Turniej w szachy - playoffs - Strona 14

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.

Na której platformie gramy?

Chess.com
3
38%
Lichess
4
50%
kurnik
1
13%
Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 194

Turniej w szachy - playoffs

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 28 kwie 2023, 20:49

Dobra, to playoffs czas oficjalnie zacząć. Zatem rozpoczynamy oczywiście od Barażu B. Startują:

Cement
venomik

Rzut monetą mi wskazał że białe dla Cementa. Zatem oficjalnie rozpisuję pierwsze starcie w fazie playoffs:

Cement - venomik

Dla przegranego to już koniec turnieju a zwycięzca wejdzie do turnieju barażowego A. Jeżeli nie daj Boże padnie remis to powtarzacie partie zamieniając się kolorami. Gdyby i w powtórzonej padł remis to znów się zamieniacie i tak do skutku, no ale miejmy nadzieję że takie utrudniające rozstrzygnięcie scenariusze będą nas omijały :D Oczywiście w razie W wklejacie potem wszystkie te partie do wzglądu, zakładam jednak że wkleicie zapewne tylko jedną bo jedna pewnie wystarczy :wink:

Nie wiem czy obaj jesteście dostępni w ten długi weekend czy któryś z was wyjeżdża. Wstępnie proponuję wam taki pierwszy termin do środy 3 maja włącznie? Może się wyrobicie :wink:

@Cement @venomik

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 29 kwie 2023, 3:51

@Cement Może tak koło 18 dziś?

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 29 kwie 2023, 10:40

venomik pisze:
29 kwie 2023, 3:51
@Cement Może tak koło 18 dziś?
Dobrze, może być 18

Dunkel
Junior
Junior
Reputacja: 8

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dunkel » 30 kwie 2023, 18:26

Leszek pisze:
28 kwie 2023, 20:32
Przyszedł mi w ogóle do głowy taki suchar, uwaga: Jak zdenerwować Salasa i Dunkela za jednym zamachem? Napisać że damka tańczy w uwerturze końcowej Hehehe.
Suchar, ale dobry :ozob:

Co do handicupów, to ostatnio wszelkie pomysły na oficjalnych zawodach raczej premiują czarne właśnie. I w sumie zdania są podzielone i ja powiem tak:
niby białe pierwsze ruszają, ale jak ktoś nie ma pomysłu to i tak oddaje tempo. Ilość remisów na turniejach mówi sama za siebie. Ostatnio jak gram na takim lichessie to co chwilę trafiam na jakiś (cenzura), co białymi grają jakieś dziwne schematy lub po prostu schematami typowymi dla czarnych, co mnie irytuje, bo chciałbym normalnie pograć. Reasumując nie wygrywa kolor, ale w skrócie ujmując gra środkowa i widły.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 30 kwie 2023, 19:28

Dunkel pisze:
30 kwie 2023, 18:26
grają jakieś dziwne schematy lub po prostu schematami typowymi dla czarnych, co mnie irytuje, bo chciałbym normalnie pograć
Mam dokładnie tak samo. Moje podejrzenie jest takie że ostatnio mocno modne stało się wydziwianie w debiutach by omijać główne linie. Rywale nie grają głupot, potem w analizie wychodzi że tu i tam wchodzi niedokładność ale na tyle delikatna że tylko stockfish potrafi ją udowodnić.
Dunkel pisze:
ale w skrócie ujmując gra środkowa
Dokładnie, im dalej w las tym bardziej wychodzi kto wydziwia a kto wie co robi.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5054
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 30 kwie 2023, 21:30

Dunkel pisze:
Ostatnio jak gram na takim lichessie to co chwilę trafiam na jakiś (cenzura), co białymi grają jakieś dziwne schematy lub po prostu schematami typowymi dla czarnych
Chyba jednak muszę się trochę podszkolić bo w sumie nie mam pojęcia jakie są schematy dla białych, a jakie dla czarnych. Pewnie ten cytowany tekst to np. o mnie :D

Dunkel
Junior
Junior
Reputacja: 8

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dunkel » 01 maja 2023, 23:16

DDK pisze:
30 kwie 2023, 21:30
Dunkel pisze:
Ostatnio jak gram na takim lichessie to co chwilę trafiam na jakiś (cenzura), co białymi grają jakieś dziwne schematy lub po prostu schematami typowymi dla czarnych
Chyba jednak muszę się trochę podszkolić bo w sumie nie mam pojęcia jakie są schematy dla białych, a jakie dla czarnych. Pewnie ten cytowany tekst to np. o mnie :D
Hehe, miałem na takie rzeczy odpowiadać potem, po turnieju, a wcześniej też już zaczęliście gadać, ale złapałem się na tym, że z automatu przejmuję wzorce od silniejszych szachistów.

Mianowicie, BARDZO STRZEŻĄ swojego arcymistrzowskiego wizerunku i nie dopuszczają tym samym tak naprawdę do rozwoju wielu graczy. (A przecież w tym turnieju biorę udział głównie po to by popularyzować szachy, bo na starość może ominie nas Alzheimer ;-) ).
Mam takiego jednego sparingpartnera, jest w topie w PL, załatwiłem go sobie przez znajomego, który jest bardzo blisko z pzszach i początkowo bardzo chętnie ze mną sparował, bo mógł sobie z wysokości katedry pouczać co złe, a co dobre (a raczej co ciągle źle robię, ale dobrze to rzadko), ale jak nagle dostał w pizdę (niby zmęczony był), tzn. 0,5-1,5 (i to wygrałem czarnymi, a białe skasztaniłem) to zaczął mnie unikać. I olśniło mnie - bo w szachach nie chodzi o tę psychologię, którą widzieliśmy na meczu o mistrzostwo, bo ta psychologia sprawia właśnie, że popełniasz błędy i poprawność zjeżdża do niskiego ELO.
A ludzie niesamowicie dobierają do siebie, że niby szachy decydują o tym, kto jest mądrzejszy. I generalnie kto ma dłuższego. A tak przecież nie jest.
Szachy to nudna gra schematów i jeśli nie znalazłeś odpowiedniego ruchu to dlatego, że używasz złego algorytmu. To nie Twoja wina, że przeciwnik ma więcej doświadczenia, wiedzy, etc.
Reasumując polecam nastawienie w szachach na zabawę polegającą na znalezieniu optymalnego ruchu. Nie udało się? To nic, szukamy dalej.

Skoro zatem szachy to algorytmy, czytaj liczenie ruchów, to ułatw sobie życie i idź za stockfishowskimi podpowiedziami - np. białymi graj tylko w palecie ruchów e4 i dalej najczęściej to będzie Nf3, d4 i od tego naucz się najlepszych odpowiedzi na różne warianty, bo generalnie paleta ruchów na otwarcie jest dość wąska w tym pakiecie i szkoda życia na inne schematy, zwłaszcza, że dla silników szachowych z e4 rywalizuje tylko d4, ale imho tam niuansów jest więcej.

Powiem więcej, mój drugi sparingpartner (z którym obecnie też nie gram, bo wyśmiał spadek Wisły i uniosłem się dumą) gra białymi tylko tak, zna już ten jeden schemat na pamięć i w bullecie miał ELO 2200. JEDEN SCHEMAT. Nic więcej. Dodam, że jak z nim grałem to nasze partie potrafiły wyglądać identycznie przez wiele ruchów - także jeśli wytrzymacie tę nudną powtarzalność to nagle wchodzicie na wysoki poziom, bo jeśli przeciwnik zagra inaczej to natychmiastowo jest karcony.

Z czarnymi jest już gorzej, ale na pewno polecam przyjrzeć się obronie francuskiej i sycylijskiej (zagranie tych obron nawet "nie-na-dane-otwarcie" daje wciąż sporą szansę na wygranie centrum w okolicach 7-15 ruchu), a zwłaszcza francuskiej, w dużym skrócie jej paleta zagrań jest podobna na e4 i d4, tylko kolejność jest zamieniona, a jak białe grają dziwnie - czytaj nie atakują centrum, to w sumie przejmujesz schemat białych lub francuska dalej wchodzi jako-tako).
Tak czy inaczej trzeba mieć świadomość, że jeśli jesteś białymi grać jednakowo całe życie (Jaskół komentujący Nepo-Ding uchodzi za gracza grającego londona i ma CM - choć nie weryfikowałem czy tak faktycznie jest), to przy czarnych jednak pracy jest więcej, ale więcej się z tego nauczysz i może to będzie krok w kierunku nauki myślenia algorytmicznego (Hikaru gdzieś kiedyś to fajnie wytłumaczył) i szybkiego liczenia ruchów.

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 02 maja 2023, 19:51

Cement - Venomik 0-1

https://lichess.org/sqpcrxcvjFLH

No niestety, trzeci raz w tym turnieju ustawiam obiektywnie wygraną pozycję (+4 w pewnym momencie) i przegrywam. Mając przewagę wymiany zdecydowałem się na wymianę hetmanów, co - jak pokazuje stockfish - było blunderem i prowadziło do pozycji remisowej, w końcówce się wyłożyłem.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 02 maja 2023, 19:59

Ale darmowe figury to się bierze :wink:

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 02 maja 2023, 20:03

Salas11 pisze:
02 maja 2023, 19:59
Ale darmowe figury to się bierze :wink:
Wiem, był darmowy skoczek - nie spodziewałem się podstawienia figury w debiucie i zobaczyłem chwilę za późno ;).

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 02 maja 2023, 20:29

Salas11 pisze:
02 maja 2023, 19:59
Ale darmowe figury to się bierze
Mówisz o moim odejściu gońcem na d6 i podwalenie skoczka? :D
Ten goniec miał oczywiscie odejść jedno pole dalej, na wolna linię, a nie tutaj bawić się w piona i jednocześnie przesłaniając obrońcę skoczka. Ale juz nie chciałem cofać.
Cement pisze:
02 maja 2023, 19:51
Mając przewagę wymiany zdecydowałem się na wymianę hetmanów, co - jak pokazuje stockfish - było blunderem i prowadziło do pozycji remisowej, w końcówce się wyłożyłem.
Co ciekawe stockfish widzi tylko jedną kontynuację w tamtej pozycji, która nie prowadzi do wyrównania, zamiast wymiany hetmanów to hetman na F7. Wszystkie inne ruchy prowadzą do 0.0 albo gorzej. Patrzyłem w trakcie partii i nie sądziłem, że taki ruch może Ci cokolwiek dać.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 02 maja 2023, 21:04

Cement pisze:
ustawiam obiektywnie wygraną pozycję
Cement, w sensie, przybetoniłeś? :P

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 02 maja 2023, 21:36

venomik pisze:
02 maja 2023, 20:29
Cement pisze:
Mając przewagę wymiany zdecydowałem się na wymianę hetmanów, co - jak pokazuje stockfish - było blunderem i prowadziło do pozycji remisowej, w końcówce się wyłożyłem.
Co ciekawe stockfish widzi tylko jedną kontynuację w tamtej pozycji, która nie prowadzi do wyrównania, zamiast wymiany hetmanów to hetman na F7. Wszystkie inne ruchy prowadzą do 0.0 albo gorzej. Patrzyłem w trakcie partii i nie sądziłem, że taki ruch może Ci cokolwiek dać.
Hf7 w tamtej pozycji nie chciałem grać, bo żadna z moich figur nie patrzyłaby na Twojego wolnego piona na linii c, a punkt e7 mogłeś pobronić hetmanem i w takiej sytuacji na szybko nie widziałem zwycięskiej kontynuacji ataku. Tak czy inaczej, gratulacje :).

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 02 maja 2023, 21:41

Wow. Naprawdę dramatyczna ta partia. Godna fazy playoffs :wink:

@Cement w takim razie chciałbym Ci serdecznie podziękować za udział w turnieju. Na moje spostrzeżenia jesteś naprawdę dobrym graczem który chyba nie miał trochę szczęścia na tym turnieju. Tym nie mniej mam nadzieję że ogólnie Ci się podobało i że będziesz chętnie wracał w przyszłości, np w przyszłym roku :)

I mogę Cię pocieszyć że w krótkiej perspektywie czasowej trzy kolejne osoby podzielą Twój los :wink:

No to za chwil kilka oficjalnie otworzę drugi etapik playoffs czyli turniej barażowy A.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 02 maja 2023, 21:57

Dramatyczna napisałem oczywiście w rozumieniu dramaturgii a nie dramatycznego poziomu :mrgreen: Mam nadzieję że źle to nie zabrzmiało, haha.

W sumie też piszę teraz taki post techniczny bo nowy etap chcę otworzyć już na nowej stronie tematu. No to wykorzystam jeszcze ten post by pogratulować koledze @venomik czego zapomniałem zrobić w poprzednim poście :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”