Stworzył wspaniały cykl, ale czy prawdziwy sukces nie załatwiły mu przypadkiem gry? Te same gry, które zlekceważył. Wcześniej liczby były wysokie, ale dopiero po wyjściu Wiedźmaka 3 poszybowały.
Mr.Chris

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 16 wrz 2025, 17:46
7lechus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 16 wrz 2025, 19:45
Może tak, może nie7lechus pisze: ↑16 wrz 2025, 17:46Oczywiście gry spopularyzowały markę Wiedźmina - zwłaszcza w świecie zachodnim - ale bez sagi Sapkowskiego CD Projekt byłby prawdopodobnie wciąż małym, najwyżej średnim studiem. Cyberpunk prawdopodobnie nigdy by nie powstał a Redzi wypuszczali by właśnie kolejny tytuł na poziomie AA, próbując jakoś przebić się do elity. Znajomy pracował w tamtych latach w Techlandzie więc miałem info z pierwszej ręki jak wyglądało wtedy wydawanie gier w PL i jak trudno było się przebić.
Z innej beczki jako bywalec konwentów w latach 90-tych byłem świadkiem ogromnego sukcesu książkowego Wiedźmina.. i to nie tylko w naszym kraju. W tym okresie Wiedźmin był często nr. 1 w fantasy, w prawie wszystkich krajach bloku post-sowieckiego. Powstawały fanowskie tłumaczenia bo ludzie nie mogli się doczekać tych oficjalnych. Co więcej wielu młodych lokalnych autorów (np. Miroslav Zamboch CZE) wzorowało częśc swojej twórczości (cykl o Koniaszu) na tej sadze (zresztą sam Sapkowski również czerpał inspiracje z Morcocka). Powstawały filmy i seriale, w których protagoniści byli "lokalnymi" wersjami Geralta wpasowanymi w folklor danego kraju (np. Volkodav). A wszystko to na długo przed sukcesem gier.
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 16 wrz 2025, 21:44
Nieźle. Tego, że Masterton będzie w Głogowie się nie spodziewałem. Kilka książek Mastertona przeczytałem ale nie zrobiły na mnie dobrego wrażenia. Pewnie miałbym problem z przypomnieniem sobie tytułów, chyba jedna była o jakimś czołgu z diabłami.Dziś kończy się festiwal kryminałów „Oblicza zbrodni. Pociąg do grozy”. Przez dwa dni jego uczestnicy mieli okazję dyskutować o swoich ulubionych książkach oraz spotykać się z ich autorami. Gwiazdą festiwalu był Graham Masterton, który w poniedziałek spotkał się ze swymi głogowskimi fanami.
Boromir

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 16 wrz 2025, 23:06
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 18 wrz 2025, 23:54
dias

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 22 wrz 2025, 18:58
7lechus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 22 wrz 2025, 19:31
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 22 wrz 2025, 21:08
Boromir

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 22 wrz 2025, 21:52
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 23 wrz 2025, 1:30
Weź sobie dowolny z pierwszych dwóch tomów i przeczytaj. Tam są podwaliny pod świat i fabułę, ale w zdecydowanej większości da się to czytać jako zamkniętą całość, a nie jak część większej powieści.
venomik
Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 23 wrz 2025, 9:28
j1mmy

PietroBosman
Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 13 paź 2025, 22:54
Nawet nie podchodziłem, mam inne rzeczy do nadrobienia.
dias

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 14 paź 2025, 17:37
Priorytety- jasna sprawa.
PietroBosman
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio