wrz 2025, 15:27

johny batonik pisze:
03 wrz 2025, 13:59
Auto to najwygodniejszy i najszybszy środek transportu. Infrastruktura ma być robiona pod auta, a nie autobusy i tramwaje dla biedaków. Koniec.
Obrazek

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 03 wrz 2025, 15:49

johny batonik pisze:
03 wrz 2025, 15:26
Ok, juz widzę z kim mam do czynienia. Lewaczek. Wszyscy po równo, wszyscy po gówno.
Oho juz iwdze z kim mam do czynienia. Mentalny zlom niewidzacy nic poza czubkiem wlasnego nosa. Ma byc wygodnie mi a cala reszta w dupie.

To jest wlasnie najbardziej szkodliwe podejscie przedstawiciely kierowcow, czyli obok gornikow najbardziej rozpasanej grupy spolecznej w tym kraju.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 03 wrz 2025, 15:51

Ja to nawet do kuchni samochodem podjeżdżam.

Awatar użytkownika
johny batonik
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 03 wrz 2025, 15:56

Gościu, Twój bambinizm w postaci zamknięcia centrum dla aut i tramwaje razem z autobusami, które mkną szybciutko po super asfalcie bez dziur i nowych szynach, jest po prostu komiczny. 10 lat temu we Wrocławiu jak jechałem tramwajem to w zimie marzłem, w lecie paliłem się, co chwile były jakieś awarie. I zgadnij co się stało przez te 10 lat. Nadal marzłem w zimie, w lecie byłem cały mokry, a awaria we Wrocławiu jest codziennie.

No, ale tak, nagle infrastruktura się zmieni, miasto wymieni wszystkie środki na te z klimatyzacją i ogrzewaniem i będzie pięknie :rotfl4:

Szkoda życia na Twoją wyimaginowaną wizję miasta. Każdy kto nie jest oderwany od rzeczywistości wie, że za jego życia, nic sie nie zmieni, więc wsiada w auto i jest egoistą, a nie społeczniakiem biedakiem.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 03 wrz 2025, 16:00

johny batonik pisze:
03 wrz 2025, 15:56
Gościu, Twój bambinizm w postaci zamknięcia centrum dla aut i tramwaje razem z autobusami, które mkną szybciutko po super asfalcie bez dziur i nowych szynach, jest po prostu komiczny. 10 lat temu we Wrocławiu jak jechałem tramwajem to w zimie marzłem, w lecie paliłem się, co chwile były jakieś awarie. I zgadnij co się stało przez te 10 lat. Nadal marzłem w zimie, w lecie byłem cały mokry, a awaria we Wrocławiu jest codziennie.
Ale to jest przyklad anegdotyczny gosciu.
johny batonik pisze:
No, ale tak, nagle infrastruktura się zmieni, miasto wymieni wszystkie środki na te z klimatyzacją i ogrzewaniem i będzie pięknie
czytaj ze zrozumieniem, to powinno isc w parze. Niestety przez lata robiono wszystkim kierowcom loda w postaci poszerzania drog az w koncu zrodelko wyschlo. W efekcie mamy przepelnione miasta, zmarnowane miejsce i zbiorkom niemalze rodem z poczatku lat 2000.
johny batonik pisze:
Szkoda życia na Twoją wyimaginowaną wizję miasta. Każdy kto nie jest oderwany od rzeczywistości wie, że za jego życia, nic sie nie zmieni, więc wsiada w auto i jest egoistą, a nie społeczniakiem biedakiem.
Nie wszystko jest czarno-biale i nie wszyscy podzielaja twoj punkt widzenia. To sie akurat zmienia widzac poparcie dla zmian w pewnym kierunku w miescie. Glos kierowcow nadal jest dostrzegalny, ale jeszcze bardziej jest dostrzegalna druga strona. Czy Ci sie to podoba czy nie, zmiany takie beda, a jak Cie nie stac na placenie i jedzenie po centrum to wez kredyt i zmien prace. Sorry taki mamy klimat. To juz nie jest czas gdy miasta byly dla samochodow, to sie juz bezpowrotnie skonczylo i trzeba byc niezlym ignorantem zeby tego nie dostrzegac.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 03 wrz 2025, 16:01

Ale nie pisz tu o Wrocławiu jak o jakimś przykładzie - bo z komunikacji w tym mieście to się śmieje cała Polska ;)

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 03 wrz 2025, 16:09

W ogole rozwala mnie jak mozna byc ograniczonym swiatopogladowym zeby popierac stagnacje w miesjcu gdzie jest sie otoczonym przez smierdzace blaszaki. Idziesz na spacer niezaleznie czy w centrum czy na przedmiesciach to w okreslonyhc godzinach czy chcesz czy nie musisz wdychac smrody z aut, bo droga wiecej aut nie pomiesci wiec wszyscy stoja w korku. Chcesz wyjsc wieczorem na spacer to trzeba omijac fury poparkowane na chodnikach albo trawnikach, ze o przejsciu z wozkiem nie wspomne. I nic nie mozna z tym zrobic, bo skala zjawiska jest taka, ze i tak malo kto sie pofatyguje zeby poszukac idioty, ktory musi zaparkowac 5 metrow od wejscia do swojego bloku.
Dobrym przykladem na rozpasanie kierowcow jest gosciu z Warszawy, co weekend lata z kamera i pokazuje jak auta regularnie jezdza srodkiem chodnika zeby zaparkowac na trawie (!) przy jakims tam targowisku. Juz raz w morde dostal, a i agresja ze strony kierowcow jest godna najlepszych inzynierow przerzucanych nam przez Niemcow. Niesamowita sprawa i tez nie moge sie doczekac kiedy przy wykorzystaniu dostepnej technologii skutecznosc i sciagalnosc wysokich kar odstraszy takich kretynow od rozwalania infrastruktury, z ktorej moga korzystac niekierowcy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”