Książki - recenzje - Strona 134

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 16 wrz 2025, 17:13

7lechus pisze:
16 wrz 2025, 14:59
Zasłużenie
Stworzył wspaniały cykl, ale czy prawdziwy sukces nie załatwiły mu przypadkiem gry? Te same gry, które zlekceważył. Wcześniej liczby były wysokie, ale dopiero po wyjściu Wiedźmaka 3 poszybowały.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2330
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 16 wrz 2025, 17:46

Oczywiście gry spopularyzowały markę Wiedźmina - zwłaszcza w świecie zachodnim - ale bez sagi Sapkowskiego CD Projekt byłby prawdopodobnie wciąż małym, najwyżej średnim studiem. Cyberpunk prawdopodobnie nigdy by nie powstał a Redzi wypuszczali by właśnie kolejny tytuł na poziomie AA, próbując jakoś przebić się do elity. Znajomy pracował w tamtych latach w Techlandzie więc miałem info z pierwszej ręki jak wyglądało wtedy wydawanie gier w PL i jak trudno było się przebić.
Z innej beczki jako bywalec konwentów w latach 90-tych byłem świadkiem ogromnego sukcesu książkowego Wiedźmina.. i to nie tylko w naszym kraju. W tym okresie Wiedźmin był często nr. 1 w fantasy, w prawie wszystkich krajach bloku post-sowieckiego. Powstawały fanowskie tłumaczenia bo ludzie nie mogli się doczekać tych oficjalnych. Co więcej wielu młodych lokalnych autorów (np. Miroslav Zamboch CZE) wzorowało częśc swojej twórczości (cykl o Koniaszu) na tej sadze (zresztą sam Sapkowski również czerpał inspiracje z Morcocka). Powstawały filmy i seriale, w których protagoniści byli "lokalnymi" wersjami Geralta wpasowanymi w folklor danego kraju (np. Volkodav). A wszystko to na długo przed sukcesem gier.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 16 wrz 2025, 19:45

7lechus pisze:
16 wrz 2025, 17:46
Oczywiście gry spopularyzowały markę Wiedźmina - zwłaszcza w świecie zachodnim - ale bez sagi Sapkowskiego CD Projekt byłby prawdopodobnie wciąż małym, najwyżej średnim studiem. Cyberpunk prawdopodobnie nigdy by nie powstał a Redzi wypuszczali by właśnie kolejny tytuł na poziomie AA, próbując jakoś przebić się do elity. Znajomy pracował w tamtych latach w Techlandzie więc miałem info z pierwszej ręki jak wyglądało wtedy wydawanie gier w PL i jak trudno było się przebić.
Z innej beczki jako bywalec konwentów w latach 90-tych byłem świadkiem ogromnego sukcesu książkowego Wiedźmina.. i to nie tylko w naszym kraju. W tym okresie Wiedźmin był często nr. 1 w fantasy, w prawie wszystkich krajach bloku post-sowieckiego. Powstawały fanowskie tłumaczenia bo ludzie nie mogli się doczekać tych oficjalnych. Co więcej wielu młodych lokalnych autorów (np. Miroslav Zamboch CZE) wzorowało częśc swojej twórczości (cykl o Koniaszu) na tej sadze (zresztą sam Sapkowski również czerpał inspiracje z Morcocka). Powstawały filmy i seriale, w których protagoniści byli "lokalnymi" wersjami Geralta wpasowanymi w folklor danego kraju (np. Volkodav). A wszystko to na długo przed sukcesem gier.
Może tak, może nie :P mądry łby tam siedziały i może gdyby nie Wiedźmin, to by zrobili sagę o jakiejś innej ciekawej postaci - sky was the limit. Taki Pan Lodowego Ogrodu też ma bardzo ciekawe uniwersum, które można przerobić, a właściwie jest przerabiane pod grę. Nie wiemy, co by było z CD Projektem, gdyby nie Wiedźmin, ale bez gry, saga Sapkowskiego staczała się równią pochyłą i szczerzę wątpię, żeby obecnie w popkulturze bez gry miał on chociaż połowę obecnych fanów.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 16 wrz 2025, 21:44

Dziś kończy się festiwal kryminałów „Oblicza zbrodni. Pociąg do grozy”. Przez dwa dni jego uczestnicy mieli okazję dyskutować o swoich ulubionych książkach oraz spotykać się z ich autorami. Gwiazdą festiwalu był Graham Masterton, który w poniedziałek spotkał się ze swymi głogowskimi fanami.
Nieźle. Tego, że Masterton będzie w Głogowie się nie spodziewałem. Kilka książek Mastertona przeczytałem ale nie zrobiły na mnie dobrego wrażenia. Pewnie miałbym problem z przypomnieniem sobie tytułów, chyba jedna była o jakimś czołgu z diabłami.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 16 wrz 2025, 23:06

Przede wszystkim cykl Manitou

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 982

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 18 wrz 2025, 23:54

Schronisko, które przestało istnieć
Sławomir Gortych

Kryminał osadzony w Karkonoszach. Jest nawiązanie do trudnej i niejednoznacznej historii regionu, autor zrobił porządny research, zresztą chyba pochodzi z tamtych rejonów, więc było mu łatwiej. Jest nawet ciekawa fabuła, ale czasem jest taka masa głupot i płytkość dialogów, że o matko. Część bohaterów też jakby stworzona na siłę. Jak na debiut spoko, ale kto to za kilka lat będzie brał pod uwagę? Językowo tak sobie, styl też. Kolejne podobno lepsze, więc pewnie kiedyś przeczytam, ale nie mam ciśnienia.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2330
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 22 wrz 2025, 18:58

6 tom cyklu "Opowieści z meekhańskiego pogranicza" Roberta M. Wegenera jeszcze w tym roku!

Po 7 długich latach czekania, "Dusza pokryta bliznami" ukaże się 5 grudnia nakładem wydawnictwa Powergraph.

Czas odświeżyć pamięć ponownie czytając tomy 1-5 :wink:

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 22 wrz 2025, 19:31

Holy shit, już prawie o tym zapomniałem. Mam nadzieję, że są audiobooki (później sprawdzę), to sobie przypomnę, bo na czytanie średnio jest czas. Wiedźmaka najnowszego już trzeci miesiąc męczę.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 wrz 2025, 21:08

Dobre to? Jest tam gdzieś na orbicie ale jakoś nigdy na pierwszym planie do przeczytania. Nowy tom to byłby dobry motywator.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 22 wrz 2025, 21:52

Zależy od tomu, mi się bardzo dobrze czytało przygody górskiej(?... Muszę sobie trochę przypomnieć, bo to kilka lat temu było) straży, ale tom z walkami na stepach był taki sobie. Generalnie bardzo duży świat z ogromnym potencjałem i w różnorodnym klimacie.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 23 wrz 2025, 1:30

Boromir pisze:
22 wrz 2025, 21:08
Dobre to? Jest tam gdzieś na orbicie ale jakoś nigdy na pierwszym planie do przeczytania. Nowy tom to byłby dobry motywator.
Weź sobie dowolny z pierwszych dwóch tomów i przeczytaj. Tam są podwaliny pod świat i fabułę, ale w zdecydowanej większości da się to czytać jako zamkniętą całość, a nie jak część większej powieści.
Ale uczciwie powiem, że w całej serii zdecydowanie za dużo jest rozstawiania pionków na planszy, a za mało uczucia, kiedy już wiesz o co chodzi i czytasz dalej. Pamietam, że pisałem kiedys, ze cztery pierwsze tomy Opowieści z meekhanskiego pogranicza pod tym kątem daja mniej Wiedzmin po dwoch tomach opowiadań i pierwszej książce (a one były znacznie krótsze niż to, co pisze Wegner).

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 698

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 23 wrz 2025, 9:28

To taka Polska Malazjańska księga poległych, tylko lepsza i mniej pociachana na pierdyliard wątków.
Chłopaczek mówił że średnia ja bardzo lubię, nie mniej mam wrażenie że ostatni tom słabszy był.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 795

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 13 paź 2025, 20:14

dias pisze:
25 lip 2025, 17:54
Czytał ktoś "Lód" Dukaja?
I co? Zacząłeś?

Ja na te piękne wieczory wciągnąłem się w inne klimaty. Właśnie zaczynam trzeci tom powieści Michaiła Szołochowa "Cichy Don". Ktoś z was czytał?

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 982

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 13 paź 2025, 22:54

PietroBosman pisze:
13 paź 2025, 20:14
dias pisze:
I co? Zacząłeś?
Nawet nie podchodziłem, mam inne rzeczy do nadrobienia.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 795

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 14 paź 2025, 17:37

dias pisze:
13 paź 2025, 22:54
PietroBosman pisze:
13 paź 2025, 20:14
dias pisze:
I co? Zacząłeś?
Nawet nie podchodziłem, mam inne rzeczy do nadrobienia.
Priorytety- jasna sprawa.

Wrzucał to ktoś tutaj?Dobra... sprawdziłem temat.Na 99% nie było

@venomik - widziałeś to wcześniej?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”