Turniej w szachy - playoffs - Strona 13

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.

Na której platformie gramy?

Chess.com
3
38%
Lichess
4
50%
kurnik
1
13%
Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Turniej w szachy - faza grupowa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 22 kwie 2023, 13:35

Ja już tak mam że jak złapię jakąś zajawkę to wchodzę w nią całym sobą, nie lubię pobieżności. A znać dany debiut to trochę jak znać jakąś formację w piłce nożnej, każda ma swoje mocne i słabe strony.

Dunkel
Junior
Junior
Reputacja: 8

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dunkel » 22 kwie 2023, 16:38

venomik pisze:
22 kwie 2023, 2:38
@Dunkel Jakoś w poniedziałek po 12 Ci pasuje? :)
Nie obiecuję, ale postaram się. W weekend jestem jakby co.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 22 kwie 2023, 23:39

Dunkel pisze:
22 kwie 2023, 16:38
W weekend jestem jakby co.
Nie ma szans. W poniedziałek o 12 planuję dopiero odespać weekend, tak śpię po pięć godzin i cały czas jestem na nogach.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 24 kwie 2023, 3:34

Dunkel pisze:
22 kwie 2023, 16:38
Nie obiecuję, ale postaram się. W weekend jestem jakby co.
Dopiero wróciłem do siebie, wiec będę dostępny dopiero po 14 najwcześniej :(

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5054
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 25 kwie 2023, 18:12

@Cement wróciłeś? :)

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 27 kwie 2023, 19:16

Udało się ostateznie zagrać zaległy mecz. Zgodnie z przediwydaniami pojedynek dość jednostronny, nei było ze mnie co zbierać :D

https://lichess.org/8fTmoBbX

Dunkel vs Venomik: 1:0 (2:0 w obu pojedynkach)

@Leszek

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 194

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 27 kwie 2023, 19:38

Ok. Dziękuję za ten pojedynek. Zatem oto końcowa tabela grupy A:

1.Dunkel 4 8 (684)
2.gumi2006 4 2 (259)
3.venomik 4 2 (253)

To że Dunkel wygrał grupę wiedzieliśmy od dłuższego czasu. Dziś się rozstrzygnęła ostatecznie kwestia kto drugi kto trzeci. No niezła dramaturgia pod tym kątem. Zabrakło Ci venomiku 7 ruchów jeszcze wytrzymania w starciu z Dunkelem do tego by zostać wicemistrzem grupy. Jak widać 6 malutkich punkcików współczynnika WR zdecydowało że to gumi będzie mógł rozpocząć playoffs nieco później a venomik pójdzie na pierwszy ogień :wink:

Z tego co się orientuje jest szansa że koledzy DDK i Cement też dzisiaj zagrają więc nie wykluczone że dzisiaj uda się zamknąć fazę grupową naszej zabawy.

@Dunkel @venomik @gumi2006

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5054
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 kwie 2023, 19:39

https://www.chess.com/game/live/76354818185

DDK - Cement 1:0

Dzięki za gierkę, początek u mnie dramatyczny, chyba teoria leży, ale potem udało się trochę skontratakować :)

e: w pewnym momencie było minus 7.

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 27 kwie 2023, 19:41

DDK (Z) - Cement

https://www.chess.com/game/live/76354818185

Niestety, kolejny raz przegrywam partię mając lepszą pozycję. Udało mi się uzyskać przewagę wymiany i dwóch pionów, jednak DDK wyprowadził atak na skrzydle królewskim - przy dokładnej grze było to do obrony i wygrania, ale niestety pod presją czasu popełniłem błędy i przegrałem. Gratulacje dla rywala.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 27 kwie 2023, 19:57

Hahah. W momencie gdy napisałem że jest szansa że koledzy DDK i Cement też dziś zagrają to od razu minutę później pojawił się post z wynikiem. Zatem dziękuję również i za ten pojedynek i oto końcowa tabela grupy C:

1.DDK 4 6 (551)
2.Leszek 4 3 (291)
3.Cement 4 3 (242)

@DDK gratuluję! Oficjalnie dostałeś się do FINAL FOUR :) Nasza grupa była w sumie najbardziej zagmatwana z wszystkich, ale jakby nie było w ostatecznych rozrachunku wygrałeś 3 z 4 partii więc przy całym tym misz maszu nie pozostawiłeś wątpliwości.

W tym wypadku o moim wicemistrzostwie tej grupy zdecydowało pierwsze kryterium na jakie się patrzy w przypadku równej liczby punktów czyli bilans starć bezpośrednich który miałem z Cementem dodatni bo miałem wygraną i remis. Nie zdecydował więc ten współczynnik WR jak w przypadku Gumiego i venomika (mimo że ów też miałem wyższy).

Niniejszym zatem pierwszy etap naszej zabawy dobiegł końca. Dziękuję wszystkim za fazę grupową. Przed każdym jeszcze minimum jedna partia na tym turnieju. Za chwil kilka poproszę w odpowiednim temacie o to by zmodyfikowana została nazwa tego tematu. Jeżeli mi się uda to jeszcze dziś napiszę post założycielski dla fazy playoffs. Najpóźniej jutro, ale postaram się jeszcze dziś przed snem.

@Cement @Salas11 @czubatka @Dunkel @gumi2006 @venomik

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Turniej w szachy - playoffs

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 27 kwie 2023, 23:11

No to czas na obiecany post wprowadzający do drugiej, myślę zdecydowanie krótszej fazy naszej zabawy czyli do playoffs. Na sam początek wymieńmy raz jeszcze z odpowiednią celebracją naszych group winnersów. Są to naturalnie:

DDK
Dunkel
Salas11

Raz jeszcze gratuluję waszej trójce. Zatańczycie na pewno w uwerturze końcowej fazy playoffs jaką jest Final Four. No ale właśnie, Final Four, jak sama nazwa wskazuje, FOUR, czyli ta decydująca o mistrzostwie faza powinna się składać z CZTERECH zawodników a póki co jest ich tam trzech :wink: Dlatego faza playoffs tak naprawdę ma dwa podstawowe zadania. Po pierwsze wyłonić ostatniego czwartego uczestnika FF no i oczywiście rozegrać wspomniane FF żeby wyłonić mistrza forum. I dlatego właśnie w playoffs startują wszyscy uczestnicy którzy przystąpili do turnieju, bez względu na to jak im poszło w fazie grupowej. Zapowiadałem to zresztą przed startem rozgrywek. Wszyscy którzy nie wywalczyli promocji do FF poprzez fazę grupowa otrzymują teraz takie jakby "drugie życie" a może lepiej to nazwać "ostatnią szansą" ? Jak zwał tak zwał. Po prostu w konstytucji Leszkowych mistrzostw każdy ma zagwarantowane że stanie do co najmniej jednej partii z cyklu "przegrywający odpada".

I od teraz nie ma już czegoś takiego jak mecz i rewanż. Jest już wyłącznie jedna partia między zainteresowanymi i od teraz każda porażka oznacza odpadnięcie gracza z turnieju. Całe playoffs stoją pod znakiem pojedyńczych partii, łącznie z Final Four tak więc w szczególności FF będzie miało wydźwięk piosenki "One Moment in Time" od Whitney Houston :) No chyba że ... padnie remis. Wiadomo, jak padnie odpukać remis no to gracze muszą powtórzyć partię, w powtórce się zamieniają kolorami, ale miejmy nadzieję że nieco utrudniające przebieg playoffs remisy się nie będą raczej zdarzać. W całej fazie grupowej był tylko jeden więc może nie będą nas prześladować :wink: No a o tym kto grać będzie białymi a kto czarnymi będzie decydować albo losowanie, albo jeszcze dwa inne sposoby będą wyznaczania tego ale o tym opowiem bliżej przy okazji startu drugiego etapu playoffs. A całe playoffs składać się będą właśnie z trzech krótkich etapów:

1. Baraż B
2. Turniej barażowy A
3. Final Four

I teraz nakreślę wam w szczegółach jak to wszystko wygląda i jak to wszystko przebiegnie. Najpierw zrobię to opisowo a na koniec jeszcze tak jakby graficznie. No to zacznijmy opisowo. Playoffs się rozpoczną od tak zwanego barażu B, czyli w naszym przypadku od starcia Cementa z venomikiem. Są to bowiem gracze którzy zajęli trzecie miejsca w grupach. Jedyni dwaj gracze z trzecich miejsc którzy startują w playoffs bo z logicznych względów nie startuje oczywiście Karollo który w ogóle nie partycypował w turnieju. Tak więc baraż B to po prostu będzie partia między Cementem a venomikiem. Ten kto ją przegra już definitywnie odpada z turnieju, no a zwycięzca awansuje do drugiego etapu playoffs czyli to turnieju barażowego A. W tym właśnie turnieju barażowym A dołączą do niego wicemistrzowie grup czyli czubatka, gumi oraz moja skromna osoba. No i na tym etapie czwórka graczy zagra taki mini pucharowy turniej, czyli utworzymy dwie pary półfinałowe. Przegrani z obu półfinałów to naturalnie będą dwaj kolejni gracze którzy na amen się pożegnają już z naszym turniejem. Zwycięzcy tych półfinałów zagrają ze sobą w finale turnieju barażowego A i naturalnie znów, przegrany tego finału to będzie kolejna osoba której mówimy goodbye, a zwycięzca tego finału w turnieju A naturalnie wchodzi do Final Four gdzie czekać będą na niego DDK, Dunkel i Salas. No i nikogo nie zaskoczę pisząc że wówczas nastąpi rozgrywka Final Four, oczywiście gracze utworzą dwie pary półfinałowe i dalej wiadomo. Tutaj w Final Four będzie jeszcze dodatkowo mecz o 3 miejsce dla przegranych półfinalistów. Turniej barażowy A i Final Four bedą miały identyczną strukturę, no różnica polega tylko na tym że w barażach A nie będzie meczu o 3 miejsce by byłby on tam bezsensem a w Final Four taki pojedynek będzie. No i jak obiecałem jeszcze wam to przedstawię graficznie, tak w pigułce:

Baraż B (2 uczestników)

Cement
venomik

Turniej barażowy A (4 uczestników)

czubatka
gumi2006
Leszek
Cement/venomik

Final Four (4 uczestników)

DDK
Dunkel
Salas11
czubatka/gumi2006/Leszek/Cement/venomik

------------------------------------------------

Tak więc myślę że każdy już kuma w jaki sposób nasza rozgrywka już pojedzie do samego końca do wyłonienia mistrza forum :) Ogłaszam około 24 godziny takiej technicznej przerwy w zabawie aby każdy się zapoznał dobrze z tym postem. No a w piątek późnym wieczorem powinienem oficjalnie otworzyć Baraż B. Rzucę też wtedy monetą w kwestii tego czy w tym pierwszym starciu playoffs białymi grać będzie Cement czy venomik :wink:

@DDK @Dunkel @Salas11 @czubatka @gumi2006 @Cement @venomik

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 27 kwie 2023, 23:16

Leszek pisze:
27 kwie 2023, 23:11
Rzucę też wtedy monetą w kwestii tego czy w tym pierwszym starciu playoffs białymi grać będzie Cement czy venomik
Może jakaś licytacja w ciemno - grającze icytują się ile czasu poświęcą na swoim zegarze w zamian za grę białymi :D

Dunkel
Junior
Junior
Reputacja: 8

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dunkel » 28 kwie 2023, 1:48

Leszek pisze:
27 kwie 2023, 23:11
uwerturze końcowej
No nie wyczymie! Raz to zobaczyłem, mówię, dobra, wybaczę, etc., no ale na Boga! Nie ma czegoś takiego jak uwertura końcowa, bo... uwertura oznacza dosłownie otwarcie (ouvrir, z francuskiego). Rozumiem, że ciężko znaleźć odpowiednik dla uwertury, jednakże za czatem gpt może być to np. finałowa fuga, aria już nie, bo to często solo, a tutaj będzie czterech graczy, podobnież z allegrem w symfonii lub rondem w koncercie, też nie do końca może być to chór, bo zazwyczaj chorzystów jest wielu, najczęściej kilkunastu. Może fugato w fudze byłoby odpowiednie? Jednakże poszedłbym w inne słownictwo, może w kwartet albo że trzech tenorów już mamy, potrzebujemy czwartego... ale błagam, nie uwertura końcowa... :boje się: :pijemy: :pijemy:

Tak czy inaczej, do boju @venomik i @gumi2006 - pokażcie, że nasza grupa była grupą śmierci. Dacie radę! Wierzę w Was!

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 28 kwie 2023, 10:29

Jeśli o awansie decydować ma jeden mecz, to może faktycznie warto się zastanowić jak "zrobić dobrze" tym co zaczną czarnymi, bo choć na pierwszy rzut oka różnica może się dla niektórych wydawać żadna, to tak naprawdę biały zawsze ma nieco lepiej.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 28 kwie 2023, 20:32

Dobra, przyznaję że z tą "uwerturą" to mi nie wyszło najszczęśliwiej kolego @Dunkel :)

Przyszedł mi w ogóle do głowy taki suchar, uwaga: Jak zdenerwować Salasa i Dunkela za jednym zamachem? Napisać że damka tańczy w uwerturze końcowej :mrgreen: Hehehe.

No to suchar mamy za sobą a teraz:
Salas11 pisze:
28 kwie 2023, 10:29
Jeśli o awansie decydować ma jeden mecz, to może faktycznie warto się zastanowić jak "zrobić dobrze" tym co zaczną czarnymi, bo choć na pierwszy rzut oka różnica może się dla niektórych wydawać żadna, to tak naprawdę biały zawsze ma nieco lepiej.
Wiesz, wychodzę z założenia że życie nie jest idealne ani tym bardziej idealnie sprawiedliwe. A na nasz turniej możemy spokojnie patrzeć jak na taki pojedyńczy turniej jaki serialowa Beth Harmon rozgrywała z rywalami w ciągu dwóch dni, gdzie mieli pomieszczenia, stoły i czas którego my nie mamy i dlatego gramy rytmem bardziej piłkarskim. Na takich turniejach jak te z serialu też czasem dochodziło do jednej tylko partii dwojga faworytów gdzie ktoś trafiał na białe a ktoś na czarne. No samo szachowe życie :)

Ja nie jestem jakimś zaawansowanym graczem i nie chce się też przesadnie mądrzyć ale od kiedy szachy stały się takim moim hobby to staram się przyjąć założenie że najgorsze co bym mógł zrobić to przywiązywać się np do białych. Jak wieczorem siadam sobie z herbatką do lichess bądź chess.com (częściej do lichess) i losuje mi rywala z jakiegoś zakątka świata to staram się nie myśleć że "och żeby mi wylosowało białe". Wychodzę z założenia że jak lubię szachy i chcę grać X partii np w miesiącu, w roku czy w życiu to przecież statystycznie mniej więcej w co drugiej będę grać czarnymi :) Tak jak mniej więcej co druga osoba na świecie jest kobietą mimo że oczywiście na świecie nie ma idealnie tyle samo kobiet co facetów ale wiadomo że w uproszczeniu przyjmujemy że tego kwiatu jest pół światu :D Tak więc bawiąc się w szachy moim zdaniem najgorsze co można zrobić to przywiązywać się do jednego z dwóch występujących kolorów, ale to tylko moje zdanie :)

Dobra. Za chwilę ruszamy z Barażem B.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”